Визията на "Демократична България" за отбрана: Модернизация и интеграция в НАТО

Христо Иванов, Атанас Атанасов, Владислав Панев - лидери на трите партии в "Демократична България" (Снимката е архивна)

© Велко Ангелов

Христо Иванов, Атанас Атанасов, Владислав Панев - лидери на трите партии в "Демократична България" (Снимката е архивна)Oбществен договор за отбранителната политика до 2030 година представи днес политическото обединение "Демократична България". Акцентите в него са развитие на човешкия потенциал, модернизация и превъоръжаване, дълбока интеграция на силите на Българската армия в НАТО и европейската отбрана.


Договорът беше представен от съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов и Велизар Шаламанов, който беше служебен министър на отбраната в кабинета на Георги Близнашки и години управлява дирекции в НАТО. Шаламанов каза, че промените в средата за сигурност след анексирането на Крим от Русия през 2014 г. и ситуацията в Близкия изток и Северна Африка налагат нова дългосрочна визия, за да се преодолее изоставането на армията ни с 15 години.


Основната му цел е намирането на обществена подкрепа за инвестиции в модернизацията на армията. "10 години, 15 милиарда, 20 основни проекта за основни способности – основа на съгласието е увеличаване на разходите за отбрана на 2% от БВП от 2020 година, ангажиране на над 20% от тях за придобиване на нови способности и изследвания и поне 20% за подготовка и поддръжка на способностите. Това е среда, в която може да се използва по най-добрия начин човешкият потенциал в отбраната – най-ценният компонент в тази сфера", пише в документа на "Демократична България", който е отворен за предложения.
Според тях България повече не може да се самозаблуждава, че е възможна модернизация на въоръжението и техниката от времето на Варшавския договор. Необходимо е решително цялостно модернизиране, без което ще се достигне до технологичен колапс.


Велизар Шаламанов

© Велко Ангелов

Велизар Шаламанов


Вместо развитие на високоплатена професионална армия се хвърлят алтернативи за връщане на наборна служба и строителни войски, каза Шаламанов. Според него най-съществен е въпросът за реална интеграция в силите на ЕС и НАТО. Шаламанов смята, че дори постигането на 2% от БВП на разходи за отбрана не може да реши всички проблеми на армията. От парите, харчени за отбрана, над 20% трябва да отиват за превъоръжаване, 20% за подготовка и да има значително увеличаване на заплащането, добави Шаламанов.


Христо Иванов каза, че основната национална цел трябва да е интеграцията на България в ядрото на ЕС, тъй като съюзът сега се променя. В момента ние сме страна - нетен потребител на сигурност, която с нищо не допринася за своята сигурност и сигурността на региона, каза Иванов. Според него в момента България е в състояние на неутралитет и така допринася за действията на Русия.


Шаламанов припомни, че за последните 15 години за модернизация на армията са похарчени над 2 млрд. лв. без ясен резултат. В същото време трите проекта за модернизация (нови изтребители, кораби и бойни машини за пехотата - бел. авт.) не се придвижват, а се харчат стотици милиони за остарели и несъвместими с НАТО самолети и хеликоптери. "Те не могат да бъдат използвани в операции на НАТО, защото нямат системи за опознаване свой-чужд и никога няма да имат, припомни Шаламанов. Според него могат да се използват програми за многонационално финансиране и кохезия.


Твърдото ми убеждение е, че тези пари могат да бъдат намерени, каза Христо Иванов. "Вместо да се планира дългосрочно, премиерът вади едни суми къде за кокетно стадионче, къде за повишаване на заплати без реформа. Този финансов популизъм трябва да бъде прекратен. Той трябва да бъде заместен с дългосрочни планове", каза още Иванов.


С обществения договор за отбранителната политика на "Демократична България" може да се запознаете тук.

Коментари (71)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1664 Неутрално

  Вече сме поели ангажимент за 2% за отбрана, така че това би трябвало да е част от програмата на всяка по сериозна партия.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 2. 2 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 842 Неутрално
 3. 3 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 45 Разстроено

  Мдааа...поредно доказателство, чии интереси въпросните защитават.

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3003 Неутрално

  Вече сме поели ангажимент за 2% за отбрана, така че това би трябвало да е част от програмата на всяка по сериозна партия.
  —цитат от коментар 1 на Jalis Ironhammer

  Всяка една по-сериозна партия трябва да врънка Вашингтон (на които сме верни съюзници и доста български момчета си дадоха живота за техни войни,) да дават поне $300млн. за безвъзмездното предоставяне на летища ,военни бази и полигони а също така и още поне $1/2млрд. военни помощи както дават милиарди на ляво и на дясно на всички араби,Израел и Пакистан!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 6. 6 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  Велизар Шаламанов е експерт по въпросите на отбраната, за разлика от Шкембе войвода.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 7. 7 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1675 Неутрално

  "10 години, 15 милиарда, 20 основни проекта за основни способности"

  Нещо не са много ясни сметките...
  БВП е 100 млрд. лв.
  2% са 2 млрд. лв
  за 10 години са 20 млрд. лв, не 15 милиарда лв.

  Иначе, 20% за модернизация от 2 млрд. бюджет (2% от БВП) са 400 млн. лв годишно, колкото са предвидени за трите проекта за модернизация в бюджет 2018.
  А 20% за подготовка и учения (също 400 млн.) са даже много на фона на сегашните 100 млн. лв.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на ProTMG
  ProTMG
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Това е послание към външните фактори, а не към вътрешна публика.
  Демек : "Само ние ще ви дадем 2%, другите няма".

 10. 10 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 1437 Весело

  Хубаво е, че "Демократична България" има "Визия за НАТО". Все пак и демократичната общественост е съставена от визионери, а не само комунистите!

  Бог да благослови Америка за България!
 11. 11 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2106 Неутрално

  Повтарят стари клишета със самочувствие на първооткриватели! И се чудят защо са 1.5%!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 12. 12 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2628 Неутрално

  До коментар [#7] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Говорят за превъоръжаване . В бюджета от 2% влизат , заплати и логистика.

  SHADOWS of SOFIA
 13. 13 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  До коментар [#12] от "КА2":

  каква логистика.
  компютрите са им допотопни.
  всичко им е на по 20 години.
  направо срам да те хване.
  вместо да бъдат острието на бръснача
  в техологично отношение.
  руснаците отдавна, ама много отдавна
  не ни дават техните високотехологични разработки.
  трябва ни DARPA.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на Balkanets
  Balkanets
  Рейтинг: 213 Неутрално

  То хубаво, обаче така деклатативно, без обосновка откъде ще дойдат парите звучат само лозунгарски. Всеки може да харчи готови пари. Еднократно. А и като добавим, че всичките те вече бяха във властта и нищо не направиха...
  Всъщност прагматичният честен политик би започнал от това какви стъпки би предприел да напълни бюджета. При пълен бюджет всичко може да се направи - и здравеопазване, и бойна техника, и екипировка, техника и високи заплати за полицаите, и инфраструктура, та и космически изследвания. А бюджетът не се пълни с "изтупване на брашнения чувал" ако не искаш да си предмет на псувни.
  Бюджетът е като оная задачка за 4 клас за басейна. Ако имаш малка тръба за пълнене и много дупки за оттичане първата стъпка е да запушиш пробойните, след това байпасните връзки, прокарани незаконно за да пълнят нечий частен басейн и да намериш наяколко надеждни нови тръби за пълнене.
  За някои не дотам разбиращи, като Боян например ще поясня:
  1. Трябва да ОПТИМИЗИРАТ разходите на държавната администрация, където поради необразованост, откровена глупост или престъпно безхаберие се харчат безумни суми;
  2. Да се спрат КОРУПЦИЯТА и ЗЛОУПТРЕБИТЕ С ВЛАСТ;
  3. Да се вкарат в затвора крадците и да се експроприира накраденото, а не както сега е ситуацията с КТБ;
  4. Да се привлекат КАЧЕСТВЕНИ ИНВЕСТИТОРИ.

  Едва след като докажете как ще напълните Бюджета, чак тогава разтегляйте дежурните си лакърдии как ще ги похарчите, ГОСПОДИН ИВАНОВ. И не забравяте да докажете на Н.В. Избирателя как ще се справите с КОРУМПИРАНАТА СЪДЕБНА СИСТЕМА.

  Иначе ще се получи пак „Ние искахме за по добре, пък то стана както винаги. И да, упс, ние позабогатяхме за ваша сметка, ама вие нищо не можете да докажете!".

  Уважавейте си избирателите, иначе никой няма да гласува за вас.

 16. 16 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  До коментар [#14] от "terminal velocity":

  много по-слабо от Рейгън-варг номер едно на тутраканската
  селищна система. слаб две. от фабриката днес няма пара да има.

 17. 17 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Ристо се е ухими така, сякаш има в джоба 10 милиарда за харчене за отбрана ;)

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 18. 18 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  До коментар [#15] от "Balkanets":

  веднага ти давам отговор как.
  като не гласуваш за герб.
  реформата в съдебната система беше
  разрушена от борисов по нареждане на
  чайка. квотата в прокурорската колегия
  беше нагласена, така че да няма паритет
  между парламентарна и прокурорска квота.
  и винаги цацаров ще има един глас повече.
  още разяснения по реформата.
  а.

 19. 19 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2346 Весело

  То хубаво ама тежестта на тия красавци в политиката е точно колкото на стрина Гичка дето продава понички на ъгъла, с голо приказване на разни очевидности и пожелания нали се сещат че това няма как да се промени или пак ми се включва вроденият опимизъм и оттам модулът за надценяване на нескопосаните политически субекти?

  Use your Illusion
 20. 20 Профил на Balkanets
  Balkanets
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#18] от "mihail_p":

  Давай нататък. Като си казал "А", казвай "Б" и т.н....

 21. 21 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  С тази визия 1.2%... ;-)

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 22. 22 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  С тази визия 1.2%... ;-)

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 23. 23 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  С тази визия 1.2%... ;-)

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 24. 24 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  С тази визия 1.2%... ;-)

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 25. 25 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  С тази визия 1.2%... ;-)

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 26. 26 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  С тази визия 1.2%... ;-)

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 27. 27 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  С тази визия 1.2%... ;-)

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 28. 28 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  С тази визия 1.2%... ;-)

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 29. 29 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3625 Неутрално

  Всяка една по-сериозна партия трябва да врънка Вашингтон (на които сме верни съюзници и доста български момчета си дадоха живота за техни войни,) да дават поне $300млн. за безвъзмездното предоставяне на летища ,военни бази и полигони а също така и още поне $1/2млрд. военни помощи както дават милиарди на ляво и на дясно на всички араби,Израел и Пакистан!
  —цитат от коментар 5 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи


  Не се ли чувстваш неудобно при толкова много факти как Каракачанов разхищава за ремонт на допотопните руски трошки, да пишеш тези глупости горе?
  Впрочем Каракачанов по много по-сериозен начин може да бъде подведен под съдебна отговорност за разхищение от колкото обвинения Трайчо Трайков на база изсмуканите из пръсти обвинения!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 30. 30 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  извинете за повторението, %-тите не се събират ;-)

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 31. 31 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3625 Любопитно

  До коментар [#17] от "dragozow":

  Това ли имаш да кажеш по такава сериозна тема, каквато е отбраната на отечеството или по темата за разхищенията в Министерството на отбраната?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 32. 32 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3625 Неутрално

  Я да видим колко гербери ще изразят някаква загриженост за отбраната на страната и колко ще се опитат да се правят на големи или да се шегуват безсмислено?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 33. 33 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3625 Неутрално

  ...Едва след като докажете как ще напълните Бюджета, чак тогава разтегляйте дежурните си лакърдии ...
  —цитат от коментар 15 на Balkanets


  Само днес съобщиха че се откривала нова държавна служба в която щели да работят още 1000 служещи-дармоеди.
  Ми те запонаха всеки ден да откриват нови и нови служби и слижбички.
  С темпото с което ГЕРБ - ужпатироти разрастват държавния апарат Бюджетът не само няма да се напълни ами съвсем ще изпосталее.
  Ето от къде идва едно сериозно перо за съкращаване разходите....
  И това само на пшръв поглед.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 34. 34 Профил на Balkanets
  Balkanets
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Всичко, което съм написал в пост №15 е общовалидно за всички мераклии за управляващи нашите пари и държава.

  Интересното е, че се намират такива, които не са съгласни и са сложили минус, без обаче да се обосноват.

  Има ли някой, който да заяви ясно кое от написаното не вярно, не е коректно и не е в НАШ ОБЩ ИНТЕРЕС?

 35. 35 Профил на 65
  65
  Рейтинг: 261 Неутрално

  Както обикновено, масиран десант от червениушки след всяко споменаване на паролата ДБ.

  Другари, знам че после матушка и путин, най-много обичате аеци и патоци, ремонтирани 30-годишни мигушки и вертушки, ГУСВ и да вкарате децата в казармата за да им промиете мозъците по ваш модел.

  Е, няма как да стане само с плювки и лозунги, повече старание трябва.

  Излезте в Балкана, цапардосайте няколко краварси мандри, срутете всички американски бази в мамковината ви, повикайте красната армия и тичайте да срещнете братята-осбодители с цветя и знамена.

 36. 36 Профил на 65
  65
  Рейтинг: 261 Неутрално

  С тази визия 1.2%... ;-)
  —цитат от коментар 28 на 100 Рублей за Доллар


  Тука един "натовец" зацикли, но няма лошо, за награда ще получи десетинакратна премия!

 37. 37 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 521 Любопитно

  А нещо да са казали от къде ще дойдат парите? Тези 2% от БВП от къде ще се вземят? Данъците ли смятат да вдигат?

  Тези нещо звучат като БСП - само планове за харчове правят, но нищо не казват кой ще плаща сметката.

 38. 38 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1664 Весело

  До коментар [#37] от "cristo_n":

  Все ще ги намерят тези 2% от БВП :Р

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 39. 39 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3536 Неутрално

  "Според него в момента България е в състояние на неутралитет и така допринася за действията на Русия."

  Другарят Шаламанов не ще неутралитет, той иска война с Русия. Ми такава му е работата на един натовски чиновник. И затова му плащат. ДБ обаче какво иска и защо го иска? И да се разчекнем от усърдие, нито натото ще стане по-силно, нито Русия по-слаба. Само оцеляванете на територията ще е още по-рисково.

 40. 40 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 2236 Неутрално

  Тази партия е единствения реален шанс на България за Европа. Всичко останало вече се провали.

 41. 41 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8441 Неутрално

  Няма самозаблуждение, има корупция по отработени канали...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 42. 42 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 222 Неутрално

  Хубаво е че им увряха главите че трябва визия и за нещо различно от съдебната им визия.

  Но не е хубаво да използват думата визия...

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 43. 43 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  Визиите и обещанията на Реформаторският блок ги видяхме вече колко струват.
  Птичето отлетя,а като видя в какво се е превърнало гнездото му,няма да се върне НИКОГА.

 44. 44 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4481 Неутрално

  До коментар [#3] от "trial_jezz":

  Защитават интересите на България!

 45. 45 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3694 Неутрално

  До коментар [#11] от "lz2":

  По-добре от мераците на Бойко, за платноходки и руски туристи...! :)

  Бивш tww09306483.
 46. 46 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3694 Неутрално

  До коментар [#19] от "Нагъл Визионер":

  Ами да...! Какво могат да направят, освен да приказват? Тия, дето трябва да свършат работата, ремонтират руски МиГ-ове! :)

  Бивш tww09306483.
 47. 47 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 1398 Неутрално

  Кой финансира тази партия? С какво плаща текущите си разходи и заплатите на назначените си? С какво се издържа Х.Иванов, дето няма и един единствен работен ден извън нпо-хранилки? Е, пробвал се е като адвокат, но са му отнели правата, а това не е било пречка да го направят правосъден министър! Що за водевил е ДеБъ, ако смея да попитам?

  Мърфи е оптимист!
 48. 48 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3536 Неутрално

  "Кой финансира тази партия? С какво плаща текущите си разходи и заплатите на назначените си? С какво се издържа Х.Иванов, дето няма и един единствен работен ден извън нпо-хранилки?"
  До коментар [#47] от "султана глаушева":

  Ми кой храни кучето? Господарят му, кой друг?

 49. 49 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2346 Весело

  До коментар [#36] от "65":

  Ама не схващате ли умнокрасивата бригада че с тия смешни претенции единствени да представлявате ЕС, НАТО и дясното а пък всеки който не е от файтона бил путинист и съвецки человек до дълбините на рибозомите си олеквате безнадеждно и сигурно и врабците по жицата ви се хилят на клетата напъваща се несъстоятелност?

  Use your Illusion
 50. 50 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3536 Неутрално

  "Ама не схващате ли умнокрасивата бригада че с тия смешни претенции единствени да представлявате ЕС, НАТО и дясното......"
  До коментар [#49] от "Нагъл Визионер":

  Сус бе! Времето е наше и натото е наше!

 51. 51 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3694 Неутрално

  До коментар [#49] от "Нагъл Визионер":

  Ти от отбора на извиняващите се на Путин ли беше...? :)

  Бивш tww09306483.
 52. 52 Профил на Tzariqt e Gol
  Tzariqt e Gol
  Рейтинг: 213 Неутрално

  ДеБъ ли е новият политически проект на Прокопиев? Какво стана с ДСБ и с Дай България? Нова метаморфоза на старите комунисти Радан, Атанас и Бойкикиев?

 53. 53 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 807 Неутрално

  До коментар [#40] от "arcanum":

  И тези не ми се виждат читави. Трябват ни партии център дясно, то от нови,, компетентни и почтени хора.

 54. 54 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2346 Весело

  До коментар [#51] от "tww09306483":

  Човек, ти си ми като ранните металика ма наопъки - те немат грешка, ти па как веднъж не уцели ей така за разнообразие :)

  Use your Illusion
 55. 55 Профил на mitkoik
  mitkoik
  Рейтинг: 231 Неутрално

  Синята каска не хареса това

 56. 56 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3694 Неутрално

  До коментар [#54] от "Нагъл Визионер":

  Нещо по същество? Или пак по тъча..? :)

  Бивш tww09306483.
 57. 57 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  В предишните си декларации тези убитаци крещяха за прекратяване на дипломатическите отношения с Русия,а изклесника Мартин Димитров вчера настояваше Газпром да ни подарява природния газ.
  На тая измет мястото им с право е при капута.

 58. 58 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2346 Весело

  До коментар [#56] от "tww09306483":

  По същество оня ден Борисов беше при стопанина на Белата Къща и главен шериф на НАТО. Умнокрасивците къде бяха? Да не би ПАК под опашката на коня :)

  Use your Illusion
 59. 59 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  "за последните 15 години за модернизация на армията са похарчени над 2 млрд. лв. без ясен резултат. В същото време трите проекта за модернизация (нови изтребители, кораби и бойни машини за пехотата - бел. авт.) не се придвижват, а се харчат стотици милиони за остарели и несъвместими с НАТО самолети и хеликоптери. "
  =========================================================================
  Така де,а някои питат,как ще се намерят парите за модернизацията...
  Ами,не давайте пари за МиГ-ове,Ми-та и пр. "техники" от времето на Варшавския договор.Не харчете пари без ясен резултат.Не крадете! Това е!

 60. 60 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1522 Любопитно

  Слабо, недостатъчно, но все пак е някаква визия. Като разходи е недостатъчно!
  Обаче липсва най-важното. Какво ще отбраняваме?
  Ако ще е гербавата клика - НЕ МЕРСИ!
  Значи началото на всяка визия трябва да започва така:

  1. ДОЛУ ГЕРБ!
  2. Военен съд за редника от резерва Бойко Борисов!
  3. Лустрация и преследване на всеки гербераст. До дупка!
  4. Отнемане на незаконно награбеното имущество от всеки гербераст!
  5. Възстановяване на демокрацията и възвръщане суверенитета на гражданите на България!

  !

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 62 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 904 Неутрално

  До коментар [#56] от "tww09306483":По същество оня ден Борисов беше при стопанина на Белата Къща и главен шериф на НАТО. Умнокрасивците къде бяха? Да не би ПАК под опашката на коня :)
  —цитат от коментар 58 на Нагъл Визионер


  По същество Боко беше тотално отсвирен въпреки опитите му да се срещне с Тръмп. А комичната сценка с опита да се здрависа с Сенсея посред залата с преводачката си за фотограф беше толкова смешна, че не знам колко отчаян трябва да си да я пуснеш. Като му се присмя цял свят, оня почна да се оправдава с бсп тролове,
  Понякога не е зле да МАХНЕШ розовия филтър. Само осъзнаването че ти както и много други си го носите, не е достатъчно, пробвай да го смениш с друг :)

 63. 63 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8266 Неутрално

  "Шаламанов припомни, че за последните 15 години за модернизация на армията са похарчени над 2 млрд. лв. без ясен резултат."

  Той резултата е ясен и тези, дето са изхарчили парите и те са ясни.

 64. 64 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2346 Весело

  До коментар [#62] от "bobyb":

  Екстра ми е филтъра бре бат Боби, кристално виждам умнокрасивата клета несъстоятелност и отчаяни пропагандички :)

  Иначе не знам кой е очаквал Борисов да е центъра на събитието и Тръмп да пърха около него, несериозни са тия глупости как бил 'пренебрегнат' ама щом е утеха за екипажа от под опашката така да е

  Use your Illusion
 65. 65 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 904 Неутрално

  До коментар [#62] от "bobyb":Екстра ми е филтъра бре бат Боби, кристално виждам умнокрасивата клета несъстоятелност и отчаяни пропагандички :)Иначе не знам кой е очаквал Борисов да е центъра на събитието и Тръмп да пърха около него, несериозни са тия глупости как бил 'пренебрегнат' ама щом е утеха за екипажа от под опашката така да е
  —цитат от коментар 64 на Нагъл Визионер


  Борисов го е очаквал и си подгря Прас Прес да раздува за предстояща среща. Май неговия филтър ще излезе умнокрасив ;)

 66. 66 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1522 Любопитно

  До коментар [#61] от "Tzariqt e Gol":

  Който е против тези ПЕТ ТОЧКИ, не е никаква опозиция, не е никакъв демократ, не е никакъв родолюбец, не е никакъв натовец, и не е никакъв патриот.
  !

 67. 67 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 904 Неутрално

  До коментар [#64] от "Нагъл Визионер":

  А гледаш ли купона в момента с това леке Кавано. Страшен майтап, не бях виждал 53 годишен кандидат върховен съдия да хленчи така. Мацката го направи на две стотинки.
  Тоя наистина никога през живота си не е срещал съпротива, проблеми, борба, НИЩО. Роден със златна лъжичка, през айви лийг, всичко му е позволено, пътят му предначертан и изведнъж...
  Мноого слаб, много. Дори Сенсея ти е далеч по железен, много обигран мошеник, тоя е ебати хленчещото момченце в момента. :D

 68. 68 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 789 Неутрално

  В едно са прави - че човешкият потемциал е най-ценното и трябва да е с приоритет пред желязото.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 69. 69 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2493 Неутрално

  До коментар [#49] от "Нагъл Визионер":

  Вашия "тато" трети мандат кара, къде е модернизираната армия, и бръсне ли го някой за слива в НАТО? С аверите му ще правят кашишка масовка и строителни войски :)
  В най-добрия случай...

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 70. 70 Профил на debutant
  debutant
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Прочетох само разумни и логични предложения от визията на Демократична България. Колкото до финансирането - то ще е лесно ако се пресее и процент от бруталната корупция, която царува в момента.

 71. 71 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3536 Неутрално

  "Обаче липсва най-важното. Какво ще отбраняваме?"
  До коментар [#60] от "AzDebil":

  Как тъй кво? То нали пише - натуту.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK