Потребителските и застрахователните дела ще се гледат в цялата страна

Потребителските и застрахователните дела ще се гледат в цялата страна

© Юлия ЛазароваЕдинодушно и без дебати депутатите приеха окончателни изменения в Гражданско-процесуалния кодекс, с които потребителските и застрахователни дела ще се разглеждат в съдилищата в цялата страна, информира "Фокус".


С промените се въведе принципът, че исковете се подават по настоящ/постоянен адрес на потребителите и застрахованите. Досега исковете се подаваха по адрес/седалище на ответника и тъй като повечето търговски вериги, застрахователи, Гаранционният фонд и Националното бюро на българските автомобилни застрахователи са със седалище в София, делата се гледаха само от столичните съдилища.


За да се избегне възможността ищецът да си избира съд чрез смяна на адреса си, беше записано, че подсъдността се определя според това, къде е бил адресно регистриран към момента на настъпване на застрахователното събитие.
Вносител на промените е Крум Зарков и група народни представители от БСП. До законопроекта се стигна след призив на столични съдии заради свръхнатовареността им. Проектът беше подкрепен от Висшия съдебен съвет.


С изменението отпадна и приетият в края на миналата година текст, според който сроковете по делата спираха да текат по време на съдебната ваканция, която е от средата на юли до началото на септември. Промяната за сроковете ще важи от следващата година, тъй като заварените производства се довършват по досегашния ред. Повече за промените четете тук.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK