Какво ще правим с Истанбулската конвенция, когато ЕС я приеме, попита Христо Иванов

Какво ще правим с Истанбулската конвенция, когато ЕС я приеме, попита Христо Иванов

© Надежда Чипева, КапиталЛидерът на "Демократична България" Христо Иванов изрази разочарованието си от решението на Конституционния съд (КС), който обяви, че Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, станала известна като Истанбулската конвенция, противоречи на българската конституция. Според него премиерът Бойко Борисов се е озовал в "една тема, която надхвърля неговите възможности" и това е довело до решението на КС.


"Какво ще правим, когато Европейският съюз реши да се присъедини към конвенцията? Как ще тълкува тогава КС Истанбулската конвенция", попита Иванов в ефира на БНР.


В решението на КС се посочва, че въпреки "безспорните си положителни страни конвенцията е вътрешно противоречива и това противоречие създава двупластовост в нея. Така съдържанието на част от разпоредбите й излиза извън декларираните цели на конвенцията и нейното наименование". Сред мотивите е още, че Истанбулската конвенция би наложила в България да се създадат процедури, осигуряващи правно признаване на пол, различен от биологичния, а това е в разрез с конституцията.
Христо Иванов каза още, че е "срамота Валери Симеонов да повдига теми и след това да ги изоставя". Той даде за пример заявеното от вицепремиера желание за промени в закона за хазарта, след което обаче съпредседателят на "Обединени патриоти" се насочил към "шума в Слънчев бряг".


"Ако си вицепремиер, имаш най-малкото своята оставка като средство за натиск за постигане на целите си", допълни Иванов.


Според него пред страната ни има три сценария. Първият бил този на "симпатичния човек от вечната чакалня Бойко Борисов". Вторият е на лидера на БСП Корнелия Нинова за завой на изток във външната политика. Третият бил на "Демократична България".


"Той е свързан с присъединяването на България към ядрото на ЕС и изравняване на стандарта на живот. Това обаче е свързано с решителни реформи в съдебната власт и службите за сигурност, както и чистене на гнили ябълки в банковата сфера. Трябват и свободни медии", добави Христо Иванов.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK