Лустрация на две скорости обсъжда "Демократична България"

Христо Иванов, Владислав Панев и Атанас Атанасов.

© Георги Кожухаров

Христо Иванов, Владислав Панев и Атанас Атанасов.Въвеждане на лустрация на две скорости- недопускане на лица с минало в БКП и репресивните служби и на такива, които не могат да преминат проверки за лоялност и интегритет, да заемат публични длъжности. Около тази идея се обединиха участници в кръгла маса: "Лустрация. Декомунизация. Памет. Незавършената реформа" организирана от "Демократична България".


"През годините се направи опит вината на комунистическата номенклатура да се прехвърли само върху репресивният и режим. Тези, които са взимали решенията, през цялото време останаха невинни", каза лидерът на ДБС Атанас Атанасов. Владислав Панев, лидер на "Зелените" каза, че всичките мръсни сделки със зависимости на ченгета във властта стават на тъмно". Според него има скрита власт, която е узурпирала цели сектори на икономиката и не позволява развитието на предприемачи. "Лустрацията е закъснял процес, но той трябва да се случи", каза Панев.


Лидерът на "Да, България" Христо Иванов разказа, че днес е гостувал на Николай Колев- Босия, който е във гладна стачка от 13 юни. "Опитах се да го убедя, че има друго начини да се постигне, това, което иска" каза Иванов. Той си дал сметка, че е невъзможно това да стане с легитимни инструменти, тъй като страната е докарана до морален банкрут, а "всички инструменти на демократично легитимиране са запушени, затворени, задушени".
Любомир Авджийски цитира Резолюция 1096 от 1996 г. на Съвета на Европа "за мерките за разрушаване наследството на бившите комунистически тоталитарни системи" и направи извода, че за разлика от останалите източноевропейски страни в България се е случила подмяна, защото в документа всички страни от Съвета на Европа приемат, че лустрацията трябва да бъде извършена.


Според преподавателят по право д-р Атанас Славов първата мярка, която трябва да се вземе е да се промени Конституцията, защото всички опити за въвеждане на форми на лустрация в различни закони падат в Конституционния съд, като падането на давността на престъпленията на комунизма. Славов даде пример, че в Румъния в момента има процеси срещу надзиратели от времето на комунистическия режим, а в самата Германия реалните разследвания срещу престъпленията на нацизма са започнали през 60-те години.


Методий Андреев добави, че в същата резолюция е записано, че един от рисковете от неизвършването на лустрацията е да дойде олигархията, което вече се е случило.

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  По добре късно отколкото никога

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 2. 2 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1845 Неутрално

  Точно така. Пълна лустрация. Не е късно.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 3. 3 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 8326 Неутрално

  Ами хайде де, олигархията е вече тук и се разпорежда, какво чакате, да избягат и останалите млади от България?

 4. 4 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2306 Весело

  "Лустрацията е закъснял процес, но той трябва да се случи"

  - Тя се случва. Многократно съм го писал. Вижте коментарите под статиите за Сабина. Случва се не само за десарите, владеещи медиите като Красимир Гергов, Карак, Завадски...
  Случва се и за учениците на "Магнаурската школа на ДАНС", сред които за отбелязване са Цветлин Йовчев, Рицар Попова, Орхан Исмаилов. Случва се и за учениците от стария институт за младежта на бай Тошо, днешен "Иван Хаджийски", случва се... и за ученика на агент Еленов

  Лустрацията се случва сега. Лустрираните ще ги познаете по рейтинга.

 5. 5 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  Тези 30г. едно и също обещават.
  Ще махнем кадрите на БКП (дето не останаха живи) и ще сложим наши хора.То бива бива,ама тяхното дъно е безкрайно.

 6. 6 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 653 Разстроено

  То и на една скорост да я направят,пак бива...

 7. 7 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2306 Неутрално

  "Методий Андреев добави, че в същата резолюция е записано, че един от рисковете от неизвършването на лустрацията е да дойде олигархията, което вече се е случило."

  - Методи да разкаже какво се случи със закъснялото отваряне на досието на Гоце.

  Лустрацията на ДеБ-я върви към втори дубъл на "Изгубеното поколение на ДСБ" - https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2012/03/30/1798965_izgubenoto_pokolenie_na_dsb/

 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8141 Неутрално

  Те вече са окупирали всички важни постове в държавата, а да не говорим колко дърпат конците от Зоната на здрача.

 9. 9 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2078 Неутрално

  само да отбележа, че докато някои 20-и кусур години усвояват декомунизацията по кръгли и други маси комунизмът си върви с пълна пара, а на линия са вече трето, та и четвърто поколение партизани

 10. 10 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  Лустрация и за цялата сбирка, която се върти във властта на всички нива последните 30 години. Тя се припокрива донякъде с лустрацията на лица с минало в БКП и репресивните служби и на такива, които не могат да преминат проверки за лоялност и интегритет, но ще обере и мутро-олигархичните кръгове.

 11. 11 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2355 Неутрално

  До коментар [#1] от "не на безразличието":

  Вече май ще е никога ! Слушах скоро интервю с Анастасия Мозер на която имим основание да вярвам ! Та тя каза , че ЗЕМЕДЕЛЦИТЕ ,коалиционни партньори тогава на СДС са предложили ЗАКОН ЗА ЛУСТРАЦИЯТА ,който не е бил одобрен и внесен от КОАЛИЦИОННИТЕ ИМ ПАРТНЬОРИ ! Бил е внесен ЗАКОН ЗА ДЪРЖАВНИЯ СЛУЖИТЕЛ в който само чл 99 /може и да греша / говори с недомлъвки за недопускане на бивши Агенти на ДС и Комунисти ,заемали високи постове, до високи постове в "демократичната " власт ! И именно този член е бил атакуван в Конституционния съд ! Когато документите говорят И БОГОВЕТЕ ОТ ЖЪЛТИТЕ ПАВЕТА Е РЕДНО ДА ЗАМЪЛЧАТ !

 12. 12 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2588 Неутрално

  Свърши се! Трябваше да я направите когато имахте властта по времето на Костов - тогава имахте необходимите лостове, нямахте желание обаче. Сега сте политически мижитурки без никакво реално влияние. И вие много добре си го знаете, цялата тая приказка за лустрацията е само за мобилизация на и без това топящия се електорат. Никой не е толкова тъп да се надява да я прокарате.

 13. 13 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2588 Неутрално

  До коментар [#3] от "Peni Nikol":

  Към кого адресираш въпроса си? Нали ти е ясно, че тази сбирщина отпадъци от разпада в дясно няма никаква възможност да направи нещо, освен да приказва?

 14. 14 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2306 Неутрално

  "Подобно на лидера си Корнелия Нинова и /Иво/ Христов започва началото на кариерата си покрай СДС в първите години на прехода. В средата на 90-те години е запален седесар, активист на МСДС. Като такъв е препоръчан на Светослав Лучников, правосъден министър и с негова подкрепа става експерт в Правната комисия на Народното събрание. Като седесарски кадър е в тази комисия три мандата – до 2009 г. Самият Иво Христов признава това в последното си интервю в сайта epicenter.bg. Този факт реално обяснява, защо синята идея с подобни кадри

  претърпя пълна катастрофа," -https://www.faktor.bg/bg/articles/ivo-hristov-ot-savetnik-na-sinite-do-rupor-na-ruskoto-lobi-v-bsp

 15. 15 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2306 Неутрално

  Лустрацията:
  Пропускане на първия исторически шанс за лустрация
  Цялостен законопроект за декомунизация е предложен от СДС в последните месеци от съществуването на правителството на Филип Димитров през 1992 г. Срещу него се обявява тогавашният президент Желю Желев (СДС), който е във влошени отношения с правителството и СДС. Проектът предвижда ограничения на заемане на ръководна длъжност в изпълнителната власт и в предприятията с над 30 процента държавно участие, в държавните медии и в организации на бюджетна издръжка за следните лица:
  ● кадрови служители и сътрудници на ДС;
  ● секретари на първични партийни организации на БКП;
  ● номенклатурни кадри от апарата на ЦК на БКП, ОФ, ДКМС и БЗНС;
  ● участници в т. нар. „възродителен процес“;
  ● преподавателите и учителите в АОНСУ, школите на ЦК на БКП и КПСС и в учебните заведения на КГБ.
  Законопроектът не е приет и така е пропуснат един от историческите моменти за приложението на законодателство с такъв дух.

  Пропускане на втория исторически момент от СДС
  Въпросът за прилагането на лустрация става актуален след катастрофалното управление на БСП и кабинета Виденов, довело отново България до тежка икономическа криза. На власт идва мнозинството на Обединените демократични сили през 1997 г. Тогава коалиционният партньор на СДС Народен съюз внася в парламента законопроект за ограничения при заемане на ръководни длъжности в България. Вносителите се мотивират именно с препоръките на Резолюция 1096 на ПАСЕ.
  Двата основни центъра на властта в лицето на премиерът Иван Костов и президента Петър Стоянов обаче не подкрепят идеята. „Не мисля, че законът ще има оздравителен ефект за българското общество. Ние вече сме седем години след 10 ноември. Не можем непрекъснато да се озъртаме назад и не може да се движим бързо напред, носейки като раница непрекъснато на гърба си сенките от миналото“, заявява Петър Стоянов. Иван Костов посочва, че проектът е закъснял – „един такъв закон ще засегне съвсем малък брой хора“. Историята днес показва, че и двамата са допуснали стратегическа грешка и СДС като политическа сила за втори път пропуска историческия шанс да проведе декомунизационната политика докрай, прилагайки лустрацията в България.
  http://desebg.com/index.php?option=com_content&view=article&id=79 :2011-02-01-00-13-56&catid=37&Itemid=49

 16. 16 Профил на Tzariqt e Gol
  Tzariqt e Gol
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Това означва половината в ДеБъ никога да не бъдат политици, щото са внуци на хора от БКП номенклатурата. Като се започне с Христо Иванов.

 17. 17 Профил на pe6kata
  pe6kata
  Рейтинг: 367 Весело

  хахахаааа!
  Тези напълно са изперкали! Тях ги няма в парламента, те ще променят Конституцията! Закони ще приемат.... Ментално недоносени същества.

 18. 18 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2306 Неутрално

  До коментар [#11] от "doroteus":

  Първи лустрационни закони на Георги Панев:
  http://www.segabg.com/article.php?id=213406
  http://www.segabg.com/article.php?issueid=1781§ionid=1&id=00001 http://www.faktor.bg/bg/articles/mneniya/intervyu/avtorat-na-parviya-lustratsionen-zakon-ruskata-imperska-politika-e-istoricheskoto-proklyatie-na-balgariya

  Методи Андреев:
  "Имаше ли наистина политическа воля в онова мнозинство за лустрацията? -Не, категорично. Това, което каза президентът Стоянов, послужи за оправдание на хората, които решаваха каква да бъде законодателната програма. Много добре си спомням как Георги Панев прокара Закона за осъждане на комунизма – все едно, че бяхме в опозиция. Той ходеше от депутат на депутат, за да събере подписи за него. След това много пъти предлагаше на парламентарна група, проектът да влезе в пленарна зала. -Кой беше председател на групата? -Екатерина Михайлова. А председател на Народното събрание беше Йордан Соколов. Те решаваха законодателната програма и казваха, че проектът е много политизиран и има по-важни неща. Най-накрая законът мина, но беше един символ на... безсилието на българите да се отърсят от призрака на комунизма. ..." - http://glasove.com/categories/intervyuta/news/metodi-andreev-nie-v-sds-si-nyamame-hora-

  „Имплантите на ДС в СДС - най-големите антикомунисти се оказаха ченгета“
  http://www.faktor.bg/bg/articles/politika/na-vseki-kilometar/-implantite-na-ds-v-sds-nay-golemite-antikomunisti-se-okazaha-chengeta-59620

 19. 19 Профил на васил козарев
  васил козарев
  Рейтинг: 206 Неутрално

  Те, тия приказки за лустрация са много хубави, ама само приказки. 1млн. членове през '89та, как ще ги отстраниш от политическия процес? Това е 1/9 от населението. Да не говорим, че това ще увеличи относителната тежест на онази част от народонаселението, която се е изолирала в гетата. Една такава лустрация, освен че създава предпоставки за гражданска война, ами носи предпоставки и за други тежки събития.
  Това, което трябваше да се направи е незабавна приватизация още 90та, та с чуждите инвеститори да дойдат правилата и законите. Също така- валутен борд. И днес положението на народа щеше да е къде-къде по-добро.

 20. 20 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2306 Неутрално

  Евгени Михайлов: „4 февруари 1997 - победа или сделка с комунистите?“ - http://www.faktor.bg/bg/articles/ot-redaktora/4-fevruari-1997-pobeda-ili-sdelka-s-komunistite

  Пожарът в Партийния дом и досиетата...
  - https://www.24chasa.bg/Article/586576
  https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6807895

 21. 21 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  До коментар [#12] от "niakoi_si":
  Тези просто не си дават сметка колко отвращават хората с дясно мислене,такива почувствали на гърби си комунистическа България,милионите българи,които си заминаха от този свят без да получат или да видят справедливост.
  Бъркат в една дълбока рана направена от тях и 20г. по-късно с цялата си наглост казват ако бяхме лекари щяхме да ви зашием.

 22. 22 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2306 Неутрално

  Плевнелиев: "Старата политическа класа в лицето на Иван Костов и Георги Първанов"

 23. 23 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 3112 Разстроено

  До коментар [#9] от "extraCACA":
  +++Абсолютно прав сте за съжаление!

 24. 24 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2494 Неутрално

  "Лустрация. Декомунизация. Памет. Незавършената реформа" организирана от "Демократична България".

  С този лозунг ще съберат колкото за бог да продсти!
  ПОдобаващо за едни автентични политически трупове!

  I Want To Believe
 25. 25 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3360 Неутрално

  репресивните служби са прокурор в Разград през комунизЪма примерно , нещо по страшно са децата на ловно стопански ръководители , синчето на ортодоксални комунисти , преподаватели по политикономика , внуци на взривилите църква , комсомолски секретари , ДС демократ анализатори , хилядите слезли мандраджии след 10.10 .... щеше и е тъжно , ако не беше смешната истина

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 26. 26 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1733 Неутрално

  Костоваците са не само напълно неадекватни, но и безкрайно нагли. Те не направиха лустрация през 1997-2001, когато имаха 60% от местата в парламата, а сега се сетили... с 2% подкрепа. Пълни кретени.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  До коментар [#15] от "plebs":

  Тия двамата,
  Петър С. и Иван К., никога не са искали лустрация!
  Ако искаха щяха да са я направили!
  Както се вижда сега те са спрели и последния възможен начин да се направи такава, защото явно са си работели за БКП-то!
  Избирателите ги наказаха, като не ги избраха,
  ама това никога няма да върне изгубеното време и изгубените животи!
  Сега жалките останки от партиите им се чудят какви измислици да предложат за да съберат някой глас, ама късно е.
  Баламите гласуващи за тях свършиха!

 29. 29 Профил на Neophyte Believer
  Neophyte Believer
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#27] от "galapagas": Само дето "комунистите" през 90-те бяха повече от вас.Те и до ден днешен са си.Та не се знаеше кой щеше да яде кютек.

 30. 30 Профил на ДГБ
  ДГБ
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Лустрация трябва да има и за всички политици от ,,прехода ''.

 31. 31 Профил на Jordan J
  Jordan J
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Велико Народно Събрание
  Нова Конституция
  Пълна лустрация

 32. 32 Профил на Neophyte Believer
  Neophyte Believer
  Рейтинг: 0 Весело

  "...недопускане на лица с минало в БКП и репресивните служби и на такива, които не могат да преминат проверки за лоялност и интегритет..."

  Проверки за лоялност и интегритет към какво.Към ново БКП?

 33. 33 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2963 Неутрално

  Както се очакваше, герберастите скачат като ужилени от думата лустрация.
  Така е, когато се мислиш за десен, но в редиците ти е пълно с ченгета и си на отчет в Русия..

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 34. 34 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2963 Неутрално

  До коментар [#27] от "galapagas":

  Странно. Как хем им подари икономиката, хем те в края на управлението му беха нагълтали вода, че трябваше да докарват Царо и Пъдаро да ги извадят...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 35. 35 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2963 Неутрално

  До коментар [#21] от "tosho_toto":

  Тия, дето заминаха оттук го направиха именно заради ченгетата като вас. А тия, дето се отвращават са същите гнусни типчета, които докладваха околните за всяка простотия. Тия същите, които ти защитаваш. Ченгетата сте гнусни типчета. При вас въпросът е единствено дали ти лично си донасял или татенцето е бил жалкия тип.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 36. 36 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  До коментар [#29] от "Neophyte Believer":

  До коментар [#27] от "galapagas": Само дето "комунистите" през 90-те бяха повече от вас.Те и до ден днешен са си.Та не се знаеше кой щеше да яде кютек.
  —цитат от коментар 29 на Neophyte Believer


  А ми от всички останали, взети заедно никога не са били повече,
  ама че държаха оръжието и властта, както даже и сега,
  ми дава основание да си мисля, че "кютека" нямаше да го ядат те!
  Освен това най-отвратителното от цялата работа е, че "запада" ги прие!
  Той ги лигитимира, подкрепяше ги със лицемерието си, правеше се на сляп,
  че това са "бивши комунисти" и прие да работи с тях.
  Дори и сега "европейските лидери" наричат
  "комунистическата мутра-Бойко",
  моя приятел!

 37. 37 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2735 Неутрално

  Лустрацията в България не се случи и няма да се случи по една много проста причина. Нямаше компетентни и анти-комунстически убедени кадри, с които да бъдат заменени лустрираните лица. Няма ги и днес. В другите социалистически страни имаше дисидентски движения, които подготвиха тези кадри. В България нямаше нито "Солидарност", нито "Харта 77". А това, че и днес мнозинството от българските избиратели гласуват за двете отрочета на БКП - БСП и ГЕРБ - нагледно показва, че нито има кой нито има с кого да бъде извършена лустрация.

 38. 38 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  До коментар [#35] от "Darth Plagueis":
  Я да вземеш да се научиш да четеш,преди да пишеш.Става ли?

 39. 39 Профил на gullwing
  gullwing
  Рейтинг: 623 Неутрално

  както ги гледам тези "лустратори", те само себе си лустрират. Всекидневно и непрекъснато. Пожелавам им успех в тази им дейност! Дано да се самолустрират по-скоро и вече да не чуваме за техните изцепки.

 40. 40 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2963 Неутрално

  До коментар [#38] от "tosho_toto":

  Немам проблеми с четенето. Ти имаш проблеми с мисленето. Ченгеджийска партия, ченгеджийски избиратели.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 41. 41 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2963 Неутрално

  До коментар [#36] от "vagabond66":

  Не, западът не е приел никого. Просто не се меси в работите на отделните страни. Западът не ни пусна в Шенген, в еврозоната, реална интеграция в ЕС нямаме. Западът ни каза - тия сте си избрали, ОК, с тях работим, но доверие и приемственост няма.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 42. 42 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 354 Весело

  Кой не скача е какъв тоя път?

 43. 43 Профил на kmy56562160
  kmy56562160
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Лустрация - твърдо за. Но зелени комунисти да говорят за лустрацията на БКП комунисти е цинично и лицемрно. Ясно е, че това са ПР акции за вдигане на резултатите от 2,2% на 2,3%, но единственото, което постигат е още повече да отвратят десните избиратели.

 44. 44 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2963 Неутрално

  До коментар [#43] от "kmy56562160":

  Нещо си се объркал. В България има точно две политически сили, които от години имат последователна и твърда политика и позиция относно лустрацията. Това са ДСБ и Зелените. Това, впрочем е и единственото, което ги свързва.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 45. 45 Профил на kmy56562160
  kmy56562160
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#44] от "Darth Plagueis":

  Ако това е единственото, което ги свързва (а то дори и това не ги свързва) какво по дяволите правят в една коалиция?

 46. 46 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 883 Неутрално

  Никой не е толкова тъп да се надява да я прокарате.
  —цитат от коментар 12 на niakoi_si

  До коментар [#12] от "niakoi_si":

  И да я прокарат (хипотетично) - какво ще стане!? Официалните властови механизми не са в ръцете на бившите комуняги. В техни ръце са други механизми, които не могат да им бъдат отнети с лустрация. Ако, според закона, някой висш чиновник, политик и пр. трябва да бъде лустриран, тея другите, просто ще си назначат друг, дето закона не го лови.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 47. 47 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  Проверки за лоялност и интегритет трябва да преминават всички за определени длъжност,лицата в управлението на дружества,контрагент на държавата и общините,НПО при публично-частно партньорство или финансиране с публични средства и още някои категории лица,Мен повече би ме притеснило някй с връзки с евразийци да заема публична длъжност,отколкото някой,който по меркантилни и кариерни съображения е бил свързан с въпросните структури,
  Пеевски не е бил нито член на БКП,Ченгета и комунисти участваха в по-голямата част от престъпните действия на прехода,но далече не само те,Както и в репресиите при комунизма,Имало е репресии,и то не малко без участието на нито един член на БКП или служител или агент на Държавна сигурност,

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK