Според Валери Симеонов проектът за горивата е направен в услуга основно на "Лукойл"

Според Валери Симеонов проектът за горивата е направен в услуга основно на "Лукойл"

© Велко АнгеловВицепремиерът Валери Симеонов определи проектозакона за горивата, който налага високи финансови изисквания и към дребните търговци, като отвратителен лобистки закон. В ефира на БНТ той обясни, че проектът е насочен към обслужването на няколко големи фирми, и посочи конкретно "Лукойл". Посочи, че въпросните фирми са "обсебили" 80% от пазара.


Отрече проектът да е на "Обединени патриоти", обясни, че е на "неговия приятел" Емил Димитров.


В понеделник Симеонов е разговарял няколко часа с протестиращите дребни търговци на горива. Не обясни какво точно са обсъдили на срещата, но подчерта, че бил съгласен с протестиращите още преди разговорите.
Призна, че има сив сектор на пазара на горива, но той не е в сочените размери от 1 млрд. лв. Подменя се мотивацията за този закон, не става въпрос за борба със сивия сектор, а за осигуряване на безпроблемен пазар на няколко фирми – основно "Лукойл" на Валентин Златев, коментира Симеонов.


Посочи, че за последните 10 години "Лукойл България" е на загуба и не е платила нито един лев данъци при приходи от 5 млрд. лв. За сравнение посочи, че фирмата майка в Русия е на годишна печалба от около 120 млрд. лв. Според него става въпрос за източване на печалби, а на пристанището "Росенец" на "Лукойл" не се знаело какво става.


Малките дистрибутори ще бъдат унищожени, а големите ще монополизират пазара. Има редица нарушения на европейски директиви, обобщи той мнението си по проекта.


Не трябва да се позволява монополизация на който и да е бранш, а има непрекъснато такива опити от големите играчи, заключи той.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK