Президентът сезира Конституционния съд заради промените в административния кодекс (допълнена)

Президентът сезира Конституционния съд заради промените в административния кодекс (допълнена)

© Георги КожухаровПрезидентът Румен Радев сезира Конституционния съд (КС) с искане да бъдат обявени за противоконституционни и за несъответстващи на международни договори отделни текстове от Административнопроцесуалния кодекс (АПК), които парламентът прие повторно миналата седмица, след като преодоля наложеното от него вето. Промените бяха обнародвани в Държавен вестник днес (повече четете тук).


Публичността на съдебните заседания е толкова съществен принцип на правораздаването, че е прогласен в чл. 121, ал. 3 от конституцията. Правото на всеки човек на публично разглеждане на неговото дело е изрично посочено във Всеобщата декларация за правата на човека, в Международния пакт за граждански и политически права, в Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи. С предложените промени този основен принцип за публичност и прозрачност се превръща в изключение, съобщиха от "Дондуков" 2. Поради това текстът, който въвежда принципа на закрити заседания по дела, подсъдни на тричленни състави на Върховния административен съд (ВАС) като втора инстанция, не съответства на конституцията и на посочените международни договори.


Държавният глава оспорва въведените правила за родовата и местната подсъдност по административни дела. Тези правила създават препятствия пред правораздаването за гражданите и организациите и не осигуряват по-лесен, по-бърз и по-евтин достъп до правосъдие. Поради това те не съответстват на принципа на правовата държава и на правото на защита.
В искането се подчертава, че видът и размерът на съдебните такси са част от гаранциите за достъп до правосъдие и за пълноценно реализиране на правото на защита. Размерите на таксите за касационно производство, за частна жалба и за производството по отмяна на влезли в сила съдебни актове (параграфи 57, 61 и 67) не са съобразени с чл. 60, ал.1 от конституцията, тъй като не съответстват на социално-икономическите условия, на равнището на доходите и на инфлационните процеси в страната. При съпоставка на размера на простите такси до и след приемането на промените се установява, че увеличението им е 14 пъти за физически и юридически лица и 74 пъти за юридическите лица с нестопанска цел. Те ще затруднят обжалването на административните актове от гражданите и юридическите лица, а оттам и конституционно прогласеното право на защита, се посочва в мотивите на президента.


Въвеждането на пропорционални такси върху "определяем материален интерес" в касационното производство по административни дела не държи сметка за спецификата на тези дела. В административното правосъдие на преден план е пряката защита на нарушената законност при осъществяване на държавното управление, а не материалният интерес. Законността не е услуга, която една правова държава предоставя на гражданите, а необходимо условие за нейното съществуване.


Правото на оспорване на административен акт, както и правото на касационно оспорване на първоинстанционно съдебно решение са средства за защита на гражданите и юридическите лица срещу порочен държавен юридически акт. Премахването на касационната инстанция в съдебните производства по административни дела отслабва тази защита, което е недопустимо, когато става въпрос за конституционно прогласени права, се посочва в съобщението на президентството. По тези съображения в искането на Радев се оспорва премахването на касационната инстанция в Закона за достъп до обществена информация, Закона за социалното подпомагане, Закона за семейните помощи за деца, Кодекса за социално осигуряване, Закона за правната помощ, Закона за опазване на земеделските земи и в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.


Днес депутати от "БСП за България" също ще внесат жалба в Конституционния съд заради промените в Административнопроцесуалния кодекс.


В деня на обнародването на АПК в сила влиза само промяната, според която данъчните дела ще се гледат в административните съдилища в цялата страна. Досега споровете по ревизионните и други актове на НАП се гледаха от пет съдилища в страната - София, Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново. Останалите разпоредби влизат в сила от 1 януари 2019 г. като за 10 октомври 2019 г. е отложена възможността за подаване на искания, сигнали, предложения, жалби, протести, молби, искове по електронен път.


В интервю за news.lex.bg председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков заяви, че няма да има сътресения заради новата подсъдност на данъчните дела. При обсъждането на промените в правна комисия от думите на председателя ѝ - Данаил Кирилов (ГЕРБ) се разбра, че заслугата за въвеждането на тази промяна е именно на Чолаков, който е убедил финансовия министър Владислав Горанов. Пред специализираният сайт Чолаков обясни, че в продължителна дискусия за изложили своите аргументи пред ръководителя на финансовото ведомство и той ги е приел. По думите на Чолаков това са нормални производства срещу актове на администрацията и не трябва да имат някакъв специален статут. "Освен това е напълно неприемливо гражданите и бизнесът да пътуват понякога стотици километри, за да оспорят ревизионен акт на първа инстанция. Няма логика - нито житейска, нито правна. Освен това, административните съдилища, които правораздават повече от 11 години имат капацитет да поемат тези дела, а съдиите не може да бъдат определяни като данъчни и други. Затова не очаквам сътресения, бизнесът и данъчната администрация трябва да бъдат напълно спокойни", коментира той.


На въпрос да изтъкне промяна в АПК, която е останала незабелязана, Чолаков посочва, че такава е "съживяването" на мъртъв текст в кодекса. "Става въпрос за санкциите, които ще се налагат на администрацията, ако тя не се произнася. Това е много важен стимул за дисциплинирането ѝ. В момента, ако има направено искане, а тя мълчи, това е мълчалив отказ. Съдът се произнася по него, но няма никаква санкция за администрацията, че не е изпълнила задължението си.


Сега се въведе нова норма, според която в момента, в който съдът констатира мълчалив отказ, ще е длъжен да изпрати решението си на съответните органи, които да реализират тази отговорност на администрацията. Касае се за персонална отговорност на съответното длъжностно лице, което не си е изпълнило задължението да се произнесе в срок – ще се налагат глоби на конкретния служител", обясни той.

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Неутрално

  Съвсем правилно. Крайно време е да се спрат издевателствата над демокрацията и правовия ред в Държавата !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Резидент снова бабахнул.

 3. 3 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Съвсем правилно. Крайно време е да се спрат издевателствата над демокрацията и правовия ред в Държавата !!!
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Като изритаме БСП и Резидента им в североизточна посока със сигурност ще спрат издевателствата над демокрацията и Държавата ;)

 4. 4 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Пак се конфронтира с шестоапартаментника! А той горкия все обяснява ли обяснява, колко добричък бил Борисов и как се разбирали с президента Първанов, включително и по темата с Мишо бирата.
  А този лош льотчик иска да ги действа по устав.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 5. 5 Профил на recurvirostra
  recurvirostra
  Рейтинг: 245 Неутрално

  Ако това обжалване не мине ще падне една от последните прегради пред тоталното овладяване на държавата...

 6. 6 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално


  До коментар [#3] от "Jumbo Jet":

  Засега предстои само изритване на мамата на нацията в посока една черна, черна, Черна гора.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 7. 7 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1666 Неутрално

  Това е добре. Да видим, обаче дали Констиуционния съд, показал се подчинен на управляващите, ще реши обективно.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 8. 8 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 990 Неутрално
 9. 9 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 990 Неутрално

  До коментар [#3] от "Jumbo Jet":

  Резидента е Волен - верен защитник на Боковото правителство

 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Любопитно

  До коментар [#3] от "Jumbo Jet":

  Както онези журналисти в Перник ли ще ги изритате или както Чората ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Руските безродници си дърпат чергата. Фатмак срещу прасе ... Общо взето патова ситуация.

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 12. 12 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Руските безродници си дърпат чергата. Фатмак срещу прасе ... Общо взето патова ситуация.

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 14. 14 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5110 Неутрално

  До коментар [#6] от "tribiri":

  Президента е отхвърлил предложението за начначаването и

 15. 15 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Резидента активира партийните ядки на високо ниво.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 16. 16 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  ГЕРБ най-накрая прокараха промените в АПК, които висяха поне от 5 години в парламента.
  Първите вносители са Петър Славов и компания от Гражданския блок.
  Тогава обществото все пак успя да спре безумните промени.

  През годините пак беше внасян поизменен вариант на АПК, но все така орязващ права и свободи.

  Сегашният вариант на АПК приет от ГЕРБ е еманацията на пълната профанщина демонстрирана от Данаил Кирилов.
  Този ако води някакво дело 100% ще го загуби, как е завършил Право, само той си знае.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 17. 17 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Лошото е, че в чл. 121, ал.3 от Конституцията пише:

  (3) Разглеждането на делата във всички съдилища е публично, освен когато законът предвижда друго.

  Аз лично съм против закритите заседания. Но тоя член...

 18. 18 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1136 Неутрално

  "Кабинетът не е изпълнил правилно процедурата по съгласуване, с които трябваше да бъде освободен Младен Маринов като главен секретар на МВР, защото са формалност. Това каза премиерът Бойко Борисов на среща на Американска търговска камара в България...." - за Бай Х, всичко извън личната Му воля е формалност и какво тук значат някакви си конституционно заложени права, правомощия на институции и прочие досада?!

 19. 19 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 293 Неутрално

  Добре, че все още има някой, да им се опъне. мутро мафията са решили тотално да завземат и подчинят държавата. В името на децата ни не бива да им позволяваме.

 20. 20 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2550 Неутрално

  Ами прав е Президента.
  Не е редно да има закони, конфликтуващи с Конституцията.
  Въпросът е къде са блели досега законотворците.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 264 Неутрално

  ...- за Бай Х, всичко извън ...
  —цитат от коментар 18 на Лелка


  До коментар [#18] от "Лелка":

  Лелче, такива думи, от вашата "уста" /клавиатура/ особено, говорят за много сериозна изнервеност. Какво очаквахте? Плебса да ви последва покорно в завоя, който взехте???
  От
  "ДСБ призова Плевнелиев да се кандидатира за нов мандат като независим кандидат"
  до
  "Новият проект на Радан Кънев се цели в десните избиратели, подкрепили Радев"
  на фона на Гоцевата злоба
  "Първанов: Плевнелиев няма да повтори мандата си"
  ???
  Няма как да стане. Неминуемо беше и става все по-ясно
  "В подкрепата на ДСБ Плевнелиев видя интрига на Костов и Първанов".
  Със здраве.

 24. 24 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2912 Разстроено

  Това, което се случва между президента и Герб, независимо кой крив и кой прав, убива държавността всеки ден, направо се чувствам омерзен, като ги гледам и слушам - все едно че са в детската градина и си крадат чинийките и чашките.
  Повече не може така, на мен поне ми мирише на избори.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 26. 26 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2512 Неутрално

  Браво на президента ! Така се прави .... с железни аргументи . Какво ли ще измяукат костаците ?:)

 27. 27 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2512 Неутрално

  До коментар [#24] от "boevbisser":

  Нормална демокрация , това е !

 28. 28 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1136 Весело

  До коментар [#23] от "plebs":
  Лелиното, дори и най-овчото стадо може някога да прогледне, че го водят на заколение.
  След гербавата декада, еле ся гарнирана с шаяк патриотизъм, може пък на овцете да спре да им харесва чобанина и вуците му.
  Не казвам, че поумняването ще е бързо и необратимо, но зимъска с новите цени, по-трудно ще преглътне 10% увеличение за хранениците. А на драгия народ, усетили си джеба празен, по принуда му заработва мозъка. Та така за единството и борбата на противоположностите.

 29. 29 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 441 Гневно

  Отделно от него ще се сезира Европейският съюз за нарушение на две директиви. Това с АПК е поредното безочие на сегауправляващата партия ГЕРБ за ограничаване на правата на суверена...

 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7201 Неутрално

  Законите се правят за всички, не само за да създават конфорт на управляващата партия и коалиция. ГЕРБ и Борисов 10 години управляват, това елементарно правило не научиха.

 31. 31 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5403 Неутрално

  Резидента се прави на интересен.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK