Петте важни промени в административния кодекс

Новият председател на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков встъпи в длъжност в края на миналата година. Той присъства на всяко заседание на правната комисия за реформата в АПК. Днес бе и в пленарната зала.

© Надежда Чипева, Капитал

Новият председател на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков встъпи в длъжност в края на миналата година. Той присъства на всяко заседание на правната комисия за реформата в АПК. Днес бе и в пленарната зала.Народното събрание приключи днес приемането на мащабните промени в Административнопроцесуалния кодекс (АПК). Законопроектът за второ четене беше разделен на три части. И докато правната комисия не беше приключила още с проекта, в пленарната зала окончателно бяха приети първите му текстове.


Целта на промените е да се облекчи претовареният Върховен административен съд (ВАС) и да се изравни натовареността на останалите 28 административни съдилища.


Законопроектът бе внесен преди година от председателя на правната комисия Данаил Кирилов и група народни представители. Оттогава досега бяха направени множество предложения от всички заинтересовани държавни органи, депутати, както и от Пленума на ВАС. Това е първата основна реформа в административния кодекс след 10 години от изготвянето му. Европейската комисия нито веднъж не е отправяла критики срещу него, а дори е давала положителна оценка за административното правораздаване.


Кои са петте най-важни промени в АПК
Делата срещу някои министерски актове "слязоха" в съдебната йерархия


В съответствие с наскоро постановено решение на Конституционния съд всички дела по служебни правоотношения с държавни служители, военни и полицаи ще се гледат като първа инстанция от 28-те административни съдилища, а не от ВАС. Конституционните съдии постановиха, че ВАС е длъжен да се произнася като първа инстанция по спорове за законността на актове, издадени от Министерския съвет и от министрите при упражняване на конституционно възложените им функции и правомощия по ръководството и осъществяването на държавното управление. Прие се, че разпоредбата на основния закон не обхваща обаче актовете, издавани от кабинета и министрите, с които не се осъществяват властническите правомощия, произтичащи от конституцията. В тази връзка бяха променени редица закони - Законът за държавния служител, Законът за отбраната, Законът за МВР и т.н.


Някои производства ще се гледат само от една съдебна инстанция


За да се разтовари ВАС, в много закони беше предвидено, че жалбите ще приключват с окончателно решение на тричленен състав на върховния съд и няма да стигат до 5-членните състави. Става дума за Закона за общинската собственост; КСО - за обезщетения за болнични, майчински, безработица, временна неработоспособност; Закона за достъп до обществена информация; принудителните административни мерки по Закона за движение по пътищата; Закона за чужденците - срещу забрана за влизане в страната, експулсиране и т.н.; Закона за опазване на обществения ред при спортни мероприятия и др.


Административното правосъдие се приближи до гражданите


За да бъдат разтоварени съдилищата, в които са концентрирани най-много дела, и за да се приближи правосъдието до гражданите и организациите, се предвиди делата по оспорване на индивидуални административни актове да се гледат по постоянния адрес или съответно седалището на адресата му. Днес депутатите приеха окончателно, че жалбите срещу ревизионните актове на НАП ще се гледат по постоянен адрес/седалище на адресата на акта към началото на данъчноосигурителния контрол.


Всички актове на Комисията за енергийно и водно регулиране ще се оспорват на първа инстанция пред столичния административен съд, а жалбите срещу решенията на държавните регулатори като KЗK, KPC, KФH - пред столичния областен административен съд.


Въведе се възможност за закрити заседания във ВАС


В почти всички случаи производствата по касационно обжалване остават открити пред петчленните състави; ако една от страните или прокурорът са поискали открито заседание; ако съдът реши, дори страните или прокурорът да не са поискали това. Но бе въведена възможността заседанията да се провеждат закрити, т.е. без призоваването на страните и прокурора, ако спорът не е сложен и участниците в него не държат да присъстват в залата, за да изложат аргументите си, които са описали в жалбата/отговора на жалбата.


Увеличени бяха таксите за касационно обжалване


- Променени бяха таксите пред касационната инстанция, т.е. за тези, които не са доволни от постановеното съдебно решение. Обявената цел на законодателя е да се ограничи възможността за злоупотреба с правото на съдебен процес. Беше въведено задължение за административните органи да плащат държавна такса, защото досега, като бяха освободени от нея, безконтролно са оспорвали съдебни решения, постановени срещу актовете на администрацията.


Обикновената такса в касационното производство за граждани става 70 лв., досега беше 5 лв. за граждани и 25 лв. за юридически лица. А при дела, свързани със социално, пенсионно и здравно осигуряване, таксата за граждани е 30 лв. Доказано социално слабите са напълно освободени от такси, както и прокуратурата при подаване на протест. Въведените пропорционални такси са 0,8% от материалния интерес, като са ограничени до 1700 лв. за граждани и 4500 лв. за организации. Така за пръв път се въведе принципът, че таксите за обжалване на постановено съдебно решение трябва да са по-високи от таксите за първоначално сезиране на съда.


БСП обявиха, че ще сезират Конституционния съд за увеличаването на таксите за касационно обжалване.


АПК направи стъпка за въвеждането на практика на електронните съобщения и електронното правосъдие. Задължени да имат електронна поща ще са държавните органи и адвокатите. За гражданите това ще е само право и те ще предоставят електронен адрес, ако имат такъв и ако желаят. Освен това се предвиди всички административни органи да събират служебно всички доказателства, намиращи се в други държавни органи или лица и организации и др.

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 1054 Гневно

  "Променени бяха таксите пред касационната инстанция, т.е. за тези, които не са доволни от постановеното съдебно решение. Целта на законодателя е да се ограничи възможността за злоупотреба с правото на съдебен процес."

  Не! Точно обратното е. Целта с тези промени на таксите е да ограничат правото на достъп до съд и правото на справедлив съдебен процес на населяващите територията. Поредната стъпка към укрепването на авторитарния режим на Борисов и поредното безочливо отнемане на права на гражданите.

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5741 Неутрално

  Отказ от правосъдие. Как го измислиха за хората да е по-скъпо отколкото за фирмите и за администрацията.
  Едноинстанционното производство също е простотия.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 4. 4 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 1808 Неутрално

  "Обикновената такса в касационното производство за граждани става 70 лв., досега беше 5 лв. за граждани и 25 лв. за юридически лица"

  Инфлация 2.5% ??!

 5. 5 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 1018 Весело

  До коментар [#4] от "balgariez":

  Нови коли трябва да се купуват и да се увеличават заплати ;) Тука няма инфлация.

  No Pain No Gain
 6. 6 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 1054 Гневно

  Вдигането на таксите за граждани на втора инстанция е между 14 и 900 пъти. Десетки хиляди граждани и бизнеси ще бъдат засегнати, а част от тях просто няма да могат да си позволят да платят 1700 или 4500 лева за да се обърнат към съда и да търсят справедливост.
  Това е отказ от правосъдие!

 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8904 Неутрално

  Всичко за властта, всичко в името на властта.

 8. 8 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2229 Неутрално

  "Въведените пропорционални такси са 0,8% от материалния интерес, като са ограничени до 1700 лв. за граждани и 4500 лв. за организации."

  Материален интерес в административно производство!? И какъв материален интерес би имало при отказ за издаване на удостоверение за наследници, акт за раждане/гражданство, удостоверение за търговска марка или загубена обществена поръчка?
  Например, обществена поръчка за 5 млн. лв., спечелена от фирма с оферта от 4 млн. лв., се обжалва от фирма, предложила 3 млн. лв. Съдебната такса 4500 лв. ли ще е или 2400 лв.? На практика, евентуалната нетна печалба (след данъчно облагане) на фирмата с най-изгодна оферта да отиде за съдебни такси. Сиреч, съдът ще присъжда в полза на най-скъпите оферти (по-високи такси), независимо, че поръчката се обжалва поради несъответствие със закона (срок, промяна на критерии, конфликт на интереси).

 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5741 Неутрално

  До коментар [#8] от "wanderer":

  Герберастка реформа в правосъдието !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2041 Неутрално

  Законопроектът за второ четене беше разделен на три части. И докато правната комисия не беше приключила още с проекта, в пленарната зала окончателно бяха приети първите му текстове.

  За подобни иновации народът се е произнесъл мнооого отдавна - Търчела - мочала . За неуките - Тичала- пикала .

 11. 11 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2041 Неутрално

  Законопроектът бе внесен преди година от председателя на правната комисия Данаил Кирилов и група народни представители.

  Точно за този и други подобни законопроекти , като този за редник Киро , гелосания Данаилчо , се изцепи нескопосно в НС , че е поел гаранции за приемането им . И после трябваше да се гърчи като дъждовен червей в обясненията си след ветото на Радев . Задава се ново гърчене . Докато се изпружи , навярно .

 12. 12 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2041 Неутрално

  До коментар [#8] от "wanderer":И какъв материален интерес би имало при отказ за издаване на удостоверение за наследници, акт за раждане/гражданство, удостоверение за търговска марка или загубена обществена поръчка?
  .
  Ами като те върнат един- два пъти поради огсъстваща колежка , заради повреден софтуер , , или просто с дежурното Елате утре , ,може ида разбереш за какво иде реч .
  П П Посочените примери за създаване затруднение са лаишки . Администрациите по цял свят си иматперфидни отработени похвати за да ти стъжнят деня , в които си потърсил административна услуга .

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK