Български производители за визията на БСП: Въвеждането на еврото е добро за бизнеса

Кънчо Стойчев и Корнелия Нинова обсъждат Визията за България на БСП.

© Анелия Николова

Кънчо Стойчев и Корнелия Нинова обсъждат Визията за България на БСП.Съюз "Произведено в България" се обяви за въвеждане на еврото в България. На среща с лидера на БСП Корнелия Нинова и депутати от партията днес Кънчо Стойчев от ръководството на организацията обяви, че присъединяването ни към еврозоната ще стабилизира страната и ще направи редица процеси необратими. Тема на разговора, който бе закрит за медиите, бе т.нар. Визия на БСП за развитие на България, при представянето на която Нинова обяви, че не трябва да се бърза с въвеждането на еврото.


"С въвеждането на еврото за бизнеса ще бъдат премахнати автоматично завишавания в кредитите, т.е ще нормализира лихвеният процент и това ще го направи равнопоставен за развитите страни. За малка икономика като българската едно такова подобрение от 1-2-3% е ключово важно", обяви Кънчо Стойчев в отговор на журналистически въпроси за дискусията по документа.


"Нашето мнение го знаете - да не се бърза, докато не се анализират плюсовете и минусите за икономиката и банковия сектор. Защото при нереформираните системи, които имаме в България, ефектът може да е обратен. Нека са ясни последиците", отвърна Корнелия Нинова.


Нова данъчна политика
Срещата продължи около час и половина. За БСП по думите на Корнелия Нинова тя е била една от най-смислените и съдържателни срещи в последната година, тъй като се чули предложения, а в организацията членували над 1500 малки и средни предприятия. По думите на Кънчо Стойчев имало оживена и критична дискусия.


След нея БСП и Съюз "Произведено в България" ще работят в три посоки - за разбиване на търговските монополи, за справяне с корупцията чрез законодателство, тъй като тя произтичала от законите, и за данъчна политика. На срещата е говорено за намаляване на данъка върху добавената стойност (ДДС) за храни и лекарства, но не са коментирани числа, макар че на "Позитано" 20 е получено предложение той да падне от 20 на 9 процентни пункта. Коментирано е още и намаление на корпоративния данък върху печалбата, ако фирмите инвестират и създават производство в западнали региони. От БСП обявиха, че ще се работи и за данъчни облекчения за млади семейства, и припомниха предложението си от м.г. - по 50 лева намаление на данъка върху доходите за всяко дете в семейство.


Следваща стъпка в дискусията на визията е да се разработят мерки как държавата да се меси в икономиката, за което партията и организацията имали съгласие. Ще се работи и за осигуряване на работна ръка, но по думите на Корнелия Нинова наемането на мигранти не е вариант.


Приоритети за всички партии


"Става въпрос не за партийна или политическа дискусия, а за дискусия за българската държавност, която не касае една или друга партия, а касае всички българи. Този документ е основа за разговор между всички българи как държавата да бъде по-ефективно управлявана, да осигурява спазване на правилата, на сигурността на гражданите и на защитата на слабите", обяви Кънчо Стойчев. Според него нищо във визията на БСП не е решено, а идеята е да се изберат 4-5 приоритета от всички предложения, по които страната да се развива в следващите 15-20 години.


Според Корнелия Нинова приоритетите трябва да са 5-6, след което ще се направят финансови разчети и план за изпълнение във времето. Тя обяви, че не става въпрос за партийна и предизборна програма, а че ще търси обединение от партии, организации и др., за да се превърне документът в национална програма.


"Ние не искаме просто да ни хвалят. Ние не казваме, че сме най-добрите и че сме измислили най-хубавото и умното за България. Но имаме нужда от съгласие, съвети, професионализъм. Да измислим важните приоритети, да се обединим максимално много българи. Който и да управлява, да следва важните приоритети", обяви лидерът на БСП. По думите й това не било просто алтернатива на ГЕРБ, а опит за нещо по-голямо - национален разговор, национална енергия, национална програма.

Ключови думи към статията:

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 592 Неутрално

  Бизнесът да мълчи, че БСП сигурно бленува (мокри сънища сънува) да го национализира (когато (никога) дойдат на власт).

 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2536 Неутрално

  Да обясняваш на Нинова нещо е по-безнадеждна задача от това, същото нещо да го обясниш на автобусната спирка!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2212 Любопитно

  БСП ще работи за разбиване на търговските монополи! Ти да видиш!
  БСП да пита развихрилия се напоследък Таско Ерменков за фирма Ронимекс и ембаргото срещу Югославия...

 4. 4 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 931 Разстроено

  БСП предлагат много данъчни облекчения (да се намали ДДС за храните, данъчни облекчения за западнали райони и млади семейства). Това звучи прекрасно, докато кажат кои данъци ще се увеличат и кои услуги предоставяни от държавата ще се премахнат за да компенсират данъчните облекчения за които говорят. Може би пък разчитат че избирателите не мислят много и вярват, че има Дядо Коледа.

 5. 5 Профил на gto10573123
  gto10573123
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Да обясняваш на Нинова нещо е по-безнадеждна задача от това, същото нещо да го обясниш на автобусната спирка!
  —цитат от коментар 2 на lz2


  Явно си имал обяснения с автобусната спирка.
  И си останал с чувството, че тя те е разбрала.

  До коментар [#2] от "lz2":

 6. 6 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 2063 Любопитно

  И това кой и го обяснява-Червен Кънчо!Социологът собственик на голф комплекс!!!!!Едни червени мионери обясняват на бив@личката за едни пари!Е това ако не е цинизъм!А свинаря присъствал ли е?

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 7. 7 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2664 Гневно

  ,,...Според Корнелия Нинова приоритетите трябва да са 5-6, след което ще се направят финансови разчети и план за изпълнение във времето. Тя обяви, че не става въпрос за партийна и предизборна програма, а че ще търси обединение от партии, организации и др., за да се превърне документът в национална програма....,,

  И с БСП начело, аа не, мерси, не ги искам БСП във властта и това е

 8. 8 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 2063 Любопитно

  Казано с други думи-БСП се допитва до червената икономическа олигархия!Обяснявайки и какви порции ще получат ако БСП е на власт!!!!Естествено срещата е закрита за медиите..........

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 9. 9 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  днес Кънчо Стойчев от ръководството на организацията ("Произведено в България").
  ======
  Какво произвежда в България лицето Кънчо Стойчев?
  ЛЪЖИ на едро? - защото само това е видимата част на неговата дейност в България.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 10. 10 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 745 Весело

  „Български производители за визията на БСП: Въвеждането на еврото е добро за бизнеса“

  Добро е, не само за бизнеса, а ми и за русските другари. Ще си перат и препират парици през българските банки, без някой да им държи сметка. Та дрогарката да внимава. А ко не, др. решетков ще я привика и ще и обЯсни.

 11. 11 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 700 Гневно

  Дано БСП никога, ама НИКОГА повече да не идва на ВЛАСТ!

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=_rVSwXloXoM https://www.youtube.com/watch?v=Sp_LA2qE4aM
 12. 12 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4150 Весело

  Кънчо Истината в кое ръководство бил?!
  Майко мила...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 13. 13 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2043 Любопитно

  Червените бузки какво произвеждат?

 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7912 Неутрално

  " как държавата да се меси в икономиката"
  Тя по-добре да не се меси, че дето се е намесила, всичко е оплескано. Пък пимери много с държавни фирми, всички на загуба.

 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7912 Неутрално

  " как държавата да се меси в икономиката"
  Тя по-добре да не се меси, че дето се е намесила, всичко е оплескано. Пък пимери много с държавни фирми, всички на загуба.

 16. 16 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 286 Весело

  Този материал откровенно ме разсмя. :)
  Дебат между Кънчо и Корни на тема икономика...
  Богато отразен от Дневник...

  Редакцията, дебатът за еврото е между Иван Костов и Муравей Радев:

  "България трябва да излезе от валутния борд, независимо от това дали ще влезе в еврозоната или не, заяви бившият премиер Иван Костов." - http://bnr.bg/post/100801756/ivan-kostov-balgaria-trabva-da-izleze-ot-valutnia-bord

  "Муравей Радев Отмяна на борда, без да сме в еврозоната, ще обезцени лева и стопи спестяванията" - https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6108722

 17. 17 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 286 Неутрално

  днес Кънчо Стойчев от ръководството на организацията ("Произведено в България").======Какво произвежда в България лицето Кънчо Стойчев? ...
  —цитат от коментар 9 на Торбеш  До коментар [#9] от "Торбеш":

  Кънчо е фермер! Само лозенцето му е 600 декара:
  https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6626557

 18. 18 Профил на dma12587967
  dma12587967
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  Главни действащи лица - Кънчо и Корнелия .....
  ..... и се чудя защо го публикувате, още повечер се чудя защо трябва да го четем и какво ще научим?

 19. 19 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 771 Неутрално

  Да обясняваш на Нинова нещо е по-безнадеждна задача от това, същото нещо да го обясниш на автобусната спирка!
  —цитат от коментар 2 на lz2

  по точно е ''да агитираш магнитофон'' или "елементарна компютърна програма"!
  дали нещо е "добро за бизнеса" изобщо не влияе на Нинова -
  както и дали нещо е социалистическо!
  Тя следва сляпо инструкциите на Макаров - решетников.
  заповед долу еврото - Слушам и изпълнявам
  заповед долу ИК( която е по дух левичарско- либерална И силно подкрепяна от ПЕС) - Слушам и изпълнявам
  заповед долу емигрантите( а повечето партии в ПЕС са по про-емигрантски настроени) - Слушам и изпълнявам

 20. 20 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7053 Неутрално

  Щом като г-жа лъжа го твърди значи е чиста лъжа, просто не бива да ги допускаме никога на власт, далече комунизЪма от нас.

 21. 21 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#6] от "Messerschmitt":

  Наистина! Що за театър е това?

 22. 22 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1893 Неутрално

  А др.Стойчев какво произвежда(освен фалшивите новини), че чак е в ръководството на Съюз"Произведено в България"? Зелю Бойчев и той стана бизнесмен. А все обясняват, че в България се убива малкия и среден бизнес. Освен те да са в големия....

 23. 23 Профил на du Tremblay
  du Tremblay
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Проблема е, че може и да е добре за бизнеса, но не и за потребителите като цяло.Ако бизнеса си иска еврото, да направи както досега, да гласува за ГЕРБ, пък може и някое друго законче да се прокара с УЩЪРБ на държавата.ДЪРЖАВАТА НЕ Е БИЗНЕСА.

 24. 24 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1562 Неутрално

  Няма никакво значение какво пишв в стратегията на Комунистите!
  Важото е че са си произвели червени папки които да показват на изкукуригалия електорат!

  I Want To Believe
 25. 25 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2392 Неутрално

  Аз също смятам ,че ЕВРОТО е по доброто нещо , поради други причини. Не вярвам в Българската банкова класа и смятам че техните привилегии за излишни. Ограничаване на заплатите ( щом има минимална ще има и максимална) .Неможе шеф на банка да взема по 300 000 на месец , а отговрност никаква. Смятам че ГЕРБАВИТЕ ще ударят още
  някоя друга...... не от лошотия , такава е природата им !

 26. 26 Профил на du Tremblay
  du Tremblay
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#25] от "dejmos": И поради каква причина бе, братле.Виждам че имаш правилна посока, но да не си мислиш, че еврото ще ни отдалечи от Русия.Тъкмо обратното.
 27. 27 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  Точно обратното е - еврото е вредно за икономиката ни. Допуснем ли да си изгубим лева, тази последна форма на национален суверенитет, ще си носим последствията.

 28. 28 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  Тежко приземяване за Госпожа Лъжа и популизма ѝ от путински тип.

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 29. 29 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2947 Неутрално

  "По думите й това не било просто алтернатива на ГЕРБ, а опит за нещо по-голямо - национален разговор, национална енергия, национална програма."

  Както имахме вече случай да отбележим след "Спасяването на редник Корни" чрез решението на Конституционния съд за Истанбулската конвенция следва "Спасяването на редник Бойко" чрез "Визия за България".

 30. 30 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2947 Любопитно

  До коментар [#27] от "Читател":

  Точно обратното е - еврото е вредно за икономиката ни. Допуснем ли да си изгубим лева, тази последна форма на национален суверенитет, ще си носим последствията.
  —цитат от коментар 27 на Читател


  Може ли нещо по-конкретно? Нали вече не обсъждаме ИК.

 31. 31 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 1805 Неутрално

  Червените бузки какво произвеждат?
  —цитат от коментар 13 на stedim  Трудно е да се определи, защото продуктът се реализира всяка сутрин ...

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK