Антикорупционното обучение на деца може да започне още от четвърти клас

Стратегията за антикорупционно обрзование е съвместна дейност на ръководената от Пламен Георгиев Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) и Министерството на образованието и науката.

© Велко Ангелов

Стратегията за антикорупционно обрзование е съвместна дейност на ръководената от Пламен Георгиев Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) и Министерството на образованието и науката.Кога трябва да започне антикорупционно обучение сред деца? Трябва ли в училище да се преподава добро и зло и къде е мястото на корупцията в тези понятия?


Това бяха част от въпросите, около които се концентрира обсъждането на проект на стратегия за образователна програма "Формиране на антикорупционно съзнание/поведение сред младите хора в училищата" в ресорната комисия в парламента. Стратегията е изработена съвместно между Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) и Министерството на образованието и науката.


Идеята антикорупционното образование да бъде част от програмата на училищата беше лансирана от председателя на антикорупционната комисия Пламен Георгиев в интервю пред в. "Труд":
"Отнякъде трябва да се почне. Всички се нуждаем от превъзпитание. Един ученик примерно носи скъп телефон и маркови дрехи и е известно, че родителите му се занимават с незаконна дейност. Това никого не смущава, казва се: браво, успели са хората, имат стандарт. В скандинавските държави обществото ще се отдръпне от тях. Там, ако доктор поиска да му се плати, на пациента първата му мисъл ще е да сигнализира. А ние сме свикнали, независимо че сме здравно осигурени, да дадем на доктора пари. Не сме критични към корупцията", казва в интервюто от началото на юни Георгиев.


Пред депутатите да представят идеите за въвеждане на антикорупционно образование говориха само представителите на образователното ведомство. В залата бяха и членове на антикорупционната комисия, които не взеха думата.


КПКОНПИ предлагат да се направи вид кампания със седмица за антикорупционно образование. Идеята е през нея училищата, пожелали това, да проведат по един урок в часа на класния ръководител на тема антикорупция. А най-добрите практики да бъдат награждавани.


Друг вариант е да бъдат включвани и извънкласни занимания със състезателен характер. Или училищата да въведат факултативно обучение във формата на задължителни или свободно избираеми предмети. Двамата представители на образователното ведомство обясниха, че заради наскоро приета наредба училищата имат свобода да въвеждат часове по теми, които смятат за важни - без да е необходимо да бъде издаван акт на министъра или часът да се вкара в общообразователната програма.


От дискусията стана известно, че експерти трябва да разработят материали, свързани с корупцията, с оглед възрастта на аудиторията, пред която ще се говори.


До конкретно решение в парламентарната комисия днес не се стигна, но депутатите изразиха подкрепата си към въвеждане на антикорупционно образование. А председателят на парламентарната комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика Борис Ячев увери, че ако се наложи, народните представители ще подкрепят и евентуална законодателна промяна.


Според образователното министерство обучението може да започне от 4 клас. Чуха се мнения, че е рано тогава. Както и обратното, че в 11-12 клас би било твърде късно, защото тогава някои от учениците участват в избори. "Някои от тях вече са участвали в корупция", каза Кристина Сидорова (БСП) в аргумент, че обучението трябва да започне по-рано.


Представителят на образователното министерство заяви, че въздействието на медиите и образованието е много важно. Даде пример с последната матура по философия, на която е имало въпрос "Купуването и продаването на гласове е.....". Сред отговорите имало "стратегия", "манипулация" и др. Но 95% от отговорите - което било впечатляващо число, обикновено процентът за един отговор стигал 85 %, били "престъпление".


Симеон Найденов от "Воля" заяви, че трябва да се "избие от главата на децата думата корупция, а не да се обучават на нея". Той сподели от своя опит на следовател, включващ работа с деца, нарушили закона или извършили престъпление, че след задържането им или излизането им от затвора те са като герои сред съучениците си.


"Ако започнем отначало да ги зареждаме с думата корупция, някои може да се научат как да не го правят, но някои ще се научат как да го правят правилно", обясни той и допълни, че обучението отрано може да има негативен ефект. Според него децата трябва да се обучават за наркотиците и други престъпления, които могат те да извършат, защото корупцията не може да бъде извършена от непълнолетен.


На обратното мнение бе Миглена Александрова от "Обединени патриоти", която каза, че "децата не растат в саксии" и е добре да се обучават отрано, за да могат да са запознати с това явление, като станат на 18 години.


Милко Недялков от БСП каза, че децата трябва да се учат от малки какво е добро и зло. А корупцията е само една от злините в обществото. Не е иззела понятието за "зло". Според него новият начин на общуване чрез интернет е довел до нови кумири и герои за децата, според които силният е този с правото, той е и красивият. "Да ги научим какво е добро и зло и да притурим корупцията към злините в обществото", призова той.


Според Ихсан Хаккъ от ДПС "едно хубаво четиво за българския преход ще научи децата на всичко нужно за корупцията".

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8719 Неутрално

  А на този от снимката, дето отдавна е минал четвърти клас, кога ще е обучението.

 2. 2 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2074 Неутрално

  Този глупост надминава всичко досега, сътворено от ГЕРБ...

 3. 3 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 1027 Разстроено

  Жалка история. Корумпета да учат децата на антикорупцция. Само на територията, гарантирано от мутрокомундерския "елит".

 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8357 Любопитно

  На мен пък ми е интересно как ще се върже антикорупционното обучение на деца от четвърти клас със задължителното им обучение в тази възраст, че трябва да се стимулират, за да свършат нещо ?

  karabastun1@abv.bg
 5. 5 Профил на Deinio
  Deinio
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Лелее!
  Веднага ходи си земи некви дъвки!

 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5535 Неутрално

  Ще им преподават "светлия милиционерскиопит" На Павлик Морозов !!!
  Мечтата на всеки милиционер, вдъхновена от Дзерджински Сталин, Берия и т.н.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1742 Неутрално

  Пламен Георгиев е добре да поработи по работата, за която му плащат заплата.
  Децата не са негов ангажимент.
  Иначе моралът е на доста ниско ниво в държавата и мерки е добре да се вземат.
  Но не така през куп за грош, а след множество обществени обсъжданияи в дългосрочна перспектива.

 8. 8 Профил на The sphere
  The sphere
  Рейтинг: 743 Любопитно

  А за възрастни кога ще започне обучението или вече е късно? Питам за един приятел.

  "Социализма свършва, когато свършат парите на другите."
 9. 9 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 647 Неутрално

  Калинките не спират да творят, ентусиазмът им винаги е обратнопропорционален на интелигентността.

 10. 10 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2160 Неутрално

  ахаха... нещастници

  в един от тестовете за 5 клас имаше въпрос от рода на "преди избори телевизиите излъчват призиви срещу купуването и продаването на гласове; има ли смисъл от тях според вас"... а познайте от три пъти кво отговориха хлапетата хахах

  от цял клас само един се направи че не знае, че призоваващите са купувачите на гласове

 11. 11 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  Този не усеща ли накъде върви света!? И КНДР се разведрява само той не разбра, че времето на сталинизма отдавна изтече.

 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5535 Гневно

  До коментар [#11] от "svoboden":

  Така Милицията едно време караше децата да се пишат съчиненията - как прекарахте ваканцията, какво получи за рожденния си ден и от Дядо Мраз и къде почивахте със семейството. Като първо отсяваха учителите а после доверени другари четяха и анализираха оперативно интересните семейства !!!
  МИЛИЦИОНЕРИ , сър !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1213 Весело

  като гледам как борят корупцията цацаров гешев и това на снимката - значи децата спокойно могат да пропускат часовете.

 14. 14 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3871 Весело

  А на корицата на учебника по антикорупция – снимка на Иванчева с белезници – то и други снимки няма да има в учебника, защото други хванати в корупция няма, но може да има снимки на ченгета с маски и забулени боркини с корупцията. Ще има уроци как светва някой, как се бележат пари, как се броят и се описват на място.

 15. 15 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1743 Неутрално

  К'ви ли не глупости, само и само някой и друг лапни-шаран да се заблуди кои са корумпираните?

 16. 16 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1615 Неутрално

  И как ще учат учиниците на антикорупция, като родителите биват корумпирани още от яслите?

 17. 17 Профил на vlado67
  vlado67
  Рейтинг: 8 Гневно

  Идеята е да се теглят грантове за ненужно "обучение" ....

  Ако наистина се иска да се образоват децата .. канят се полицай НА МЯСТО в училищата, пожарникари, дори и военни за да се запознаят с дейностите и инструментите на властта, и така децата ще имат пряка представа и ще добият и уважение към тях!
  А , и за да нямат неприятни срещи в бъдеще!

  Гарантирана кражба от ГЕРБ!!!

 18. 18 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Училището е преврънато в лека не-джендър жена , с което всеки с малко власт може да се изгавари да иска своето от него.

  Не бяха НПО-та, не бяха други мераклии.

  Гнусно е всичко това.

  Оставете най-после училищепо на мира!

 19. 19 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 1007 Весело

  Коренът на проблема с корупцията е открит - липса на образование (още от 4-ти клас).

  Ех, ако навремето имаше кой да ни научи в училище, сега в България корупция нямаше да има!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK