Президентът Радев се срещна с инициативен комитет за единение

Президентът Радев се срещна с инициативен комитет за единение

© Прессекретариат на държавния главаПрезидентът Румен Радев се срещна днес с инициативен комитет за единение, чийто председател е историкът Георги Марков, а членове са 32-ма учени и хора на изкуството.


"Общество, което не съзнава смисъла от единението, е обречено и затова ви благодаря за куража да застанете зад тази градивна идея. Тя със сигурност ще срещне съпротивата на онези, които са превърнали различията в нацията и общественото противопоставяне в свой политически бизнес", е казал на срещата Радев, цитиран от прессекретариата си.


На срещата държавният глава е подчертал, че тази инициатива не може да разчита на непосредствен успех, но е важно темата за помирението с историята и националното единение да бъде заявена публично.
Радев е подчертал, че днес българското обществото следва да интерпретира историята на основата "палачи-жертви", а не през деформиращата идеологическа призма, защото в нашата история често палачите и жертвите са разменяли местата си, се казва в съобщението.


"В нашата история, за съжаление, твърде много хора са убивали и загивали с мисълта, че го правят в името на България и това е подходът, който следва да бъде отречен", категоричен беше Румен Радев.


"Светотатство е костите на жертвите да бъдат употребявани в злободневната политика. Аз ще подкрепя вашата инициатива и ще заема публично позиция в този смисъл", е обещал държавният глава.


Сред членовете на комитета, които преди ден дадоха пресконференция, са председателят на фондация "ТАНГРА ТанНакРа" Петко Колев, поетесата Маргарита Петкова, председателят на Националния съвет на религиозните общности Рупен Крикорян, журналистът Светослав Терзиев, съпредседателят на Дружба "Родина" Мустафа Авдиков.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK