Проверка в Слънчев бряг откри незаконни обекти, но не посочените от Валери Симеонов

Проверка в Слънчев бряг откри незаконни обекти, но не посочените от Валери Симеонов

© Надежда Чипева, КапиталЕксперти от Министерството на туризма и Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) извършиха съвместна проверка на морски плаж "Слънчев бряг - юг" и установиха, че там има 20 различни съоръжения на плажа, които са в разрез с правилата и закона. Това съобщи Министерството на туризма, след като е направена проверка в периода 25-26 юни по съвместна заповед с министерството на регионалното развитие.


Резултатите трябваше да бъдат оповестени на 29 юни по предварителна информация. Съобщението за тях обаче дойде малко след участието на вицепремиера Валери Симеонов в телевизионния ефир тази сутрин, при което той отново нападна министъра на туризма Николина Ангелкова. Проверяваните обекти бяха една от причините за словесни престрелки между тях.


Резултатите показват, че има разположени 20 съоръжения върху морски плаж "Слънчев бряг – юг", без да са предвидени с одобрената от министъра на туризма схема. За тях не са издавани и разрешения за поставяне от главния архитект на община Несебър, по информация на присъстващите служители на общината, се казва в съобщението.
.
Сред обектите, които са разположени без необходимите одобрения са лампи, паркинги, навеси, бариери, волейболно игрище, трибуни, детски пясъчник, алея за транспортна връзка и др.
Всички съоръжения, които не са включени в одобрената схема от министъра на туризма и са поставени без разрешение на главния архитект, трябва да бъдат премахнати.


За целта ще бъде сезиран кметът на община Несебър, който трябва да издаде нужните заповеди за премахване.


Експертите на двете институции инспектираха и 5-те обекта: THE ONE, La Cubanita, Cacao beach, Del Mar и BEDROOM, за които е констатирано, че отговарят на предвидените в схемата конфигурация в план и местонахождение. Това са и заведенията, които Валери Симеонов посочи като нарушители.


Ежегодно, по възлагане на Министерството на туризма, през активния летен сезон се извършва и измерване от лицензирани геодезисти на площите на преместваемите обекти и допълнителните търговски площи към тях на територията на морските плажове, посочва Министерството на туризма.


Предстои в периода юли-август да се извърши прецизно измерване на площите на поставените обекти на плаж "Слънчев бряг – юг". В случай че бъдат установени нарушения, от министерството ще се предприемат необходимите действия за отстраняването им, като се направят предписания към концесионера. Ако той не предприеме нужните действия, нарушенията ще се отстранят със заповед на кмета на община Несебър, се допълва в съобщението.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK