Как чумата по овцете стана политически въпрос

Как чумата по овцете стана политически въпрос

© Надежда Чипева, КапиталЕдна пренебрежима за мнозинството хора новина от втората половина на юни месец по-късно се разрасна до протести на земеделски стопани, искания на оставки и подготовка за ранна предизборна кампания от страна на опозицията.


На 21 юни Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) обяви, че е открито първо огнище на чума по овцете в ямболското село Воден. За хората, които не отглеждат животни, информацията остана незабелязана докато преди седмица не се разбра, че властите избиват смятаните за заразени животни, а заради съмнения за прекалено строги мерки, стопани излязоха на протести, които от сряда се очаква да се пренесат в София. Към неделя вечерта по данни на агенцията са умъртвени около 4 хил. животни общо.


Първо по свинете, а после и по други животни


В края на миналата година след установена африканска чума по свинете в няколко страни в ЕС правителството отпусна помощи за мерки за овладяване на заразата. За разлика от този случай обаче чумата по овцете и козите в няколко села в Ямболска и Бургаска област се оказва първото огнище в целия Европейски съюз.
Агенцията все пак изрично посочва, че заболяването не засяга хората, но е изключително опасно за овцете и козите. На територия, в която е доказано съществуването му, не може да се търгува с животни и с животинска продукция, определена е и трикилометрова зона около огнищата на зараза, които скоро след първото се оказват повече. Забранено е и придвижването на животни както и търговията с тях.


Ветеринарните власти посочват, че са взели проби, от които да се види дали това е наистина болестта и които са пратени и за второ мнение в референтна лаборатория във Франция.


От къде идва заразата


За разлика от чумата по свинете, каквито огнища има в няколко европейски страни, за момента българските власти нямат точна информация откъде и как е проникнало заболяването.


Земеделският министър Румен Порожанов изказа мнение, че вероятно това е станало при нелегална търговия с животни от съседни страни. По данни на агенцията по храните заболяването е разпространено в Турция.


Междувременно в края на юни агенцията съобщава за второ огнище на зараза – село Кости в Бургаска област. В този случай агенцията обявява, че ще бъдат умъртвени близо 400 животни – овце и кози в селото. След това съобщенията от ведомството спират до момента, в който първо в регионалните, а после и в националните медии не се появиха репортажи за собственици на животни, които предстои или вече са унищожени заради заразата.


Започнаха протести с блокиране на пътища


Представители на Асоциацията на овцевъдите и козевъдите поискаха оставката на зам.-министъра на земеделието Цветан Димитров и съветника на министъра Бойко Синапов заради неадекватно поведение в тази кризисна ситуация и това, че си стоят в кабинетите вместо да отидат в огнищата на заразата и да обяснят на хората какви мерки се взимат и какво следва.


Животновъди обвиниха ветеринарните власти, че мерките са прекалено строги особено в частта с избиването на животните като беше отбелязано, че заповедите за унищожение са дошли преди да станат известни резултатите от клиничните проби.


С назряването на напрежението Агенцията по храните реши да даде пресконференция, на която не успя добре да защити и обясни решенията си, поради което и съмненията останаха. Това вероятно доведе и до решението на Асоциацията на овцевъдите да обяви, че протестите на засегнатите от болестта стопани се местят пред сградата на Министерски съвет от сряда, 18 юли.


Дотук се стигна въпреки разпореждането на премиера Бойко Борисов в събота земеделският министър да посети всички населените места, където има открити огнища на чума и след което той обяви, че в разговор с него стопаните са се успокоили, а също им обеща и по-високи от предвидените обезщетения, които преди това бе изчислил средно на 225 лева за убито животно.


В декларация от уикенда във "Фейсбук" страницата Асоциацията на овцевъдите и козевъдите настоява за доста по-високи от предвидените обезщетения, оставки на зам.-министъра и съветника му Синапов. Обвиняват ги, че не работят на терен да разясняват на хората какви са процедурите и че като цяло министерството няма адекватна политика в сектора. Заради липсата на разбиране се насрочва протестът в сряда.


Адекватни ли са обезщетенията


Държавен фонд "Земеделие" определи вече общо над 9 млн. лв., с които да се обезщетят засегнатите от ветеринарните мерки стопани. Те са както за брой избити животни в зависимост дали става дума за регистрирани стопани или не, и в зависимост от това дали хората са засегнати само от мерките за забрана да се продава млякото. Земеделският министър Румен Порожанов съобщи, че средно се получават около 225 лв. за убито животно.


Според публичната позиция на ресорната асоциация предвидените суми са твърде ниски и се настоява за доста по-високи обезщетения, които междувременно земеделският министър определи като нереалистични. По данни на министерството размерът на обезщетенията е определен на база на пазарна статистика за средна цена на млякото и на животните.


Когато новините пресъхнат


От съмненията на стопани, че властите прекаляват като са избили без причина животни, се възползва лидерът на БСП Корнелия Нинова, която, придружена от свои колеги депутати посети засегнати села и сезира прокуратурата за случая с настояване да спре избиването на животни.


Аргументът й не е медицински, а се базира на документи, с които тя твърди, че разполага, и според които заповеди за избиването на животни били издадени преди резултатите от лабораторните изследвания, които да потвърждават заболяването В понеделник директорът на агенцията по храните Дамян Илиев опроверга това. Обяснението за избиването на животни без предварително уведомление е, че така се избягват случаите на укриване на животни от стопаните, което може да доведе до още огнища на зараза.


В понеделник президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илиана Йотова също се присъединиха към притеснението, че вероятно ненужно се избиват животни.


Радев настоя изпълнителната власт да отговори и занапред ли масовото изтребление на здрави животни ще е единствената мярка за овладяване на подобни кризи.


Междувременно от неделя отново със заповед на премиера Бойко Борисов бе създаден оперативен щаб.


Каква е заразата


Още в края на януари ресорната агенция публикува приложение към наредба за действие в случай на чума по дребните преживни животни. В него се обяснява каква е клиничната картина и какви мерки се взимат в случай, че се констатира заболяването. Посочва се, че заразата се пренася между животните по въздушно-капков път, но тя може да попадне във водата и фуражите и така да достигне и до други стопанства. Подчертава се, че извън животните вирусът не оцелява дълго.


Описани подробно са мерките при съмнение и при установяване на болестта. В първия случай не се предвижда избиване на животни, но се въвеждат строги мерки по ограничаване на движението както на животни, така и на хора във фермите. При потвърждаване на болестта се предвижда унищожаването им.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK