И японски специалист помага Търговският регистър да заработи напълно до края на седмицата (допълнена)

Парламентът заседава днес извънредно заради "Олимпик" и срива на Търговския регистър

© Юлия Лазарова

Парламентът заседава днес извънредно заради "Олимпик" и срива на Търговския регистърДо края на седмицата може да бъде възстановена напълно работата на Търговския регистър. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на извънредното заседание на парламента, свикано заради фалита на кипърското застрахователно дружество "Олимпик", което имаше клон и в България, и срива на Търговския регистър, който не работи пълноценно повече от 10 дни.


От държавната агенция "Електронно управление" дали уверение на Борисов, че кризата е преодоляна. Преди дни самият премиер каза, че регистърът ще заработи до сряда, сега вече изразява надежда това да стане до края на седмицата. По думите му в 12.30 часа днес е била възстановена базата данни до 6 юни 2018 г. "Към момента (по време на парламентарното заседание около 15 часа - бел.ред.) е до 17 юли 2018 г. Това е периодът на подаване на годишните финансови отчети", обясни министър-председателят.


В екипа за решаване на проблема работят служители на Агенцията по вписванията, фирмата, поддържаща Търговския регистър, ДАНС, ГДБОП и др. Сред ИТ специалистите има и експерт от Япония, обясни министър-председателят.
"Успешно се изтеглят данните от развалените дискове. Възстановяващите дейности не са спирали никога. Причините бяха известни още в първите 24 часа след срива. На 9 август последователно дефектират 3 диска, а на следващия ден и още един. За проблема незабавно е уведомена фирмата, отговорна за поддръжката - фирма "Лирекс БГ". Към 10 август са предприети действия по възстановяването. В ранните часове на 10 август дисковете са преразпределени успешно, но базата данни не ги чете. В работата се включват допълнителни ИТ експерти, включително и специалист от Япония сме довели. Така че сега до 17 юли всичко е възстановено", заяви Борисов.


Той не отговори на въпроса кой ще поеме отговорността за проблема и дали оставката на шефа на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова е достатъчна.


Сигурността занапред е приоритет, но изисква ресурси


"До 31 август административните органи трябва да изготвят разработените от тях процедури за създаване на резервни копия на държавните регистри. В момента се работи и за създаване на държавно хранилище за резервни копия от данните от критичните регистри", обясни още премиерът Борисов. Допълни, че до 3 септември трябва да се извърши и анализ на преносния капацитет и да се подготви план за обезпечаване на данните.


"Колкото покачваме нивото на тези електронни облаци...", започна изречението си за финал премиерът. Довърши го с друга мисъл - "сега са се скапали дисковете, но нататък ще сме подложени на хакерски атаки, на зловредност и умисъл. Важното е да не допускаме подобен срив и в други системи".


Борисов опита да направи паралел със скандала "Червеи", който доведе до уволнението и осъждането на бившия шеф на Софийския градски съд Владимира Янева. По думите на премиера тогава информация била качвана на "други дискове" - и ако сега това било направено, щяло да има въпроси защо се сваля паралелно информация.
Не стана ясна причината и конкретната връзка между двата случая, заради които премиерът прави такъв паралел.

Вицепремиерът Томислав Дончев, в чийто ресор е електронното управление, заяви, че не може да се поставя въпрос дали е изгубена информация заради срива. По думите му тя е факт, като имало поне два алтернативни начина за възстановяването ѝ - чрез лентов архив, чрез който физически се свалят данните от лентите на дискове, което отнема време. Другият начин е чрез сваляне на информацията от самите дискове, което се правело в момента, тъй като записващото устройство "не е изгоряло". Дончев изказа и специалните благодарности на фирмата, произвела дисковете - без да посочи името ѝ. Причината за това е, че в началото дружеството е заявило, че само произвежда дискове и не може да участва в изваждане на данни от тях. След "дипломатическа работа на държавата" обаче специалисти на фирмата дошли от чужбина и те работят и в момента.


Обясни, че по принцип информацията винаги се записва на два сървъра. "Затова тук критичният въпрос е защо въпросната система не е сработила по такъв начин. Това е въпрос, на който ми е много трудно да отговоря в момента. Може би се касае за някакъв проблем в конфигурацията на системата'', коментира още Дончев.


Според него съществуващите в момента правила за сигурността на информацията са явно недостатъчни. Затова към огледалния сървър и водения архив, ще се добави трети начин за защита на данните - чрез национално хранилище, което ще пази копия от различни регистри в държавата.


"Очевидно има електронно правителство, ако няма - няма как да има срив в системите му", коментира още вицепремиерът заради критиките на опозицията. Суровата истина е, че трябват повече пари за киберсигурност, обясни още Дончев. И заяви, че в бъдеще причината може да е срив, действия на хакери или злонамереност. И отново отказа да нарече проблема с Търговския регистър безпрецедентен, защото миналата година проблем имало и в Германия, а "зад океана имаше опит за спиране на тока. Това е рискът на века", завърши Дончев.


Как да се защитаваме сами, за да не сме в ръцете на фирми


Трябва да помислим как сами да правим защитите си, за да не влизаме в ръцете на каквато и да е фирма. Това каза министър-­председателят Бойко Борисов, който след началното си изложение излезе от пленарната зала, но депутатите от БСП поискаха той да се върне, защото извънредното заседание на парламента е за изслушване на премиера, а не на заместника му и министъра на правосъдието. Конкретен повод за думите му обаче стана изказване на зам.­-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов с въпрос дали проблемът не е умишлен саботаж.


"Нека не тръгваме в тази посока. В САЩ вече 2 години се занимават само с това как чрез кибератака има подмяна на избори. А това е държава, за която мисля, че няма съмнение, че службите са на изключително ниво. Дори държави с най-­напредналите демокрации като Холандия се отказаха от електронното гласуване", заяви Борисов и призова съпартийците си да не повдигат тази тема повече днес.


"През последните няколко дни, а и това което предстои през следващите ­е, че очакваме от фирма "Лирекс" и нейните експерти, които работят денонощно, да оправят регистъра. Но ако си вдигнат шапката, направо ще ни сринат. А ние имаме вина от агенцията, на която това ѝ е била работата. И най-­неприятното е, че парите са дадени, новите дискове са дадени и се случи това нещо, така че нека не вкарваме дебата там. Нека да помислим така да си направим защитите, да направим някакъв закон, с който да можем да защитим тези системи и да не влизаме в ръцете на каквато и да е фирма и да сме изцяло подвластни след това. Защото не може това да се даде на всяка фирма. Трябва държавата да си има някакви тайни, които да бъдат узаконени от парламента и да имаме тази защита. Нека колегите и ИТ експертите, които работят, да не ги разклатим с нещо такова", завърши премиерът.


При връщането си в залата Борисов отново изрази надежда до края на седмицата Търговският регистър да работи изцяло, но този път каза: "Ако имаме късмет, до края на седмицата ще имаме регистър."


Единственото решение е оставката на кабинета


Според лидера на БСП Корнелия Нинова основният проблем в случая е политически и той е липсата на доверие от обществото към правителството. "Говорихме за много детайли, никой не каза на българското общество колко загуби българската икономика за тези дни от срива на Търговския регистър. Колко загуби българският бизнес? Загуби ли нещо хазната от това", попита Нинова. И допълни, че всеки, който казва проблемите на правителството, бива обявен за саботьор. "Където искайте се връщайте - вие управлявате последните 10 години. Главната ви вина е, че сринахте институциите и държавността. Единственото решение на основните проблеми в държавата е Бойко Борисов да депозира оставката на кабинета", завърши Нинова. Последните ѝ думи бяха посрещнати със смях от ГЕРБ.


По време на разискванията по темата за Търговския регистър първият въпрос дойде от депутата от ГЕРБ Данаил Кирилов, който искаше да знае, след като е имало два доклада за проблеми в Агенцията по вписванията, дали бившият правосъден министър Христо Иванов е предприел нещо. Скоро след срива близкият до депутата от ДПС Делян Пеевски вестник "Труд" обвини бившия министър за проблема на регистъра. На Кирилов отговори правосъдният министър Цецка Цачева, която обясни, че Иванов е създал работна група с ИТ специалисти, която е идентифицирала и индивидуализирала рисковете. След което е било описано конкретно състоянието. След това "идва информацията, с която аз разполагам и която е публична в страницата на Агенцията по вписванията", каза още Цачева и посочи, че там фигурират всички доклади.


За втория доклад, който е от 2017 г., Цачева обясни, че той е посочил 6 ИТ проблема при Търговския регистър. По тази причина ведомството е подписало договор за 3.6 млн. лв. за оборудване. "Но как е използвано то, трябва да питаме съответните специалисти", обясни министър Цачева.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (100)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Kotarak
  Kotarak
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До 17-ти? А от 17-ти до спирането? Или каквото е ставало тогава си остава тайна, като онзи лаф за Вегас.

 2. 2 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1625 Неутрално

  Ми ако е специалист, няма лошо и от Тутракан да е. С тази формула думата "специалист" издиша нещо.

 3. 3 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 548 Весело

  Нема такъв цирк просто ... Стаблен цирк. Ако искаха да заличат някакви данни, можеха да го направят много по елегантно ... Но БСП2 толко си могат де, с тия виден интелЕгетен вожд ... Бивши ченгета от ИТ не разбират ... важи и за БСП

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 4. 4 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 548 Любопитно

  До 17-ти? А от 17-ти до спирането? Или каквото е ставало тогава си остава тайна, като онзи лаф за Вегас.
  —цитат от коментар 1 на Kotarak


  #КОЙ спря регистъра ... дежа вю

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3045 Весело

  А японскиЯТ специалист е ЯКОШИБА гай-джинфирми САН ! :)

  [email protected]
 6. 6 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1615 Разстроено

  Когато тъпанарите с гласът си не допуснаха реална опозиция в този парламент.
  Сега трябва да повярват на приказката за трите харда.
  Умилително е че премиерът се застъпва и поема вината за частни фирми на Спасчо и Прасчо.
  Поне да бяха научили от японеца какво е сторидж и райд масив да не пяскат простотйи.
  Каквото и да е станало до дванасесет часа нормално да се въстанови тука говорим за седмици.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 7. 7 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 548 Неутрално

  Когато тъпанарите с гласът си не допуснаха реална опозиция в този парламент.Сега трябва да повярват на приказката за трите харда.Умилително е че премиерът се застъпва и поема вината за частни фирми на Спасчо и Прасчо.Поне да бяха научили от японеца какво е сторидж и райд масив да не пяскат простотйи.Каквото и да е станало до дванасесет часа нормално да се въстанови тука говорим за седмици.
  —цитат от коментар 6 на dedoliben


  Всеки народ си заслужава управляващите

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 8. 8 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2135 Неутрално

  какъвто и специалист да дойде , нещата са ясни ,явно някой е имал интерес да изчезне нещо и то е изчезнало ,хайде сега да не ни кръщават как имало един диск ,ама той се скапал ,пък нямало резерва ,нямало копия ,аз на село си архивирам всеки ден на флашка и отделно в хард диска ,а цяла държавна агенция с десетки работещи ,сто организации ,ДАНС ,МВР и служби ,фин полиции нямат един диск за резерв или пък не знаят нищо , пита се след като обществото дава над 1.5 милиарда за тези служби да слухтят и да ни пазят ,точно какво работят ,отделно всяка фирма плаща за отчетите си още поне по 50 лв на година ,това са стотици милиони ,които изчезват яко дим ,крадат се ,един селски хакер може да направи много повече от тези специалисти явно ,ужас .

 9. 9 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6005 Любопитно

  Проверили ли са, дали няма някой работещ "бекъп" на регистъра, я в замундата, я в читанката, я в дропбокса?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 10. 10 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2135 Неутрално

  какъвто и специалист да дойде , нещата са ясни ,явно някой е имал интерес да изчезне нещо и то е изчезнало ,хайде сега да не ни кръщават как имало един диск ,ама той се скапал ,пък нямало резерва ,нямало копия ,аз на село си архивирам всеки ден на флашка и отделно в хард диска ,а цяла държавна агенция с десетки работещи ,сто организации ,ДАНС ,МВР и служби ,фин полиции нямат един диск за резерв или пък не знаят нищо , пита се след като обществото дава над 1.5 милиарда за тези служби да слухтят и да ни пазят ,точно какво работят ,отделно всяка фирма плаща за отчетите си още поне по 50 лв на година ,това са стотици милиони ,които изчезват яко дим ,крадат се ,един селски хакер може да направи много повече от тези специалисти явно ,ужас .

 11. 11 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 757 Неутрално

  В работата се включват допълнителни ИТ експерти, включително и специалист от Япония сме довели. Така че сега до 17 юли всичко е възстановяването", заяви Борисов.

  Специалистът от Япония едва ли ще помогне да се поправи това което са развалили българските ,,специалисти".

  А този шедьовър много ми хареса:
  Той допълни, че поддържането на сигурността занапред е приоритет, но то изисква и допълнителни ресурси.

  Пак ли ще се папка?

 12. 12 Профил на Нико
  Нико
  Рейтинг: 512 Неутрално

  Тия смешници не са имали никакъв архив!

  Никакъв план за действие в критични ситуации.

  Системата явно е била направена като лаптоп за интернет и филми :)
  Абсолютни аматьори!

 13. 13 Профил на pipi_93
  pipi_93
  Рейтинг: 12 Неутрално

  Некадърници и аматьори. Още на другия ден започнали да го поправят.
  В съвременните фирми връзките се пранасовчават към резервната база данни за минути след срива. Недпопустимо е системата да е недостъпна седмици наред.
  Какъв е тоя японски експерт? От стотиците "специалисти", които работят за държавата няма ли кой да го оправи.

 14. 14 Профил на kdo52372883
  kdo52372883
  Рейтинг: 823 Разстроено

  Една дума само: 0ЛIГ0ФР3Н.

  #ОСТАВКА, мизерници, смешници, боклуци. Вие направихте България за смях пред целия свят. Вече и в Буркина-Фасо ни дават за (лош) пример.

 15. 15 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5274 Неутрално

  "До края на седмица може да бъде възстановена напълно работата на Търговския регистър."

  Може и да не е възстановен. Ако зависише от японски специалисти, да бяхте докарали 20 че да е сигурно възстановяването.

 16. 16 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1733 Неутрално

  В нормална държава щеше да има купчина оставки и дори предявяване на обвинения за безстопанственост и веротно умишлена немарливост. А фирмата, извършваща ИТ обслужването щеше да плаща милиони неустойки и вероятно да фалира.

 17. 17 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Неутрално

  "Цветан Цветанов, ГЕРБ: Дали проблемът с Търговския регистър не е умишлен саботаж от някой, който иска да създаде проблеми в държавата

  София. Дали проблемът с Търговския регистър не е умишлен саботаж от някой, който иска да създаде проблеми в държавата. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на изслушването на премиера Бойко Борисов за електронните системи на страната, предаде репортер на Агенция "Фокус". „От данни, които изнесоха в публичното пространство, бих искал да попитам вярно ли е това, че се установява, че фирма „Лирекс“ е обединила дисковия масив на основния сървър с този на резервния. Това сливане на масивите е довело до невъзможност за възстановяване на база данните“, каза Цветанов.
  „Това, което е по-важно да попитам представителите на изпълнителната власт за фирмата „Лирекс“. Тя беше спомената много. Дали тази фирма изпълнява стриктно договора, който има със съответните институции в България. Това е поредният проблем, който възниква, както проблемите, свързани с МВР, когато беше наложена тази фирма от 2007 г. от тогавашния началник на кабинета на Румен Петков - Александър Петров“, каза Цветанов и обърна внимание, че той е бивш функционер на БСП. „Ако попитаме как беше направено видеонбалюдението, това беше с много изричните указания, които бяха дадени, да спечели „Лирекс“ и да осъществи съответното видеонаблюдение. Забележете какво се случва при експлоатацията - интерфейсът беше затворен, което не даде възможност да се надгражда тази система“, заяви Цветанов. "
  http://m.focus-news.net/?action=news&id=2558454

 18. 18 Профил на cormoranstrike
  cormoranstrike
  Рейтинг: 566 Неутрално

  До коментар [#3] от "danvan":

  Никакво БСП2 не са тези - живо БКП са си ...

 19. 19 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Тотална щета. Направо е закривайте България. Няма смисъл.

 20. 20 Профил на cormoranstrike
  cormoranstrike
  Рейтинг: 566 Любопитно

  До коментар [#17] от "plebs":

  Интересно - олигофре@ Цветанов е на власт от 2009 - като са толкова зле "Лирекс" що не ги отсвири, когато беше вътрешен министър ... този е толкова тъп, че чак е вдлъбнат ...

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1445 Неутрално

  "Суровата истина е, че трябват повече пари за киберсигурност, обясни още Дончев"

  Но суджука е малко. Но суджука не стига, деца. И ваште лица. са сгърчени вече от плач...

  "Зa пepиoдa oт 2002 дo 2016 г. Бългapия e изxapчилa oĸoлo двa милиapдa лeвa - или cpeднo пo 150 милиoнa лeвa гoдишнo нaциoнaлнo и eвpoпeйcĸo финaнcиpaнe, зa въвeждaнe нa eлeĸтpoннo yпpaвлeниe. Зa cpaвнeниe, бeзcпopният лидep Ecтoния e дaлa oĸoлo 50 милиoнa лeвa, oт ĸoитo 70 пpoцeнтa ca зa xapдyep."

  https://money.bg/economics/elektronnoto-pravitelstvo-v-balgariya-struva-2-miliarda-leva-v-estoniya-50-miliona.html

 25. 25 Профил на Рол
  Рол
  Рейтинг: 571 Неутрално

  В средно голяма фирма има лентов масив по дни седмици и месеци. Ако е гръмнал РАЙД масива би следвало да се възстановяват данни за няколко часа.

 26. 26 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Ще получимли адекватно обяснение какво се е случило? Гледах парламента и се чудех да се смея ли, да плача ли от обясненията, дето даваха. Няма ли някой специалист да се изправи и да каже какво се е случило или поне да им го напише и те да го прочетат, ама без свободни съчинения, че става смешно и жалко.

  “В ранните часове на 10 август дисковете са преразпределени успешно, но базата данни не ги чете.”
  БД се намира на дисковете, тя не ги чете! Чете ги приложния софтуер. Това само за начало.

  “Затова към огледалния сървър и водения архив, ще се добави трети начин за защита на данните - чрез национално хранилище, което ще пази копия от различни регистри в държавата.”
  Защо ще добавяте трети начин? Защо не сработиха огледалните дискове? Дефектирали са 4-те диска на базата. Къде са огледалните? Какво е станало с тях? Защо не свалихте от лентите? Трябвало време. Колко? За този обем инфо някъде около 72 часа, нали, но не 2 седмици! Т.е. имате сториджите, имате лентовата библиотека, нито едно не сработва, а сега и трети вариант искат да сложат, вместо да отстранят причината на несработването на тези два. А какво струват специалистите на фирмата-производител, дето сега денонощно свалят информацията от дефектиралите, не ми се мисли!

  “През последните няколко дни, а и това което предстои през следващите ­е, че очакваме от фирма "Лирекс" и нейните експерти, които работят денонощно, да оправят регистъра. Но ако си вдигнат шапката направо ще ни сринат.”
  Това изявление направо ме уби! Що за договор имат с тази фирма, че специалистите й могат да “си вдигнат шапаката и да си тръгнат” при форсмажорна ситуация? Или те са предупреждавали за рисковете, но никой не ги е чул? И едното, и другото е катастрофа! Защо не задават тези прости въпроси депутатините? Защо беше цялото това парламентарно заседание, като не се разбра най-важното - КАКВО СЕ Е СЛУЧИЛО? Или и това ще засекретят? Най-често се засекретяват срамотии, това знам аз!

  Мърфи е оптимист!
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 28 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 648 Разстроено

  Има ли разработена Национална стратегия за кибер сигурност-има! Защо не се изпълнява и ъбдейтва? Какво чакате 22 век да стане?

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 30 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#12] от "Нико":
  Имат. И сториджи имат, и лентов архив имат. Намерих им конфигурацията в нета. Въпросът е защо не са сработили, ама бъкел не казват!

  Мърфи е оптимист!
 31. 31 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Абсолютен идиотизъм - да изтегляш данни от развалени дискове.
  Аз дори си имам по едно-две копия на различни носители, пък какво остава за една голяма база данни, управлявана от ИТ експерти.
  Пък и всички са чували за системи от РАИД дискове.
  Но така е, когато един пожарникар ни обяснява играта. Все пак имаме напредък - едно време ни управляваше един овчар, а премиерът ни беше шивач.

 32. 32 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7416 Неутрално

  Голям резил. Да се хвалиш с ИТ кадрите си, а да викаш японец, да те спасява.

 33. 33 Профил на carlosestrada
  carlosestrada
  Рейтинг: 274 Неутрално

  питам аз - защо продъкшън ДБ-то и бекъпът са живели на един и същ хардуер?

  питам - къде е дизастър рикавъри планът, с втори бекъп на друга географска локация?

  въпиюща некадърност, сър ...

 34. 34 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4039 Любопитно

  Щом и японците са замесени няма начин в крайна сметка ТР да не "тръгне"!

 35. 35 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4039 Любопитно

  До коментар [#1] от "Kotarak":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++
  Все си мисля,че няма начин през този период да не е злоупотребено с информацията от ТР!

 36. 36 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  Много съм впечатлен от един от начините за архивиране и възстановяване на системата - чрез лентов архив. Това е изумително постижение, особено когато става въпрос за около 20 ТВ информация. Време - отпуска, актуалност - от миналата седмица. Добри сме, много сме добри.

 37. 37 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 569 Неутрално

  Боже, прибери ги! Толкива са тъпи, че чак са заоблени!
  Крадлива и тъпа пасмина!

 38. 38 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 569 Неутрално

  До коментар [#33] от "carlosestrada":

  Тъпанари, сър! Аз питах същото! Едни пари са взети, едни хора са назначени, де аз за два дни ще им направя дизастър и инфрасткутура! Тъпи малоумни копеленца!

 39. 39 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 569 Неутрално

  До коментар [#31] от "ppopov_67":

  Не е само райд, ceph, zfs, ... Всичко това би вършило работа. Накрая ше минат на aws:)

 40. 40 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 569 Неутрално

  До коментар [#17] от "plebs":

  Не е умишлено. Приеми, че толкова си могат. Едни милиони са похарчеби, но реплика на дб няма. Rsync няма. Не знам що им плащаме на тия, а директно не ги обесим!

 41. 41 Профил на Hydroxy
  Hydroxy
  Рейтинг: 285 Неутрално

  Много съм впечатлен от един от начините за архивиране и възстановяване на системата - чрез лентов архив. Това е изумително постижение, особено когато става въпрос за около 20 ТВ информация. Време - отпуска, актуалност - от миналата седмица. Добри сме, много сме добри.
  —цитат от коментар 36 на Мърмор


  Всъщност преобладаващият начин за бекъп все още е лентовият, дори в големи корпорации. Причината е по-ниската цена и доста по-надеждното и дълготрайно съхранение.

 42. 42 Профил на bahurat
  bahurat
  Рейтинг: 440 Неутрално

  ей това е милиционерски подход
  тръгнали да изчегъртат скапаните дискове и изведнъж разбрали, че интегритета на базата е нарушен. ако наистина е така, това означава, че няма гаранция за консистентност на възстановената информация.

  а защо не е сработил огледалния сървър?
  защо няма архив на лентово устройство?
  едва ли тези сървъри са без RAID, тогава защо не е подменен дефектния диск своевременно, ами са чакали да се скапят няколко?

  и в пространството се подхвърлят някви суми в млн. лева за поддръжка.

  тука си плаче за независим прокурор отвсякъде.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 44. 44 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3684 Неутрално

  ,,....Според него съществуващите в момента правила за сигурността на информацията са явно недостатъчни. Затова към огледалния сървър и водения архив, ще се добави трети начин за защита на данните - чрез национално хранилище, което ще пази копия от различни регистри в държавата....,,

  И ако това хранилище бъде свързано чрез НЕТ-а с разните му там агенции, военни, льотчици и други хранилища, все едно че нямаме хранилище. Има си начин хранилище на данни да бъде напълно защитено, повече не обяснявам

 45. 45 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3684 Весело

  До коментар [#30] от "султана глаушева":

  ,,Имат. И сториджи имат, и лентов архив имат. Намерих им конфигурацията в нета. Въпросът е защо не са сработили, ама бъкел не казват! ,,

  Султанке, дет са пишеш на пецилиска по компютри. Да не знаеш защо не е сработил и добре, че не е сработил, лентовият архив, а може и да са го изключили като виждат, че дискове почват да гърмят, повече не обяснявам

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 47. 47 Профил на bahurat
  bahurat
  Рейтинг: 440 Неутрално

  До коментар [#43] от "Моа Преател Тайпи":

  е ти вЕрваш ли му?
  ако правилно е конфигурирана системата и има климатизация, четири диска могат да гръмнат едновременно само в някоя фантастика с български режисьор.
  тези сървъри издават предупреждение ако температурата превиши определена стойност, ако изгори вентилатор или диск също. трябва голяма немарливост да не обърнеш внимание.

  така и не казват какво е станало и няма и да разберем.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 50. 50 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Експсрти и чак от япония.. Тва ще да е неккъв мега търговски рецистър.. С отверка ли го поправат бе деева 20дена?

 51. 51 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4232 Неутрално

  секи 4ти км

  Делби некакви... В ранни часове.
  Успешна тайна операция.

  И все пак... За какво й е на една база данни да чете дискове?
  Има ли такова умение?

  "В ранните часове на 10 август дисковете са преразпределени успешно,
  но базата данни не ги чете"

 52. 52 Профил на bahurat
  bahurat
  Рейтинг: 440 Неутрално

  Експсрти и чак от япония.. Тва ще да е неккъв мега търговски рецистър.. С отверка ли го поправат бе деева 20дена?
  —цитат от коментар 50 на b0b069


  японският експерт е явно специалист по изчегъртване на скапани дискове от производителя.

 53. 53 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3684 Весело

  До коментар [#41] от "Brad Mehldau":

  ,,Причината е по-ниската цена и доста по-надеждното и дълготрайно съхранение. ,,

  Има и още едно предимство. Вкараната инфо не може автоматично да бъде изтрита ако са запазили стария начин на архивиране, защото понякога старота е много по сигурно от новото

 54. 54 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4232 Неутрално

  секи 4ти км

  Излишно усложняваш ситуацията...

  Цецка обясни на Народното сърание, че данните се съхраняват в 2 архива,
  по предположение идентични.
  Ако с единия стане нещо, с другия ще няма да стане.

  До коментар [#9] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Проверили ли са, дали няма някой работещ "бекъп" на регистъра, я в замундата, я в читанката, я в дропбокса?

 55. 55 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1599 Неутрално

  До коментар [#45] от "сидер":

  Аааааааааааа, ХАХАХХАХАХХА, планетарния с поредна мъдрост!!! Като ти гръмне диска, гасиш лентовата библиотека😁😁😁

  Ти не си цар, ти си бог!!

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 56. 56 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 648 Любопитно

  Обикаляте около оскъдната информация, но не я връзвате. bahurat задава хубави въпроси. Ще добавя още един, ако харддисковете не са изгоряли, какво им е станало, при това на три едновременно, че и четвърти на другия ден. Съберете тези въпроси и нарисувайте картинка. Ще ми е интересно какво ще се получи :)

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 57. 57 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1599 Неутрално

  До коментар [#53] от "сидер":

  О, той идиота си мисли, че лентовата библиотека е стар начин на архивиране 😂

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 60. 60 Профил на carlosestrada
  carlosestrada
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#41] от "Brad Mehldau":

  бутнах ти плюс, при положение обаче, че има и такива решения ...

  https://aws.amazon.com/storagegateway/vtl/

 61. 61 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1789 Весело

  Театърът, който ни играят, въобще не заслужава коментар. Явно продължават да издирват да не би да има някъде работеща репликация на оригиналната база данни, в която има незаличени записи за управляващите.
  Колкото до Японеца - ами това е Киро Японеца, приятел на Димата Руснака и на бай Миле...Не може да не е най-големият специалист ....

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 62. 62 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 870 Неутрално

  Щом се опитват да разчетат повредените дискове, всичко е ясно. Басните как така щяло било да стане по-бързо отколкото да възстановели от архив на лента, са приказки от "1001 нощ". Явно на лента имат само стар архив, а промените след него са били само на въпросния сторидж, който се е счупил. Затова отчаяно се опитват да възстановят данните от повредените дискове.

 63. 63 Профил на bahurat
  bahurat
  Рейтинг: 440 Неутрално

  До коментар [#59] от "Моа Преател Тайпи":

  яко, не го бях гледал
  хаха, трибуквени агенции

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 65. 65 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 2173 Весело

  Японец я !
  Българина обича това , дето е пипнато от немец и японец !
  Даже , ако им чалъм , съвместно и от двамата !

 66. 66 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4232 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Те имали 1 копие съхранявано на различен носител.
  Така се разбра от речта на Цецка.

  Проблем със само 1 копие е, че ако в Който и да е от двата екземпляра (главен и копие)
  се случат случайни промени,
  зор е до невъзможност да се определи кой екземпляр е с напълно достоверно съдържание
  и въобще има ли такъв.
  Ако и двата екземпляра са "случайно" променени... още по-невъзможно.

  Ако има идентични екземпляри на минимум 3 физически носителя, на различни физически локации, тогава вероятно е (лесно) възможно решаване на проблема чрез "гласуване":

  Ако два екземпляра са с еднакъв информационен състав
  (автоматично или "ръчно" проверявано),
  Те са достоверни - независимо от третия.

  Ако и трите екземпляра са "случайно" променени,
  горното не е достатъчно.

  Обаче, при идентични екземпляри на 4 или 5 или 6 различни носителя на различни места,
  надеждността на метода расте "експоненциално" (бързо достатъчно).
  При предположение, че всичките екземпляри не са увредени...

  До коментар [#31] от "ppopov_67":

  Абсолютен идиотизъм - да изтегляш данни от развалени дискове.

  Аз дори си имам по едно-две копия на различни носители,
  пък какво остава за една голяма база данни, управлявана от ИТ експерти.
  Пък и всички са чували за системи от РАИД дискове.

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 68. 68 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  ...Всъщност преобладаващият начин за бекъп все още е лентовият, дори в големи корпорации. Причината е по-ниската цена и доста по-надеждното и дълготрайно съхранение..
  —цитат от коментар 41 на Brad Mehldau
  Така е. Ползвайте ленти. Затова ще си остане на опашката на всякакъв прогрес - както сте на опашката на сегашната технологична ера, така ще пропуснете и всички останали. Давайте с лентите, ползвах ги на японския "Факом" преди 45 години.

 69. 69 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1789 Весело

  До коментар [#68] от "Мърмор":

  Какви ленти? Кутии с перфокарти, подготвени за ЕС-1020Б. Лентата някой враг ще я мине с един магнит и нищо не става...или нощната смяна пазач ще вземе 1-2 кутии да си връзва лозето.....А при перфокартите, като си наплюнчищ пръста, може да ги броиш една по една...

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 70. 70 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1599 Неутрално

  До коментар [#64] от "Моа Преател Тайпи":

  Мммм, не съм сигурен доколко Азурето е нормативно разрешено. Иначе и аз бих...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 72. 72 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1361 Разстроено

  До коментар [#44] от "сидер":


  И ако това хранилище бъде свързано чрез НЕТ-а с разните му там агенции, военни, льотчици и други хранилища, все едно че нямаме хранилище. Има си начин хранилище на данни да бъде напълно защитено, повече не обяснявам
  —цитат от коментар 44 на сидер


  Нема бе.
  Терабайтовете шъ ги лашкат с уазката до кабинета на Дончев. А там такива като теб шъ разтоварват кашоните с папките...
  Де*ил...

  Ecrasez l’infâme
 73. 73 Профил на carlosestrada
  carlosestrada
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#70] от "Darth Plagueis":

  в Щатите и SEC, и FINRA използват AWS решения ... ама в батковината, ако не е някой наш да нагруха кинтата ... няма да е "нормативно разрешено"

 74. 74 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  До коментар [#71] от "Моа Преател Тайпи":

  Тури му още един...
  Нали искаше поръчката?
  Ей ги техниките: http://www.registryagency.bg/bg/profil-na-kupuvacha/protseduri/razshiryavane-kapaciteta-na-masivi-za-shranenie-na/

  Ecrasez l’infâme
 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 79. 79 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1599 Неутрално

  До коментар [#73] от "carlosestrada":

  Е, знаеш как е...
  До коментар [#75] от "Моа Преател Тайпи":

  Четох го некъде, при това съвсем наскоро.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 80. 80 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  Така е. Ползвайте ленти. Затова ще си остане на опашката на всякакъв прогрес - както сте на опашката на сегашната технологична ера, така ще пропуснете и всички останали. Давайте с лентите, ползвах ги на японския "Факом" преди 45 години.
  —цитат от коментар 68 на Мърмор

  Там си и останал, на нивото преди 45 години. И днешно време лентите се използват за дългосрочно архивиране защото са значително по-надеждни и евтини от твърдите дискове. Технологиите при които са изтискани до крайност в борбата за терабайти и затова дефектират доста често. Естествено това не са едновремешните магнитофонни ленти а специализирани касети в хранилища обслужвани от роботизирани ръце. И служат именно за дългосрочно съхраняване и възстановяване при аварийни ситуации, при тях не се търси бързодействието на твърдият диск.

  Приказките на Дончев че да се възстанови масива от тях са смешни и жалки, при правилно конфигурирана система това ще стане само за няколко часа.

  http://www.datacenterdynamics.com/content-tracks/servers-storage/why-tape-is-still-strong/99081.fullarticle
  Why tape is still strong

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 81. 81 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  "Цветан Цветанов, ГЕРБ: Дали проблемът с Търговския регистър не е умишлен саботаж от някой, който иска да създаде проблеми в държаватаСофия. Дали проблемът с Търговския регистър не е умишлен саботаж от някой, който иска да създаде проблеми в държавата. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на изслушването на премиера Бойко Борисов за електронните системи на страната, предаде репортер на Агенция "Фокус". „От данни, които изнесоха в публичното пространство, бих искал да попитам вярно ли е това, че се установява, че фирма „Лирекс“ е обединила дисковия масив на основния сървър с този на резервния. Това сливане на масивите е довело до невъзможност за възстановяване на база данните“, каза Цветанов.
  —цитат от коментар 17 на plebs


  Май че това е обяснението за НЕВЕРОЯТНИЯТ ГАФ. Хипотеза: Дисковият масив е бил препълнен, изпълнението на поръчката за надграждането му се е бавело и някои "умници" решили вместо да дублират информацията чрез RAID да използват съществуващите дискове обединявайки ги в общ масив БЕЗ RAID бекъп. И тогава всичко се съсипва, затова сега чегъртат по дисковете да вадят информацията както е при форматиран диск.

  Обяснявам малко по-подробно: При RAID масив информацията се разхвърля по няколко диска и частично или напълно дублира. Така и да се повреди някой диск той само се маха и системата възстановява информацията върху него от останалите дискове. Това естествено се плаща като се намалява общият обем поради необходимостта от място където да се пази тази дублирана информация. В максималният вариант тя се дублира напълно, т.е. има копие за всеки диск. Само че разхвърляно върху няколко диска. Ако се реши да се мине без RAID на практика се удвоява наличното пространство върху дисковете. Но и оставаме без защитата. Отделно рисковете при преконфигурирането защото тази информация е разхвърляна по отделните дискове.

  Именно невероятен гаф, при правилно конфигуриран и поддържан RAID масив подсигурен с лентов бекъп на практика е НЕВЪЗМОЖНО той да бъде повреден /освен от саботаж/. Ако се повреди някой диск системата сигнализира, те са от вида hot swap drive, т.е. поставени в касети, изважда се повреденият диск и поставя новият буквално за минута, системата сами се възстановява от резервната информация за по-малко от час. При особено критични повреди пък се възстановява от лентовият бекъп за не повече от една смяна, обикновено нощната.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 82. 82 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1599 Неутрално

  До коментар [#81] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  Ей го още един експерт, дето е чул за РАИД и си мисли, че това е манна небесна и решение на всичко... Боже..

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 83. 83 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  бахта у неориентираниа тип... дрогара Дончев каза 4/словом: чатари/ биле грамнале иднувремину
  —цитат от коментар 43 на Моа Преател Тайпи

  Няма такова нещо като ЕДНОВРЕМЕННО /в една и съща секунда/гръмване. Просто теоретично е невъзможно, практиката също го показва. Иначе въобще нямаше да съществуват облаците където има ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ дискове, не като нашият жалък Търговски регистър в който дисковете едва ли са повече от 100-200.

  Теорията на вероятностите казва следното: Ако средният живот на диска е 5 години то вероятността едновременно /в една и съща секунда/ да се повреди някой диск е 1/(5г*365дни*24 часа*60мин*60сек) = 1/157,680,000= 6.34е-9. Вероятността в тази същата секунда да се е повредил някой от останалите стотина диска е 6.34е-7 , т.е. стохилядни от процента.

  Най-важното, системата е така проектирана, че мигновено сигнализира и минава в авариен режим дори при повреда само на един диск като го изключва от запис/четене. След сменянето му информацията върху него се възстановява от останалите дискове. Всичко това софтуерно със съответното предупреждаване на оператора.

  Такава система с толкова мерки за сигурност се поврежда единствено от саботаж или крайно неграмотна експлоатация и конфигуриране. Нищо чудно, такива системи има в значително по-важни ведомства от нашият регистър и хората са предвидили съответните мерки.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 84. 84 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  До коментар [#81] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":Ей го още един експерт, дето е чул за РАИД и си мисли, че това е манна небесна и решение на всичко... Боже..
  —цитат от коментар 82 на Darth Plagueis


  Ами казвай какво от това което пиша не е вярно. Тук спорим с аргументи, не с Опорни Точки както по партийните ви събрания.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 85. 85 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1599 Неутрално

  До коментар [#84] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  Ми нищо. Щото не знаеш какво е причинило проблема, ако не забелязваш, информацията е противоречива.
  И да ти кажа, не конкретна технология, а читава архитектура е това, което е нужно.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 86. 86 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  До коментар [#84] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":Ми нищо. Щото не знаеш какво е причинило проблема, ако не забелязваш, информацията е противоречива.
  —цитат от коментар 85 на Darth Plagueis

  Понеже не ни казват затова и изказваме хипотези. Но аз те питам друго, какво от това което казвам за RAID не е вярно? Защото ти натам насочваш критиката.

  А че некадърен началник/подчинен е в състояние да съсипе и RAID, и лентова система и въобще всичко това си го знаем още от социализма. И нищи не се е променило и днес, само броят на партиите от които се появяват калинки значително нарасна. Съответно и вероятността за гафове.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 88. 88 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5865 Неутрално

  Невероятно колко ниско ниво показват депутатите и правителство - и като знания, и като експертиза, и като мениджмънт.
  Трагично и опасно - за сега и в бъдеще...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 89. 89 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 417 Неутрално

  До коментар [#88] от "penetrating":

  Да, дъното е бездънно на територията...

 90. 90 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 417 Неутрално

  До коментар [#88] от "penetrating":

  "Как се стигна до тук?

  Стигна се след години наред отрицателен подбор. На ключови позиции са поставяни хора, които нямат елементарен управленски капацитет. Натрупването на тази негативна селекция вече води до тотално рухване на системите в държавата и до пълен разпад."

  http://www.transmedia.bg/2018/08/20/регистър-на-убитата-държавност/

 91. 91 Профил на regular_observer
  regular_observer
  Рейтинг: 805 Неутрално

  "Колкото покачваме нивото на тези електронни облаци...", започна изречението си за финал премиерът. Довърши го с друга мисъл - "сега са се скапали дисковете, но нататък ще сме подложени на хакерски атаки, на зловредност и умисъл. Важното е да не допускаме подобен срив и в други системи".

  Той ли е идиот, ние ли сме.....

 92. 92 Профил на dasvidaniya
  dasvidaniya
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#12] от "Нико":

  Инциденти се случват във всички дигитални системи, особено ако дисковете се монтират по едно и също време... но това не е от значение. Те не знаят, че регистъра в момента изглежда най-добре и само сега е законен, преди беше незаконен. По-добре да не бързат.

  Руски трол. https://мвд.рф/
 93. 93 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5865 Неутрално

  До коментар [#89] от "SaveBG":
  До коментар [#90] от "SaveBG":

  Съгласен изцяло! :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 94. 94 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 870 Неутрално

  какво от това което казвам за RAID не е вярно?
  —цитат от коментар 86 на Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП

  Не е вярно това, че RAID дава много високо ниво на сигурност. Не е вярно това, че един hot-swap диск се инициализира за 1 час. Ако дисковете са големи (напр. 4 TB или повече), ще изисква повече време. А според оскъдната информация, която имаме, 3 диска са дефектирали в рамките на около час, а четвъртият е дефектирал по-късно.

  Тъй като основния обем от информация в тази "велика" система е неструктурирана информация във вид на сканирани листове в PDF-формат, то там не се е търсил бърз random access, а се е търсил голям обем. Т.е. RAID-масивите най-вероятно са били от голямокапацитетни SAS-NL дискове (от по 2-4 GB или по-големи), организирани в RAID 6. RAID 6 работи без загуба на информация при загуба на до 2 диска. В нашия случай, обаче, са дефектирали 3 диска в рамките на по-малко от час (т.е. преди да е завършена инициализацията на първия подменен дефектирал диск) и работата се е отекла.

 95. 95 Профил на nspassov2007
  nspassov2007
  Рейтинг: 221 Неутрално

  И докога мутрите от Лирекс ще се занимават се нещо, което е на хиляди килеметра над тях, а не отглеждат овце и гъби?!

 96. 96 Профил на ppt51562552
  ppt51562552
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#94] от "Smoke":

  и ти си изказа, евала!

 97. 97 Профил на sherpa
  sherpa
  Рейтинг: 300 Неутрално

  До коментар [#26] от "султана глаушева":

  Нищо няма да получим освен бабини деветини в стил Кой! През 2012 г. възстановихме 18 терабайта за 12 часа; време им било трябвало, дрън-дрън-дрън! Щом чегъртат информацията от дисковете, значи нямат валидни бекъпи. Или ги правят веднъж месечно, затова са "постигнали" състояние към 17-ти юли. Пълна дилетантщина! Нямат резервно копие, което си е грубо нарушение на закона и плаче за прокурора, ама нали знаем от Кой е назначен...

 98. 98 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#97] от "sherpa":
  Долу е един линк на запитването, офертите на трите фирми-кандидатки, техн.спецификация, договора и потвърждението за изпълнение. В момента на откриване на проесурата(11.2017) ТР е на 4 оракълски сървъра, под windows server2003. Тази ОС е от 2010 до 2015 на extended support, а от 2015 е тотално десъпортната. Не знам как им е вървял оракъла под този win2003, ама и той е бил без съпорт. От 2015 със сигурност. Да излизаш с такава конфигурация навън е за моите представи изстрел в главата. Може да са си завъдили вирус и при рестора да пробват без успех да връщат до чисто. Или да не могат да го подкарат. При такава екзотика. Иначе имат всичко - и мирор, и лентова библиотека. А разширението с ъпдейтите, което са поръчали, го отбелязват като внедрено на 15.08.2018. Когато вече се беше сурнала системата. Интересно е, старата конфигурация ли е била при креша или вече са имали новата. Разгледай го. Там сами си описват и всичките рискове, на които са се самоподложили.

  http://registryagency.bg/bg/profil-na-kupuvacha/protseduri/razshiryavane-kapaciteta-na-masivi-za-shranenie-na/

  Мърфи е оптимист!
 99. 99 Профил на alray
  alray
  Рейтинг: 539 Неутрално

  И как точно се ВЪЗСТАНОВЯВАТ данни от дефектирали дискове на 10.08, а данните са възстановени с дата 17.07... май послъгвате сериозно за който не разбира.. илинсе възстановява информация от счупен диск(местят се магнитни плочи, иглимза четене..специфична трудоемка дейност) или простомсе връща АРХИВ към определена дата от даден диск...което и става. Всичко друго е прах..интересно сега как ще ги ръснат за денонощен безценен труд... под 300 евро на час не би трябвало да пада. Отделно командировъчни за японеца

 100. 100 Профил на pganev11
  pganev11
  Рейтинг: 41 Неутрално

  В крайна сметка какви са дефектиралите дискове? На коя фирма и кой модел?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK