Вигенин поиска прокуратурата да провери агенцията за безопасност на храните

Кристиан Вигенин

© Цветелина Белутова, Капитал

Кристиан ВигенинПрокуратурата да се самосезира и да провери дейността на Българска Агенция по безопасност на храните (БАБХ), включително какви и как са били обявявани обществени поръчки през последните години. Това призова депутатът от БСП Кристиан Вигенин във Варна. Ако това не стане до няколко дни, ще бъде внесен сигнал, за да бъдат задействани прокурорите.


"Случващото се през последните седмици потвърждава позицията на БСП, че земеделският министър Румен Порожанов трябва да подаде оставка", каза депутатът. Според него някой трябва да понесе политическа отговорност за ставащото в БАБХ. Естествено е ръководителят на агенцията да си ходи, но това не значи, че премиерът или министърът не трябва да понесат отговорност за случващото се, уточни Вигенин.


Той каза още, че през следващия политически сезон в парламента трябва да бъдат взети мерки за отстраняване на пропуските в законодателството, защото сега няма контрол върху дейността на БАБХ.


Премиерът Бойко Борисов нареди да бъде отменена обществена поръчка на БАБХ за доставка за набори и препарати, с които да се изследва и диагностицира чумата по дребните преживни животни. Взетите близо 8 хиляди проби в 20-километровата зона около огнищата в Ямболско и Бургаско ще бъдат изследвани в лаборатории от Европейския съюз, посочени от Генерална дирекция САНТЕ на Европейската комисия (ЕК). Финансирането на изследванията също ще се поема от ЕК.

Преди няколко дни агенцията реши да пристъпи към договаряне с фирмата "Глобул вижън 2018" ЕООД за доставка на препаратите. В мотивите към поръчката се казва, че фирмата е единствената, която разполага с нужните разрешителни и оторизации за доставка на търсените препарати и набори за изследване на болестта. А и няма време да се пристъпва към обществена поръчка, тъй като обстановката в страната е усложнена.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK