Парламентът увеличи таксите за някои обжалвания, БСП ще пита Конституционния съд

Парламентът увеличи таксите за някои обжалвания, БСП ще пита Конституционния съд

© Анелия НиколоваПарламентът увеличи таксите за касационното производство - при обжалване на съдени решения, с приемане на второ четене на измененията в Административнопроцесуалния кодекс. По тази причина БСП ще сезира Конституционния съд.


Депутатите решиха касационният жалбоподател да внася такса в размер на 70 лева, която досега беше 5 лв., а когато жалбоподател е организация - 370 лева, вместо досегашните 75 лв., информира "Фокус".


Прокуратурата няма да внася такси ако протестира първоинстанционно решение. От плащане са освободени и граждани, за които е признато от съда, че нямат достатъчно средства да я платят.
С промените се въведе още при определяем материален интерес по делото, таксата са е 0.8% от този интерес, но не повече от 1700 лв. В случаи с материален интерес над 10 млн. лева - таксата е 4500 лева. Таксите за обжалване на дела за пенсионно, здравно и социално осигуряване са 30 лв. за граждани и 200 лв. за организации.


Таксата за частна жалба - с която се оспорва акт на съда по движение на определено дело, е 30 лева за граждани и 150 лева за организации. Няма да се дължат пари, когато частната жалба е по дела за пенсионно, здравно и социално осигуряване.


За производство по отмяна на влезли в сила съдебни актове се събира такса в размер на 30 лева за граждани и 150 лева за организации.


Тъй като промените в административния кодекс се приемат на части в парламента, председателят на правната комисия Данаил Кирилов обяви, че ще поиска извънредно заседание, за да приключи парламентът с целия законопроект. По време на гласуването народните представители от ДПС предложиха депутатите да работят до 17.00 часа днес, за да приключат с гласуването, но това не беше прието.


След окончателното гласуване в парламента от БСП изпратиха съобщение до медиите, че ще сезират Конституционния съд за промените, свързани с таксите. "С промени в Административнопроцесуалния кодекс се губи балансът между ускоряване на правосъдието и правото и достъпа на гражданите до правосъдие. Такава промяна е увеличаването на таксите в административното производство до 900 пъти", коментира пред журналисти в Народното събрание депутатът от левицата Явор Божанков. Той обясни, че критерият за увеличаването е различен за юридически и за физически лица. Депутатът обясни, че за една касационна жалба от юридическо лице таксата се увеличава от 25 лв. на 370 лв. - 14 пъти, а за обжалване при материален интерес на юридическо лице таксата се увеличава от 5 лв. на 4500 лв - 900 пъти.


Божанков подчерта, че до момента таксите са били ниски и не са покривали разходите, което е проблем за българското правосъдие, но в България има правни принципи, които казват, че всяка такса трябва да отговаря на един прост пример - да покрива определен разход. "Таксите не могат да служат за печалба или администрацията да губи. Депутатът обясни, че таксите няма да бъдат определяни в тарифа както досега, а в закон - до момента всяка несправедлива такса е можело да се атакува пред съда, а с въвеждането на таксите в закон те вече може да се обжалват само пред Конституционния съд.


"Приетите от управляващите редица мерки водят до ограничаване правото за обжалване, до ограничаване на възможността на хората да търсят правата си", допълни съпартиецът му Пенчо Милков.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK