Търговците на горива трябва да обезпечат с пари в брой бъдещи искове

Емил Димитров

© Юлия Лазарова

Емил ДимитровЗаконът за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, срещу който протестират малки търговци и предизвика напрежение в коалицията "Обединени патриоти", бе приет частично. Всеки търговец на горива трябва да обезпечи с пари или с банкова гаранция бъдещи задължения по някой от законите, регулиращи дейността им. 500 000 лв. е обезпечението за търговия на едро с нефтени продукти и газ. Същият размер на обезпечения е за съхранение на горива извън данъчни складове.


За търговия на дребно обезпечението е 20 000 лв. за всеки обект, както и за пълнене на бутилки с втечнен газ. За дистрибуцията на газ в бутилки обезпечението е 100 000 лв. Обезпечението може да е чрез депозит в пари в брой в Министерството на финансите или с банкова гаранция.


Уставният капитал на фирма, искаща да търгува с горива на едро, трябва да е 1 млн. лв. и 20 000 за фирма, която ще търгува на дребно. Дистрибуторите на бутилиран газ трябва да притежават минимум 10 000 бутилки за съхранение.
Депутатът от НФСБ Йордан Апостолов каза при обсъждането, че обезпечението би могло да е финансова тежест. Предвидените изисквания за обезпечение може да доведат до концентрация в бизнеса и недопускане до пазара, цитира Димитров становище на Министерството на финансите по закона. Това е нарушение на правилата на ЕС и може да доведе до наказателна процедура, каза още Апостолов. Вицепремирът Валери Симеонов и депутатите от партията му се противопоставят на закона и го смятат за лобистки в полза на големите търговци на горива, което предизвика напрежение в коалицията.


Махнахме всички големи прагове, наказахме големите вериги, но това никой не го отрази, каза депутатът от "Обединени патриоти" Емил Димитров, който е вносител на закона, предаде репортер на агенция "Фокус". "Законът няма никакво отношение към това кой как да се развива и една, две или сто бензиностанции да има", смята Димитров.


Вчера от НСФБ разпространиха декларация срещу закона, която председателят на групата на "Обединени патриоти" в парламента Волен Сидеров определи като удар по достойнството му и добави, че очаква извинения от Валери Симеонов.


В "Обединени патриоти" сме три различни партии и по някои въпроси имаме различни позиции, никой не може да ни отнеме правото да си ги защитаваме, коментира след заседанието на Министерски съвет вицепремиерът Валери Симеонов.


"Смятам, че този закон създава големи рискове за унищожаване на стотици търговци от този бранш от дребен и среден ранг. Такъв е този закон. Аз разбирам от друга страна, че главната му цел е борбата със сивия сектор, но в случая се получава нещо като заради гангренясъл пръст да отрежем ръката", каза още Симеонов. Той добави, че ще сезира Европейската комисия, тъй като в случая има нарушаване на европейски директиви, има и нарушаване на конкурентни права.

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1480 Весело

  ЧестниОТ Ревизоро, разби'ш ли 😂

 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3186 Неутрално

  ротивопоставят на закона и го смятат за лобистки в полза на големите търговци на горива, което предизвика напрежение в коалицията.
  _____________________
  Ревизоро действа като висша креатура на картела на милиардерите в бранша!
  Накрая ще стане като с аптеките на мафиозите, регулации колкото щеш,жителите на половината села ще трябва да минат по 30-40км до аптека или бензиностанция защото картела не е длъжен да отваря обекти за 500 селянина които на всичкото отгоре са бедни и питат за вересия!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2379 Неутрално

  Това противоречи на търговския закон, недопустимо е!

 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8877 Неутрално

  Само се чудя, колко са платили на Ревизор, за този закон.

 5. 5 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  Валери Симеонов днес:
  "Интересно е, че загубите на "Лукойл Нефтохим Бургас" не правят впечатление на институции като НАП, прокуратурата и на ДАНС, каза Валери Симеонов. Интересно е, че точно Лукойл, който не реализира печалби в България, купува нефтопродукти и продава горива на една и съща фирма - Литаско, Швейцария. Тази има много добри печалби най-вероятно чрез корекция на цените, добави той. Най-показателен е фактът, че Лукойл реализира печалба от над 84 млрд. долара годишно, а Лукойл Нефтохим Бургас много странно, няма печалби, добави Симеонов.
  Наличието на различни мнения и отстояването им, при колегиален тон, само повишава авторитета на коалицията "Обединени патриоти", каза Симеонов. Предпочитаме всеки да изказва своята позиция. И е по-добре от постигането на безпринципни договорености от типа "Ние ще ви подкрепим за това, а вие ще ни подкрепите за онова", както беше през изминалите десетилетия, каза Симеонов. "Ние сме се подписали под програмата за управление за четиригодишен мандат и засега нямаме други намерения, казвам засега", каза още Валери Симеонов. В коалицията. "Обединени патриоти" сме три различни партии и всяка има своят позиция по различни въпроси и никой не може да ни отнеме правото да си ги защитаваме. Имало е и други такива случаи, вероятно ще има и още, каза Симеонов."
  http://www.bta.bg/bg/c/OF/id/1835679

 6. 6 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 824 Неутрално

  Може и даизпълнява заповед на шефа на Лукойл предадена му лично от Винету от Банкя.
  Изобщо червени крадци,кремълски подлоги.

 7. 7 Профил на bono_vox
  bono_vox
  Рейтинг: 621 Весело

  Аз пък сега разбрах, че на пазара имало СТОТИЦИ фирмички, дистрибутори на дребно и едро на горива, които нямат пари да си вържат гащите, но търгуват с ⛽

 8. 8 Профил на ezs54518095
  ezs54518095
  Рейтинг: 8 Гневно

  До коментар [#7] от "bono_vox":
  Щом не сте разбрал приятелю, значи машината за дезинформация работи безотказно. Аз имам 1 малко камионче и доставям газ бутилки на моите клиенти, всичко ми е законно, но нямам средства да си купя още 9 000 бутилки и да дам на държавата 500 хиляди лева. На месец си докарвам нормална софийска заплата от това начинание, нямам шеф, раздавам се за клиентите си и съм коректен, за това ме и предпочитат. С този закон оставам на улицата. Приключих.

 9. 9 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 855 Неутрално

  До коментар [#7] от "bono_vox":Щом не сте разбрал приятелю, значи машината за дезинформация работи безотказно. Аз имам 1 малко камионче и доставям газ бутилки на моите клиенти, всичко ми е законно, но нямам средства да си купя още 9 000 бутилки и да дам на държавата 500 хиляди лева. На месец си докарвам нормална софийска заплата от това начинание, нямам шеф, раздавам се за клиентите си и съм коректен, за това ме и предпочитат. С този закон оставам на улицата. Приключих.
  —цитат от коментар 8 на ezs54518095


  Ако бяха умни, нашите управляващи щяха да се чудят как да стимулират малкия и среден бизнес, само и само да стане голям и да имат още една мишена за рекет. Може би се притесняват, че за целта ще трябва дългосрочно да са на власт, а те винаги действат с хоризонт има няма 6 месеца.

 10. 10 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 855 Неутрално

  Аз пък сега разбрах, че на пазара имало СТОТИЦИ фирмички, дистрибутори на дребно и едро на горива, които нямат пари да си вържат гащите, но търгуват с ⛽
  —цитат от коментар 7 на bono_vox


  Твоите гащи с колко стотици хиляди лева за вързани?

 11. 11 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Нещо се готви. В момента тече ударно раздаване на бизнеси на наши фирми и то с дългосрочни договори. Смениха шефа на АПИ и пуснаха търговете за ремонти на пътищата, доставки на знаци и мантинели и маркировка. Условията се мега смешни и от сто километра си личи, че са направени за нови фирми, които нямат опит, но пък имат политически протекции. Цените са дебели, а договорите са 5 годишни. За магистралните отсечки и др. подобни няма какво въобще да говорим, там всичко вече е раздадено на бандата на Боко и Шиши. Очевидно и доставките и дистрибуцията на горива трябва да са само в контролирани от коалицията ГЕРБ - ДПС хора. Комай наистина се готви хвърляне на оставка от страна на БХ. Сигурно е предстоящо събитие от извънреден характер - я фалит на банка, а нещо друго, та е важно да гепят държавните пари за петилетка напред. Естествено на изборите ще купят каквото могат, но този път явно не са много сигурни в крайния резултат, та с подсигуряват.

 12. 12 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 1251 Неутрално

  Това за 10 000 бутилки и 100 000 лева гаранция за доставка на битова газ не го разбирам . Ама 20 000 лева банкова гаранция за една бензиностанция , нито е непоносимо , нито е излишно , при положение, че немалка част от обектите се водят на "кухи" фирми , и завличат доста пари от хазната с неплатени данъци .

 13. 13 Профил на ezs54518095
  ezs54518095
  Рейтинг: 8 Любопитно

  До коментар [#11] от "znayko84":

  В сферата с горивата се готви продажбата на Петрол на Азербайджанската Сокар, Петрол е най-голямата(400 бензиностанции) и същевременно най-слабата верига бензиностанции, те имат обекти на абсолютно всички ключови места в страната . За да я купят скъпо обаче, Азербайджан са дали условия да се изчисти пазара, за да може да продават скъпо и да хванат 20 процентния дял на малките и така. А за бутилките е сходно, Бедо Доганян, който е собственик на Топливо Газ и ВиГаз си продава обектите SNG на Казахстанската вече Ромпетрол и остава само с бутилките, от които подари високата конкуренция печели много слабо, и хоп - конкуренцията, полека лека се ликвидира! Още разяснения? В друг пост ще пиша за банковите гаранции, къде ще отидат и как ще изчезнат ;)

 14. 14 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Прост въпрос:как е решен този казус в другите страни? Защо трябва да преоткриват колелото?

  Мърфи е оптимист!
 15. 15 Профил на ezs54518095
  ezs54518095
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Това за 10 000 бутилки и 100 000 лева гаранция за доставка на битова газ не го разбирам . Ама 20 000 лева банкова гаранция за една бензиностанция , нито е непоносимо , нито е излишно , при положение, че немалка част от обектите се водят на "кухи" фирми , и завличат доста пари от хазната с неплатени данъци .
  —цитат от коментар 12 на Dankol


  Протестите не са защото 20 000 лв са много пари . Това е димката. Всички, които търгуват с горива са затворили вземания за ДДС, защо пак!?!? Ревизоро друго освен 20 000 лв, АДР и "милярд и двеста" не е казвал в ефир, понеже това му изнася! Истинската идея е, че ще има комисия от 8 души, която ще издава лиценз за това дали ще работиш или ще фалираш, айде сега се сетете, колко "сляпа" ще е комисията. 10 000 бутилки са половин милион лева,, 100 000 лв банкова гаранция, половин милион лв гаранция за данъчния склад(така се казват местата където се пълнят бутилки в закона) и нова земя, нов резервоар ... станаха ли 2 милиона, станаха - има ли от къде да ги вземеш - надали, има ли как да ги избиеш - няма, защото догодина бутилките, които ще искат ще станат 50 000 .... и така

 16. 16 Профил на ezs54518095
  ezs54518095
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#14] от "султана глаушева":

  С работещи институции!

 17. 17 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1921 Неутрално

  До коментар [#7] от "bono_vox":Щом не сте разбрал приятелю, значи машината за дезинформация работи безотказно. Аз имам 1 малко камионче и доставям газ бутилки на моите клиенти, всичко ми е законно, но нямам средства да си купя още 9 000 бутилки и да дам на държавата 500 хиляди лева. На месец си докарвам нормална софийска заплата от това начинание, нямам шеф, раздавам се за клиентите си и съм коректен, за това ме и предпочитат. С този закон оставам на улицата. Приключих.
  —цитат от коментар 8 на ezs54518095


  Ся, нещо лъжеш или спестяваш! Ти дистрибутор ли си, или разносвач на бутилки. За второто закона не те касае! Ако си дистрибутор.. то не си с едно камионче, а имаш пожарообезопасено пълначно от авто или ж.п. цистерни в битови бутилки, метрични броячи, везни....... и всичко това не е по-малко от 1 млн като капиталовложение. Какво те плаши 20 х банкова гаранция.. ще ти струва 100-тина лв на година. Ако наистина имаш само 1000 бутилки.... солидарен съм с тебе, че изискването 10 х бутилки е неправилно.
  Но ако си с едно камионче и сам си целия персонал.... закона не те касае, успокой се.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 18. 18 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3788 Гневно

  Аз предлагам дупетатите преди да влязат в НС да внесат 100 000 лв. гаранция за бъдещи щети и присъди от Страсбург.

 19. 19 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1921 Неутрално

  До коментар [#18] от "джендър се крие в храсталака":

  +++++

  Русия- проказата на планетата Земя.
 20. 20 Профил на ezs54518095
  ezs54518095
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#17:"chichka"][/quote]

  Имам фирма, която има 1 камион и бутилки. Купувам газта от данъчен склад и я дистрибутирам по заведения. Как точно не ме засяга закона, ако можеш да ми разясниш ще съм супер щастлив!

 21. 21 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5425 Весело

  "...Махнахме всички големи прагове, наказахме големите вериги, но това никой не го отрази, каза депутатът от "Обединени патриоти" Емил Димитров..."
  Дори "наказаните" не разбраха, че са били наказани, а прагаовете сле "махането" им станаха непреодолими :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 22. 22 Профил на ezs54518095
  ezs54518095
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#4] от "Роси":

  Слуховете са за 3 млн. лв.

 23. 23 Профил на Explorer
  Explorer
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Отвратителна физиономия.

  Всеки ден стават чудеса! Коледа не е толкова далеч.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK