Борисов: Службите докладват за съществен проблем със застраховането

Премиерът Бойко Борисов

© Юлия Лазарова

Премиерът Бойко БорисовВ България има съществен проблем със застраховането. Това обяви от парламентарната трибуна премиерът Бойко Борисов като обясни, че до такъв извод стига след получена информация от службите. Той бе изслушан от депутатите по време на извънредно заседание, свикано по искане на БСП заради казусите с отнетия лиценз на кипърския застраховател "Олимпик" и спряната работа на Търговския регистър.


От думите му се разбра, че проблемите са в автомобилното застраховане като български компании плащат големи суми за обезщетение на катастрофи в чужбина. Те са по линия на международното споразумение "Зелена карта".


Не може 42% от катастрофите в Румъния да са с автомобили с българска регистрация и да има хора в чужбина с по 300-400 автомобила с българска регистрация. възмути се Борисов. Обяви, че е поискал полицейските аташета в посолствата на България в страните, които са част от "Зелена карта" да проучат случая.
Премиерът предложи да се създаде работна група между институциите, която да установи в какво се състои проблемът и да предложи решение. Най-общо проблемът идва от това, че някои български застрахователи не покриват щети, възникнали в чужбина. В допълнение България е упреквана, че допуска сключването на застраховка с фалшиви талони или липсата на данни, след което полиците се анулират, а щетите плаща гаранционният фонд, а не застрахователната компания.


Бойко Борисов

© Юлия Лазарова

Бойко Борисов


Горанов: Няма как със задна дата да се възстановят 9 млн. лв.


След дебатите по казуса народните представители приеха предложението на ГЕРБ да се създаде работна група с представители на Комисията за финансов надзор, Министерството на външните работи и представители на Гаранционния фонд във връзка с казуса "Олимпик". Според финансовия министър Владислав Горанов отговорите на въпросите, зададени в парламента, са в действащото законодателство в България и ЕС и внесените на 24 май изменения в директива на ЕС, свързана с гаранции при фалит на застраховател.


Той припомни, че в момента според българското законодателство само регистрираните в страната застрахователи внасят пари в така наречения обезпечителен фонд и от него биха се обезщетили засегнати при фалит на съответната компания. "Въпросът е дали обезпечителният фонд да бъде разпространен върху всички застрахователи, които оперират в страната. Ако решим да го разширим, ще е доста неприятен прецедент да търсим това със задна дата, но ако не стане със задна дата, няма как тези 9 млн. лв. да се възстановят, без да бъдат платени от българския данъкоплатец", каза още Горанов. Той има предвид сумата, която Комисията за финансов надзор изчисли, че "Олимпик" дължи на българските си клиенти.


Владислав Горанов

© Юлия Лазарова

Владислав Горанов


Ще се търси начини за възстановяване на сумите


В крайна сметка парламентът възложи на Комисията за финансов надзор да представи доклад за дейността си спрямо кипърско застрахователно дружество "Олимпик" откакто работи на пазара в България до 17 август 2018 г., когато задължителните застраховки "Гражданска отговорност" на повече от 200 хил. българи бяха прекратени. Докладът трябва да бъде внесен в Народното събрание до 7 септември, като предложението беше внесено от ГЕРБ.


Докладът трябва да съдържа и информация за собствеността на компанията и направените от нея вноски в Гаранционния фонд, както и информация за актуалното състояние на фонда. Причина за това искане стана обстоятелството, че "Олимпик" е правила вноски в обезпечителния фонд, който покрива щети при фалит на застраховател, а това е задължение само на компаниите с български лиценз. Днес по време на изслушването на Ралица Агайн, зам.-председател на комисията, чиято оставка бе приета от депутатите, се разбра, че компанията е внесла във фонда 2 млн. лв. Тяхната съдба тепърва ще се изяснява, но би трябвало да отидат в общата маса на несъстоятелност, ако кипърски съд реши да обяви в несъстоятелност "Олимпик".


Народното събрание възложи на министъра на финансите Владислав Горанов да проучи всички възможности, предоставени от българското, европейското и международното законодателство, за своевременно възстановяване на сумите на засегнатите от казуса с "Олимпик" и гарантирането на техните права.


"Не сме за тука"


Въпреки че премиерът Бойко Борисов се появи в Народното събрание точно навреме за началото на заседанието, от трибуната той обяви, че не бил чувал и виждал Ралица Агайн от години. Не бил получавал и доклад от комисията през последните години. Затова, като се заговорило за извънредно заседание на парламента, той поканил председателя на комисията Карина Караиванова, за да я попита какъв е проблемът.


"Нашето място днес не е тук. Комисията за финансов надзор е избрана от парламента. Тя се отчита пред парламента. По каква работа вие сте ни извикали тук. Ние сме дошли с цялото си уважение и предлагаме следното: по никакъв начин не сме се месили", каза Борисов.


На свой ред Агайн обяви, че правителството не е запознавано с доклади за дейността. "Не съм предоставяла информация на правителството и на Бойко Борисов. Информация съм предоставяла на Комисията за финансов надзор и на нейните членове. По отношение на ценообразуването на "Олимпик" – такава информация не ми е искана и не съм предоставяла", обясни Агайн.


"Олимпик" не продавала дългосрочно на дъмпинг


До момента беше обявено, че "Олимпик" държи близо 10% от пазара на "Гражданска отговорност" и се смяташе, че това се дължи на по-ниските от средните за пазара цени на застраховката.


Ралица Агайн обясни днес, че до 11 ноември 2017 г. цената на застраховката за леки автомобили е 196 лв. при средно за пазара 179 лв. След тази дата цената е била 207 лв .при 196 лв. средна за пазара. "Така че не съществува дългосрочен дъмпинг от този застраховател", обясни тя.


Агайн посочи, че "Олимпик" извършва дейност в България от 2009 г. и до момента Комисията за финансов надзор не е получавала сигнали и жалби за проблеми, свързани с дейността на компанията и с изплащането на обезщетенията. Жалбите за 2010 година са 7, а за предните години малко повече. "Но всичко това е изключително малко. Жалбите са разгледани и са наложени глоби в размер на общо около 30 хил. лв., което не е значителна сума", каза още Агайн.

Коментари (96)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Имаме проблем с управляващите ДС кадри от БСП и БСП2 ... всичко друго е следствие. В сегашното правителство и парламент е пълно с хора, които директно отпадат при действащ закон за лустрация.

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 2. 2 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Всички останали проблеми са следствие от горепосочения

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 3. 3 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3897 Неутрално

  Мавродиев трябва да бъде изхвърлен веднага!

  А на Бойко, за проблеми със Търговсия регистър не му ли съобщиха службите?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 4. 4 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1919 Неутрално

  Решил някой да се застрахова в кипърска или холандска компания и сега всички да му връщаме парите, щото виждаш ли тя била фалирала. От къде накъде, да се оправя в Кипър или Холандия или където там е решил да се застрахова.

 5. 5 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2193 Неутрално

  До коментар [#1] от "danvan":

  недей бе ,ако вземат да лустрират , то няма да останат кандидати дори за депутати и управляващи , кво ши праим тогава ,кой ще ни управлява .

 6. 6 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Никоя Банка няма да си сложи главата в торбата.
  Дано Фонда ви, има средства.

 7. 7 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 559 Неутрално

  До коментар [#1] от "danvan":недей бе ,ако вземат да лустрират , то няма да останат кандидати дори за депутати и управляващи , кво ши праим тогава ,кой ще ни управлява .
  —цитат от коментар 5 на edin drug


  То па се едно сега има кой ... гъзят се на Кремъл само и замазват пред ЕС да не има лъснат далаверите ... това ако му викаш управление ...

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 9. 9 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 269 Весело

  Службите ли трябва да докладват за тълкователното решение на ВКС? Щото това е ама много съществен проблем със застраховенето, особено с ГО, която бърка в джабавете не само на шофьорите, но и на пътниците.

  https://news.lex.bg/wp-content/uploads/2018/06/Пълният-текст-на-тълкувателното-решение.pdf

  След тълкувателното решение на ВКС обсъждат лимити на обезщетенията по „Гражданска отговорност“ - https://news.lex.bg/след-тълкувателното-решение-на-вкс-об/

  ВКС се основава на законова празнина. Ако това НС не я запълни в полза на плащащите ГО, а не на "Братя, сестри, баби, дядовци и внуци на починалия имат право на обезщетение за неимуществени вреди", ще си заслужи рейтинга от 7-8%, че ще го и смъкне.

 10. 10 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3777 Неутрално

  "................Борисов: Службите докладват за съществен проблем със застраховането..........."

  Във всички сфери у нас има съществени деформации,лошо управление и злоупотреби!

 11. 11 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 858 Любопитно

  баце поне със застраховането трябва да я наясно ,този бизнес от край време все мутри са го държали ,ВИС 1 ,ВИС 2 ,СИК ,“Корона инс” ,“Аполо и Болкан”...

 12. 12 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1510 Неутрално

  Боковите правителства проспиват вече втори сериозен фалит - КТБ и Олимпик. Къде са регулаторите? Къде са оставките на шефовете им? Некомпетентността и шуробаджанащината води до подобни неща и като гледам не се вземат поуки от предишни грешки. Да не говорим как цацаратурата внимава да не хване виновните.

 13. 13 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5713 Неутрално

  До коментар [#11] от "Stewie":

  ...Армеец...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 14. 14 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Възстановяване на сумите!? От къде накъде ве.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 15. 15 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2671 Неутрално

  "... 42% от катастрофите в Румъния са с български номера ..."!

  Това естествено, няма как да е вярно и Борисов, за пореден път говори пълни глупости или откровено лъже! Дори и да има хора с толкова регистрирани коли на тяхно име, какво от това? Те си плащат застраховката определена от застрахователя! Къде е проблема?
  Плюс това, преди няколко години румънците си оправиха пропуските в законодателството и старите коли с български номера там, рязко намаляха.
  Но, все пак, кой е крив на българските застрахователи, че си избраха солидарният модел за застраховане, със събиране пари на калпак? Мисля, че това е същественият проблем, който изкривява застрахователният пазар и прави много шофьори, още по-големи нарушители...!

  Бивш tww09306483.
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 17. 17 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 429 Весело

  "...ние имаме съществен проблем със застраховането, каза премиерът Бойко Борисов..."

  Има проблем в управлението - не е проактивно. Единствено реагира на бедите, които сполетяват гражданите. Подобно развитие като при Олимпик би следвало да се прдвиди от средно ниво специалист. Ама, управлението назначава само калинки.
  Що се отнася до яйцето снесено от брюкселското зеле изобщо не желая да коментирам. Галфонизацията е пълна. Не може да е толкова тъп европеецът. В САЩ, например, застрахователната и банкова дейност се регулират на щатско ниво. Не може една застрахователна компания да продава автомобилни застраховки в Аризона без да внася в гаранционния фонд на щата. Що европейският законодател преоткрива топлата вода?.... И защо наш Ганю се води по акъла му? Аха... Сетих се! За да може Алонсо от Испания да спретне застрахователна компания в Кипър и да одруса 200 000 българи с най-високия коефициент на интелигентност по всички земни кълбета...

 18. 18 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3177 Неутрално

  Според получената информация има хора с по 300 и 400 автомобила, които застраховат в Румъния, в Италия, в Германия, в Гърция – с български регистрационни табели. 42% от катастрофите в Румъния са с български номера. "

  ако ГО е на името на водача , а не на автомобила дали ще го има този проблем

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 19. 19 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Казусът е повече от ясен:
  - Държавата ме задължава да правя застраховка
  - Държавата ми посочва кои компании са легитимни, лицензирани, надзиравани ...
  - Когато легитимната, лицензирана, надзиравана ... компания фалира, Държавата ме принуждава да си платя втори път застраховаката при друга също толкова легитимна, лицензирана, надзиравана ... и т.н. компания
  - И когато плахо попитам същата тази Държава защо плащам два пъти, тя ме халосва с европейски директиви и привършва дискусията с "Ми търси си парите от Кипър".

 20. 20 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5208 Неутрално

  "Службите докладват за съществен проблем със застраховането"

  Чакахте да фалира един застраховател, че тогава да се задействате ли. ЕК от години също алармира че застрахователите ни не са читави.

 21. 21 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#4] от "svoboden":

  Вече се случва.
  Застрахователите вдигнаха ГО с около 40%.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 22. 22 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2671 Неутрално

  "... ние имаме съществен проблем със застраховането, каза премиерът Бойко Борисов ...".

  Брех...! Гениален премиер си имаме. Констатира очевидното...!

  Бивш tww09306483.
 23. 23 Профил на zaki
  zaki
  Рейтинг: 218 Неутрално

  "От това, което изисках от службите - ние имаме съществен проблем със застраховането, каза премиерът Бойко Борисов"
  "има хора с по 300 и 400 автомобила, които застраховат в Румъния, в Италия, в Германия, в Гърция – с български регистрационни табели. 42% от катастрофите в Румъния са с български номера."

  Някой гербав да разтълкува сега , какво са му докладвали "службите", какво е искал да каже вожда и защо това да е страшно. И каква връзка има това с обстоятелството, че 200000 шофьора трябва да плащат за втори път нещо , което вече са платили. Поради некадърността на правителството му, администрацията му, комисиите му и всички тути кванти дето ги е дробил от десет години.

 24. 24 Профил на zaki
  zaki
  Рейтинг: 218 Неутрално

  "От това, което изисках от службите - ние имаме съществен проблем със застраховането, каза премиерът Бойко Борисов"
  "има хора с по 300 и 400 автомобила, които застраховат в Румъния, в Италия, в Германия, в Гърция – с български регистрационни табели. 42% от катастрофите в Румъния са с български номера."

  Някой гербав да разтълкува сега , какво са му докладвали "службите", какво е искал да каже вожда и защо това да е страшно. И каква връзка има това с обстоятелството, че 200000 шофьора трябва да плащат за втори път нещо , което вече са платили. Поради некадърността на правителството му, администрацията му, комисиите му и всички тути кванти дето ги е дробил от десет години.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 26. 26 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1919 Неутрално

  До коментар [#21] от "Роди се Матей":

  Въпреки това цените на застраховките в България са в пъти по-ниски от тези в Западна Европа. Аз искам нашите компании да предлагат услуга на световно ниво и съм готов да си плащам за това.

 27. 27 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2671 Неутрално

  До коментар [#18] от "дерибеев":

  Коментирано е много пъти. Застраховането на водача, а не на автомобила не устройва застрахователите! Въпреки, че сам по себе си автомобила не прави ПТП-та и не причинява щети и жертви, застрахователите искат да застраховат ламарините, а не хората.
  Солидарният модел осигурява на застрахователите, лесни и гарантирани печалби, с минимални разходи. Контрола, както се вижда е... никакъв. Колкото и пари да струва ГО, застрахователите все ще имат причини да казват, че парите не им стигат...! Цената на застраховката все расте, но не се променя, почти нищо...!

  Бивш tww09306483.
 28. 28 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#26] от "svoboden":

  Аз плащам и каско, но се ебават и сега започвам дело срещу "Булстрад".
  Платиха ми за няколко щети под 50% от реалните разходи. Траех си, нямах време, но сега ще получат цялото ми внимание.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 29. 29 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2193 Неутрално

  това ,че има проблем мога и аз да ви докладвам ,без да съм служба , без да вземам заплати и екстри ,нито пък да съм толкова вещ в тази работа ,има проблем и в застраховките КАСКО , има проблем и в източването на застрахователните дружества ,чрез фиктивно скъпи ремонти на скъпи коли ,има фалшификации навсякъде в застраховането ,вкл и в живото застраховането ,където не дават изобщо обезщетения след дълги години редовни вноски ,умрелия не бил умрял напр от точно това ,за което се бил застраховал ,а от друга болест видиш ли , в застраховането на нивите също има проблем , да не говорим за щети в жилища ,офиси и сгради ,дето също след години редовни плащания , при първото наводнение известни западни застрахователи ,чиито представители тук са все ченгета и военни ,ми обясниха ,че точно това не плащали , е и ние не плащаме вече сума ти и застраховки ,ама нещата се изпускат .

 30. 30 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#26] от "svoboden":

  Цените са по-ниски от европейските, но и разходите ни по ремонта после са също много по-ниски, каквито са и доходите ни.
  70% от колите в България НЕ могат да са напуснат държавата, просто никой от собствениците не би рискувал да го направи с дъртия си таралясник.

  Няма, обаче ГО и/или каско за коли карани само в България и такива, които напускат България. Ако това се направи би станало по-справедливо.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 31. 31 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3177 Неутрално

  До коментар [#28] от "Роди се Матей":

  сега забелязах , да ти е жив и здрав и всички около теб . и резни нещо най после.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 32. 32 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#31] от "дерибеев":

  Благодаря.
  3,150 кг., 48 см. Щеше да е по-голям, но секциото го направиха почти 2 седмици по-рано.

  Вече щях да питам всички ЗАЩО по дяволите не ме питат за ника ми.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 33. 33 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 533 Неутрално

  Добре бе, Тиквич, като всички тези неща явно се знаят, какво се прави по въпроса?
  Наглеци долни.

 34. 34 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 837 Неутрално

  Цялата държавна машина се разпада на съставните си части.
  Служби, агенции, никой не е в час.

 35. 35 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3201 Весело

  До коментар [#32] от "Роди се Матей":

  Да расте здрав и умен Матей и да ви радва! Матей е написал първото Евангелие, но е събирал и данъци - малкият може да е писател като хоби, но да стане известен финансист! И на 16 ноември ще пиете за негово здраве!
  Поздрави на майката, дано се е възстановила и се чувства добре!

  „Някои битки се водят повече от веднъж, за да бъдат спечелени.“ Баронеса Маргарет Тачър
 36. 36 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1715 Неутрално

  До коментар [#8] от "Моа Преател Тайпи":

  +

  SHADOWS of SOFIA
 37. 37 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 837 Неутрално

  "Борисов: Службите докладват за съществен проблем със застраховането"

  То и в банкирането има съществени проблеми.
  По всички телевизии вървят реклами за бързи кредити.

 38. 38 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Големият проблем с автомобилното застраховане е малкия проблем.
  Истинският голям проблем ще се види, когато дойде време пенсионните фондове да плащат втора пенсия.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 39. 39 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#35] от "Bramasole":

  Благодаря. Боли я, защото е второ секцио.

  Най-хубаво си е да събира данъци младежа :).

  Ето го на 16-тата минута от живота му навън.

  http://prikachi.com/images.php?images/269/9388269r.jpg

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 40. 40 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 578 Неутрално

  МЕУТРОО ИЗБИ НИ БЕ БОКЛУК,ТРИСТА ЛЕВА ЗАСТРАХОВКАТА,ТИЯ ПАРИ НАЛИ ЗНАЕШ КВО ТИ ПОЖЕЛАВАТ БЪЛГАРИТЕ ДА ГИ ПРАВИШ

 41. 41 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1715 Неутрално

  До коментар [#38] от "tribiri":

  Дано не си прав. Това е сериозно.

  SHADOWS of SOFIA
 42. 42 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 837 Неутрално

  Както винаги. След дъжд качулка.
  Същите тези служби проспаха фалита на КТБ.
  Обаче продължават да получават тлъсти заплати и бонуси.

 43. 43 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Нинова начеса егото си,цялото червено и лилаво войнство също и какво от това? Като се махне най после от власт какво ново и по добро ще стане?Дайте идеи,за да знаем какво по добро и различно ни очаква,че най после да привлечете по вече хора да гласуват за съюза БСП-ДПС -ДБ.

 44. 44 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  До коментар [#32] от "Роди се Матей":

  Честито! Жив и здрав и просветен!

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 45. 45 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1715 Неутрално

  До коментар [#32] от "Роди се Матей":

  Честито Роска , да ти е живо и здраво!

  SHADOWS of SOFIA
 46. 46 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  Смешен плач от Боки за пореден път и размиване на вниманието. Регулаторът от времето на мавродиев е мъртъв на дърво, и точно толкова компетентен.
  мавродиев е на боки консултант по офшорни въпроси.
  Прост народ - слаба държава.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 47. 47 Профил на jlj06575528
  jlj06575528
  Рейтинг: 5 Неутрално

  10 години управлява и се възмущава ...
  а матряла му го избира и избира ...

 48. 48 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3201 Весело

  До коментар [#39] от "Роди се Матей":

  Поздравления!
  За такова добре оформено и красиво бебче си трябва майсторлък!
  Не, че нещо, ама ти защо още си в трезво състояние да пишеш? И ще пробвате ли до госпожица или вече се предавате пред факта, че сте мъжки родители?
  Приятна вечер!!! :)

  „Някои битки се водят повече от веднъж, за да бъдат спечелени.“ Баронеса Маргарет Тачър
 49. 49 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2671 Неутрално

  До коментар [#38] от "tribiri":

  Абе ще я плащат...! Колко му е? На калпак, по 5-10 лева месечно, колкото да се отбие номера и това е...!
  Вноските за втора пенсия са символични. Като се знае, какъв батак е в пенсионните компании и как са навързани в дълги вериги със свързани лица, ще набират вноски и ще точат, докато могат... После, никой не знае.

  Бивш tww09306483.
 50. 50 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 674 Неутрално

  До коментар [#27] от "tww09306483":

  Ами бонус - малус (както правилно забеляза някой, у нас е бонус - фалос, и познайте какво остава за застрахования). Днес писаха за някакъв 30 годишен ненормалник - задминавал в аварийната и причинил катастрофа с три коли и трима ранени. Защо трябва аз, който за 40 години стаж - активно каране, нямам нито една катастрофа по моя вина и две - три глоби за превишена скорост, да плащам същата застраховка като този бабаит. И сам си отговарям - защото съм сигурна бройка за застрахователите и на тях не им пука. Защо да се мъчат - че извлечения, че бази данни, като могат без да си мръднат пръста да си вземат същите пари. И още един въпрос - два пъти са ме удряли и двата пъти трябваше да си доплащам за оправяне на щетите - защо?

 51. 51 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 837 Неутрално

  Да управляваш държавна машина не е като да риташ мачле у Бистрица.
  Требе и акъл.

 52. 52 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2671 Неутрално

  До коментар [#43] от "gobay":

  "... Дайте идеи,за да знаем какво по добро и различно ни очаква..."!

  Какви идеи? Писали сме го, много пъти. С БСП не ни чака нищо по-добро или различно, отколкото е положението при ГЕРБ...! Няма как, да се очаква нещо различно от производните на БКП.

  Бивш tww09306483.
 53. 53 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2671 Неутрално

  До коментар [#50] от "grajdanin1":

  Аха...! Факта, че застрахователите въобще не им дреме кой, колко и какви нарушения прави, говори много за начина, по който сме застраховани. Тоест, дай там едни пари, пък после, каквото стане...! Може да караш, като луд и да правиш ПТП-та или да пиеш и да караш, все тая. Колата се води на името на баба ти или жена ти и си плащаш наравно с всички останали...! И така, с години...! Днес, премиера ни обяснява, че сме имали проблем. Добро утро, както се казва...!

  Бивш tww09306483.
 54. 54 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2671 Неутрално

  До коментар [#39] от "Роди се Матей":

  Честито...! Жив и здрав да е бебока! И всичко около него, да му се радвате!

  Подариха ли ти, парче ластик...? :)))))

  Бивш tww09306483.
 55. 55 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 911 Неутрално

  Това не е от вчера. Отдавна е известно, че много румънци карат автомобили с българска регистрация, но не само това. Много българи, които живеят и работят в чужбина не променят регистрацията на автомобилите си и главната причина за това е, че застраховките у нас като цяло до сега бяха по-ниски от Западна Европа. Твърденията на застрахователите, че плащат големи суми за обезщетения са неоснователни, защото за 2 милиона автомобила годишно получават застраховки, а катастрофите със загинали и ранени са много малко.

 56. 56 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#54] от "tww09306483":

  Благодаря от сърце.
  Ластик за какво е?

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 57. 57 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Установява за пореден път, че сме си избрали да ни управляват едни изключително семпли същества. Казвам *избрали*, защото, без значение кой как е гласувал, всички сме избиратели.

 58. 58 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#55] от "voyko":

  Мисля, че имаше ограничение във времето. Познавам много хора живеещи в Европа и сега като се върнаха за лятото в България колите им са си със западната регистрация.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 59. 59 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#57] от "Цайко":

  Най-много и най-виновни са тия от най-голямата партия в България.
  Тази на НЕгласуващите.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 60. 60 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#40] от "reply":

  В "Армеец" е най-тънка ГО....засега. 230 лева средно. "Булстрад" иска над 280 лева.
  Тимаджиите са се усетили, че ще търсим по-малка сопа.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 61. 61 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#48] от "Bramasole":

  Предаде се. Ама пак отваря приказка за женско.
  Казах и да се обърне към друг. Аз не съм художник и женско не мога да направя.

  Трезвен съм, защото снощи не бях...чак до сутринта.
  Но отидох навреме. Затова имам снимка от 16-тата минута от живота на Матей.

  Приятна вечер и на теб.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 62. 62 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 719 Неутрално

  До коментар [#52] от "tww09306483":

  За какво ревеш?За некадърния Иванов?А може би за още по некадърния Атанасов?Кажи какво и кой да го прави и не разтягай локума какво сте пишели всеки ден.

 63. 63 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 719 Неутрално

  До коментар [#52] от "tww09306483":

  За какво ревеш?За некадърния Иванов?А може би за още по некадърния Атанасов?Кажи какво и кой да го прави и не разтягай локума какво сте пишели всеки ден.

 64. 64 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3897 Неутрално

  Може ли един журналист от цялата страта, да не излезе и каже, че "Олимпик" е собственост на вдовиците на Бай Миле и Димата Русната, т.нар. "черните вдовици"!? И колко пари се изпраха през това дружество?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 65. 65 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 721 Неутрално

  Тиквата да не е спал 10 години зимен сън???

  Само той не разбрал, че в Румъния еко таксите са по няколко хиляди евро и десетки хиляди румънци карат коли с българска регистрация.

 66. 66 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#15] от "tww09306483":
  Не знам какво е намаляло, но в Румъния има желинсела, в които няма един румънски номер.В автокъщите им и днес всички коли са с български номера.
  В градове като Враца и Видин ти трябват няколко дни, за да регистрираш кола, а в по-големите и богати Ямбол и Сливен това става за 30 минути.
  Български номера карат в Румъния чак до унгарскта граница.
  В Македония, особено в пограничните градчета положението е същото. В Делчево например повечето коли са с български или германски номера, а много по-малко са с македонски.
  Аналогично е ппложението в Молдова.
  Истината е, че в България данъците, еко таксите и застраховките са безумно евтини.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 67. 67 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2699 Весело

  До коментар [#32] от "Роди се Матей":
  До коментар [#39] от "Роди се Матей":

  Росене, да сте живи и здрави всички! На тегло може и да не е много голям, ама гледам, че на мъжки атрибути си е таман и отгоре. За данъчен не знам, но майстор ще става - като баща си!

 68. 68 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2699 Неутрално

  "Нашето място днес не е тук."

  Хелбетя! Не само днес - въобще!

 69. 69 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1619 Неутрално

  До коментар [#4] от "svoboden":

  Гражданинът за европейско развитие има проблем с това, че у нас оперират чужди компании 😂😂😂

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  Решил някой да се застрахова в кипърска или холандска компания и сега всички да му връщаме парите, щото виждаш ли тя била фалирала. От къде накъде, да се оправя в Кипър или Холандия или където там е решил да се застрахова.
  —цитат от коментар 4 на svoboden

  Няма лошо, че ти проверяваш къде е регистрирана компанията и какво следва от това, браво!
  Обикновенните хора разчитат, че след като са сключили застраховка от лицензиран застраховател, това е достатъчно, за да са спокойни.
  Явно на Територията, на която няма държава, това не е така.

 72. 72 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7291 Неутрално

  "няма как тези 9 млн. лв. да се възстановят, без да бъдат платени от българския данъкоплатец"
  Той българският данъкоплатец свикна да плаща за вашето безхаберия. За болни и инвалиди пари няма, но за безхаберието на некадърните чиновници ,има.

 73. 73 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1619 Неутрално

  До коментар [#62] от "gobay":

  Не знм какво им е некадърното, но и двамата са по-кадърни от това недоразумение начело на държавата. Други въпроси?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 74. 74 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#73] от "Darth Plagueis":

  За ИКонФекция, а Иванов за НЕвлизането на дясното в парламента.
  На практика щяхме да имаме над 10% хора в парламента, а това не е малко.
  Ето за това са виновни.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 75. 75 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#73] от "Darth Plagueis":

  "Веселото" е забравено от предишен пост.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 76. 76 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2671 Неутрално

  До коментар [#56] от "Роди се Матей":

  Както се казва, като се роди момче, може да се подари парче ластик на татко му... Единият край на ластика се вързва за големия пръст на крака на бебето. Другият край се вързва за чурката. Като рита, да се разпъва чурката, че да не остане малка, като на баща му...! :)))

  Наздраве! И още един път, честито...!

  Бивш tww09306483.
 77. 77 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2671 Неутрално

  До коментар [#62] от "gobay":

  Да рева ли? За какво...? Гледам да се оправям, въпреки ГЕРБ и милиционерската система. :)

  Бивш tww09306483.
 78. 78 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#76] от "tww09306483":

  Още веднъж благодаря.

  Значи ластик няма да трябва. Затова явно не ми подаряват. В Шумен не съм неизвестен за момите.
  И по-големият и този са си с големи "патета", обаче. Генът е на Гърлето предполагам, защото дори аз не съм толкова надарен. Имам снимки като малък гол. Дядо и е бил над 2 метра човек и очевидно всичко му е било как да кажа....пропорционално на ръста :).
  И явно генът върви през поколение.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 79. 79 Профил на Андонов
  Андонов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#3] от "hamiltonf":

  Стоян Мавродиев отдавна (2016) е на друга държавна хранилка Българска Банка за Развитие. Скандалите в Комисията за Финансов Позор, този път нямат отношение с него.

  “Журналистика е да печаташ/показваш неща, които някой друг не иска да бъдат отпечатани. Всичко останало е пиар” Джордж Оруел
 80. 80 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3897 Неутрално

  До коментар [#79] от "Андонов":

  Знам на каква хранилка е, пак е държавна. "Бъркотиите" са забъркани от него...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 81. 81 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2671 Неутрално

  До коментар [#66] от "Athanatos":

  Ама..., чакай малко...! Вярно, че в съседните на България държави има много коли с български номера, но нашето законодателство го допуска, както и пробитата система на ГТП и възможността да избягваш плащането на местни данъци. Но, кой го допуска и кой е виновен? Румънците или македонците? Или ние...? Какво правят нашите власти? Нищо не правят...! На кого да се сърдим? На някой друг, че се възползва от нашата безхаберност...? Не е сериозно, някак си.
  Защо в България застраховки, данъци и фиктивното минаване на ГТП са безумно евтини и възможни? Не се ли питаш, кой има интерес от това...? Помисли малко и пак кажи...!

  Бивш tww09306483.
 82. 82 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1583 Неутрално

  До коментар [#48] от "Bramasole":Предаде се. Ама пак отваря приказка за женско.Казах и да се обърне към друг. Аз не съм художник и женско не мога да направя.
  —цитат от коментар 61 на Роди се Матей
  Не се знае. Опитайте пак. Децата са най-смисленото нещо, което можем да направим в живота си.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 84. 84 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1658 Весело

  Първо, честито на Росен - да му е живо и здраво бебчето.
  И второ, да внесем малко яснота по лъжите на българските управляващи:
  1. Българският клон на Олимпик е внесъл 12 милиона лева в Гаранционния фонд и 2 милиона лева в Обезпечителния фонд. Щетите са за малко повече от 9 милиона лева. Откъдето и да го погледнеш, след изплащането на щетите остават около 5 милиона лева. За каква загуба може да се говори?
  Друг е въпроса, че някой не ще да плаща от внесените вече пари...
  2. Според румънските закони от преди една година, кола с чужда регистрация до 6 месеца трябва да се пререгистрира с румънски номера. Така че тук лично Борисов лъже.
  3. Лимите, за които се застраховаме тази година, са изчислени за 2 милиона лева/1 милион евро/ имуществни вреди и 10 милиона лева/5 милиона евро/ неимуществени вреди. И това е за всяка полица.
  Във Варна 1 милион лева/половината от застрахованата сума/ струва само колата на Веселин Марешки “SSC Ултимат Аеро”. Не съм чул да е катастрофирал и да са му изплатили тотална щета 1 милион лева.
  Т.е. опитват се да ни лъжат по всички параграфи...

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 85. 85 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1326 Неутрално


  ...2. Според румънските закони от преди една година, кола с чужда регистрация до 6 месеца трябва да се пререгистрира с румънски номера. Така че тук лично Борисов лъже.
  —цитат от коментар 84 на mitko11


  Не и когато колата е регистрирана на българска компания, лизингодател на румънския гражданин.
  Румънецът си плаща 99% от цената на колата, и му се разсрочват едни 100 евро за 100 месеца... Докато не ги изплати, колата е собственост на лизинговата компания (регистрирана в България), и така колата си седи с български номера.
  Така се избягва плащането на няколко хиляди евро еко-такса. През 2015 я премахнаха (ако не бъркам годината), но от миналата година (2017) пак я въведоха, защото имаха бум на регистрации на стари коли.

  Пример: за моята кола, дизел с Евро 3, в България платих екотакса около 240 лв (или там някъде, не помня точно). Там би трябвало да платя 2700 лева за същата кола.

  http://www.servicii-inmatriculare.ro/calculator-taxe-auto/


  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 86. 86 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2278 Разстроено

  Еми, много Му се ступа на Вожда! След гадовете, дет' "счупиха" HDD с 25 Терабайта информация на ТР, сега пък, пак гадовете, "счуппиха" и ЗК "Олимпик"!
  Не е хубаво така! Той не си е ползвал отпуска откак е на служба на ползу роду, с малки изключения, когато е призван да брани мястото си в професионалната лига по фубол!
  И този всеотдаен човек, велик Управленец и Държавник е занимаван с дребните проблеми на търговци и застрахователи?!
  Ми спрете се де! Стига сте клатили Държавата Му!

 87. 87 Профил на skyfighter
  skyfighter
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Смях през Август, жалка работа. Службите това сигурно от много време го докладват, но нали стабилност да има.

 88. 88 Профил на Flat Mars Society
  Flat Mars Society
  Рейтинг: 505 Неутрално

  До коментар [#49] от "tww09306483":

  Аз поне не се сещам на територията на винету дали изобщо нещо в ред. Както казваш батак на квадрат.

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 89. 89 Профил на alray
  alray
  Рейтинг: 473 Неутрално

  А пак се прави на ощипан... че румънците карат автомобили с бг номера е ясно не само и на мутри, а на всички...аз съм гледал поне 4 репортажа години наред... както и за македонците с бг паспорти... утре и за тях ли ще реве така неподготвен

 90. 90 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 596 Неутрално

  Ами с регистрациите SHA и другите стотици немски ко прайм тогаз

 91. 91 Профил на ЧИЧО ПЕШО
  ЧИЧО ПЕШО
  Рейтинг: 291 Любопитно

  Решил някой да се застрахова в кипърска или холандска компания и сега всички да му връщаме парите, щото виждаш ли тя била фалирала. От къде накъде, да се оправя в Кипър или Холандия или където там е решил да се застрахова.
  —цитат от коментар 4 на svoboden  До коментар [#4] от "svoboden":

  "Застрахователна компания Олимпик - клон България" КЧТ

  Общ статус
  Обявени актове
  Обявени актове несъстоятелност
  Основни обстоятелства
  1. ЕИК/ПИК 200737120 20090602102058 История
  2. Фирма/ Наименование Застрахователна компания Олимпик - клон България 20090602102058 История
  3. Правна форма Клон на чуждестранен търговец 20090602102058 История
  4. Изписване на чужд език Olympic insurance Company - Bulgaria Branch Office 20090602102058 История
  5. Седалище и адрес на управление БЪЛГАРИЯ
  област София (столица), община Столична
  гр. София 1404
  район р-н Триадица
  Гоце Делчев No 142-142А
  20120821155330 История
  6. Предмет на дейност извършване на застрахователна дейност в Република България при условията на правото на установяване 20090602102058 История
  10. Представители Пелагеа Теодосиева Евтимова
  20170905160603 История
  22. Чуждестранен търговец/ чуждестранно ЮЛНЦ Начин на представляване: Поотделно
  Представител
  Диего Гонсалес Алонсо
  Представител
  Хорхе Гонсалес Гарсия
  Държава
  КИПЪР
  Търговец/ЮЛНЦ
  OLYMPIC INSURANCE COMPANY LIMITED
  Правна форма: Частно дружество с ограничена отговорност (ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΜΕ ΜΕΤΟΧΕΣ )
  Дружествен/търговски/централен регистър: Έφορος Εταιρειών
  Номер на регистрацията: HE71103
  20180511105958 История
  54. Обем на представителна власт Съгласно приложено пълномощно. 20130225094804 История
  © 2007, Агенция по вписванията

  Видно е Търговският регистър че клона на фирмата има регистрация в България и извършва дейност съгласно Европейските директиви в условие на "при условията на правото на установяване" което значи че тя извършва своята дейност при изричното спазване на законите в България включително и КОДЕКСА ЗА ЗАСТРАХОВАНЕТО.

 92. 92 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#91] от "ЧИЧО ПЕШО":
  Тук пише друго

  https://trud.bg/олимпик-пали-застрахователна-вой/

  Мърфи е оптимист!
 93. 93 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2001 Неутрално

  Държавността е пред разпад в държавата на Мутрите.

 94. 94 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#39] от "Роди се Матей":
  Да ти е живо и здраво момченцето. Много хбаво бебенце. И вие с майка му покрай него.

  Мърфи е оптимист!
 95. 95 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#94] от "султана глаушева":

  Благодаря ти.


  И на всички други благодаря за поздравленията.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 96. 96 Профил на Viktor Inox
  Viktor Inox
  Рейтинг: 131 Неутрално

  По голем проблем от Тиквата нема 😁

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK