ГЕРБ оттегли "вреден" за ДПС законопроект, за да осигури кворум в парламента

Цветан Цветанов

© Юлия Лазарова

Цветан ЦветановПетъчното заседание на парламента започна 15 минути по-късно заради липсата на кворум от 121 народни представители. Първоначално се регистрираха 116 депутати от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля", но при втория опит се включиха и представители на ДПС. За да бъде осигурен кворум, управляващите отложиха гласуването на законопроект, който по думите на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ е "вреден за хората и обществото".


Става въпрос за промени в закона за местното самоуправление, които трябваше да бъдат разглеждани на първо четене още в четвъртък, но заседанието на Народното събрание се провали заради липсата на кворум. Промените, чиито вносители са Емил Христов от ГЕРБ и Искрен Веселинов от "Обединените патриоти", предвиждат възможността общините да създават контролни звена, които да могат да изискват документи за самоличност и до пристигането на полицейски орган да ограничават правото движение на лица, които нарушават обществения ред. Сред мотивите за законодателната инициатива е, че създаването на "Общинска полиция" е много скъпо.


Според зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, макар и да няма проблем с текстовете, те ще бъдат прецизирани заради притесненията на ДПС. Той обеща и обсъждания с експерти, с представители на сдружението на общините и с МВР. Лидерът на ДПС Мустафа Карадйъ обаче е на мнение, че управляващите се опитват да създадат "наказателни отряди" в общините. Той определи законопроекта като вреден за обществото и обяви, че той е повод депутатите от движението да не са се регистрирали в зала. По думите му такива промени трябва да се правят по предложение на Министерския съвет, за да е ясна отговорността.
"Да не го разглеждаме танто за танто", предложи съпредседателят на другата управляваща формация, "Обединени патриоти", Волен Сидеров. Според него след обсъжданията текстовете ще станат по-хубави.


Мустафа Карадайъ

© Анелия Николова

Мустафа Карадайъ


"Управляващото мнозинство не може да осигури кворум в зала. Конструктивните действия на опозицията определят дневния ред. Това е знак за вътрешна криза", смята Мустафа Карадайъ. Попитан дали от кризата може да се излезе чрез преформатиране на управлението или чрез нови избори, той каза: "Ние от ДПС винаги сме били конструктивни и ще продължаваме да бъдем. Няма да позволим своеволия във вреда на обществото и държавата. В момента има криза на държавността, нужна е реанимация на държавността. За нас тя започва от диалога - първо е той и после всичко останало."


Цветан Цветанов смята, че управляващите можели да осигурят кворум и без ДПС. При първата регистрация имало депутати на вратата на парламента, тъй като се забавили от задръствания, както и хора в болница и в чужбина.


"Смятам, че трябва да има диалог, но не и извиване на ръце", каза по-късно другият съпредседател на "Обединените патриоти" и вицепремиер Красимир Каракачанов. После допълни: "Стига сме си играли на управляващи и опозиция. Това, което е добро за народа, трябва да се подкрепя от всички".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK