Заев и Борисов ще отбележат заедно годишнина от Илинденско-Преображенското въстание

Заев и Борисов ще отбележат заедно годишнина от Илинденско-Преображенското въстание

© Николай ДойчиновМинистър-председателят Бойко Борисов и премиерът на Република Македония Зоран Заев ще отбележат съвместно 115-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. На 2 август двамата премиери ще участват в церемонията по полагане на венци на паметника на Гоце Делчев на площад "Македония" в Благоевград.


За втори път Борисов и Заев отбелязват заедно годишнината след подписването на Договора за приятелство, сътрудничество и добросъседство между България и Република Македония.


В церемонията ще вземат участие и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, както и вицепремиерът и министър на вътрешните работи на Република Македония Оливер Спасовски.

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4182 Неутрално

  Това е добре. Мисля , че Заев и неговия външен министър Димитров имат българско самосъзнание , но го крият за сега по конюнктурни съображения. Историческата истина в Македония трябва да се разкрива бавно , полека , за да няма големи сътресения от културен , политически и най-вече морален характер.

 2. 2 Профил на J.J.
  J.J.
  Рейтинг: 872 Неутрално

  До коментар [#1] от "tacheaux":

  Заев беше дълги години кмет на Струмица. Няма българско самосъзнание, като кмет на Струмица реално даже провеждаше умерена анти-българска политика. Просто в момента няма избор и ако иска да има напредък по темите ЕС и НАТО, трябва да развива по-добри отношения с България.

  Дългосрочните ползи са големи от по-голямо културно сближаване, така че въпреки спорните причини за сближаването, България трябва да участва възможно най-много в процеса. Хубаво впечатление правят общите концерти на български и македонски популярни изпълнители (наскоро имаше такъв в Южния парк в София).

 3. 3 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 338 Неутрално

  Стана традиция, това е добре.

 4. 4 Профил на wig15552300
  wig15552300
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Няма българи и македонци. Това е все Тракийска земя. Ако можеха православните египтяни да станат антични гърци и македонци, защо да не си се върнеме на своите корени кои са само тракийски а не някакви славо-български племена.

 5. 5 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 557 Любопитно

  До коментар [#1] от "tacheaux":

  Заев няма българско самосъзнание. Наскоро той каза, че да си македонец, това е вътрешно чувство. Нещо повече, той каза също, че има родственици в Петрич и е осведомен, че много хора от Пиринския край се чувстват македонци.

 6. 6 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 405 Весело

  Няма българи и македонци. Това е все Тракийска земя. Ако можеха православните египтяни да станат антични гърци и македонци, защо да не си се върнеме на своите корени кои са само тракийски а не някакви славо-български племена.
  —цитат от коментар 4 на wig15552300


  Абе стига глупости! Ние не сме нито тракийци, нито някакви си там българи ами чисти вавилонци. Ние сме първите хора на света! Ние даже не сме хора, ами паднали ангели.

 7. 7 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2084 Неутрално

  До коментар [#6] от "theduloclan":

  " Ние даже не сме хора, ами паднали ангели. " Аз пък мисля, че сме пропаднали ангели.
  А що се отнася до честването, няма нищо по–хубаво от това.

 8. 8 Профил на The Island
  The Island
  Рейтинг: 305 Неутрално
 9. 9 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 542 Неутрално
 10. 10 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 458 Весело
 11. 11 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4182 Неутрално

  До коментар [#2] от "J.J.":
  "Заев беше дълги години кмет на Струмица. Няма българско самосъзнание, като кмет на Струмица реално даже провеждаше умерена анти-българска политика"

  Струмица е най-българският град в Македония . Фактът , че той от там и дълго време е живял в Струмица дава основание да предположим , че той поне е осъзнал , че дедите на днешните македонци имат български корен , че са имали българско самосъзнание , с една дума , били са българи.
  В македонски условия няма как да си управленец и да не си в една или друга степен македонист. Любчо Георгиевски също в началото е бил македонист. Важно е да падне психологическата бариера за темата , която сега все още е табу в македонското общество. Темата за българския произход на днешните македонци.

 12. 12 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3711 Неутрално

  Българщината в Македония бавно, но постепенно започва да се възражда. Нека занапред да се честват и много други общи дати и събития. Така или иначе сме един народ !

 13. 13 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 557 Разстроено

  Инициативата е похвална !
  Междудържавните отношения може и трябва да се развиват на здрава оснива, а не на основата на компромиси с поддържани и до сега от Скопие лъжливи Коминтерновски версии на общата ни история. Скопските политици трябва да се еманципират от тези изкуствено насаждани страхове и комплекси от България, които стават повод за "македонизиране" на тяхната чисто българска предистория.
  До Балканските войни населението в Македония е имало ясно изразено българско самосъзнание и българска църковна и книжовна култура и никой никъде не е говорил или писал за съществуване на отделна "македонска" народност. Прицесът на отчуждаване започва след попадането през 1913 г. на Вардарския край под сръбска власт, а обособяването на "македонска" нация става в Югославия в изпълнение на политическо решение на Тито след 1945 г. чрез подмяна на българската азбука и книжовен език и чрез подмяна на фамилните имена от "-ов" и "- еВ" на "-овски" и "-оски" и от "-ев" на "-евски" и "-ески". Теза факти не трябва да се замазват. Те са част от историята на днешната Скопска държава.
  Нека се наричат , както си искат, но без да "македонизират" със задна дата своята българска предистория ! Няма архивен документ, който да да опровергава българското самосъзнание и културнна идентичност на всички възрожденци и ВМРО-деятели от Македония !

 14. 14 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#1] от "tacheaux":
  "Мисля , че Заев ............ имат българско самосъзнание , но го крият за сега по конюнктурни съображения."
  Няма да е лошо да се информирате за антибългарските изявления/повечето са документирани/ на Заев преди да стане премиер. А и след това. Дори след подписване на уникалния договор за "........... и добросъседство". Единствените публични фигури - поилитици, които имаха зачатъци на "българско самосъзнание" и не го криеха бяха Люпчо Георгиевски - премиер и Борис Трайковски - президент/загинал при странни обстоятелства в самолетна катастрофа/. Хората с "българско" самосъзнание в БЮРМ /включително и кандидатстващите за българско гражданство/клонят към 0%. Неалбанците в самонареклата се все още Република Македония са или сърбомани или "македонисти". Което е напълно естествено след повече от 100г. сръбско, комбинирано с над 70г. коминтерновско/Сталин и Г. Димитров/ промиване на мозъците. В момента в който постигнат целта си за членство в НАТО/троянското магаре на Сърбия и на Русия - това наистина се опитват да го крият по "конюнктурни съображения" - доста неумело обаче/и по късно евентуално в ЕС, ще обърнат палачинката. Тогава, за България ще бъде твърде късно да реагира. Не че го прави адекватно и сега. Гърците си решиха техния проблем. А ние за първи път в новата и най - новата си история като държава признахме де юре съществуването на македонска нация и език и измислена, открадната и фалшифицирана българска история, в същите коминтерновски кабинети в тогавашния СССР.
  Апропо, това въстание си е чисто българско. Като какъв го чества Заев вероятно знае само той. Сигурно като "северен македонец".

 15. 15 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 557 Весело

  До коментар [#14] от "subaru":

  Прав сте ! Тази част от българския народ, която не по своя воля попада преди 105 години под сръбска власт, не е виновна за своето сърбизиране и отчуждаване от вековните й български корени. Това са четири поколения, малтретирани за родолюбие и поощрявани за омраза към България, от които две поколения са живели под името "македонци" като равноправни граждани на Югославия - една независима, уважавана и много по-просперираща държава от руско-съветска България. Неоспорим факт от тяхната история, който щем не щем, трябва да приемем. Така, както те трябва да скъсат с дългогодишната югославска фалшифицираща пропаганда на "македонизиране" на българската им предистория ! Иначе и за тях, както и да се наричат те сега, и за нас е най-добре да живеем заедно и да общуваме цивилизовано в общото европейско семейство.

 16. 16 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2549 Неутрално

  До коментар [#2] от "J.J.":

  ”Дългосрочните ползи са големи от по-голямо културно сближаване, така че въпреки спорните причини за сближаването, ”
  Съгласен, но защо по българските медии не се показват в оригинал македонски филми, забавни предавания, защо няма радиоводещи на забавни предавания с произход ФИРОМ, който да говорят на техния си дислект (например в Чехия е нормална практика да има радиоводещи словаци). Защото ако контактае само с полагането на едни венци, еаботата е умрела. И без това повечето жители на Източна България като чуят македонски или дори западен български и викат, че било сръбски.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 17. 17 Профил на Georgi Beorgi
  Georgi Beorgi
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Във всеки случай не бива да им се позволява да влизат в ЕС, без адекватно държавно становище по считаните от македонската историография за "македонци" Самуил и Гоце Делчев.

 18. 18 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#15] от "objective":
  "Неоспорим факт от тяхната история, който щем не щем, трябва да приемем."
  Вие също сте абсолютно прав. Това е тяхната история - Социалистическа Съюзна Република Македония в СФРЮ/Социалистическа Федеративна Република Югославия/ и историята им от 1992г. до днес като БЮРМ. Нито повече, нито по - малко.

  "Иначе и за тях, както и да се наричат те сега, и за нас е най-добре да живеем заедно и да общуваме цивилизовано в общото европейско семейство."
  Това е добро и наистина цивилизовано пожелание пропито с романтика и благородни чувства. Само че, за съжаление е едностранно. Как точно ще стане "цивилизованото" общуване с хора, които още от деца в началното училище научават, че "бугарите са татари" и , че "македонците наследници на Великия Александър с тяхната велика и древна история ги превъзхождат във всичко". Как ще ги убедиш, че Самуил е български цар, че Климент Охридски, братя Миладинови, Гоце Делчев......... са българи, че Охрид е старата българска столица, че Струга и Преспа са били български и т.н. и т. н. Мисията наистина е невъзможна. Единственият шанс, който България имаше да постави своите условия/история и език/, като член на НАТО и ЕС държащ както и Гърция, пропуските за влизане там , вече е безвъзвратно изпуснат. Точно както се случи и в Междусъюзническата война, когато благодарение на българските политици България завинаги загуби Македония.
  Добрата новина е че след около 50г. преобладаващото население в БЮРМ ще е албанско. А албанците никога не са отричали факта, че и територията и историята й са били български.


 19. 19 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 557 Весело

  До коментар [#18] от "subaru":

  Културата и езикът не са нещо константно. Те еволюират и ако попаднат за по-дълъг период в различни исторически условия, еволюират по различен начин. С много редки изключения, връщане в изходно положение няма. Не е ли същото между сърби, черногорци, босненци и хървати ? Така че не трябва да се поддаваме на носталгия, а да бъдем реалисти и да се стремим към възможни цели, например: безкомпромисно да се изиска ревизия на фалшифицираната им история, да се интензифицират културните и икономически връзки, да се изключи всякаква недоброжелателна пропаганда, да се разреши разпространението на български медии и вестници. По-добре да имаме, макар и частично сърбизирани, свои родственици, отколкото те да бъдат напълно асимилирани от сърбите !

 20. 20 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2611 Неутрално

  До коментар [#6] от "theduloclan":

  Най-малко ! :))))

  Все още не схващате какво точно се промени след споразумението между Гърция и бъдещата Северна Македония !!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 21. 21 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6422 Неутрално

  Ами хубаво е да си живеят съседите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK