Депутати на Валери Симеонов обвиниха ГЕРБ, че е прокарала законови поправки в интерес на Домусчиеви

Депутати на Валери Симеонов обвиниха ГЕРБ, че е прокарала законови поправки в интерес на Домусчиеви

© Велко АнгеловДепутати от партията на Валери Симеонов Национален фронт за спасение на България (НФСБ) обвиниха коалиционните си партньори от ГЕРБ, че благодарение на тях са приети законови промени, които са в полза на братята Кирил и Георги Домусчиеви.


Днес на второ четене бяха приети промени в Закона за приватизация и следприватизационен контрол, според които ангажиментите на купувача по приватизационни договори да важат за 5, а не за 10 години. Поправките ще важат със задна дата, съобщи БТА.


По-рано днес пред БНТ вицепремиерът Валери Симеонов обяви, че това се прави в услуга на братята Домусчиеви заради техни проблеми с ангажиментите при покупката на Български морски флот. Наскоро те загубиха дело от държавата, в резултат на което догодина ще трябва да платят 58 млн. лв. наказателна такса, защото не спазват изискването в договора за приватизация за поддържането на определен тонаж на наличните кораби.
"ГЕРБ продаде държавата за 58 млн. лв. Явно се уплашиха. От Бойко Борисов идва тази уплаха", каза депутатът Валентин Касабов в парламента днес. Той обяви, че с промените ще бъдат спестени 58 млн. лв. на братя Домусчиеви. Накрая цитира Валери Симеонов, на когото премиерът споделил, че се страхува от тях.


Кой предложи поправките


Двете поправки всъщност са внесени от депутати от "Обединени патриоти". Намаляването на срока на приватизационните ангажименти на купувачите на 5 години е по предложение на Николай Александров от "Атака". Предложението този текст да важи със задна дата е на Емил Димитров-Ревизоро, който е депутат от гражданската квота на ВМРО и е поискал да оттегли подписа си от текста. Въпреки това обаче предложенията са гласувани в пленарна зала, тъй като са подкрепени от водещата комисия.


От НФСБ твърдят, че текстът намаляването на срока да важи със задна дата е приет благодарение на редакционни поправки, направени в пленарна зала от председателя на правната комисия от ГЕРБ Данаил Кирилов. Той обаче казва, че не е правил никакви поправки.


По-рано днес пред БНТ Валери Симеонов посочи, че на председателски съвет ГЕРБ са подкрепили услужливия проект, макар че лидерът на "Атака" Волен Сидеров е поискал оттеглянето му. Днес в залата депутатът от "Обединени патриоти" Борис Ячев предложи гласуването на текстовете да бъде отложено и те да се преосмислят.


Пред БНТ Валери Симеонов сравни ситуацията със сюжета на филма "Спасяването на редник Райън" и я определи като спасяване на редник Кирил (Домусчиев - бел. авт.), а в парламента депутатите му обявиха, че у нас вече има Цар Киро 2.


Ще напусне ли НСФБ коалицията


Сутринта Симеонов заплаши, че ако текстовете бъдат приети, партията му ще излезе от коалицията. Днес депутатите казаха, че това тепърва предстои да се решава, но дадоха да се разбере, че според тях вината за приемането на поправките е на ГЕРБ, а не на колегите им от "Обединени патриоти", които са вносители.


От НСФБ критикуваха и БСП, ДПС и "Воля", че мълчат по въпроса.


Делото на държавата срещу "Кей Джи Маритайм Шипинг" на братя Домусчиеви бе лична кауза на Валери Симеонов. В същия ден, в който той съобщи, че държавата го е спечелила, депутатите от "Атака" и ВМРО внесоха поправките, за които казва, че са в услуга на Домусчиеви. Това доведе до вътрешен конфликт в "Обединените патриоти".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK