По-високият акциз на бездимните цигари влезе в парламента

Менда Стоянова

© Анелия Николова

Менда СтояноваАкцизната ставка на бездимните цигари ще стане 233 лв. на килограм тютюн, съобщи председателят на парламентарната комисия по финанси Менда Стоянова (ГЕРБ) след заседание на комисията. Това означава, че размерът на акциза за една кутия от новия тютюнев продукт ще достигне 40% от акциза на конвенционалните цигари.


Ставката на бездимните тютюневи продукти в момента е 26% от цената на стандартните цигари, който е около 3.5 лв. за кутия.


Според първоначалното предложение, внесено от ГЕРБ, акцизите върху бездимните цигари трябваше да се изравнят с тези на конвенционалните цигари и една кутия да поскъпне от 5.50 на 10 лв.
През миналата седмица премиерът Бойко Борисов призова текстът, който предизвика обществено недоволство и разнобой в коалицията, да бъде изтеглен. На другия ден депутатите обявиха, че ще го преработят, но няма да го изтеглят. Така проектът беше гледан в първоначалния си вид на първо четене в бюджетна комисия. Стоянова уточни, че акцизът ще бъде намален с предложения между двете четения на закона. Новият размер на акциза е договорен на среща на коалиционните партньори ГЕРБ и "Обединени патриоти" във вторник.


Така България пак ще бъде сред лидерите по облагане на продукта. От 23 страни в ЕС, в които се предлагат бездимните цигари iQOS, продуктите се облагат с 67% във Франция, с 49-50% от акциза за обикновените цигари в Испания и Италия. 43% и съответно 45% са ставките в Швеция и Португалия. Останалите страни са под ставката от 40%, включително Германия, Великобритания, Унгария и др.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK