Пеевски предлага медиите да декларират и банкови кредити и еврофинансиране, но само за година назад

Пеевски предлага медиите да декларират и банкови кредити и еврофинансиране, но само за година назад

© Анелия НиколоваСедмица след като ГЕРБ, ДПС и "Обединените патриоти" приеха на първо четене засягащия медиите закон, чийто основен вносител е депутатът Делян Пеевски, той и колегите му внесоха допълнителни предложения по законопроекта. С тях се задължават доставчиците на медийни услуги, в т.ч. печатни, електронни и онлайн медии, да декларират до 30 юни всяко получено финансиране в предходната календарна година, в т.ч. заеми и банкови кредити, както и безвъзмездно получаване на парични средства и имущество. Предвижда се да се декларират размерът на финансирането, основанието за предоставянето му, както и данни за лицето, което го е предоставило.


Депутатите от ДПС предлагат още в декларацията да се посочва стойността на всички договори, сключени в предходната година с държавни и общински учреждения и дружества с такова участие, с политически партии, в резултат на обществени поръчки, както и рекламни договори с лица, осъществяващи дейност, подлежаща на регулация. Предвижда се още да бъде декларирано и финансиране от европейските фондове за предходната година.


Пред "Дневник" Хамид Хамид, който е един от вносителите, уточни, че не се предвижда деклариране на получено финансиране, в т.ч. дарения и банкови кредите от медиите със задна дата.
След разрива с банкера Цветан Василев и фалита на КТБ Пеевски постепенно разкри собствеността си в няколко медии (преди това част от тях бяха собственост на майка му и бяха придобити със заеми от КТБ) - "Монитор", "Телеграф", "Политика", "Меридиан мач", "Борба".


Декларациите се предвижда да се публикуват в регистър на Министерството на културата. При забавяне, неподаване на декларция или обявяване на неверни данни се предвижда санкция от 10 до 15 хил. лева. Глобата за повторно нарушение е от 20 до 30 хил. лева. Когато нарушителят не може да бъде установен, се предвижда Министерството на културата да уведомява Министерството на вътрешните работи.


На първо четене бяха приети текстове, според които доставчиците на медийни услуги, в т.ч. печатни, електронни и онлайн медии, трябва да посочват на сайтовете си информация за действителния си собственик. С новите предложения се допълва, че трябва да се даде информация дали той е лице, заемащо публична длъжност и дали има влязла в сила присъда спрямо него. Предвижда се да се декларира и лицето, което фактически контролира съдържанието на медийната услуга и редакционната политика, ако то е различно от собственика.


Освен Делян Пеевски вносители на предложенията са депутатите от ДПС Йордан Цонев, Велислава Кръстева и Хамид Хамид. Днес Кръствева обясни, че новите предложения са отговор на най-големите критици на законопроекта. Тя обяви, че ще бъде иницииран и обществен дебат по предложенията, на който ще бъдат поканени собственици на медии. Хамид Хамид пък каза, че текстовете не третират журналисти и заради това не приема в публичното пространство да се въртят отворени писма, че се засяга свободата на словото.


Приетите на първо четене текстове предвиждат разпространителите на печатни издания да декларират в Министерството на културата действителния си собственик, както и броя на обекти за продажба на дребно. Ако последните са 1/3 от всички обекти, ще се праща информация в Комисията за защита на конкуренцията. Сега се предлагат санкции за неподаване на декларация и невярна информация, които са от 10 до 15 хил. лева за първо и от 20 до 30 хил. лева за повторно нарушение.


За приетия на първо четене законопроект - тук.
За идеите на кабинета за промени в медийното законодателство - тук.
За доклада на антимонополната комисия - тук.

Ключови думи към статията:

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  Първа стъпка към елиминиране на нежеланите медии и тотално овладяване на медийния пазар.

  Какво работите:

  Журналистка, с извинение...

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7272 Неутрално

  Дебелакът иска всичко и няма кой да го спре. Всички гледат, като хипнотизирани, все едно срещу тях стои питон, с отворена уста.

 3. 3 Профил на СърПичук
  СърПичук
  Рейтинг: 701 Гневно

  Няма ли да се намери някой да стопи тази сланина на мас!

  Подпис - електронен ;)
 4. 4 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  До коментар [#2] от "Роси":

  Дебелакът е от тези, които вече няма какво материално да искат, затова искат свободата и душата на другите. Една тотална, уродлива власт, която се простира дори в съзнанието на хората, подменяйки ценностите им, и чрез медийте включително, върху които, както виждаме, дебелакът се опитва да установи монопол.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 5. 5 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1556 Неутрално

  Нека има такава информация, лошо няма.
  Да се знае кой от коя ясла похапва...

 6. 6 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 505 Весело

  Хаххахахахахахаххахахахахха - демек аз съм чист ама от преди година - хахахаххахахахаххаа :))))))))

 7. 7 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  то какво има да му се коментира - в нормалните държави (с непревзети държавни институции) прасетата ги правят на мезета, а тука в кочината нагло грухтят от парламентата!

 8. 8 Профил на The sphere
  The sphere
  Рейтинг: 600 Неутрално

  Аз предлагам от вкъщи - депутати да не предлагат каквото и да е било , ако не са лично в парламента. То така на Пеевски някое гласче може да му говори, а той да предлага. Със сигурност гласчето не е вътрешното и със сигурност не представлява народа.

  "Социализма свършва, когато свършат парите на другите."
 9. 9 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Любопитно

  "Пред "Дневник" Хамид Хамид, който е един от вносителите, уточни, че не се предвижда деклариране на получено финансиране, в т.ч. дарения и банкови кредите от медиите със задна дата."
  - А каква би била реакцията, ако се искаха декларации и за минали периоди???

  "Сега се предлагат санкции за неподаване на декларация и невярна информация, които са от 10 до 15 хил. лева за първо и от 20 до 30 хил. лева за повторно нарушение."
  - Ако остане без санкции, ще бъде "беззъбо" преливане от пусто в празно.

  Историята на медиите на Пеевски до голяма степен е ясна и е свързана с Ирена Кръстева. За разлика от историите на медиите на Цв.Василв и Моника.
  "Семейство Василеви: Моника Станишева ни предлагаше да пазаруваме медии" - https://clubz.bg/57997-semejstvo_vasilevi_monika_stanisheva_ni_predlagashe_da_pazaruvame_medii

 10. 10 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 1224 Неутрално

  Няма ли да се намери някой да стопи тази сланина на мас!
  —цитат от коментар 3 на СърПичук


  Всеки си намира майстора рано или късно.

 11. 11 Профил на cassiny
  cassiny
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Народе, става страшно.
  Ако сте чели една отвратително подтискаща и плашеща книга за един "брат", трябва да ви е светнала червената лампа, иначе в свършено с нас като хора, общестов, народ...
  Дебелия уверявам ви чел я е, анализирал я е(не той разбира се, неговите хора), и следва стратегията за овладяване от там пунк по пункт, вече от 2-3 години...

 12. 12 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 913 Неутрално

  Хитро,а!
  Който таковал, таковал....
  НЕРЕЗ!!!

 13. 13 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1509 Неутрално

  Хахаххаха, велико😀😀😀
  Мицифайките в какво ги забъркаха, миличките...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 14. 14 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2400 Неутрално

  "Пеевски предлага..."

  А аз предлагам да се добавят и банковите кредити които медиите са теглили конкретно от фалиралата КТБ.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 15. 15 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Той и Яне Янев беше написал енциклопедия за корупцията в България от А до Ю.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 16. 16 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1657 Неутрално

  #КОЙ се е кредитирал в КТБ

 17. 17 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#9] от "plebs":

  Цветан Василев е най-мъдрия, най-честния, най-некорумпирания човек в тази държава и от неговата уста се леят само чисти истини, които трябва да влязат в задължителната учебна програма!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 18. 18 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#16] от "Наблюдател":

  Ако си е върнал кредитите, това едва ли е било проблем за КТБ! Проблемът е, че двамата с другия шишко върнаха кредитите, като нарушиха приватизационния договор, закриха София БТ и продадоха терена, а Караниколов се напеави на отрепан защото го направиха министър и не си потърси глобата от 200 милиона евро.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 19. 19 Профил на Tenebrvs
  Tenebrvs
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#5] от "НеКой":

  Напротив, лошо има. Законът, ако се приеме в този си вид, ще внесе такава хубава "стабилност" в медииното пространство, че всеки опит за обективна журналистика веднага ще бъде ребрандиран от лайняните медии на дебелия.

  С или без този закон и Пеевски и медиите му са несменяеми, докато няма активен граждански коректив, за да се позачисти и изпълнителната, и съдебната власт. И не става дума само за протести на разни извънпарламентарни, а за постоянно, унищожително напрежение над всяка ввъзможна институция да си върши работата прозрачно. Но пък и това няма да се случи докато масата българи са готови да протестират за нещо повече от джендърската конвенция и вдигането на винетките. Щото те са ни проблема, нали.

  Либераст
 20. 20 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 779 Неутрално

  Хамид Хамид можел да пише закони... на български... за медии...
  Сланин Сланин обаче е в такъв конфликт на интереси, че майка плаче...

 21. 21 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1310 Неутрално

  #КОЙ се е кредитирал в КТБ
  —цитат от коментар 16 на Наблюдател


  а кои журнальорки препираха заедно с дебелия и неговата мамичка кражбите си от КТБ

 22. 22 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Малко спомени за разпада на СИБ от 2011г. И не подминавайте Любо Пъпката и Огнян Донев:

  "В лигата на напусналите нещата обаче не бяха толкова спокойни. "Стандарт" от първа страница съобщава под рубриката "Скандал". "Съюзът на издателите пред разпад. Изборът на Любомир Павлов за шеф взриви гилдията, "Стандарт" и още 5 издания напуснаха сдружението", написа всекидневникът. Скандалът, който разцепи Съюза на издателите, е разказан подробно на цяла страница. От него става ясно, че досегашният шеф на СИБ Тошо Тошев и издателят на списание "Тема" Валери Запрянов са обвинили Любомир Павлов, че е бойкотирал наградите "Черноризец Храбър". Павлов отчел поведението си като грешка. Другото обвинение срещу Любомир Павлов било за издавания от неговата група вестник "България Днес". Запрянов заявил емоционално: "За първи път ме е срам, че съм журналист. Не искам да плувам по река, която става все по-жълта и пълна с трупове. Не можеш да издаваш авторитетни медии, а с другата ръка жълт вестник , който да ти изпълнява мръсните поръчки", казал Запрянов. "Стандарт" е дал думата на достатъчно хора, които също излизат от СИБ, за да аргументират решението си. Тошев се изказал, че напускането е "ясен знак". Светлана Шаренкова (издател на в. "Земя") казва: "Погазиха устава", а съсобственикът на "Стандарт" Тодор Батков е заявил опасенията си, че съюзът "вече ще се използва за лични спорове и крамоли".

  Направо с бутонките обаче е скочил "Уикенд" - като дебела червена линия през целия брой има нападки срещу Павлов и Донев. Буквално през страница следват материали със заглавия: "Огнян Донев плаща на Беновска", "Венелина Гочева предаде Тошо Тошев", "Ковачки броил 30 милиона на Любо Пъпката", "Скандалният Пенгезов в далавера с Огнян Донев". Жълтият вестник, за който се смята, че се контролира от Делян Пеевски, за първи път застава толкова директно срещу Донев и Павлов. От около две седмици двете вестникарски групи са в открита война помежду си и атаката на "Уикенд" тази седмица е поредното косвено доказателство, че седмичникът е част от медийната клика на Пеевски."
  https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/sedmicata/mediina_sergiia/2011/11/18/1207219_sreshta_na_kipene/

  "Войната" продължава.

 23. 23 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 968 Любопитно

  До коментар [#4] от "Боян Таксиров":

  само да попитам-дали в нашите съюзници от НАТО не е същото? Ако тук държавата е "обсебена" от Пеевски и поставилтие го, то в САЩ държавата не е ли ОСНОВАНА от подобна групичка олигарси, притежаваща несъменно повече от Пеевски-=частна печатница за пари! И как седи въпроса за проазрачността и финасирането на медиите в САЩ? Аналогично на предлаганото от Пеевски?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 24. 24 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2693 Неутрално

  що не за 5 :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  До коментар [#23] от "Пеевски вярва в демокрацията И вие ли":

  Подемаш рефрена "навсякъде е така". Но той е фалшив. Не е така навсякъде. Има и нюанси, има и количествени, има и качествени разлики.
  Питаш за "нашите съюзници" но даваш пример единствено със САЩ. Но дори и в олигархичните САЩ положението е по добро от България.

  България е най зле от цяла Европа. На нивото на Русия, Турция и Беларус.

  Ето виж:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Freedom_of_the_press #/media/File:Press_freedom_2018.svg

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 27. 27 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  До коментар [#26] от "Боян Таксиров":

  България е на нивото на Алжир, Етиопия, Казахстан, Венецуела и Оман!

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 28. 28 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 507 Гневно

  До коментар [#2] от "Роси":
  а ти не си ли съгласна с това да декларират пройзхода на парите си Същото трябва да е валидно и за журналистите персонално

  гошо
 29. 29 Профил на miu42566816
  miu42566816
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#28] от "гошо":

  Аз не съм съгласна да се декларира произхода на парите,
  защото иначе „Демокрация“ ще трябваше да декларира онези
  200 000 които Костов получи от Чорни (през Кипър).
  Защо трябва да се издаваме?

 30. 30 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Имаше една медиа. дето беше собственост на Ирена Кръстева. Тя имаше 5 млн банков кредит и 290 млн заем от фирма. Без документи. Само разписка, която в последствие се загуби. Според пеевия закон, излиза напълно изрядна.

 31. 31 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Е па то на него вече жокер му не требе.
  Изкупил е цялата държава.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 32. 32 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Пеевски ЕООД на цялата държава!

 33. 33 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 328 Неутрално

  А аз предлагам да разследват пеевски за тежкото криминално престъпление, което е атака срещу действаща банка. Обвинението му за подготвен опит за убийство срещу него увисна във въздуха. Медиите му лееха помия срещу ктб, която е наказуема навсякъде по света. Няма значение каква е банката - читава или не. Ако не е, се разследва деликатно, за да се запазят интересите на вложителите. С две думи:той се разправи с бившия си аркадаш по най-бруталния за вложителите начин! Защото те изобщо, ама изобщо не го интересуват! И това седи в парламент и пише закони! наздраве!

  Мърфи е оптимист!
 34. 34 Профил на psz58488391
  psz58488391
  Рейтинг: 300 Неутрално

  Възможно ли е тази свиня да има толкова мозък, че и закон да напише!

  Съмнявам се!

 35. 35 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Няма ли да се намери някой да стопи тази сланина на мас!
  —цитат от коментар 3 на СърПичук


  А- ще се намери бе- глей ся кво го правим тук, във форума!

  Деляне- мноооого сме, сииииилни сме (вкъщи- на гърнето)...

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 36. 36 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5433 Любопитно

  Ама тоя напоследък се активизира, да не е тръгнал на работа в парламента, или от вкъщи си работи?

 37. 37 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5670 Весело

  Пеевски е "чист", което и трябваше да се докаже :)
  Всичко е въпрос на дефиниция. Щом той е чист, значи аз не съм :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK