Борисов се похвали, че турският вътрешен министър лично се е ангажирал с ареста на Митьо Очите

Борисов се похвали, че турският вътрешен министър лично се е ангажирал с ареста на Митьо Очите

© Преслужба на Министерски съветЛично турският министър на вътрешните работи се ангажира със задържането на Димитър Желязков, известен като Митьо Очите. Това каза пред журналисти в Малко Търново премиерът Бойко Борисов, цитиран от радио "Фокус" - Бургас.


"Вчера казах, че ще го хванат", коментира премиерът.


"Още вчера се свързахме с турските колеги и затова казвам, че колкото и да не е модерно, когато имаме такива прагматични отношения с Турция, дават мигновен резултат. Разговаряхме с техния вътрешен министър и един час след това в Истанбул го задържаха", обясни Борисов.
"Министърът на вътрешните работи на Турция лично се зае да действа заедно с техния главен прокурор да го задържат и го задържаха в рамките на час", добави министър-председателят. Той обясни, че след ареста на Желязков сега действа международната заповед за екстрадиция. "Предполагам, както ние действаме експедитивно, така и турската страна действа експедитивно", каза премиерът и добави, че няма съмнения, че ще бъдат спазени всички международни спогодби.


Борисов посочи, че по случая работи специализираната прокуратура под ръководството на главния прокурор Сотир Цацаров. "Нямам съмнения, че ще ги привлекат като отговорни за това си деяние", коментира той. "Трябва и да прощавате за един ден. Не трябва толкова да сте взискателни. Може да избяга някой, но както казах - може да забавят, но винаги хващат", обобщи премиерът.


Той е на българо-турската граница за инспекция на състоянието на оградата и охраната. "България е на практика единствената неуязвима от мигранти до този момент. Българският вариант, който приложихме, работи добре и се надявам и в Европа да го споделят", обясни Борисов.


Премиерът изтъкна, че над 2 500 човека са върнати по страни на произход за близо година.


Министър-председателят съобщи, че от понеделник ще бъдат командировани още 40 граничари, както и допълнително 50 души от специалните сили. Предстои да бъдат закупени нови 70 автомобила, след като наскоро бяха получени 180. Граничарите са напълно обезпечени и с необходимото им облекло. Борисов отбеляза, че има около 200 мигранти в центровете в страната. "Всички спим спокойно и си мислим, че това е даденост, а то не е -дължим го на всички граничари, които денонощно пазят границата", каза още министър-председателят и увери, че най-изявените ще бъдат наградени.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK