Новата зала на парламента ще се забави до 2020 г.

Новата зала на парламента ще се забави до 2020 г.

© Надежда Чипева, КапиталЗавършването на новата зала на Народното събрание, в каквато ще бъде преустроена зала "Света София" в сградата на бившия Партиен дом, ще се забави още. Строително-монтажните работи се очаква да приключат в средата на следващата година, след което са необходими няколко месеца за приемане на обекта и разрешаване на ползването му, за да могат да започнат оборудването с озвучителни уредби, системи за гласуване, както и самото обзавеждане. Това обяви Николай Бациев от дирекция "Управление на собствеността" в парламента, който показа обекта на журналисти днес. Така, ако няма ново забавяне заради допълнителни процедури и форсмажорни обстоятелства, залата може да бъде завършена най-рано през 2020 г.


Първоначалната идея на управляващите бе новата зала да бъде използвана за част от събитията от европредседателството. После бе прогнозирано, че залата ще бъде готова тази есен. Причините за забавянето с още поне година били непредвидената сложност по демонтиране на стария покрив, допълнителните решения за стъкления купол, който предстои да бъде монтиран, както и ремонтът на бул. "Дондуков", който затруднил достъпа.


Изпълнител на преустройството на зала "Света София" е обединение "НС ГРУП" ДЗЗД. На въпрос на "Дневник" дали забавянето на работата ще доведе до оскъпяване на обекта Николай Бациев каза, че към момента няма надвишаване на цената на строителство по договор, която е 18.4 млн. лв. без ДДС (б.а. - през юли "Дневник" изпрати на парламента въпроси дали има забавяне и оскъпяване на обекта, но не получи отговор).


Като в Бундестага
Най-голямата трудност в работата до момента била демонтажът на стоманобетонната конструкция на стария покрив, в която имало виренделови ферми, всяка от които по 80 тона. Първоначално се предвиждало те да се разбиват и изнасят, но технологията можело да причини щети на останалите части от сградата. Заради което се наложило нарязването на фермите на парчета до 2 тона, за което били използвани диамантени дискови и специални машини. След това парчетата били изнесени с кран, което отнело много време. За целта е изградено и допълнително скеле, което също забавило работата.


Фотогалерия: Новата зала на депутатите >


Предстои монтирането на стъкления купол, чиято площ е около 500 кв. метра. Стъклопакетът е с два или три плекса, UV защита, филми за звукоизолация и акустика. Наложило се обаче допълнителна обработка на стъклопакета, за да се осигури добра слънчева светлина в залата, за да може да се правят преките излъчвания на заседанията на народните представители. Ще бъде монтирано и изкуствено осветление.


Новата зала на парламента ще се забави до 2020 г.

© Надежда Чипева, Капитал


"Идеята е отразяването на народните представители да бъде по най-прозрачния и добър начин", обяви още Николай Бациев. Той сравни стъкления купол с конструкцията на Бундестага в Берлин. По думите му монтажът на стъклопакета ще започне съвсем скоро и ще продължи два месеца.


Като в Европарламента


Новата пленарна зала ще разполага с 270 места за депутати. Те ще седят на сини кресла като в Европейския парламент, зад които ще има място за минаване. Първоначално бе обявено, че няма да е възможно монтирането на допълнителни кресла за заседания на Велико народно събрание (б.а. - 400 представители), но днес бе съобщено, че ще има такава възможност.


Народните представители ще разполагат с повече място за работа на банките (около 98 см), за да може да ползват лаптопи или таблети. Под банките, които ще са от масив с естествен дъбов фурнир, ще има система от комуникационни кабели - за зарядно, за пулт за гласуване и за дискусионен пулт.


Новата зала на парламента ще се забави до 2020 г.

© Надежда Чипева, Капитал


"Предвижда се възможност да се правят изказвания от място, тъй като се губи адски много време за предвижване до трибуната. Водят се разговори с парламентарните групи за промяна на правилника в тази посока. Ще се монтират дискусионни пултове на всяко работно място, за да може народните представители да се изказват от място. Това е съпроводено с работа на цифрови камери, които ще заснемат изказващия се. На големи видеомонитори ще показват образа", обясни още Николай Бациев.


Банките ще бъдат разположени на 12 амфитеатрални реда, денивелацията между които е 1.7 метра. Мокетът ще е тъмносин, а по стените ще има мрамор и обшивки от тъмен дъб. Ще бъдат запазени стари елементи от залата.


Ръководството на парламента ще стои на президиум, където ще има седем места. До него ще има места за Министерския съвет, президента, вицепрезидента и патриарха на Българската православна църква. Предвидени са 100 места за гости и места за журналисти.

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Муха Стръвница
  Муха Стръвница
  Рейтинг: 394 Весело

  Толкова са некадърни, че и новата зала не могат да си направят...

  :o)
 2. 2 Профил на Станислав
  Станислав
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  До коментар [#1] от "doggy":

  Важното е "наши хора" да усвоят парите, залата може и след 10 години да е готова. ;)

  “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
 3. 3 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  Да ще да им се стовари на кратуните, ще е за добро!

 4. 4 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3709 Неутрално

  До коментар [#2] от "Станислав":

  Управляващите по всякакъв начин "усвояват" средства. Припомням, че фирмата, охраняваща този обект, е собственост на съпруга на зам. социалния министър Султанка Петрова. Как в тази и в други подобни фирми, приближени до известни и неизвестни активисти на ОПГ, се наблюдава бум в растежа и приходите им, е лесно за отгатване. Печелят общ. поръчки, обявени единствено от държ. компании и институции.
  "Елементарно, Уотсън", би възкликнал Холмс.

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 5. 5 Профил на jif44392826
  jif44392826
  Рейтинг: 233 Гневно

  Цитат от статията: "Новата пленарна зала ще разполага с 270 места за депутати"

  Аааа, аз ли нещо не съм разбрал, или "ще се увеличава" бройката им?!
  Не са ли 240?!

 6. 6 Профил на The sphere
  The sphere
  Рейтинг: 637 Любопитно

  Забравили са ракетна площадка, в случай, че избирателите решат да им подарят, екскурзия до центъра на галактиката, за чудесната работа през последните 25 години. А за изтъкнатите, къмпинг на някоя от луните на Юпитер.

  "Социализма свършва, когато свършат парите на другите."
 7. 7 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1111 Неутрално

  Естествено, че ще се забави, нали се строи с държавни пари!

 8. 8 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 432 Неутрално

  А сегашното Народно събрание, макар да е върху гробища, предлагам да направим публичен дом - няма да има разлика.

 9. 9 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2986 Неутрално

  Не мога да разбера какво предизвика това местене на НС!
  В старата сграда можеха да работят и много по-качествено. Не сградата им пречи, а липсата на клетки под косата. 98 сантиметра, та да можели да работят?!! Тук сантиметрите не подобряват работата. Както и "там"!

 10. 10 Профил на WALL-E
  WALL-E
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Това цялото преустройство на партийния дом за ползване от НС е някаква бутафория с епичен размах и мащаб на недомислието и безхаберието. И всичко това за 240 назначени от няколко партийни централи пионки без мнение, без глас и без собствена мисъл. Уникално разхищение на ресурси и дадености.
  А колко добре можеше да бъде настанен НИМ в тази сграда... Колко столичани, гости и туристи можеха да го посещават на тази локация и какви можеха да бъдат дългосрочните ползи за обществото и страната ни даже не ми се мисли...

  Умен и красив жълтопаветник.
 11. 11 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 432 Неутрално

  ТА колко добре можеше да бъде настанен НИМ в тази сграда...
  —цитат от коментар 10 на WALL-E


  То пак може да се направи хубаво, защото оттатък кръстовището по Тодор Александров е една от най-мизерните части на София, с тези стари порутени сгради - могат да ги бутнат, изкупят и да направят цял ансамбъл от държавни сгради. Винаги ме е шокирало за ква кочина става въпрос на 200 метра от центъра на държавата.

 12. 12 Профил на 1452
  1452
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Значи по аналогия на една друга статия от днес - не му е мястото на народното събрание тук. Знаете ли какво кокетно парламентче може да ви спретне бате ви БХ в полето. С достъп до метро и така нататък.

 13. 13 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Политици всуе се морите.

 14. 14 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1196 Весело

  Ще се изказват от място? Е, вече не им мърдат хемороидите - и без това единствения спорт на повечето беше разходката от място до трибуната, сега вече и това отпада.

  Затова нямам търпение да се нанесат - подмятанията от място към изказващия се ще станат доста по-интересни, когато не се знае кой е подвикнал.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 15. 15 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 395 Неутрално

  А щяха да я свършат за началото на 2019, дори по-рано - тръбяха, че ще е за европредседателството, което обаче бе изместено 6 месеца напред, заради БРЕКЗИТ-а!
  И безсрамниците - стъклен покрив си сложиха!!!Господ Бог да им гледа наглсотта и кражбите, лъжите и безхаберието!

 16. 16 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 395 Неутрално


  До коментар [#9] от "Alexander97":


  Изкаха да се покажат пред Европа.За европредседателстовто се стягаха с тази зала, но БРЕКЗИТ-а ги обърка - 6 месеца изтеглиха нашето и не смогнаха.Ама, явно, и без това нямаше да го направят.
  А всъщност - за да си им е удобно.Не на нас, които ги избираме, за да работят за благото на всички ни, а само и единствено - за тяхно!!!

 17. 17 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  Новата зала определено няма да повиши КПД-то на провалената представителна (фасадна) демокрация. Идва времето на директната демокрация, където пак ще има политици и партии, но и където суверенът ще има последната дума, вкл. за харчове като този.

 18. 18 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 593 Разстроено

  "Какво ни донесе демокрацията"?
  ....крадливи ченгета, некадърници, завистници и нерегистрирани проститутки дегизирани като биволици с Визия....
  вкратце Балкански ми табиети, от Диарбекир до Босна/Херцеговина.... и Гърция в този кюп..

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 19. 19 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 702 Неутрално

  ОТГОРЕ КЪДЕ БЕШЕ ПЕТОЛЪЧКАТА ТИКВА ИЛИ БУХАЛЧИЦА ШЕ СЛОЖИТЕ ИЛИ ШЕ СИ ВЪРНЕТЕ ПЕТОЛЪЧКАТА ТЕ И ТАКА И ТАКА СИЧКИТЕ СА СИ КОМУНЕТА

 20. 20 Профил на jif44392826
  jif44392826
  Рейтинг: 233 Гневно

  Най-голямата простотия. Бутат тавана, за да сложат ферми, които да държат стъклен таван. Егати смотаната история. Тази промяна със сигурност е надула яко бюджета.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK