Армията обмисля да свали прага за преодоляване на психотестовете заради липса на кандидати

Снимката е архивна

© Анелия Николова

Снимката е архивнаЖелаещите да станат професионални войници са по-малко от обявените свободните места от армията. Затова политическото ръководство на Министерството на отбраната обмисля да снижи прага за преодоляване на тестовете за психологическа пригодност, през които преминават всички желаещи за служба в армията. Срещу това обаче се обявяват военни психолози, тъй като в армията може да попаднат психически нестабилни хора.


На заседание на парламентарната комисия на 10 май министърът на отбраната Красимир Каракачанов каза, че между 30% и 40% от кандидатите за войници отпадат на военните комисии "и то специално на психотестовете". "Не смятам, че 40% от населението на България са луди хора, а и тук трябва да се помисли", допълни той. Според него на тези тестове и комисии се отхвърлят хора, които могат да служат. От Министерството на отбраната обясниха, че 30% е средният процент на отпадналите кандидати по различни причини.


От ръководство на армията потвърдиха, че понижаването на нивото се обмисля, най-вече за войниците, които кандидатстват за по-ниски длъжности. Военни психолози обаче се противопоставят на идеята, защото се опасяват, че на служба могат да попаднат опасни за обществото хора. Обмисля се да се облекчи и проверката на физическото състояние.
Според специалната наредба психологическото изследване трябва да оцени интелектуалните и емоционалните характеристики на кандидатите. Изследването на емоциите трябва да покаже мотивацията и нагласите за служба, емоционална устойчивост, устойчивост на стрес, самоконтрол, контрол на гнева и отношението към приемане на заповеди, антисоциални нагласи, способности за поемане на риск, както и склонност към наркомания, и т.н.


Според висшето професионално ръководство на армията най-големият проблем е здравословното състояние на кандидатите. Следващият голям проблем е физическото състояние на кандидатите.


От началото на годината са отпаднали 15%


До първи юни за конкурсите за 339 длъжности документи са подали 295 души, сочат данните, изискани от "Дневник" по Закона за достъп до обществена информация. От тях са отпаднали 43 кандидати. Най-много - 24, са скъсани на теста за физическа култура. По здравословни причини са отпаднали 14, на теста за обща култура – 2, и на теста по психологическа пригодност – 1. Това прави около 15% отпаднали.


За назначаване са определени 221 души, а от началото на годината до 1 юни са назначени 190. За останалите кандидати все още тече процедура за достъп до секретна информация. Средната възраст на кандидатите за армията е 26 години.


Общо обявените конкурси в края на миналата година са за попълване на 585 вакантни длъжности, съответно: 41 за офицери; 13 за сержанти и 531 за войници.


Армията има недостиг от около 3000 войника, според данните, които министърът на отбраната и неговите заместници изнесоха пред ресорната парламентарна комисия. Каракачанов тогава изрази оптимизъм, че процесът за намаляване на армията може да бъде спрян до края на годината. За първи от години за 2018 г. година на министерството на отбраната бяха отпуснати 30 млн. лв. за попълване на 1300 вакантни длъжности.


За някои поделения няма кандидати


От министерството не предоставиха данни за кандидатите по поделения с обяснението, че това е секретна информация. Според източници на "Дневник" за някои поделения има много малко кандидати, а точно те са и най-големите - като Карлово, Ямбол и Сливен. Близостта на Карлово до бързо развиващата се икономика на Пловдив, наемането на допълнителни работници в оръжейните заводи в Сопот и растящите заплати в региона правят заплащането в армията неконкурентно. Заплатите на армията бяха повишени с отпускането на още 100 млн. лв. в бюджета на военното министерство за тази година. Заплатите на войниците бяха вдигнати с около 70 лв., а на офицерите - с 90 лв. Така основната заплата за редник в момента е около 680 при средна брутна заплата за страната през март 1077 лв.


На определените дати за провеждане на изпитите не са се явили 22-ма от кандидатите, от които 2-ма за офицерски длъжности и 20 за войнишки длъжности, което според висши военни означава, че кандидатите са си намерили работа междувременно.


В други районни проблемът с намиране на войници е по-малък. В Смолянския алпийски полк, например, са попълнили почти всички липсващи бройки. Според военни това е заради по-ниските заплати в региона и специализацията на бригадата, която дава възможност да запалени планинари да практикуват хобито си и да получават заплата за това.


Съсредоточаването на поделенията в центъра на страната, с цел да са на еднакво разстояние от всички граници, сега се оценява като грешка.


Ако проектите за модернизация на армията се осъществят, може да имам модерна техника, но не и хора за нея, коментира генерал от армията.

Коментари (122)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5525 Любопитно

  Ми направо ги събирайте от психодиспансерите!
  Там кандидати все ще се намерят!

  [email protected]
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4745 Гневно

  Едните малоумници ще дават оръжие в ръцете на другите такива !
  КЛЕТА МАЙКА БЪЛГАРИЯ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1805 Неутрално

  За сметка на това за място на прокурор, съдия, нотариус и митничар за всяко място се явяват средно по 500 кандидати.

 4. 4 Профил на metalogy
  metalogy
  Рейтинг: 560 Весело

  "Не смятам, че 40% от населението на България са луди хора, а и тук трябва да се помисли"
  Ами като помислиш... доста вероятно е. И би обяснило много неща.

  колко е стабилен финансовият сектор у нас, ако не се говори за него
 5. 5 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Супер дайте на всички сбърканяци оръжие и може тази държава най после да се оправи.

 6. 6 Профил на zaza
  zaza
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#4] от "metalogy":

  Като започнем от резултатите на изборите и че въпросния човек е министър

  Няма по-глух от този, който не иска да чуе и по-сляп от този, който не иска да види!
 7. 7 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 397 Неутрално

  Не разбирам - до момента, заради психическа непригодност е отпаднал само един кандидат! Искат да свалят праговете за да го вземат ли?
  Вдигайте заплатите двойно! Друг начин няма. Или наборна служба.

 8. 8 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  680 лева заплата е 612 лв нето.Е как да има кандидати?И то минават през серия тестове,а другаде започват за много повече пари без никакви изпити.

 9. 9 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  В Армията трябва да има високи заплати, но не само това - възможност за безплатно образование и квалификаци, жилище на преференциални цени и т.н. В Русия, която я плюем нон стоп, в армията им имат доста привилегии и нямат проблем с набора.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 10. 10 Профил на Dwayne Elizondo Mountain Dew Herbert Camacho
  Dwayne Elizondo Mountain Dew Herbert Camacho
  Рейтинг: 278 Разстроено

  типично популистко и а абсолютно неадекватно решение.... вместо до подготваме по-добре кадрите - сваляме летвата, че по-лесно! Имаш само двойки - на ти диплома; не те слуша главата - на ти автомат .... ще
  се оправим иначе ....

 11. 11 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 670 Неутрално

  Наемни убийци - психопати, наследството на Каракачанов

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 12. 12 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  И лудите не щат да си губят времето, облечени в зелено за 600 лв/месец.

 13. 13 Профил на VeLikoV
  VeLikoV
  Рейтинг: 410 Неутрално

  Ако имаше такива тестове и при кандидатстване за народни представители . . .

 14. 14 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  Докато службата в Българската армия не стане престижна, докато не предлага добри перспективи и възможности за кариера, докато военните нямат добър социален статус за съжаление ще е все така...

 15. 15 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  К'ви психотестове. Да ги приемат със събеседване и толкоз. Тиквите гледат на армията като на някой, който им яде от чинийката. Дори голямата Тиква би закрила армията с уверенията, че Нато бди над нас.
  Май наистина е по-добре да дойдат Лудите с пушките

 16. 16 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 552 Неутрално

  40% е малко. това е сбъркно общество, което функционира по наин който ражда и развива психически проблеми.
  има други начини да се направи което и да било място привлекателно, а за армията трябват особени усилия, защото е особено тъпо и безсмислено работно място.

 17. 17 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Вместо да се купуват някакви безумни кораби, произведени от домуз ага и 40 годиишни еврейски таралясници може да се повишат заплатите на войниците, да се оборудват прилично и да се повишат изискванията към тях. Не да се намалят.

  Ама пък евреите са обещали малко да лобират за спасението на боку, пък и домуса нещо ще върне.
  Тъй че войниците да са опраат как могат!
  Тука е така!

 18. 18 Профил на dasho
  dasho
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Ами то за университетите няма критерии вече, та за армията ли. И не ми се виждат малко 680 лв начална заплата при осигурено жилище и храна. Срещу това да лъскат пода в поделенията, чакайки да им се отвори мисия. Където, между прочем, започват от 3000 на месец. Наистина би било добре това време да им се уплътни с някакви квалификации.

 19. 19 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Един лут вече са намерили!
  И предвдливо не са му дали пълнител за пушката.
  Че дори са го снимали и сложили начело на тая статия.

 20. 20 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 854 Неутрално

  До коментар [#13] от "VeLikoV":

  E, там може и да са луди, ама виж как сладко лапат баницата!😉

  Да разлая троловете!!
 21. 21 Профил на dasho
  dasho
  Рейтинг: 513 Неутрално

  До коментар [#9] от "Darcas":

  Сравняваш наборна армия с доброволна. В Русия има военна повинност, младежите са длъжни да служат и получават призовки. Ако не се явят ги чакат санкции.
  Не си прав и за привилегиите. Чудят се как да се отърват от казармата, защото е голяма мизерия.

 22. 22 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2313 Неутрално

  Винаги една много слаба армия може да стане и смешна.
  Срамна работа !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 23. 23 Профил на Николай Георгиев
  Николай Георгиев
  Рейтинг: 1077 Неутрално

  Двама души отпаднали на теста за обща култура... тъжно...

 24. 24 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Аз съм за въвеждане и на психотестове за гласуване на избори

  седеньето го зголемува задникот
 25. 25 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#22] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Храбрата византийска армия е наборна, т.е. там влиза всичко - лудо, куцо, кьораво и глухо.

  седеньето го зголемува задникот
 26. 26 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 455 Неутрално

  До коментар [#8] от "musashii":

  Нещо не си наясно със заплащането в армията :-)
  Според закона данъците и осигуровките им са за сметка на бюджета и това са НЕТО заплати.

  НО няма как да се случи веднъж на 3 години да пускаш конкурс за 5000 нови бройки и да очакваш да се появят правилните кандидати.

  На българинът му трябва работа днес а не след 3 години.

  Обучителния и наемателния център в Плевен трябва да работят постоянно и набиране да има всеки месец по 50 човека, а не както им се иска на чиновниците в МО

 27. 27 Профил на gargamel
  gargamel
  Рейтинг: 524 Неутрално

  ХАХАХАХА Значи "Луд с картечница" вече няма да е само тъп лаф....

  Dum Spiro, Spero
 28. 28 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1661 Весело

  До коментар [#5] от "exit13":


  Супер дайте на всички сбърканяци оръжие и може тази държава най после да се оправи.
  —цитат от коментар 5 на exit13


  Ако знам, че ще го използват за първите двама коментирали...на драго сърце...:)

 29. 29 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 689 Неутрално

  До коментар [#23] от "Николай Георгиев":

  Веднъж само съм ходил на подобни изпити за държавна работа. Този тест бе обида към мен. Това за мен не е обща култура, а да проверят, тоя 4-ти клас минал ли си го в крайна сметка или не.
  Накрая не ме взеха, защото не съм се бил представил добре на интервюто. Задаваш ми въпроси от сорта на "Да" и "Не", как очакваш да ти отговоря? Не знам дали са работили друго през живота си, но частници не задават подобни въпроси, защото не носят никаква информация за човека отсреща, даже най-дебилните не го правят.

 30. 30 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 705 Неутрално

  Като няма кандидати,да приемат от българите в Украйна,Сърбия и Македония.

 31. 31 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2313 Неутрално

  До коментар [#25] от "Пипера е много лют":

  Последните 10 дни в Атика имаше съвместни учения между спец части на Гърция и България.Много сте далече от стандартите на НАТО.......много !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 32. 32 Профил на HERMES
  HERMES
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Нали патеотете реват за връщане на казармата? Защо не кандидатстват за редовна служба? Даже има и бонус - плащат им. Или са патреоте само по форумите и фейсбук страници от рода "На всеки 4-ти км.".

 33. 33 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4745 Весело

  До коментар [#28] от "BiGman1":

  Ти от едните ли си или от другите ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 34. 34 Профил на Mladen Stefanov
  Mladen Stefanov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  "Срещу това обаче се обявяват военни психолози, тъй като в армията може да попаднат психически нестабилни хора."

  Чудя се къде е по-зле да има психари, в армията или сред управляващите!!!

 35. 35 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Каракачанов каза, че между 30% и 40% от кандидатите за войници отпадат на военните комисии "и то специално на психотестовете". "Не смятам, че 40% от населението на България са луди хора, а и тук трябва да се помисли", допълни той.

  Има и друг вариант. Агент Иван да е луд.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 36. 36 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Ами Кмете, то други в тая държава почти няма, ти си типичния пример. Мислиш ли, че имаш шанс на психотест?

 37. 37 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#8] от "musashii":Нещо не си наясно със заплащането в армията :-)Според закона данъците и осигуровките им са за сметка на бюджета и това са НЕТО заплати.НО няма как да се случи веднъж на 3 години да пускаш конкурс за 5000 нови бройки и да очакваш да се появят правилните кандидати.На българинът му трябва работа днес а не след 3 години.Обучителния и наемателния център в Плевен трябва да работят постоянно и набиране да има всеки месец по 50 човека, а не както им се иска на чиновниците в МО
  —цитат от коментар 26 на ЙЕИ


  Глупости.Данъкът си го плащат военните.Т.е заплатата им е 612 лева нето.И всяка година има изпити.Ама няма качествени кандидати.За 612 лв се явяват само неудачници.

 38. 38 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#8] от "musashii":Нещо не си наясно със заплащането в армията :-)Според закона данъците и осигуровките им са за сметка на бюджета и това са НЕТО заплати.НО няма как да се случи веднъж на 3 години да пускаш конкурс за 5000 нови бройки и да очакваш да се появят правилните кандидати.На българинът му трябва работа днес а не след 3 години.Обучителния и наемателния център в Плевен трябва да работят постоянно и набиране да има всеки месец по 50 човека, а не както им се иска на чиновниците в МО
  —цитат от коментар 26 на ЙЕИ


  Глупости.Данъкът си го плащат военните.Т.е заплатата им е 612 лева нето.И всяка година има изпити.Ама няма качествени кандидати.За 612 лв се явяват само неудачници.

 39. 39 Профил на ProTMG
  ProTMG
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Махнете тези досадни ограничения относно сексуалната ориентация и проблемът с набирането на кадри ще бъде решен моментално.
  А и по-весел ще стане живота в казармите.
  Мисли позитивно.

 40. 40 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1621 Разстроено

  До коментар [#4] от "metalogy":Като започнем от резултатите на изборите и че въпросния човек е министър
  —цитат от коментар 6 на zaza


  Не е луд, който яде баницата...

 41. 41 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 716 Весело

  До коментар [#27] от "gargamel":

  хахахахахха точно!!!

 42. 42 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4745 Весело

  До коментар [#36] от "niakoi_si":

  Доказал съм го многократно - предлагам ти да се състезаваме с теб или с вожда ти пред независима комисия още днес.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 43. 43 Профил на Леля Гичка
  Леля Гичка
  Рейтинг: 274 Гневно

  "Съсредоточаването на поделенията в центъра на страната, с цел да са на еднакво разстояние от всички граници, сега се оценява като грешка." - Да бе грешка... Някой е взел едни пари да продаде едни поделения за логидстични центрове например - за справка летището в Божурище. Огромни поделения в страната се разпродадоха за жълти стотинки и сега като сме обЪркАли леко стратегията ще дадем едни милиони и милиарди за нови поделения. Сладка работа. То ще се купува земя. То ще има обществени поръчки за изграждане на сгради, пък после за обзавеждане и оборудване. Ама леко грешчици била станала, няма проблем.

  Не е нужно да си луд, за да живееш тук, но помага.
 44. 44 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1621 Любопитно

  Нали патеотете реват за връщане на казармата? Защо не кандидатстват за редовна служба?
  —цитат от коментар 32 на HERMES


  Може би кандидатсват, но не минават тестовете?

 45. 45 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1621 Любопитно

  Интересно как на никого не му е дошло наум да повдигнат възнаграждението на войниците?!

 46. 46 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Всичко това е абсолютно логично. При професионална армия основния мотивиращ фактор са парите. Вдигате им заплатите 10 пъти и ще имате толкова кандидати, че можете да си оберете само каймака.

  Не може хем професионална, хем без пари.

 47. 47 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2313 Весело

  До коментар [#39] от "рб.о1ген18":

  Лютия пръв ще отиде !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 48. 48 Профил на ProTMG
  ProTMG
  Рейтинг: 221 Неутрално

  В американската армия гейовете се плющят, та пушек се вдига.
  А ние вече десет години не можем да въведем всички стандарти на НАТО.

 49. 49 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  Навремето армията предлагаше образование, професия, жилище, работа и почивки на различни станции на преференциални цени. Сега, понеже НАТО ни пази, армията не предлага нищо. Ама понеже "навремето" беше лошо, затова сега остава само нищото.

 50. 50 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  До коментар [#9] от "Darcas":Сравняваш наборна армия с доброволна. В Русия има военна повинност, младежите са длъжни да служат и получават призовки. Ако не се явят ги чакат санкции. Не си прав и за привилегиите. Чудят се как да се отърват от казармата, защото е голяма мизерия.
  —цитат от коментар 21 на dasho


  Наборната служба е едно, а професионалната армия на Русия е съвсем друго. Няма армия, която да се състои само от наборници, ама май не си служил в казармата и не го знаеш.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 51. 51 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Има нещо дето не ми е ясно.
  В бюджета на МО за 2017 е записано:


  Разходи за персонал 804 678 000 лева
  —цитат от коментар 00 на

  https://www.mod.bg/bg/doc/budj_planove_prognozi_otcheti/20171101_Otchet_ budget_9_mes_2017.pdf

  Ако го разделим на 32 000 служителя се получава бруто 25 000 средно на калпак, което прави 2100 лева месечна брутна заплата. А те получават 612.
  На какво се дължи разликата?

 52. 52 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 274 Неутрално

  ПатрЕотите ако могат да минат тестовете - да заповядат. И без това мечта им е да пазят границата - с картечници, с кльонове, само и само можещите и знаещите да не избягат.

 53. 53 Профил на dasho
  dasho
  Рейтинг: 513 Неутрално

  До коментар [#50] от "Darcas":

  Говориш, че Русия си попълва набора по-добре от нас, защото има по-добри условия. Причината обаче е съвсем друга: младежите им ги взимат насила, а при нас е доброволно. Едно е да са ти сигурни 80% от всички 18-годишни, друго е да зависиш от това, дали ще кандидатстват. Говорим за войници, не за офицери.

 54. 54 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1621 Весело

  Ако го разделим на 32 000 служителя се получава бруто 25 000 средно на калпак, което прави 2100 лева месечна брутна заплата. А те получават 612.
  На какво се дължи разликата?
  —цитат от коментар 51 на 1107a


  Очевидно възнаграждението в МО не се дели по равно, а по братски... :-)

 55. 55 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Ми направо ги събирайте от психодиспансерите!Там кандидати все ще се намерят!
  —цитат от коментар 1 на karabastun


  Глупости! Нема в лудниците толкова луди, че да служат в армия ресор на ченге, който няма да мине теста за пригодност. :)

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 56. 56 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 821 Неутрално

  Накраят ще станем както в някои африкански страни. Минават с камиона и хвърлят в него де що видят момчета.

 57. 57 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#31] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Като цяло Византия е формален, а не реален член на НАТО. Българските командоси имат успешна история в Кербала през 2004-та. Храбрите гръцки берачи на маслини с какво могат да се похвалят в последните 10-15 години? Някакъв принос за Южния фланг на НАТО, насочен не срещу друга членка, а срещу основната заплаха от Русия? Дай да видим факти, а не лакърдии на узо и хтаподя.

  седеньето го зголемува задникот
 58. 58 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#47] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Педерастията е измислена от древните гърци. После гръцките комунисти я въздигнали в ранг на религия.

  седеньето го зголемува задникот
 59. 59 Профил на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  Рейтинг: 1362 Неутрално

  абе тоя каракачанов едно смислено нещо ще каже ли баси ?!?

  ако некви критерии ще се намаляват, то трябва да е за физическата подготовка - ще ги тренират в казармата

  иначе като гледам какъв е министъра, че и бившия льотчик си представям какво представлява "казармата" - нещо което в нормалните държави и въпрост на чест, достойнство и гордост, в БА е вероятно точно обратното ... вероятно това е и причината да няма кандидати ...

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА с ясни и прозрачни идеи и цели !!!
 60. 60 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  Навремето армията предлагаше образование, професия, жилище, работа и почивки на различни станции на преференциални цени. Сега, понеже НАТО ни пази, армията не предлага нищо. Ама понеже "навремето" беше лошо, затова сега остава само нищото.
  —цитат от коментар 49 на Лео


  Слава богу, сега жилище могат да си купят не само военните, а всеки който може да си го изплати. Но не със заплата 612 лв. на месец... Хубаво е също така, че "почивките" не изискват да работиш за ведомство с почивна станция - има за всеки!

  Що се отнася до "образованието" - това не беше привилегия на социалистическата армия; затова и авторитета и бе толкова нисък.

  П.С. С такава армия - добре че е НАТО да ни пази!

 61. 61 Профил на explorerv
  explorerv
  Рейтинг: 221 Неутрално

  То министъра не може да мине този тест и затова не му се иска да вярва, че резултатите са адекватни.

 62. 62 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 990 Весело

  До коментар [#47] от "'ΕΡΕΒΟΣ":Педерастията е измислена от древните гърци. После гръцките комунисти я въздигнали в ранг на религия.
  —цитат от коментар 58 на Пипера е много лют


  Има и друга версия: сексът е измислен от древните гърци, а римляните го усъвършенствали като включили жената.

 63. 63 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1339 Неутрално

  До коментар [#60] от "plamen_b":

  ОК, прочетете Вашингтонския договор и вижте доколко ни пази НАТО!

 64. 64 Профил на IE B
  IE B
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Като се има предвид, че армията е сравнително мизерна и че като цяло населението ако може не би се записало, не бих се изненадал да има много по-голям процент луди сред кандидатстващите отколкото сред населението като цяло. При всички положения, на войниците не им ли преебаха пенсиите наскоро? Сякаш това би се отразило на набора на нови кадри.

 65. 65 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1339 Неутрално

  До коментар [#59] от "Sinite - завоят наляво забранен":

  Причината е, че заради лични интереси беше отменена всеобщата военна повинност! Сега МВР е с по-голям щат и бюджет от МО! Това као в нормално..............

 66. 66 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1339 Неутрално

  До коментар [#51] от "1107a":

  Дължи се на това , че разходите за персонал не само за заплати!

 67. 67 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1621 Любопитно

  До коментар [#60] от "plamen_b":ОК, прочетете Вашингтонския договор и вижте доколко ни пази НАТО!
  —цитат от коментар 63 на SSmart


  Вижте, например, интерпретацията на чл. 5 от Вашнингтонския договор на сайта на НАТО тук:

  https://www.nato.int/cps/ua/natohq/topics_110496.htm

  Какъв е проблема?

 68. 68 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1754 Неутрално

  Този национален предател и свиня блатска е за съд. И то на съд за тероризъм.
  Психотестовете допускат хора до всякакво оръжие. Ако се променя може да е единствено нагоре - да се увеличават изискванията.
  Прословутата простотия на военните (останала от годините, в които имаше казарма) се е преместила в политическите кабинети. Избора на локация на поделенията - да са еднакво далече от населените места офицер не може да го измисли.
  А плачът за заплатите е циничен. Свинята действа като банките и държавната администрация (когато търси хора, които да вършат работата), например. Иска да наеме хора мотивирани хора, с добри физически качества, интелигентни, психически и емоционално устойчиви срещу минимални заплати. Е няма как да стане.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 69. 69 Профил на |Y|
  |Y|
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Сметките не излизат на пишман-воЕводата.

  1 скъсан на психо за 6 мес., това е далече от 40%.
  Защо ги късат на физ. тест, нали там ще ги тренират, важното е да е здравно пригоден?
  После заплатите са малки заради вътрешни за МО проблеми като корупция шуробаджания, което е и заплаха за нац. сигурност.
  ПатрЕотите казарма карали ли са, айде всичките вътр барабар с пишман-националистите, на дело да послужите, не само имидж да лъскат в местни кръчми за поддържане на добра форма - обла.

  Това ли измъдриха до сега от МО, което само по себе си е доказателство за последния ми довод с вътрешните проблеми.

 70. 70 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1621 Гневно

  До коментар [#59] от "Sinite - завоят наляво забранен":Причината е, че заради лични интереси беше отменена всеобщата военна повинност!
  —цитат от коментар 65 на SSmart


  Всеобщата военна повинност не осигуряваше високо ниво на боеспособност на армията, а само по-висок бюджет за изхранването и. Което означава по-малък бюджет за военна техника и подготовка.

  Не знам, обаче, защо някой реши че "професионална армия" = "неподготвена армия" макар че нормалните хора би трябвало да разбират "професионална" по точно противоположния начин!

 71. 71 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 686 Неутрално

  Ако не им дават пълнители, като тоя на снимката, ако искат и от психодиспансерите да ги събират.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 72. 72 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1339 Неутрално

  До коментар [#67] от "plamen_b":
  Чл. 5:

  "Страните по Договора се договарят, че въоръжено нападение, предприето срещу една или повече от тях, в Европа или в Северна Америка, ще се разглежда като нападение срещу всички тях, вследствие на което те се договарят, че в случай на такова въоръжено нападение всяка от тях, упражнявайки правото си на индивидуална или колективна самоотбрана, признато в член 51 от Устава на Организацията на обединените нации, ще окаже помощ на нападнатата страна или страни по Договора, като незабавно предприеме, индивидуално и съгласувано с останалите страни по Договора, такива действия, каквито смята за необходими, включително употребата на въоръжена сила, за възстановяване и поддържане на сигурността в Северноатлантическата зона"
  Не е проблем , а е записано "ТАКИВА ДЕЙСТВИЯ КАКВИТО СМЯТА ЗА НЕБХОДИМИ", т.е. никой не е длъжен да помага с въоръжена сила! Може , например , с декларация да бъде одъдена агресията! Вижте и чл.3:
  "За по-ефективно постигане на целите на настоящия Договор страните по него, поотделно и съвместно, като развиват непрекъснато и ефективно собствените си възможности и си оказват взаимна помощ, ще поддържат и развиват своите индивидуални и колективни способности да се противопоставят на въоръжено нападение."
  Това означава, че както в нашия случай, не си развиваме собствените отбранителни способности сами, т.е. като не ни е "дебел врата", и не можем сами да се опазим и или да помогнем на други съюзници, има оправдания да не ни се помогмне защото не сме си изпълнявали задълженията по Договора! . А НИЕ НЕ СИ ГИ ИЗПЪЛНЯВАМЕ!

 73. 73 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Интересно, най-много били отпадали заради физическа непригодност. Ако не кандидатстват инвалиди, това не би трябвало да е проблем, като го тренираш един два месеца, той ще стане пригоден, ако и да е бил топка мас при кандидатстването.

 74. 74 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Навремето армията предлагаше образование, професия, жилище, работа и почивки на различни станции на преференциални цени. Сега, понеже НАТО ни пази, армията не предлага нищо. Ама понеже "навремето" беше лошо, затова сега остава само нищото.
  —цитат от коментар 49 на Лео


  Това го даваха навсякъде, в армията даваха големи заплати и безоблачен живот.

 75. 75 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1339 Неутрално

  До коментар [#70] от "plamen_b":

  Дрън, дрън! Това е пропагандна мантра. която се наби в главите на населението както тази за НАТОто ,което ни пазело!

 76. 76 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 686 Неутрално

  Ако имаше такива тестове и при кандидатстване за народни представители . . .
  —цитат от коментар 13 на VeLikoV


  Аз много искам да има тестове за кокаин и амфетамини за народните представители. Публични, преди заемане на длъжност, и в началото на всеки месец - без минат тест да не се допуска гласуването му. Щом в момента КАТ вземат книжките, ако засекат употреба на трева до седмица назад ( т.е. преди седмица да си пушил ), редно е и за депутатите да има психотестове и тестове за наркотици.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 77. 77 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5642 Неутрално

  Без психотестове и с оръжие в ръка?..

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 78. 78 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 975 Любопитно

  Малко е опасно! Работят са оръжие. Оръжие за МАСОВО поразяване. По-добре вариант като френския чуждестранен легион-след 5 г служба-гражданство!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 79. 79 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 349 Неутрално

  До коментар [#50] от "Darcas":Говориш, че Русия си попълва набора по-добре от нас, защото има по-добри условия. Причината обаче е съвсем друга: младежите им ги взимат насила, а при нас е доброволно. Едно е да са ти сигурни 80% от всички 18-годишни, друго е да зависиш от това, дали ще кандидатстват. Говорим за войници, не за офицери.
  —цитат от коментар 53 на dasho


  Грехота е да не познавате армията на вероятния противник. Близо половината от руските въоръжени сили са "контрактники" - военнослужещи по договор.

 80. 80 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 785 Неутрално

  Огромно крадене у нас - в резултат сзе спестява от всичко само и само да не се намляват потоците към офшорките. Въобще бг матреяла е много прост - унищожават го а той даже пита къде е посоката към ада за където са го повели.

 81. 81 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2603 Неутрално

  До коментар [#50] от "Darcas":Говориш, че Русия си попълва набора по-добре от нас, защото има по-добри условия. Причината обаче е съвсем друга: младежите им ги взимат насила, а при нас е доброволно. Едно е да са ти сигурни 80% от всички 18-годишни, друго е да зависиш от това, дали ще кандидатстват. Говорим за войници, не за офицери.
  —цитат от коментар 53 на dasho

  В информационните тефтерчета спускани от ЦК на Либерастите , армията е отживелица и България ако и трябва такава тя е само за Русия а руската армия е по сталинов образец с измъчени войници бродещи с ватенки и ушанки!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 82. 82 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2539 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  и луди нема. те си имат про-руски паравоенни образувания.
  https://frognews.bg/novini/shefat-paravoennite-patrioti-starshina-ostap-bender.html

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 83. 83 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2539 Неутрално

  нашистите имат къде да си играят на войници

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 84. 84 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Дължи се на това , че разходите за персонал не само за заплати!
  —цитат от коментар 66 на SSmart


  А за какво отиват 2/3 от разходите за персонал?!?

 85. 85 Профил на astra_explorer
  astra_explorer
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Като гледам снимката, идеално се слива с околната среда. Чисто "пушечно месо".

 86. 86 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1339 Неутрално

  До коментар [#84] от "1107a":

  И за издръжка , хранене, лечение, обличане и пр.!

 87. 87 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2539 Неутрално

  До коментар [#85] от "astra_explorer":

  нема нужда, червения конец на китката го пази.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 88. 88 Профил на Lutz
  Lutz
  Рейтинг: 221 Неутрално

  чшшш, червени генерали тука излязохте всички. Анатема!

  Никога не съм позволявал на училището да попречи на образованието ми.
 89. 89 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  Ами това е положението, иначе гоелми родолюбци, ама на никой не му се занимава с дивотиите на военните, при това за жълти пари.
  Но продължавам да не разбирам, за какъв чеп ни е голяма 9относително де:)) и въоръжена със самолети, кораби, танкове и Бог знае какви други скъпи съоражения армия - дали ще ни опази примерно от Турция, Гърция или Румъния, Оставам настрана че всичките сме в НАТО, но ако теоретично допуснем че трябва да се пазим от тях, не виждам каква армия може да ни "защити". А за Македония и Сърбия и наличното ни е достатъчно. Така че всичко това е шкембето Каракачанов да си осигури комисионните и тълпата старши офицери и генерали да си получават заплатите и пенсиите - други ползи аз не виждам.

 90. 90 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Аз съм за! От кога чакам някой побърканяк да влезе в Народното събрание с автомат и да изпразни 3-4 пълнителя. Тогава самозабравилите се(политици, прокурори, бизнесмени...) може да се сепнат и от страх да почнат да работят в полза на Родината.

 91. 91 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1549 Неутрално

  В Армията трябва да има високи заплати, но не само това - възможност за безплатно образование и квалификаци, жилище на преференциални цени и т.н. В Русия, която я плюем нон стоп, в армията им имат доста привилегии и нямат проблем с набора.
  —цитат от коментар 9 на Darcas


  Нещо не си много наясно. В Русия е такава страхотна мизерия, че ще ти "фръкне" фуражката. Не се говори много за нея защото 99% от чужденците ходят само в два града в Русия и медиите им са толкова задушени че никаква информация не излиза.
  Преди няколко месеца като им начукаха канчетата на "их-там-ньетувците" имаше доста интервюта с роднини на тези бодри наемници. Всички ревяха и казваха че единствената причина да се запишат във Вагнер е защото няма работа и няма с какво да се изхранват.
  Глупостите за проспериращия Руски народ вървят само по партийните клубчета.
  А САЩ заплатите на военните въобще не са високи. Облагите са че може и да не си харчиш заплатата, ако си разумен, и да я спестяваш, защото в Америка се служи яко и се живее в казармата. Облагите са, че горе долу за всяка прослужена година можеш да учиш в добър колеж. Затова и повечето служат по 5 години. Това ти купува 5 години колеж. Ако не искаш да учиш пари не ти дават.
  Ако участваш във военни действия което е почти сигурно, получаваш статус на ветеран и има добри осигуровки за тебе и семейството ти.
  По време на службата също се учи доста и се взимат доста курсове и квалификации, които после помагат за намиране на работа.
  Но службата е сериозна и лабаво няма. Нашите тумбаци старшини няма да могат да издържат и един ден. В Америка старшината тича пред бойците и пее а те само му пригласят. Спи в казармата с тях и е пръв в боя. Не се крие в артелната да яде салам и да краде чаршафи.
  Морала и достойнството на БЪлгарският офицер беше унищожен веднага след 9/9/1944г. До сега само мързеливци, крадци и пълни тъпаци. Нито имаме военна наука, нито обучени офицери, нито техника, нито пък подходящ дух и патриотизъм за да имаме ефективна армия. Ако пукне една пушка 90% от нашите военни ще се изпокрият при жените си. Същото важи и за полицаите ни. Вече 60 години сме ги обучили да знаят че в армията и полицията отиват само най-големите тъпанари и мързеливци, които друго не могат да правят. Преди взимаха 2, 3 пъти повече от инженер или лекар. Сега партията им ограби парите и те бяха първата жертва на банкрутиралия Соц. Затова и увесиха носовете. Никой не иска да ги храни тях.
  Преди бяха напращели, щяха да се спукат повечето. И те и жените им носеха зелени чорапи. Е, сега без пари ще сгрибат малко. Затова и ги събират от кол и въже.
  Между другото навсякъде в Европа е така. Никой не иска да ходи в Армията.

  California Über Alles
 92. 92 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Стига с тия пари бе,нашите възрожденци подръчни материали са имали желание да си дадат живота за тази държава която я имаме днес.Колкото и пари да дадеш на един военен,лекар,учител това няма да го направи МОРАЛЕН!!!

 93. 93 Профил на Мухарем Сербезовски‏
  Мухарем Сербезовски‏
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#65] от "SSmart":

  Ооооо,пенцията на 32 години служба :-) Добра стига :-)
  С Иван Каракачанов поне по едно си приличате: петимни сте да минавате метър като по бай Тошово време и армията да е пълна мизерия :-)

 94. 94 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1251 Весело

  Тоя от снимката е от новите - кани се да стреля без пълнител.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 95. 95 Профил на sanvito
  sanvito
  Рейтинг: 362 Неутрално

  за армията най-важното качество на единичната бойна единица е да държи на яденье и пиенье, а за безспорен успех е симулацията на активна дейност

 96. 96 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2313 Весело

  До коментар [#57] от "Пипера е много лют":

  За такива като тебе обмислят да сниживат прага за преодоляване на тестовете за психологическа пригодност !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 97. 97 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  До коментар [#8] от "musashii":Нещо не си наясно със заплащането в армията :-)Според закона данъците и осигуровките им са за сметка на бюджета и това са НЕТО заплати.
  —цитат от коментар 26 на ЙЕИ


  Точно така. БГ е единственият член на НАТО в който осигуровките на военослужещите не са част от бюджета на МО. Така на хартия бюджета на МО е 1.3-1.4% от БВП и постоянно се говори как не стига заветните 2% дето НАТО ги изисква. Само, че ако се добавят и осигуровките, то бюджета на МО одма стига въпросните 2%.

  Решението е намаляване на числеността и увеличаване на заплатите. Щатът е невероятно раздут. ВМС има 3500 души щат с които пази 350км крайбрежие (по 10 човека на км). Хърватските ВМС с 1400 души щат пазят 1800км крайбрежие (с островите над 5000км). ВВС са със щат от 6500 докато унгарските ВВС с доста повече функциониращи самолети и въртолети има щат от едва 3500 души. Ето тук е ключа от палатката. Ако се отреже раздутия щат ще има пари за по-високи заплати и за превъоръжаване.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 98. 98 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  Има нещо дето не ми е ясно. В бюджета на МО за 2017 е записано:
  —цитат от коментар 51 на 1107a

  Освен заплатата има разходи за храна и за облеко. Също така като са в чужбина им се полагат надбавки към заплатата. Освен това заплатите не са всичките по 600 лева. Офицерите вземат доста повече. Пилотите взимат в пъти повече (най-интересното е, че по щат има няколкостотин пилота, ама общо 10-тина функциониращи самолета и въртолета).

  Отделно от въпросните над 30 хиляди души една значителна част са цивилни (администрация по разни тилови служби и в отдели на МО). Те взимат по-големи заплати. Подозирам, че взимат и бонуси.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 99. 99 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 990 Неутрално

  До коментар [#91] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  Понтифе, просто няма достатъчно плюсове които да мога да ти сложа ! Абсолютно точно описание на армията ни „преди“ и „сега“ !

 100. 100 Профил на IE B
  IE B
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Стига с тия пари бе,нашите възрожденци подръчни материали са имали желание да си дадат живота за тази държава която я имаме днес.Колкото и пари да дадеш на един военен,лекар,учител това няма да го направи МОРАЛЕН!!!
  —цитат от коментар 92 на gembirdkz


  А колкото по-малко им дадеш, тъкмо да ги направиш бездомни. Несериозно е тези професии да не се конкурират с останалия пазар на труда, ако не директно като заплати, чрез удобства като допълнителни квалификации, стабилност на работата и добра пенсия.

  Особено в случая с армията, очкакваш от някого да си даде младостта, вместо да ходи да прави кариера. Ако не му дадеш добри условия, защо да си троши тялото и да си губи времето по казармите?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK