Електронното и машинното гласуване се отдалечават с приближаването на изборите

В края на миналата година ЦИК направиха симулация на електронно гласуване

© Анелия Николова

В края на миналата година ЦИК направиха симулация на електронно гласуванеВ избирателната секция избирателят може по свой избор да гласува с хартиена бюлетина или с бюлетина за машинно гласуване", пише в действащия Изборен кодекс. Според същия закон за членове на Европейския парламент през май 2019 г. "избирателите може да гласуват дистанционно електронно, като резултатите от гласуването се вземат предвид при определяне на резултатите".


Институциите, изпълнителната власт и парламентът отдалечават вероятността за въвеждане на машинното, а и на електронното гласуване. Във водовъртежа на събитията, водещи до забавянето, по парадоксален начин участва и сривът на Търговския регистър.


ЦИК бави купуването на машини за гласуване


Машинно гласуване трябваше да има още на извънредния парламентарен вот на 26 март 2017 г. във всички секции в страната. Бе обявена обществена поръчка за наемане на 12 500 машини за гласуване с прогнозна цена от 15 млн. лева без ДДС, но заради кратките срокове се яви един кандидат, който по-късно обяви, че не може да изпълни поръчката.
На 2 август тази година Софийският административен съд задължи Централната избирателна комисия (ЦИК) да въведе машинното гласуване до половин година. Делото бе заведено от бившите депутати и настоящи членове на "Демократична България" Мартин Димитров и Петър Славов. Комисията обаче обжалва решението пред Върховния административен съд (ВАС). Аргументите на ЦИК пред първата инстанция на съда бяха, че е съдена по реда на Административнопроцесуалния кодекс, а дейността ѝ се подчинява на Изборния кодекс, и че не може да въведе гласуването, без да е обявена обществена поръчка за машините, за което пък трябва да бъдат отпуснати пари от правителството. Съдейки по протокола от заседанието на комисията, на което беше взето решението за обжалването, аргументите ще бъдат същите.


"Ако има жалба, очевидно е, че ГЕРБ, ДПС и БСП правят всичко, за да няма машинно гласуване, коментира пред "Дневник" Мартин Димитров. "Утре ще направят това и с електронното гласуване, те искат да запазят сегашната порочна система с манипулираните и купените гласове", каза Димитров. Той припомни, че ВАС вече се е произнасял по същия казус по време на последните парламентарни избори, но ЦИК не изпълни решението. "Обжалването пред ВАС е с цел протакане", смята Димитров.


Преди ЦИК да реши да обжалва решението на съда, говорителят й Александър Андреев каза пред "Дневник", че в комисията е получено писмо от Министерството на финансите, в което се изразява готовност да бъдат осигурени средства за купуване на машините, както и за осигуряване на помещение за съхранението им и за техническа поддръжка. Така единият аргумент за обжалването би трябвало да е отпаднал.


От протокола на заседанието се вижда, че решението за обжалването е гласувано от 13 членове на ЦИК. "За" са били 12 от тях: Александър Андреев (БСП), Бойчо Арнаудов (Патриотичен фронт), Владимир Пенев ("Атака"), Емануил Христов (ГЕРБ), Иванка Грозева (НДСВ), Камелия Нейкова (БСП), Катя Иванова ("България без цензура"), Кристина Стефанова ("Воля"), Мария Мусорлиева ("Атака"), Метин Сюлейман (ДПС), Румен Цачев (ГЕРБ), Таня Цанева (БСП). Против е гласувал само Цветозар Томов, който е издигнат от неправителствени организации и Реформаторския блок, но е от квотата на ГЕРБ.


Как "падането" на Търговския регистър забави електронното гласуване


Въвеждането на електронното гласуване е обвързано със системата за електронна идентификация на гражданите, която трябва да проработи с въвеждането на новите лични документи с чип. Обществената поръчка за тяхното изработване трябваше да бъде обявена от МВР преди дни, но за пореден път това е отложено. Неофициално от политическото ръководство на министерството обясниха, че ще изчакат да бъде направен новият правителствен "склад за данни", за чието изграждане правителството реши след срива на Търговския регистър. Ако паднела базата данни на системата за лични документи, това означавало, че притежателят на паспорта с чип спира да съществува.


В Изборния кодекс е записано, че тази година ЦИК трябва да проведе експериментално дистанционно гласуване в три последователни избора, дори и те да са частични, което до август не стана. Това е другото условие за въвеждане на електронното гласуване.


Изборният кодекс отново влиза в парламента през есента


Електронно гласуване ще има само ако до изборите започне издаването на лични карти с чип, които трябва да служат като електронен идентификатор, потвърди председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов (ГЕРБ) пред "Дневник". Той припомни, че ЦИК направи няколко експеримента с електронно гласуване и резултатите им бяха "под условие". През февруари от комисията поискаха отлагане на електронното гласуване.


В управляващата партия обмислят какви промени ще внесат в Изборния кодекс за електронното и машинното гласуване. Според него това е една от темите, с които ще започне парламентарната сесия през септември. Няма как на корабите, подвижните секции и в чужбина да има машини, даде пример Кирилов.


В БСП са на мнение, че машинното гласуване трябва да се проведе, а управляващите се провалят във въвеждането му, което е регламентирано от години.


Промените в кодекса трябва да станат бързо, защото традиционната поправка на изборното законодателство непосредствено пред избори е определяно като лоша практика от Венецианската комисия. А догодина освен европейски ще има и местни избори.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK