И японски специалист помага Търговският регистър да заработи напълно до края на седмицата (допълнена)

Парламентът заседава днес извънредно заради "Олимпик" и срива на Търговския регистър

© Юлия Лазарова

Парламентът заседава днес извънредно заради "Олимпик" и срива на Търговския регистърДо края на седмицата може да бъде възстановена напълно работата на Търговския регистър. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на извънредното заседание на парламента, свикано заради фалита на кипърското застрахователно дружество "Олимпик", което имаше клон и в България, и срива на Търговския регистър, който не работи пълноценно повече от 10 дни.


От държавната агенция "Електронно управление" дали уверение на Борисов, че кризата е преодоляна. Преди дни самият премиер каза, че регистърът ще заработи до сряда, сега вече изразява надежда това да стане до края на седмицата. По думите му в 12.30 часа днес е била възстановена базата данни до 6 юни 2018 г. "Към момента (по време на парламентарното заседание около 15 часа - бел.ред.) е до 17 юли 2018 г. Това е периодът на подаване на годишните финансови отчети", обясни министър-председателят.


В екипа за решаване на проблема работят служители на Агенцията по вписванията, фирмата, поддържаща Търговския регистър, ДАНС, ГДБОП и др. Сред ИТ специалистите има и експерт от Япония, обясни министър-председателят.
"Успешно се изтеглят данните от развалените дискове. Възстановяващите дейности не са спирали никога. Причините бяха известни още в първите 24 часа след срива. На 9 август последователно дефектират 3 диска, а на следващия ден и още един. За проблема незабавно е уведомена фирмата, отговорна за поддръжката - фирма "Лирекс БГ". Към 10 август са предприети действия по възстановяването. В ранните часове на 10 август дисковете са преразпределени успешно, но базата данни не ги чете. В работата се включват допълнителни ИТ експерти, включително и специалист от Япония сме довели. Така че сега до 17 юли всичко е възстановено", заяви Борисов.


Той не отговори на въпроса кой ще поеме отговорността за проблема и дали оставката на шефа на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова е достатъчна.


Сигурността занапред е приоритет, но изисква ресурси


"До 31 август административните органи трябва да изготвят разработените от тях процедури за създаване на резервни копия на държавните регистри. В момента се работи и за създаване на държавно хранилище за резервни копия от данните от критичните регистри", обясни още премиерът Борисов. Допълни, че до 3 септември трябва да се извърши и анализ на преносния капацитет и да се подготви план за обезпечаване на данните.


"Колкото покачваме нивото на тези електронни облаци...", започна изречението си за финал премиерът. Довърши го с друга мисъл - "сега са се скапали дисковете, но нататък ще сме подложени на хакерски атаки, на зловредност и умисъл. Важното е да не допускаме подобен срив и в други системи".


Борисов опита да направи паралел със скандала "Червеи", който доведе до уволнението и осъждането на бившия шеф на Софийския градски съд Владимира Янева. По думите на премиера тогава информация била качвана на "други дискове" - и ако сега това било направено, щяло да има въпроси защо се сваля паралелно информация.
Не стана ясна причината и конкретната връзка между двата случая, заради които премиерът прави такъв паралел.

Вицепремиерът Томислав Дончев, в чийто ресор е електронното управление, заяви, че не може да се поставя въпрос дали е изгубена информация заради срива. По думите му тя е факт, като имало поне два алтернативни начина за възстановяването ѝ - чрез лентов архив, чрез който физически се свалят данните от лентите на дискове, което отнема време. Другият начин е чрез сваляне на информацията от самите дискове, което се правело в момента, тъй като записващото устройство "не е изгоряло". Дончев изказа и специалните благодарности на фирмата, произвела дисковете - без да посочи името ѝ. Причината за това е, че в началото дружеството е заявило, че само произвежда дискове и не може да участва в изваждане на данни от тях. След "дипломатическа работа на държавата" обаче специалисти на фирмата дошли от чужбина и те работят и в момента.


Обясни, че по принцип информацията винаги се записва на два сървъра. "Затова тук критичният въпрос е защо въпросната система не е сработила по такъв начин. Това е въпрос, на който ми е много трудно да отговоря в момента. Може би се касае за някакъв проблем в конфигурацията на системата'', коментира още Дончев.


Според него съществуващите в момента правила за сигурността на информацията са явно недостатъчни. Затова към огледалния сървър и водения архив, ще се добави трети начин за защита на данните - чрез национално хранилище, което ще пази копия от различни регистри в държавата.


"Очевидно има електронно правителство, ако няма - няма как да има срив в системите му", коментира още вицепремиерът заради критиките на опозицията. Суровата истина е, че трябват повече пари за киберсигурност, обясни още Дончев. И заяви, че в бъдеще причината може да е срив, действия на хакери или злонамереност. И отново отказа да нарече проблема с Търговския регистър безпрецедентен, защото миналата година проблем имало и в Германия, а "зад океана имаше опит за спиране на тока. Това е рискът на века", завърши Дончев.


Как да се защитаваме сами, за да не сме в ръцете на фирми


Трябва да помислим как сами да правим защитите си, за да не влизаме в ръцете на каквато и да е фирма. Това каза министър-­председателят Бойко Борисов, който след началното си изложение излезе от пленарната зала, но депутатите от БСП поискаха той да се върне, защото извънредното заседание на парламента е за изслушване на премиера, а не на заместника му и министъра на правосъдието. Конкретен повод за думите му обаче стана изказване на зам.­-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов с въпрос дали проблемът не е умишлен саботаж.


"Нека не тръгваме в тази посока. В САЩ вече 2 години се занимават само с това как чрез кибератака има подмяна на избори. А това е държава, за която мисля, че няма съмнение, че службите са на изключително ниво. Дори държави с най-­напредналите демокрации като Холандия се отказаха от електронното гласуване", заяви Борисов и призова съпартийците си да не повдигат тази тема повече днес.


"През последните няколко дни, а и това което предстои през следващите ­е, че очакваме от фирма "Лирекс" и нейните експерти, които работят денонощно, да оправят регистъра. Но ако си вдигнат шапката, направо ще ни сринат. А ние имаме вина от агенцията, на която това ѝ е била работата. И най-­неприятното е, че парите са дадени, новите дискове са дадени и се случи това нещо, така че нека не вкарваме дебата там. Нека да помислим така да си направим защитите, да направим някакъв закон, с който да можем да защитим тези системи и да не влизаме в ръцете на каквато и да е фирма и да сме изцяло подвластни след това. Защото не може това да се даде на всяка фирма. Трябва държавата да си има някакви тайни, които да бъдат узаконени от парламента и да имаме тази защита. Нека колегите и ИТ експертите, които работят, да не ги разклатим с нещо такова", завърши премиерът.


При връщането си в залата Борисов отново изрази надежда до края на седмицата Търговският регистър да работи изцяло, но този път каза: "Ако имаме късмет, до края на седмицата ще имаме регистър."


Единственото решение е оставката на кабинета


Според лидера на БСП Корнелия Нинова основният проблем в случая е политически и той е липсата на доверие от обществото към правителството. "Говорихме за много детайли, никой не каза на българското общество колко загуби българската икономика за тези дни от срива на Търговския регистър. Колко загуби българският бизнес? Загуби ли нещо хазната от това", попита Нинова. И допълни, че всеки, който казва проблемите на правителството, бива обявен за саботьор. "Където искайте се връщайте - вие управлявате последните 10 години. Главната ви вина е, че сринахте институциите и държавността. Единственото решение на основните проблеми в държавата е Бойко Борисов да депозира оставката на кабинета", завърши Нинова. Последните ѝ думи бяха посрещнати със смях от ГЕРБ.


По време на разискванията по темата за Търговския регистър първият въпрос дойде от депутата от ГЕРБ Данаил Кирилов, който искаше да знае, след като е имало два доклада за проблеми в Агенцията по вписванията, дали бившият правосъден министър Христо Иванов е предприел нещо. Скоро след срива близкият до депутата от ДПС Делян Пеевски вестник "Труд" обвини бившия министър за проблема на регистъра. На Кирилов отговори правосъдният министър Цецка Цачева, която обясни, че Иванов е създал работна група с ИТ специалисти, която е идентифицирала и индивидуализирала рисковете. След което е било описано конкретно състоянието. След това "идва информацията, с която аз разполагам и която е публична в страницата на Агенцията по вписванията", каза още Цачева и посочи, че там фигурират всички доклади.


За втория доклад, който е от 2017 г., Цачева обясни, че той е посочил 6 ИТ проблема при Търговския регистър. По тази причина ведомството е подписало договор за 3.6 млн. лв. за оборудване. "Но как е използвано то, трябва да питаме съответните специалисти", обясни министър Цачева.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK