Тайната визита на Никсън

Ричард Никсън

© AP

Ричард НиксънВсе по-яростни стават призивите за импийчмънт на Доналд Тръмп. Имах уникалния шанс да отразявам посещението в България на Ричард Никсън. Президентът, който си подаде оставката, за да избегне тази процедура.


За съжаление тогава, преди 36 години, не успях да се нарадвам на тази възможност. Някой реши, и досега не мога да си обясня кой и защо, частната тридневна визита на 37-ия президент на САЩ /1969 - 1974 г./ да бъде запазена в тайна.


Освен официалния бюлетин на БТА, за който бяха абонирани вестниците, радиото и телевизията, агенцията издаваше и още два - тайни. "Черният" беше предназначен за членовете на Централния комитет на Комунистическата партия, а "Червеният" - за още по-тесен кръг - членове и кандидат-членове на Политбюро и секретари на ЦК. Репортажите ми видяха "бял свят" само в тях и в емисиите за чужбина, където посещението нямаше как да се скрие. В България не се разбра за него.
Вечерта, преди да дойде Никсън /1-3 юли 1982-а/, главният директор на БТА Боян Трайков ни извика с фоторепортера Димитър Викторов, за да ни предупреди много-много да не разказваме за него.


Експрезидента трябваше да посрещнем в Русе, но в последния момент ни отклониха за Дуранкулак. Беше изключително забавно да се види Никсън на живо, същият, с дългия нос, както го бях гледал по телевизията във връзка с аферата "Уотъргейт". Целият свят гърмеше как хора на Никсън се опитали да монтират електронни "бръмбари" в щаб-квартирата на Демократическата партия за президентските избори в хотел "Уотъргейт". Скандалът беше толкова жесток, че Конгресът на САЩ откри формална процедура по импийчмънт. За да избегне унизителния край, Никсън подаде оставка.


На посрещането бяхме само Любен Гоцев, заместник-министър на външните работи, кадрови дипломат и кадрови разузнавач, дългогодишен резидент на Държавна сигурност във Вашингтон, когото спрягат като главен кукловод на държавата, преводачката Елена Поптодорова, днес вицепрезидент на Атлантическия клуб, Митко Викторов и аз. Е, и доста ченгета.


Публична тайна беше, че Тодор Живков по причини, известни само на него и на руснаците, много силно желае действащ американски президент да гостува в България. Това не се бе случвало никога, нито по царско, нито по комунистическо време. Още повече че и дипломатическите отношения са били прекъснати още през 1950 година след процеса срещу Трайчо Костов.


През 1974 година по вицепремиера Иван Попов Тодор Живков изпраща телеграма с покана президентът Джералд Форд да посети България. По съвет на Хенри Кисинджър Форд дипломатично я отхвърля с извинението: "Програмата ми в момента не позволява, но със сигурност ще имам предвид Вашата покана с надеждата, че може да я приема по-късно".


Няколко месеца след разочароващия отговор Живков и Форд се засичат на Общоевропейското съвещание за сигурност и сътрудничество в Хелзинки. Както разказва в мемоарите си Иван Славков, неговият зет, Живков е подхвърлил на Форд: "Летите над нас, ама не кацате". Всички се разсмели, а Форд отговорил: "И това ще стане".


Стана. Президентите Бил Клинтън и Джордж Буш посетиха България.


Президентите Бил Клинтън и Петър Стоянов

© AP

Президентите Бил Клинтън и Петър Стоянов


През 1982 г. визитата на 37-мия президент на САЩ, макар и вече бивш, беше все пак някаква утеха за "Първия". Тя започна с обиколка с хеликоптер над Добруджа, комбината в Девня и курортите Албена и Слънчев бряг. Може би от възпитание, но Никсън каза пред моя микрофон, че е впечатлен от туризма, промишлеността и селското ни стопанство. След тържествен обяд в Евксиноград се проведоха и разговори на "четири очи" между Живков и Никсън.


Всъщност очите бяха шест, защото по изрично настояване на американския президент на тях присъстваше само преводачката Елена Поптодорова. Любен Гоцев остана отвън. Дали това имаше нещо общо с поразителната дипломатическа кариера на Поптодорова, отвела я и до посланик на България в САЩ, не се наемам да гадая. От България Никсън, който беше придружаван само от зет си, замина за Прага.


Пресата на Запад дълго време се опитваше да гадае каква е била истинската цел на частната визита. Тук битува представата заради "Уотъргейт", че Никсън е някакъв дребен мошеник. Истината е, че в екип с Хенри Кисинджър той беше изключително успешен политик, особено на арената на геополитиката. Никсън спря войната във Виетнам и с поразително ловка и гъвкава "пинг-понг" дипломация помогна да се откъсне Китай от съветската сфера на влияние, което коренно промени баланса на силите в света.


Рейгън обра плодовете на политиката, започната още по негово време. Един американски вестник тогава, май беше "Вашингтон пост", предположи, че експрезидентът е сондирал за Рейгън дали България и Чехословакия могат да бъдат откъснати лесно от съветската сфера.


Като чета паметната записка от разговорите му с Живков в Евксиноград, в която той подчертава, че Рейгън не държи България, Чехословакия, Полша да престанат да бъдат социалистически държави, а иска те да се превърнат в отворени общества, съм склонен да се съглася с "Вашингтон пост".


Както стана ясно само седем години след визитата, двете понятия "социализъм" и "отворено общество" са просто несъвместими.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (78)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 358 Неутрално

  Сигурно Никсън е бил нещо като Тръмп сега - спечелил е изборите и не се е разбрал с каймака на американската олигархия, тази която държи Федералната Резервна Система, и контролира печата които му е изграден образ на "сериозен" източник на информация.

  И след като са влезли в конфликт, ФРС олигархията му е спретнала номера с Уотергейт. Факта че там тези които са "ракрили" Ъотергейт са били от Уошингтън пост говори сам за себе си.
  Най-вероятно бръмбарите са сложени от същите които са платили и на "журналистите" да разкрият "аферата".

 2. 2 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 4223 Неутрално

  Интересно. Изобщо не знаех, че Никсън е бил у нас през 1982 г.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 3. 3 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2993 Неутрално

  Още като вицепрезидент на Айзенхауер Никсън показваше на алкашите разликата между жизнь и life. Пред изумените погледи на Хрушчов и Брежнев.

  https://mistosite.org.ua/uploads/ckeditor/pictures/1617/GA994_50475727_10.jpg

  За съжаление после дойде JFK и се увенча кубинската криза, берлинската блокада и виетнамската война.

 4. 4 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2993 Неутрално

  До коментар [#2] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Пише си. Само богопомазаните партийни чеда са знаели.

 5. 5 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4231 Неутрално

  Подробности от самите разговори:

  https://bit.ly/2BoQ13e

  Кой продаде къщата, дарена от проф. Елисавета Карамихайлова на катедра физика към СУ, а впоследстие на нейно място бе построен хотел? Кой/и са тези престъпници?!
 6. 6 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 604 Неутрално

  Не е вярно, че посещението не е било представено в тогавашната преса. Имаше кратко съобщение със снимка на Живков и Никсън в "Отечествен фронт".

 7. 7 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3557 Неутрално

  До коментар [#1] от "WWW":

  Недейте да пишете за неща, които, както сам признавате не знаете. Защото се получават пълни глупости. Подслушвателните устройства в "Уотъргейт" бяха в дъното на аферата, но не те станаха причина за процедурата по импийчмънт на Никсън. Той не е нареждал да се поставят устройствата и твърде възможно е и въобще да не е знаел за тях. Разкритията на журналистите нищо нямаше да значат - най-много някоя дребна риба да опереше пешкира. Това, което изяде главата на Никсън бяха не устройствата, а опитът му да попречи на разследването. Запомнете го добре - искането за импийчмънт не беше заради устройствата, а затова, че той се опита да попречи на разследването кой, как и защо ги е поставил. Този опит никой друг не можеше да му "спретне" - той сам си го изработи. И сега ако Тръмп отнесе вратата то това ще стане не защото евентуално се е сдушавал с руснаците, а ако се опита да попречи на разследването дали се е сдушавал или не се е.

 8. 8 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8955 Неутрално

  До коментар [#7] от "Един препатил":

  Точно така.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8955 Неутрално

  Никсън очевидно е бил личен посланик, изпратен неофициално да опипа почвата в двустранни срещи с тогавашният напълно авторитарен марионетен (руски) режим в България. Никсън е бил добронамерен, Живков е бил на тръни (заради руснаците) и нападателен заради санкциите към ссср и верните му сателити (разбира се на първо място България).
  Това гледаме ежедневно с днешните тоталитарни режими...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 10 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 887 Неутрално

  "Още повече че и дипломатическите отношения са били прекъснати още през 1950 година..."

  Да, де, но са били възстановени още през 1959, така че това няма връзка с отказа от посещения.

  * * *
  "Никсън спря войната във Виетнам и с поразително ловка и гъвкава "пинг-понг" дипломация помогна да се откъсне Китай от съветската сфера на влияние, което коренно промени баланса на силите в света."

  Глупости. Никсън не спря войната, а започна полека да изтегля войските си и да прехвърля повече военни операции на южновиетнамците. Ако тогава се бяхте интересували от новини, а не от пропаганда, щяхте да знаете, че войнате не беше между САЩ и Виетнам, а между Северен и Южен Виетнам. И не беше спряна, а просто южновиетнамците не бяха достатъчно подготвени за отпор и Северът просто ги завладя.

  А това за Китай и съветската сфера на влияние са пълни глупости. Китай и СССР се скараха още в края на 50-те години, търговията между тях почти спря и даже воюваха помежду си на няколко пъти още през 60-те.

  Като Ви чете човек чак се чуди: дали въобще сте бил журналист тогава или просто партиен глашатай?

 11. 11 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1511 Любопитно

  Интересно!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 12. 12 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 789 Неутрално

  По това време се премина слух, че се е разходил по центъра на Варна инкогнито. Не го взех на сериозно, не знаех, че наистина въобще е идвал в България.
  Все пак е имало хора от тогавашната власт, разполагащи с цялата информация, на които им е било ясно, че тоталната хватка в която ни е държала москва не е най доброто под слънцето, та са се опитвали да позавъртат задниците и в друга посока.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 13. 13 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3161 Неутрално

  Интересно. Изобщо не знаех, че Никсън е бил у нас през 1982 г.
  —цитат от коментар 2 на Незнайко в Слънчевия град  До коментар [#2] от "Незнайко в Слънчевия град":

  То какво ли се знаеше у нас?! Миналият месец минах покрай турското консулство в Бургас. В двора на консулството,близо до оградата беше поставена паметна плоча на някакъв турски дипломат убит от арменски терористи през...1985г.! Някой у нас да е чул през 1985г. за този атентат?

 14. 14 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3161 Неутрално

  До коментар [#10] от "tamada":

  Дали спирането на войната във Виетнам трябва да се брои за заслуга? Никсън щеше да бъде величан не ако беше спрял,а ако беше спечелил тази война. Погледнато от днес САЩ са имали възможността да спечелят войната или поне да не допуснат виетнамските комунисти да превземат Южен Виетнам.

 15. 15 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3161 Неутрално

  По това време се премина слух, че се е разходил по центъра на Варна инкогнито. Не го взех на сериозно, не знаех, че наистина въобще е идвал в България.Все пак е имало хора от тогавашната власт, разполагащи с цялата информация, на които им е било ясно, че тоталната хватка в която ни е държала москва не е най доброто под слънцето, та са се опитвали да позавъртат задниците и в друга посока.
  —цитат от коментар 12 на zz_s  До коментар [#12] от "zz_s":

  Това е пълна спекулация! По всичко личи,че още по средата или краят на 70-те години и българските,и съветските комунисти са разбрали,че с комунизмът е свършено и вече са се готвели да станат...капиталисти.

 16. 16 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3226 Неутрално

  До идването на Рейгън на власт , Никсън е бил като останалите президенти на САЩ, наивни и неадекватни към СССР и социалистическите страни.
  Никсън и най-вече неговият съветник и държавен секретар Кисинджър са виновни за оттеглянето на САЩ от Виетнам и за комунизирането на Южен Виетнам и Югоизточна Азия.

 17. 17 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3226 Неутрално

  "Рейгън обра плодовете на политиката, започната още по негово време"

  Това не е вярно. При Никсън стана пробив на комунистическата експанзия във Виетнам и Югоизточна Азия. После една след друга започнаха да се комунизират страните от третия свят или да влизат в съветската орбита на влияние. Този процес беше спрян от Рейгън.

 18. 18 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3226 Неутрално

  До коментар [#7] от "Един препатил":

  Прав си , но това подсказва наивитета и липсата на умения да се справи с тази спретната му провокация от ДП и левичарите в Америка. Попадна в техния капан от глупост. В момент на остър геополитически сблъсък, това беше голям подарък , който беше сервиран на СССР от американските левичари. От днешна гледна точка, когато всичко тотално се следи и подслушва , аферата Уотъргейт е като детска игра.

 19. 19 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3712 Неутрално

  секи 4ти км

  Тайна визита... под режим на безгласност.
  Тържестен таен обяд...
  Немало протести.

  Но, дойдоха Гласност и Перестройка,
  Тутраканци се вдигнаха като един и изляха гнева си в лозунг
  против Рейгън ;)

  "През 1982 г. визитата на 37-мия президент на САЩ, макар и вече бивш, беше все пак някаква утеха за "Първия".

  Тя започна с обиколка с хеликоптер над Добруджа, комбината в Девня и курортите Албена и Слънчев бряг.
  Може би от възпитание, но Никсън каза пред моя микрофон, че е впечатлен от туризма, промишлеността и селското ни стопанство.

  След тържествен обяд в Евксиноград се проведоха и разговори на "четири очи" между Живков и Никсън."

 20. 20 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2133 Неутрално

  За първи път чувам, че Никсън е бил в България! Значи тайната е много добре пазена!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 789 Весело

  До коментар [#15] от "deaf":
  +
  Да де, казаното от мен не противоречи на твоето. Допълват се.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 23. 23 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3161 Неутрално

  До коментар [#18] от "tacheaux":

  Не е баш така. Ако ЧАСТНО лице в САЩ подслушва - присъдата е само една - затвор. И то може за много години да го затворят.

 24. 24 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3712 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Не е...

  Спекулация е било друго:
  дали Кога СССР ще рухне и (по предположение след това)
  социалистическия лагер.

  Очаквания и приготовления всякакви, вкл. разнопосочни,
  но никой не е можел да знае със сигурност.

  Полша работеше за и беше най-близо до Свобода.
  Други...

  България?

  Режимът винаги е работил с/за "големия брат" СССР,
  развиваше задгранични фирми и прочее,
  но и опитваше "самостоятелен курс".

  Помня открито партийно събрание от към 1981,
  на което прочетоха доклад от ТЖ с насоки за научно-техническо и икономическо развитие, за внос на технологии и опит.
  ФРГ, Япония и САЩ, ФРГ, САЩ и Япония: на това се наблягаше.

  Вероятно е било във връзка и с ембарго на Запада срещу СССР над
  високи технологии, но е факт че тогава се открехна политика по-отворена,
  към Запада и към Изтока, към Българската и Тракийска история и култура,
  "встрани" от догми на СССР.

  През 1981 бяха тържества по случай 1300 години България. Това бе съчетано с факта за дъщерята на Живков Людмила на министерски пост и за по-младо поколени комунистически кадри "технократи" в управлението. Людмила гостува в САЩ на Рокфелер...

  Разбира се, чак толкова независимост "встрани" не се е харсвала на таварищите.

  Китай вече бе отплавал от савецкия соцлагер, към 1975...

  До коментар [#15] от "deaf":

  По това време се премина слух, че се е разходил по центъра на Варна инкогнито. Не го взех на сериозно, не знаех, че наистина въобще е идвал в България.Все пак е имало хора от тогавашната власт, разполагащи с цялата информация, на които им е било ясно, че тоталната хватка в която ни е държала москва не е най доброто под слънцето, та са се опитвали да позавъртат задниците и в друга посока.
  —цитат от коментар 12 на zz_s

  До коментар [#12] от "zz_s":

  Това е пълна спекулация!

  По всичко личи,че още по средата или краят на 70-те години и българските,и съветските комунисти са разбрали,че с комунизмът е свършено и вече са се готвели да станат...капиталисти.

 25. 25 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 789 Неутрално

  До коментар [#24] от "dnevnikar":

  Определено са се заглеждали много преди 89'та за за трансформация на властта.
  Системата яко буксуваше, а рязкото и разпадане би означавало да си загубят власта.
  Постигнаха си го, което не успяха преди 89', Любен Гоцев го довърши след това.
  Сега всичко е тяхно.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 26. 26 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3226 Неутрално

  До коментар [#12] от "zz_s":

  Лъжеш се ако мислиш , че това посещение на Никсън в България не е било санкционирано от Москва, която е била подробно запозната с разговорите. Ние бяхме абсолютен сателит на Москва.

 27. 27 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3243 Неутрално

  Интересно. Изобщо не знаех, че Никсън е бил у нас през 1982 г.
  —цитат от коментар 2 на Незнайко в Слънчевия град


  И се е разхождал пеша по пешеходната зона в центъра, бул. "княз Борис І" (тогава бул. Ленин). Е не сам, с компания. Традиция бе през лятото всички големи политически визити да минават през Варна, благодарение на чудесната идея на един варненски кмет да подари терена около манастира св. Димитър на княз Ал. фон Батенберг, сегашната резиденция Евксиноград

 28. 28 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3226 Неутрално

  Никсън са го посрещнали в Дуранкулак, но е имало вариант да го посрещнат и в Русе , което означава , че той идва от Румъния. Бил е гост на Чаушеску в някоя от черноморските му резиденции. В Румъния , обаче Никсън е бил гост на Чаушеску и като действаш президент. Румъния е била единствената социалистическа страна посещавана от американски действащ президент. Оценили са нейната самостоятелна политика и независимост от Москва.

 29. 29 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4135 Весело

  Любен Гоцев,Ленчето Поптодорова,Боян Трайков,все отбор юнаци!

  klimentm
 30. 30 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#12] от "zz_s":Лъжеш се ако мислиш , че това посещение на Никсън в България не е било санкционирано от Москва, която е била подробно запозната с разговорите. Ние бяхме абсолютен сателит на Москва.
  —цитат от коментар 26 на tacheaux


  Точно по това време, 1982, отношенията между Тодор и Москва са доста обтегнати... Да припомня, че убиха дъщеря му 1 година по-рано... Американците явно са сондирали почвата, дали една смяна на лагера е възможна

  I shave with Occam's razor
 31. 31 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 269 Неутрално

  боже какъв пасквил, който по неясни причина започва със съвсем несвързаното с останалия текст но невярно твърдвние "Все по-яростни стават призивите за импийчмънт на Доналд Тръмп".

  авторът, Калин Тодоров да не би да е син на крадецът на кашкавал Станко Тодоров?

 32. 32 Профил на dds27557755
  dds27557755
  Рейтинг: 143 Неутрално

  Никсън помогна в много критичен за Израел момент по време на Войната от Йом Кипур през 1973г. През 1982 израелската армия беше навлязла в долината Бекаа, и се биеше срещу части на ООП. По това време Източният блок подкрепяше палестинците по всякакви начини, включително с тренировъчни бази, както и с оборудване. Имаше снимки от бойните действия, публикувани в "Паралели", на които се виждаха палестинци в униформи с емблеми на БНА. Така че, подозирам, идването на Никсън в България е бил по повод на ООП.

 33. 33 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#7] от "Един препатил":

  +++! Само дето Никсън е човек с достойнство, а Тръмп е дебелокож несретник... Няма и да му мине през главата мисълта за оттегляне!

 34. 34 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3120 Весело

  Тц, тц, тц, ти да видиш!

  Четох го, търсих нещо - па то - като от края на приказките на Пелинко за юнаците, дето накрая се женели за царската дъщеря - бях та, ядох, пих, по брадата ми тече, ама в устата ми не влезе ...

  Пълна бля-бля-бля статийка, докато не стигнах финала. Знаков. Цитирам:
  ... Като чета паметната записка от разговорите му с Живков в Евксиноград, в която той подчертава, че Рейгън не държи България, Чехословакия, Полша да престанат да бъдат социалистически държави, а иска те да се превърнат в отворени общества, съм склонен да се съглася с "Вашингтон пост".

  Както стана ясно само седем години след визитата, двете понятия "социализъм" и "отворено общество" са просто несъвместими....

  Та господинът пенционер явно гушнал е'ни пари, та да изкара Рейгън исконен соросоид.
  И да обедини сите тукашни разпенявени "антикомунисти" под знамето на Сорос ... опс! ... на Рейгън, де!

 35. 35 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3120 Неутрално

  боже какъв пасквил, който по неясни причина започва със съвсем несвързаното с останалия текст но невярно твърдвние "Все по-яростни стават призивите за импийчмънт на Доналд Тръмп".авторът, Калин Тодоров да не би да е син на крадецът на кашкавал Станко Тодоров?
  —цитат от коментар 31 на Brother Felonious

  Ъъъ ....
  Пасквилецът не мисля, че е случаен.
  Не само, защото мацва Рейгън връз знамето на Сорос, но и защото, една итерация нататък - какво прави?
  Ами "вади ни" от Европа, и ни "плацира" в "сивата зона". Между Европа и Русия.
  Със "соц", демек - еднопартийно, компрадорско управление. И резерват на "Отворено общество", към което призовават да се присъединят всички "рейгънисти" ...

 36. 36 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 392 Весело

  ...., че ако оставят на него, USA ще стане нова руска територия...
  —цитат от коментар 21 на LiberalToTheBones


  Вземи се събуди.

  Мокрите сънища все някога свършват.

  Реалността после е нелицеприятна!!!

  :)

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 37. 37 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 269 Весело

  До коментар [#35] от "xm...":

  да, ако сме във вяло, некритично настроение можем да кажем, че нещата имат такъв оттенък. но псквилеца си е такъв какъвто е. много са прости другарете, за да проектира нещата в далечно бъдеще. още навремето петилетните им планове бяха на червено месец след публикуването им. просто другарете са прости, много прости - дори муха не жужи в грахчетата им - и, компенсаторно, са против всичко де работи добре. така регистрират интелектуално присъствие. обединяват се в глутници, разкриват страшен враг и се борят срещу него в името на галактическото щастие. покрай тъй грухтене крадат кашкавал кат за световно.

 38. 38 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3120 Весело

  До коментар [#37] от "Brother Felonious":
  да, ако сме във вяло, некритично настроение можем да кажем, че нещата имат такъв оттенък. но псквилеца си е такъв какъвто е.
  Не подценявайте ... ъъъ ... не, не другарете. а ... таргергрупата.
  А и тия напъващи за кукловоди не са никога на червено. Защото кльопат от дълбоката копанка на пропагандицата. Която винаги е налице. На този, на онзи - нЕма значение. Копанката не им мЕрише ...

 39. 39 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3120 Весело

  ... авторът, Калин Тодоров да не би да е син на крадецът на кашкавал Станко Тодоров?
  —цитат от коментар 31 на Brother Felonious

  Май е той.
  Синът на Соня Бакиш и Станко Тодоров е набор '53. Завъшва ЮФ на СУ и после отива в БТА - "международник". Нерде "юрист" - нерде "международник в БТА", при това тогава, ама нейсе! Баш пасва за '82 да го "командироват" за срещата с Никсън, нали е "наше чедо", но да го държат в масовката, защото не е "дорасъл"да е във "вътрешния кръг". После го забутват в "Отечествен фронт". Сигурно за да репресират фамилията :))))

 40. 40 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  На Калин Станко Тодоров само името му е вярно.
  Впромем, защо Дневник премълчават кой всъщност е той?

 41. 41 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 269 Весело

  До коментар [#38] от "xm...":

  нека и не ги и надценяване. власт в някои страни се налага с брутална сила, за която пипе не се иска. времето на революциите отмина; невъзможни са при съвременните средства за комуникации и репресии. затуй умните мигрират, а тез де държат властта жълтици имат. временно. не бих искал да съм на тяхно место - няма да ми се услажда питието когато наоколо има само бедняци, а по улиците има дупки кат Вълчи капани.

 42. 42 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1957 Неутрално

  Бил Клинтън прецака идеята за импийчмънт.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 43. 43 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3557 Неутрално

  До коментар [#31] от "Brother Felonious":
  До коментар [#39] от "xm...":
  До коментар [#40] от "gallnare":

  Не зная дали авторът на статията е син на Станко Тодоров. Но ако случайно е бих искал като живял в онези времена да внеса някои уточнения. Не съм сигурен дали Станко Тодоров е крал кашкавал. Най-вероятно е така. Но съм сигурен, че беше единственият член на Политбюро на ЦК на БКП, който преди 1944 г. е имал някаква професия - бил е шивач. Не се смейте. Прочетете биографиите на другите и ще видите, че нито един от тях ако не беше станал комуняга не за хляба, а за солта нямаше да може да си изкара. Той беше и единственият от главатарите на БКП, който се разкарваше из София без охрана. Виждал съм го много пъти по бул. "Прага" на предната седалка на колата да си чете вестника. Имаше две сестри и за разлика от много други те не бяха се набутали на някакви длъжности - едната, ако не се лъжа се казваше Виолета и беше продавачка в цветарницата на магазин "София" срещу Халите. А другата - Бойка - беше телефонистка в "София-прес". Доколкото зная има двама сина. Преди 1989 г. за тях, за разлика от много други синове и дъщери нищо не се чуваше. Не се чу и след това. Сигурно са си вървяли по пътя в живота, но не са ни се навирали в очите както Живковци, Станишевци, Велчевци и вся остальная св..... Навярно за това, че семейството на Станко Тодоров се държа - нека не ни е срам да го кажем - достойно - своето значение има и че съпругата и майката в него се казваше Соня Бакиш.

  ПП. На тези, които ще ми кажат, че защитавам едно комунистическо семейство ще припомня, че у нас нещата не вървят както трябва покрай всичко друго и защото се втурнахме да се борим с комунистите, а забравихме да се борим с комунизма.

 44. 44 Профил на Aetius
  Aetius
  Рейтинг: 8 Любопитно

  "За съжаление тогава, преди 36 години, не успях да се нарадвам на тази възможност. Някой реши, и досега не мога да си обясня кой и защо, частната тридневна визита на 37-ия президент на САЩ /1969 - 1974 г./ да бъде запазена в тайна."

  Минава нахалството и почти граничи с безумие.

 45. 45 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 269 Весело

  До коментар [#43] от "Един препатил":

  не е ама е. цял живот е бил на върха на команастическата помия, която обезобрази нацията. имал е избор. когато на мен ми предлагаха да стана партиец и щатен служител в ДС отказах. повярвай, обещаваха и пари, и кариера, и какво ли не. всичките тез неща взех с честен труд, далеч от крадците на кашкавал, далеч от садистите с души на поети.

 46. 46 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 730 Неутрално

  До коментар [#1] от "WWW":Недейте да пишете за неща, които, както сам признавате не знаете. Защото се получават пълни глупости. Подслушвателните устройства в "Уотъргейт" бяха в дъното на аферата, но не те станаха причина за процедурата по импийчмънт на Никсън. Той не е нареждал да се поставят устройствата и твърде възможно е и въобще да не е знаел за тях. Разкритията на журналистите нищо нямаше да значат - най-много някоя дребна риба да опереше пешкира. Това, което изяде главата на Никсън бяха не устройствата, а опитът му да попречи на разследването. Запомнете го добре - искането за импийчмънт не беше заради устройствата, а затова, че той се опита да попречи на разследването кой, как и защо ги е поставил. Този опит никой друг не можеше да му "спретне" - той сам си го изработи. И сега ако Тръмп отнесе вратата то това ще стане не защото евентуално се е сдушавал с руснаците, а ако се опита да попречи на разследването дали се е сдушавал или не се е.
  —цитат от коментар 7 на Един препатил


  Обвинението, че е извършил не самото престъпление, а че се бил въвлякъл в obstruction of justice, още повече оневиняват Никсън. Obstruction of justice е най-разтегливото обло понятие, което демократите в модерна Америка използва за witch-hunt. Днес демократите се пробват отново да го използват, очевидно безуспешно, но извънредно агресивно, срещу Тръмп.

  Демократите са едно изключително злобно и завистливо племе, чиято злоба и завист особено ярко личи днес, като наблюдаваме безпрецедентните в историята атаки чрез гьобелсови лъжи срещу Тръмп от MSM, изцяло в демократски ръце. Разбира се, това не трябва да ни учудва, защото демократите в същността си са социал-демократи, а социал-демократите са онтологичната база на национал-социалистите, нищо че привидно са били врагове. Да добавим, между другото, и това, че американското присъствие в България е на демократите. Всичките американски НПО-та в България са на демократите. Да споменем и това, че един български бивш президент е член на фондацията на виновника за падението на Америка, довело Тръмп като спасител, а именно, мъжкият Клинтън. Не е за учудване, след като осъзнаем това, да си дадем сметка откъде идва масираният повсеместен щурм срещу Тръмп в България. Всичките тези тръмпови оплюватели малко или повече са на хранилката на мъжкия Тръмп и пасмината му, завинаги реваншистки настроена, заради много грозната загуба на безумната некадърница Стрина. За да се разбере истинското състояние на нещата и да се избегне деформацията налагана от българските медии, изцяло под диктата на демократите, трябва да се пребивива в самите САЩ, но не в Калифорния. Това личи и от разговорите, които си водим тук по въпроса. Онези приятели от форума, които живеят в САЩ и не са масивно облъчени от либералите, са staunchly за Тръмп. Анти-Тръмп настроенията се излъчват предимно от приятелите, които живеят в България, а и някои от тези в силно социалистическата Европа.

  Демократите са озлобено племе, което си убива собствените президенти, води най-подли и мръсни гонения на вещици срещу опонентите си и, ако има нещо да разруши САЩ, това ще са точно те. Изобщо не е нужно да се спираме на централната им днешна безпринципна същност, олицетворявана от Стрина, която за власт преминава през трупове. Но, даже и свръх-лявата им наклонност, водена от вампирясалия демагог Бърни Сандерс, която пробутва истински морони като Кортез, с големите претенции за принципи, и тя проповядва една аморфна шведска социалдемокрация от фашистки тип, напълно непригодна за условията на Америка. Пробутване на социализъм в съжителство с капитализъм е истинската формула да сготвиш фашизъм. Демократите са една страшна напаст и са най-голямата опасност надвиснала над САЩ. Надеждата е, че през Ноември, максимумът, който могат да постигнат е да си върнат House-а, което е без значение, защото е долната камара и от това няма да произтекат никакви съществени промени (властта в Америка се държи от Сената, който републиканците едва ли ще изгубят). В момента положението е драматично. Демократите са просто побеснели и са в истерия както никога, но за това дали бесовете им ще дадат плодове, ще говорим през Ноември.

  Та, да се върнем на темата -- Никсън беше един прекрасен президент с много ценни ходове за страната, с изключение на голямата му грешка -- отварянето на Китай, за което пожертва Южна Корея като позволи на Китай да помогне за окупирането на северната част. Обяснението, което чуваме е, че това станало в името на дългосрочни стратегически цели за ограничване на съветския тип комунизъм, за сметка на състояние, което ще обслужва американските бизнес и пазарни интереси, даже и да му се запази някакъв етикет на цирков комунизъм, както и стана. От моя гледна точка, отварянето на Китай по този начин е фатална грешка, която, гледам, Тръмп се е заел да поправи, но не съм останал без дъх в очакване на решение. Щетата е отишла твърде надълбоко.

  Днес Ши Джинпинг се възползва от тази дълбока щета за Америка и се опитва да се възползва от дългия хоризонт, който той и онова корейско момченце имат, в сравнение с Тръмп, ограничен от оставащите му шест години, за да реши окончателно корейския въпрос в своя полза. Запазването на азиатския стратегически колан обаче е от висш стратегически интерес за САЩ, затова изходът от тази битка, с генезис още при Никсън с несръчния му държавен секретар, ще предопредели дали бъдещият път на капитализма ще е гладък или ще продължат да му се пречкат по пътя разни негови отрочета като Китай. Жалкото е, че в тази титанична битка, САЩ подминава Европа както бърз влак подминава бръмбар. Обединена Европа изобщо не е в кръгозора на САЩ. За САЩ тя е тегоба и е по-добре да я няма. Тези глобални процеси, които започнаха да се разкриват в цялата си прелест едва в последните години, не бяха усетени от идеолога Тачър, която се пръкна по едно време и доведе една странична борба, тази със СССР, до успешен край, водейки за носа момчето с мускулчетата, което единствено можеше да ѝ свърши работа, което пък си беше избрало един начело, на когото изобщо не му беше ясно на кой свят ходи. Да величаеш Рейгън до небесата означава да не разбираш глобалните процеси и техните мотори.

  Има много да се пише по темата, но главното е, че Никсън беше един уникален президент, чието напускане на сцената беше голяма загуба за страната, но величието му участва във формирането на американските дела на едно висше ниво до ден днешен.

 47. 47 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 730 Неутрално

  на хранилката на мъжкия Клинтън

 48. 48 Профил на Roni
  Roni
  Рейтинг: 374 Весело

  До коментар [#45] от "Brother Felonious":


  До коментар [#43] от "Един препатил": когато на мен ми предлагаха да стана партиец и щатен служител в ДС отказах. повярвай, обещаваха и пари, и кариера, и какво ли не. всичките тез неща взех с честен труд, далеч от крадците на кашкавал, далеч от садистите с души на поети.
  —цитат от коментар 45 на Brother Felonious


  Доколкото помня не си от най голямите разтегачи на локуми във форума, ама тук попрекали май:) Е, може и да си на няколко ракии, ама все пак: Освен лятото на 89 НИКОЙ не се отказваше да "стане партиец". Това си беше дълъг процес де, първо кандидат-партиен член (С ПРЕПОРЪКИ) година две, после "член" (ПАК с препоръки). И за щатни служители процедурата не е била-ай да станеш служител, не ща, ай жив и здрав.

  Помоли модераторите да ти изтрият този коментар, щото си е излагация!

  Гордо форумно Моше (според радиоточката де)
 49. 49 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#48] от "Roni":

  мне, не става дума за алкохол. така беше, но ти в този филм не участвуваше.

 50. 50 Профил на Roni
  Roni
  Рейтинг: 374 Весело

  До коментар [#49] от "Brother Felonious":

  Прав си. Не съм бил в "твоя филм":) Ама що годе помня процеса за "ставане партиец":) И не съм единственият в този форум който го помни.

  Същото се отнася и до "отказ на предложение да станеш щатен в ДС".

  Както и да е, твоя си работа. Повтарям съвета си-помоли модераторите да изтрият релевантните ти коментари (и мойте отговори). Давам предварително мойто съгласие:)

  Гордо форумно Моше (според радиоточката де)
 51. 51 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3557 Неутрално

  До коментар [#48] от "Roni":

  Вижте, приятелят "Brother Felonious" може и да е прав. Ако е бил работник в някой завод. И то добър работник. На такива млади хора наистина им предлагаха и даже ги агитираха да станат партийни членове. Не беше задължително да приемете. Естествено не защото не сте съгласни с Партията. А, де! Ами защото много се старая в работата, та нямам време за партийни събрания, не ги разбирам тези работи, имам малки деца, не мога да оставам по партийни дела след работа и други такива "да се правиш на Клавдий". Номерът минаваше и Ви оставяха на мира. Ама не го забравяха. Когато станеше дума за някаква благинка - я курсове за квалификация, я командировка в чужбина, я ведомствен апартамент - забравете. А в "чиновническата сфера" си беше както го казвате. Аз работех в едно външнотърговско предприятие. Бях член на комитета на ДКМС. По едно време се обяви, че трябва да предложим двама души за членове на БКП. Леле-мале, щяха да се избият - кой от кой по-заслужил. Аз си мълча и гледам сеир. Ама, казвам си не може така, ще каже някой, че не проявявам интерес. Отидох при щатния партийния секретар на предприятието. И му заявих: "Всички се натискат за партийни членове, аз в такива разправии не мога да участвам, ама да знаете, че не стоя настрана - и аз съм готов да стана партиен член." Той се засмя и ми каза: "Ако мен ме питат аз първо тебе ще те направя партиен член. Ама никой не ме пита. Това дето се разправяте в комсомолския комитет е бош лаф работа. От районния комитет са спуснали две бройки и те са поименни. Казали са ми кого да приемем". Аз попитах: "Добре, де ама Вие нали можете да откажете и да приемете други хора?". "Абе аз мога, ама този дето ще го назначат на мое място няма да откаже. Нали вдяваш как стоят нещата?" Да, вдянах. Та .... така стояха нещата с партийното членство.
  А за постъпването в ДС не мога да се изкажа. Зная само това, което мой съученик ми беше разказал - че искал да постъпи там, ама като отишъл го попитали "Тебе кой те изпраща?"

 52. 52 Профил на Roni
  Roni
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#51] от "Един препатил":

  Да станеш "член" винаги е било процедура-първо кандидат, после стаж, и после-член. И да, имало е начини елегантно да избегнеш това. Което е неразбираемо за мен е КОЙ би се отказал от "вятър в платната" за да напредне. Па било то командировка "на запад", "отпускане на жилище", или просто по лесен напредък в кариерата. Е, не твърдя че знам всичко за всеки случай, в подробности. Знам общи неща.

  За "щатен в ДС" - и там знам от ПРЕЦЕДЕНИ разкази на лични приятели, щатни в ДС (имам 2-3 такива). На никой не му идват с изненадващо предложение-стани ЩАТЕН. Имало е овертюри и т.п. И то към хора с потенциал (езикови гимназии) и с "правилните родители". Ама...истории от преди 30+ години, КОЙ помни точно кое как е било?!?

  Гордо форумно Моше (според радиоточката де)
 53. 53 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#51] от "Един препатил":

  Вижте, приятелят "Brother Felonious" може и да е прав. Ако е бил работник в някой завод. И то добър работник. На такива млади хора наистина ....
  -----

  завършил точни науки, аспирант, няколко езика - искаха "патриоти" кат по-късно станалите бизнесмените ...., вкл. любо пъпката. на някои дадоха цели отрасли да "възстановяват".

 54. 54 Профил на nikolay.
  nikolay.
  Рейтинг: 332 Неутрално

  [quote#13:"deaf"][/quote]

  Да, бяха го убили в "Славейков", май на Поморина, ако не се лъжа.

 55. 55 Профил на profesionalist
  profesionalist
  Рейтинг: 554 Неутрално

  През неговия мандат станах американец.Той ми беше най любимия президент на Америка.След това разбрах защо ми е бил толкова симпатичен като почнах да чета хороскопи се оказа че и двамата сме зодия Козирог.Причините беха липса на касетки с записи за всеки разговор на президента.Така го обвиниха за укриване на заповеди за система за подслушване.Много болезнено преживях тогава неговата оставка.НО не съм чувал да е бил след това в бг.Беше неколко пъти в Москва целувки с Брежнев а през това време бомбадираше Ханой.Брежнев беше тайно в САЩ Филаделфия за операция на сърцето за 7 дена разбрах от радиото Свободна Европа.

 56. 56 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  До коментар [#31] от "Brother Felonious":До коментар [#39] от "xm...":До коментар [#40] от "gallnare":Не зная дали авторът на статията е син на Станко Тодоров. Но ако случайно е бих искал като живял в онези времена да внеса някои уточнения. Не съм сигурен дали Станко Тодоров е крал кашкавал. Най-вероятно е така. Но съм сигурен, че беше единственият член на Политбюро на ЦК на БКП, който преди 1944 г. е имал някаква професия - бил е шивач. Не се смейте. Прочетете биографиите на другите и ще видите, че нито един от тях ако не беше станал комуняга не за хляба, а за солта нямаше да може да си изкара. Той беше и единственият от главатарите на БКП, който се разкарваше из София без охрана. Виждал съм го много пъти по бул. "Прага" на предната седалка на колата да си чете вестника. Имаше две сестри и за разлика от много други те не бяха се набутали на някакви длъжности - едната, ако не се лъжа се казваше Виолета и беше продавачка в цветарницата на магазин "София" срещу Халите. А другата - Бойка - беше телефонистка в "София-прес". Доколкото зная има двама сина. Преди 1989 г. за тях, за разлика от много други синове и дъщери нищо не се чуваше. Не се чу и след това. Сигурно са си вървяли по пътя в живота, но не са ни се навирали в очите както Живковци, Станишевци, Велчевци и вся остальная св..... Навярно за това, че семейството на Станко Тодоров се държа - нека не ни е срам да го кажем - достойно - своето значение има и че съпругата и майката в него се казваше Соня Бакиш. ПП. На тези, които ще ми кажат, че защитавам едно комунистическо семейство ще припомня, че у нас нещата не вървят както трябва покрай всичко друго и защото се втурнахме да се борим с комунистите, а забравихме да се борим с комунизма.
  —цитат от коментар 43 на Един препатил


  И аз така съм чувал. Доколкото знам Станко Тодоров е бил един от малкото сравнително нормални хора около Бай Тошо.

 57. 57 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  До коментар [#51] от "Един препатил":Да станеш "член" винаги е било процедура-първо кандидат, после стаж, и после-член. И да, имало е начини елегантно да избегнеш това. Което е неразбираемо за мен е КОЙ би се отказал от "вятър в платната" за да напредне. Па било то командировка "на запад", "отпускане на жилище", или просто по лесен напредък в кариерата. Е, не твърдя че знам всичко за всеки случай, в подробности. Знам общи неща.За "щатен в ДС" - и там знам от ПРЕЦЕДЕНИ разкази на лични приятели, щатни в ДС (имам 2-3 такива). На никой не му идват с изненадващо предложение-стани ЩАТЕН. Имало е овертюри и т.п. И то към хора с потенциал (езикови гимназии) и с "правилните родители". Ама...истории от преди 30+ години, КОЙ помни точно кое как е било?!?
  —цитат от коментар 52 на Roni


  Може и да не ти се вярва, но много хора отказваха този "вятър в платната" защото не искаха да имат нищо общо с тази уродлива организация , наречена БКП.

 58. 58 Профил на Roni
  Roni
  Рейтинг: 374 Любопитно

  До коментар [#57] от "Rex":


  Може и да не ти се вярва, но много хора отказваха този "вятър в платната" защото не искаха да имат нищо общо с тази уродлива организация , наречена БКП.
  —цитат от коментар 57 на Rex


  Това кога е ставало масово? През 60те? 70те? ранните 80те? Или лятоо на 89?

  Гордо форумно Моше (според радиоточката де)
 59. 59 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 759 Неутрално

  Това е същата Елена Поптодорова, която работеше за някаква голяма еврейска организация във Варшава, но изпусна кошер-а, заради клептоманските си наклонности в магазина на летището

  malart.blog.bg
 60. 60 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 989 Неутрално

  Като Ви чете човек чак се чуди: дали въобще сте бил журналист тогава или просто партиен глашатай?
  —цитат от коментар 10 на tamada


  Син на Станко Тодоров. Как да бъде журналист?

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 61. 61 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1809 Неутрално

  До коментар [#43] от "Един препатил":

  Станко Тодоров и още повече Иван Башев са останали в моите спомени като хора с физиономии, различни от тези на останалите. Доста по-интелигентни за разлика от масата груби, прости и престъпни лица, начело с главния. Интересно, че нищо не излиза за смъртта на Иван Башев, нали имаше слухове, че са го убили.

 62. 62 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1809 Неутрално

  До коментар [#45] от "Brother Felonious":
  До коментар [#48] от "Roni":

  До коментар [#45] от "Brother Felonious": ...Освен лятото на 89 НИКОЙ не се отказваше да "стане партиец". ...
  —цитат от коментар 48 на Roni


  Е, ето че има още един, който на два пъти е отказвал - аз. На мене по приятелска линия ми предлагаха, но това щеше да е предателство към семейната ми история и памет. А и винаги съм ги презирала, защото разбирах, че са смърдяща кал.


 63. 63 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3712 Неутрално

  ВИИ Маркс имени Лелина

  #Кой, другари, разреши разсекретяване на дълбока тайна,
  и на непозволена радост?

  До коментар [#44] от "Aetius":

  "За съжаление тогава, преди 36 години,
  не успях да се нарадвам на тази възможност.

  Някой реши, и досега не мога да си обясня кой и защо,
  частната тридневна визита на 37-ия президент на САЩ /1969 - 1974 г./
  да бъде запазена в тайна."

  Минава нахалството и почти граничи с безумие.

 64. 64 Профил на nikolay_mihaylov
  nikolay_mihaylov
  Рейтинг: 486 Весело

  Гледам, лудият параноик Никсън има фенове тук... Явно принципни демократи, възхитени от средствата, които е ползвал за трупане и пазене на властта.
  Иначе от текста разбрах, че авторът е бил много посветен. Внятна история с логика и край няма. Какво е посланието, освен че комунистите са много лоши?

 65. 65 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 751 Неутрално

  До коментар [#1] от "WWW":Недейте да пишете за неща, които, както сам признавате не знаете. Защото се получават пълни глупости. Подслушвателните устройства в "Уотъргейт" бяха в дъното на аферата, но не те станаха причина за процедурата по импийчмънт на Никсън. Той не е нареждал да се поставят устройствата и твърде възможно е и въобще да не е знаел за тях. Разкритията на журналистите нищо нямаше да значат - най-много някоя дребна риба да опереше пешкира. Това, което изяде главата на Никсън бяха не устройствата, а опитът му да попречи на разследването. Запомнете го добре - искането за импийчмънт не беше заради устройствата, а затова, че той се опита да попречи на разследването кой, как и защо ги е поставил. Този опит никой друг не можеше да му "спретне" - той сам си го изработи. И сега ако Тръмп отнесе вратата то това ще стане не защото евентуално се е сдушавал с руснаците, а ако се опита да попречи на разследването дали се е сдушавал или не се е.
  —цитат от коментар 7 на Един препатил


  това е точно така, но в масовото съзнание Клинтън е "обвинен" за това че секретарката му правила свирка, нещо подобно е и с Никсън

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 66. 66 Профил на anton83
  anton83
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Не знам колко тайна е било това посещение, но майка ми преди години ми казваше, че бил идвал и точно във Варна. Или не е било такава тайна, или слуховете са се разпространили сериозно.

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 68 Профил на Roni
  Roni
  Рейтинг: 374 Весело

  До коментар [#67] от "Rex":


  Ставало е по времето когато татю ти, дядо ти и цялото ти семейство сте лазили по корем да ви приемат в партията-майка. Затова не ви се вярва че за някои хора достойнството е по-важно от папкането.
  —цитат от коментар 67 на Rex


  Е как позна как семейството ми лазили по корем да ги приемат в партията-майка? Хвърли боб, ези/тура, изсмука го от пръста след като си почовърка в ноца? Или просто плювна по някой изказващ неудобни мнения, и съмняващ се в "отказ да стане член" (поне до лятото 89, когато май се е разбрало нещо)?!?

  Поне трима тук заявиха "отказах да стана член". Ама тук пишат редовно поне още 300, а четат поне още 30,000.

  КАК ТАКА НИКОЙ НЕ НАПИСА "ПРЕДЛОЖИХА МИ, НЕ ОТКАЗАХ". Тези милион и кусур членове на БКП да не са измряли всичките, та никой от тях не реагира в тази тема?!? Ами не, не са! Скатават се като пръдня в гащи! Ама в коментарите са първи дисиденти! С екстраполация от този форум (разбира се неправилна) излиза че 90% са мразели комунягите и в червата си. Ама са гласували "правилно" на изборите (ОФ пИчелиха с 99.5%)! ГИДИ ШУШУМИГИ НЕДНИ!!!


  Някой да е обърнал внимание на факта че живеещите преди 89 в чужбина Даскала 1 и Тулса си траят? Не е тайна кой българин преди 89 е живял законно "на запада". Едва ли всички са безпартийни специалисти, НИКОГА НЕСРЕЩАЛИ СЕ С "ОРГАНИТЕ", и дискретни относно какво се е случвало около тях със сънародниците си. И НИКОГА НЕ ПИСАЛИ "СЛУЖЕБЕН ОТЧЕТ". Тъй де, отчета го чете само прякия шеф, няма копия до "службите", няма нищо!


  До коментар [#62] от "Мондиана":


  До коментар [#51] от "Един препатил":Вижте, приятелят "Brother Felonious" може и да е прав. Ако е бил работник в някой завод. И то добър работник. На такива млади хора наистина ....-----завършил точни науки, аспирант, няколко езика - искаха "патриоти" кат по-късно станалите бизнесмените ...., вкл. любо пъпката. на някои дадоха цели отрасли да "възстановяват".
  —цитат от коментар 53 на Brother Felonious  До коментар [#57] от "Rex":


  До коментар [#51] от "Един препатил":

  Гордо форумно Моше (според радиоточката де)
 69. 69 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1777 Любопитно

  До коментар [#31] от "Brother Felonious":

  Ама тоя Калин лично е присъствал на срещата ли ,аз така го разбрах И в качеството на какъв е бил там?

  гошо
 70. 70 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1777 Весело

  До коментар [#68] от "Roni":

  абе аз да ти кажа исках да стана член на БКП ,ама ми отказаха, после се ориентирах към БЗНС-то ,което реално беше по правилно ,но докато стане и заминах ,после дойде 10ти

  гошо
 71. 71 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1777 Весело

  До коментар [#48] от "Roni":

  абе мисля че 80те кандидат членството беше отпаднало

  гошо
 72. 72 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1777 Любопитно

  До коментар [#53] от "Brother Felonious":

  нещо след като си бил вече вишист ,бая връзкар ще е трябвало да си бил за да те правят партиен член

  гошо
 73. 73 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#72] от "гошо":

  не

 74. 74 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#68] от "Roni":


  тез кат теб де с радост приемаха 'попътния вятър на бкп', да цитирам думите ти, направиха кочината такава каквато е. дребни опортюнисти де никога няма да разберат как някой ще откаже паница червена леща, или как едно време в едни държави хората за доброто си име на дуели са ходели и живот са давали. не и в БГ. това което си написал прекрасно разкрива душата на най-низките сред низките - команастите.

 75. 75 Профил на Roni
  Roni
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#74] от "Brother Felonious":

  Щеше да си 100% прав, ако живеех в НРБ от както се родих та поне до прехода. Ама нещата са коренно различни. Как, защо-това е без значение. Ама не с разрешение на "партията и правителство" като даскала и тулса, а като ИР. Та познавам от безброй синтезирани разговори (и къс личен опит) как бяха нещата около "членството". Както и почти всеки по възрастен, пишещ тук, ги познава. Ама реагираме различно.

  Почти всички тук плюят предишния строй, и всичко свързано с него. СИТЕ ДИСИДЕНТИ, като им четеш коментарите. Да се чуди човек как с толкоз дисиденти ОФ печелили редовно изборите с 99.5%. Нещо не изглежда наред, нали?

  Пък аз не се бия по гърдите като дисидент, само наричам нещата с имената им, и задавам неудобните въпроси/правя неприятните инсинуации:

  -Статията е прочетена 7000 пъти. Това означава да кажем към 1000 читателя, всеки рефрешнал страницата 7 пъти. От тези 1000 поне половината са регистрирани, демек могат да пишат мнения. Подобни статии са интересни на живялите през соца, не на по младите.

  1. Двама пишете че са ви предложили членство, ама сте го отказали. Напълно вероятно, макар и да ми се струва странно. АМА КАК ТАКА НИТО ЕДИН ДРУГ не написа "предложиха ми членство, и станах член на БКП".!!! Срам? Гузна съвест? Скатаване? Отричане на фактите? Някой би ли ми обяснил причината, моля?

  2. Ти ЛИЧНО (И Мондиана) как мислите: КОЛКО от останалите 500 (или 400, или 300, или 100) читатели тук са били "членове". 5%, 10%, 20%? АМА НИКОЙ не пише това, траят си.

  А като аз пише че ми е странно някой да откаже "попътен вятър" по онези времена (НИКОЙ НЕ Е ВЯРВАЛ до лятото на 89) ти ми пишеш "това което си написал прекрасно разкрива душата на най-низките сред низките - команастите." Така е, ако си в гората -от много дървета не виждаш гората, гората се вижда добре отдалеч. Та аз гледам тази кочина още от строежа на социализъм ОТВЪН. И знам доста неща ставащи вътре НО НЕ ВСИЧКО (отказ от попътен вятър, например.) И не за всичко разбирам причиите.

  До коментар [#62] от "Мондиана":

  Гордо форумно Моше (според радиоточката де)
 76. 76 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#75] от "Roni":

  1. Щеше да си 100% прав, ако живеех в НРБ от както се родих та поне до прехода. Ама нещата са коренно различни.

  2. Та познавам от безброй синтезирани разговори (и къс личен опит) как бяха нещата около "членството".

  3. Почти всички тук плюят предишния строй, и всичко свързано с него. СИТЕ ДИСИДЕНТИ, като им четеш коментарите. Да се чуди човек как с толкоз дисиденти ОФ печелили редовно изборите с 99.5%. Нещо не изглежда наред, нали?

  4. Пък аз не се бия по гърдите като дисидент, само наричам нещата с имената им, и задавам неудобните въпроси/правя неприятните инсинуации:

  5. Двама пишете че са ви предложили членство, ама сте го отказали. Напълно вероятно, макар и да ми се струва странно. АМА КАК ТАКА НИТО ЕДИН ДРУГ не написа "предложиха ми членство, и станах член на БКП".!!! Срам? Гузна съвест? Скатаване? Отричане на фактите? Някой би ли ми обяснил причината, моля?

  6. Ти ЛИЧНО (И Мондиана) как мислите: КОЛКО от останалите 500 (или 400, или 300, или 100) читатели тук са били "членове". 5%, 10%, 20%? АМА НИКОЙ не пише това, траят си.
  ----------------------

  структурата на писменият ти БГ-ски показва, че от ранна детска възраст до късно юношество си ходил в БГ-ско училище в БГ-я (1). тази структура изключва за мен възможността да си израснал извън страната (1). ако съм прав, да погледнем как точно се опитваш да легитимираш решението на команастите да са такива каквито са, и че това е било историческо нормалното развитие на обществото и всеки на който юродите са предложили членство в бкп и дс с радост е приел (3 - 6). има нещо болно в такъв извод.

  споменаваш две команстачета и 1000 виртуални такива, които са регистрирани в дневник. изводът ти е, че след като тези хора не са казали че са били членове на бкп то те са такива (3, 6). таз 'статистика' е леко анемична, защото друга една показва, че над 2М БГ-ри са напуснали страната, от '89 то сега. представи си от щатите да напуснат 1/3 от американците, или около 100М здрави, млади, образовани и предприемчиви пиндоса. но да се върна на към напусналите БГ-я - повечето от тях не биха загубили и минута време да драскат в дневник, както и повечето напуснахме страна не толкоз по икономически причини колкото от отвратащение от команастаческа диктатура. бедна ти е фантазията колко отвратени бяхме и сме. таз диктатура от политическа се трансферира в икономическа, но, както знаем, днес кашкавал се краде от децата на крадците на кашкавал. запазена марка. що се отнася до подробностите на недостойното, унизителното, мерзкото съществуване по време на 'социализма', много хора са писали на таз тема и са казали истината. аз не ще добавя нещо повече (макар да мога доста) - няма нито желание, нито време за това.

 77. 77 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#75] от "Roni":

  ткстът е недодялан защото го набирам в 'bg translit' и го пренасям с 'копи-пейст'. мързи ме да отработвам правописа и граматиката, а и 30-годишното отсъствие от час си дава своето отражениe.

 78. 78 Профил на Roni
  Roni
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#77] от "Brother Felonious":


  До коментар [#75] от "Roni":ткстът е недодялан защото го набирам в 'bg translit' и го пренасям с 'копи-пейст'. мързи ме да отработвам правописа и граматиката, а и 30-годишното отсъствие от час си дава своето отражениe.
  —цитат от коментар 77 на Brother Felonious


  Относно 30-годишното отсъствие те разбирам:) Щото "отсъствах" 42 години (кратките посещения след 22 г. не ги броя) :)

  За другото-утре по някое време:) Ако те интересува-гледай си таблото за адресирани до теб коментари.

  Гордо форумно Моше (според радиоточката де)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK