ГЕРБ и "патриотите" се разбраха да вдигат поетапно акциза на бездимните цигари (допълнена)

Цветан Цветанов и Волен Сидеров

© Николай Дойчинов

Цветан Цветанов и Волен СидеровПо-малко от ден след като премиерът Бойко Борисов разпореди предложението за увеличаване на акциза на бездимните цигари да бъде оттеглено от парламента, депутатите от коалиционните партньори ГЕРБ и "Обедини патриоти" се събраха и излязоха с общо решение. То гласи, че законопроектът ще бъде оттеглен, но следващата седмица ще бъде внесен нов, с който акцизът на новия тютюнев продукт ще бъде поетапно повишен - първоначално до 50% от този на стандартната кутия с цигари, а после до 70%. В момента той се облага със ставката за рязан тютюн, т.е. акцизната тежест е 26% от тази на класическите цигари.


Проектозаконът за вдигане на акциза на бездимните тютюневи изделия, внесен от шефа на бюджетната парламентарна комисия Менда Стоянова и други депутати от ГЕРБ, доведе до разногласия в управляващата коалиция, тъй като се оказа, че по-малкият коалиционен партньор в управлението - "Обединените патриоти", не са на единно мнение по идеята. НФСБ я подкрепи, "Атака" предпочете да запази мълчание, но ВМРО се обяви против, като депутати от партията дори заявиха, че промяната - от 1 октомври акцизът на бездимните тютюневи изделия да се изравни с тези на обикновените цигари, ще облагодетелства депутата от ДПС Делян Пеевски. Пеевски е свързан с бившия тютюнев гигант "Булгартабак холдинг", чиито основни марки цигари миналата година продаде на "Бритиш америкън табако". Според източник на "Капитал", близък до сделката тогава, при определени условия ((пазарен дял, запазване на акцизната политика и др.), продавачът може да получи още 20 млн. евро догодина.


Днес лидерът на ГЕРБ в парламента Цветанов Цветанов, който беше натоварен от премиера да намери решение, каза, че до предложението за поетапно увеличение на акциза се е стигнало след разговори с Борисов и представители на коалиционните партньори. "Отчитаме нарушената комуникация в коалицията", каза Цветанов.


Приходите щели да отиват за хората с увреждания
"Ще намалим печалбата на някои частни компании, но ще защитим обществения интерес, заяви шефът на парламентарната група на ГЕРБ. Той и лидерът на "Атака" Волен Сидеров подчертаха, че приходите ще отидат при нуждаещите се и посочиха като примери протестиращите от месеци хора с увреждания или жителите на Ямбол, които чакат нова болница. Цветанов добави, че подробности ще бъдат обсъдени на среща на коалицията във вторник и благодари на Волен Сидеров.


"Аз съм против да се увеличават цени на стоки, но тук става въпрос за пушене", каза Сидеров. Според него 35-40 млн. лв. годишно щели да влязат в бюджета от повишаването на акциза. Сметките на Менда Стоянова сочеха приходи от 30 млн. лв. годишно при вдигане на акциза със 100%.


"За нас беше важно да сме сигурни, че потребителите няма да бъдат ощетени", гласи днешната позиция на ВМРО, изразена от Искрен Веселинов. Този тип нагреваеми тютюневи продукти са не по-малко вредни, каза Борис Ячев (НФСБ).


Цветанов обясни, че в момента цената на кутия стандартни цигари и на новия продукт е 5.5 лв. В момента акциза за тютюн за кутия от обикновените цигари е 3.5 лв., а за кутия от новите е 93 ст., каза Цветанов.


Менда Стоянова (ГЕРБ) коментира, че всяко увеличение под 100% на акциза на бездимните цигари не би компенсирало загубите на бюджета от преминаването на пушачите към новия продукт.


АЙКОС, IQOS бездимни цигри акциз тютюн

© Велко Ангелов

АЙКОС, IQOS бездимни цигри акциз тютюн


Може би сме полигон за експерименти


Стоянова повтори тезата, че няма друга държава в Западна Европа с толкова нисък акциз на бездимните тютюневи изделия и посочи, че в Евросъюза този косвен данък е най-висок във Франция – 70%, а в България е 26%.


"Неслучайно експанзията на тези нови изделия започва от Източна Европа - може би ние сме един полигон за експерименти как тези цигари действат на пушачите. Ще се види във времето какви ще са въздействията", каза Менда Стоянова. Тя допълни, че на Световната здравна организация са й нужни години изследвания и наблюдения, за да се произнесе дали един продукт е безвреден, по-малко вреден или еднакво вреден на друг, и неслучайно е отказала да признае бездимните цигари като по-малко вредни за здравето. "За мен е странно, че в медиите точно лекари твърдят, че те са безредни или по-малко вредни. Всички можем да попитаме себе си защо и да си дадем отговор", коментира Стоянова.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK