За поредна година България няма да изпълни ангажиментите си към НАТО

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов на учението Saber Guardian

© Надежда Чипева

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов на учението Saber GuardianЗа поредна година България няма да спази ангажиментите си към НАТО за модернизация на армията. Всяка година страните подават "обещанията" си към централата на Алианса, след като бъдат приети националните бюджети. За 2018 г. правителството е предвидило 1,635 млрд. лв. за отбрана според официални данни на НАТО. От тази сума 20% трябва да са за модернизация. До края на годината обаче, в най-оптимистичния вариант, ще има сключен договор за купуване на нови изтребители срещу 226 млн. лв. В понеделник бяха отворени предложенията от три държави.


В бюджета на Министерството на отбраната няма графа "модернизация и превъоръжаване". Парите за модернизация се отпускат от правителство целево и при провал на проектите се пренасочват в следващата година. Парите за нова техника и модернизация извън трите големи проекта (за изтребители, бойни машини за пехотата и кораби) влизат в графата "капиталови разходи" и също се отчитат като пари за модернизация. В тази графа са и парите за ремонт на руска техника, като ремонтите на МиГ- 29, както плащания по секретни проекти и рамкови споразумения, които не носят нови способности на армията. За разлика от другите страни от НАТО парите, давани за пенсии на военните, не са включени в бюджета и съответно в отчетите пред НАТО, като разход за отбрана. Според източници на "Дневник" правителството планира тези, около 300 млн. лв. годишно, също да се отчитат и така ще се доближат заветните 2%.


Решението за увеличаване на бюджета за отбрана на страните от НАТО до 2% от БВП беше взето с консенсус от държавите членки през 2014 г. Тогава това е бил средният за пакта дял на разходите за отбрана. Промяната е направена след анексирането на Крим от Русия и възхода на "Ислямска държава" в Близкия Изток.
Достигането на 20% от разходите за отбрана за модернизация на този етап изглеждат трудно достижими. Според Велизар Шаламанов, който е бивш служебен министър на отбраната, бивш заместник-министър и бивш ръководител на две дирекции в НАТО, тези 20% дори не са достатъчни за да преодолеят десетилетното изоставане на армията.


Поне 171 млн. лв., предвидени за модернизация, няма да бъдат усвоени от бюджета на министерството на отбраната за 2018 г. Толкова са парите, отделени за придобиване на многофункционални модулни патрулни кораби за Военноморските сили и за бойни машини за пехотата. Твърде вероятно е и договорът за нови изтребители също да не бъде сключен до края на годината. Предвиденото плащане за него за тази година е 678 млн. лв. Тъй като проектите се бавят, няма да се стигне до пописване на договор и няма да има плащания тази година. Поне част от тези пари ще отиде за модернизация на стара съветска техника. "Смятам, че тези средства, ако не бъдат усвоени тази година, да бъдат отделени за ремонта и поддръжката на съществуващата техника. Още миналата година сме направили необходимото да се сключат рамкови споразумения, за да може да бъдат сключвани договори", каза вчера министърът на отбраната Красимир Каракачанов.


"Чакаме колегите от проектния екип и борда за управление на проекта и също и за флота да завършат искането за предложение, за да бъде то одобрено и изпратено", каза заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, попитан от "Дневник" какво става с проекта за бойните машини на пехотата. "Как ще изпратим искане за предложение на 10 октомври и ще искате договор на 31 декември?", попита на свой ред Запрянов.


"Такива сложни проекти изискват подходящи структури, които да ги готвят и водят. Виждате за бойната машина и за кораба, колко време мина и се забави искането за предложение (RFP). В Швеция и в САЩ с тези въпроси се занимават специални агенции и ръководителите на тези проекти не са командирите на видовете въоръжение сили", добави Запрянов. В предстоящия преглед на отбраната ще се мисли как да се преструктурират звената, които се занимават с модернизация. В министерството вместо една няколко структури се занимават с проектно управление, модернизация и индустриално сътрудничество, което според Запрянов не е нормално.


Подобно се развиха събитията и през миналата 2017 г. Според обещанията на база на приетия бюджет България беше сред отличниците в НАТО с 1.57 % от БВП и над 29% разходи от бюджета за отбрана за ново оборудване. Според актуализираните данни на НАТО през 2017 г. България е похарчила 1,255 млрд. лв. за отбрана, което прави 1.27% от БВП.


В бюджета на Министерството на отбраната за 2017 г. бяха заложени 231 млн. лв. за проектите за купуване на нов самолет за военновъздушните сили и за построяване на два кораба за военноморските сили, които още не са довършени.


За съжаление тези средства ще се опитат да ги пренасочат към други проекти, които не създават нови способности, коментира Велизар Шаламанов. Ангажиментът ни е за 20% нови способности, ние се движим между 3 и 6 % и то по различни критерии, каза Шаламанов. Отлагането на проектите е по-скоро механизъм за преразпределението на тези пари, което се е превърнало в практика и прилича на система, смята Шаламанов. Парите ги задържа Министерството на финансите, но после им дава 50-60 млн. лв., които се разходват за неща, които не са свързани със създаването на нови способности, добави той. Шаламанов смята, че премиерът Бойко Борисов трябва да вземе мерки. Той припомни, че министърът на отбраната Красимир Каракачанов се зарече, че "става, сдава и се уволнява", ако не бъде сключен договор по нито един от проектите за модернизация на армията до края на годината. Каракачанов вчера коментира, че е говорил за евентуална оставка "ако не се осигурят пари за модернизация на армията". "

Коментари (113)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  Шкембе войводата е савецки патреот и има задължения към рООсия.

 2. 2 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Всеки с приоритети си, какво да се прави, но ние страдаме.

 3. 3 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2358 Неутрално

  Бойко Борисов трябва да вземе мерки. Той припомни, че министърът на отбраната Красимир Каракачанов се зарече, че "става, сдава и се уволнява", ако не бъде сключен договор по нито един от проектите за модернизация на армията до края на годината. Каракачанов вчера коментира, че е говорил за евентуална оставка "ако не се осигурят пари за модернизация на армията". "

  Тъй като модернизацията клони към НУЛА, Кара-Иван да става, да сдава, да се уволнява и със строева крачка към следствие, съд и където му е мястото – затвора!
  Марионетка, на която конците се дърпад от североизток!
  Само търбухчето му е "модернизирано" видимо!

 4. 4 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 798 Неутрално

  На голо дупе, чифте пищови. За къв чемер ни е този расистки инструмент.

 5. 5 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4039 Неутрално

  Благодарност към автора на статията, който неотстъпно следи за сектора и по-точно за негативното деградиращо развитие на процесите в него. Изглежда премиерът има някаква своя концепция на хитруване в бюджетната политика - отчита се положително салдо като не се изпълняват поетоте междинародни задължения на страната. Министри се уволняват лесно...

 6. 6 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2917 Неутрално

  и за поредна година никой не нападна България и Австрия никой не нападна(тя и 0.002% не смята да дава), и Македония никой не нападна и ....

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 7. 7 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3439 Неутрално

  С тия убавци начело на държавата - има ли изненадани? 😈

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 8. 8 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 479 Неутрално

  БЪЛГАРИЯ ХВЪРЛЯ ВСИЧКИ СИЛИ И СРЕДСТВА ДА ПАЗИ ЗАДНИКА ДОФТОР ДОГАН.КАКВО ТУК ЗНАЧИ НЕКАКВО СИ НАТО????

 9. 9 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 385 Неутрално

  До коментар [#6] от "дерибеев":

  Ежедневно сме атакувани от рашистан. На практика сме под окупация от тези кърлежи.

 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4788 Неутрално

  До коментар [#5] от "daskal1":

  Стъкмистика и неправомерно обсебване на фондове = "стабилност" !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4788 Весело

  До коментар [#9] от "truly":

  Пази се !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2917 Неутрално

  До коментар [#9] от "truly":

  айде по сериозно , и от Иран бяхме и от СК бяхме

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 13. 13 Профил на pafaka22
  pafaka22
  Рейтинг: 794 Неутрално

  До коментар [#7] от "Norman Granz":


  С тия убавци начело на държавата - има ли изненадани? 😈
  —цитат от коментар 7 на Norman Granz


  Няма изненадани. Това развитие се очакваше, вероятно и догодина ще е същото. Борисов ще се ослушва, ще се прави на разсеян, ще сменя комисии и т.н. докато му изтече мандата. После отначало.

 14. 14 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Има 2 начина:
  1. Исландия - нямаш армия, но друг те пази
  2. Имаш армия и си се грижиш адекватно за нея.
  Ама тая мъка, дето е сега, наливане на пари за кърпене на морално остаряла техника и войници, дето метат плацовете - няма смисъл.
  И понеже някой спомена Австрия - те имаха същата дилема преди години. Ужасно остарели самолети и демотивирани войници. Минаваш покрай поделението, виждаш един раздърпан Щаер на плаца и до него седнал войник на стол и спи. Избраха да се модернизират и сега нещата са съвсем други. Ама за Синята каска модернизацията е задължителна казарма и разглобяване / сглобяване на автомат.

 15. 15 Профил на Jordan J
  Jordan J
  Рейтинг: 269 Неутрално

  За агентите на Москва, окопани по всички места във властта, е важно да изпълняват заповедите на началниците си, в които едва ли влиза изпълнението на ангажиментите към НАТО.

 16. 16 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4788 Весело

  До коментар [#15] от "Jordan J":

  Дай направо имената.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 385 Неутрално

  До коментар [#11] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Как да се пазя, другарю? Имат си пристанища в България, плащам им редовно данък "освободител" с горивата, ще им изплащам самовар десетки години, а са назначили за да контролират и разни амедовци, бели златки, войводи... имат си телекоми, банки, контролират енергетиката.. пълно е и с техни фенове, като теб, които обапе упорито отказват да се заселят в сибирските полета. Как точно да се опазя?

 19. 19 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  СРАМОТА!!!
  А се ослушваме за чл.5!!!!!

 20. 20 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3439 Неутрално

  До коментар [#13] от "pafaka22":

  "Борисов ще се ослушва, ще се прави на разсеян, ще сменя комисии и т.н. докато му изтече мандата. После отначало."

  Бе важното е началниците (Тръмп и Путин) да се разбЕрат, ние малките сме лесни.

  Така си е свикнал от славните бухалкаджийски години: Трайте да чЕкаме шефовете (Пашата и Маджо) да се разбЕрат, ние редовите мутри изпълняваме.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 21. 21 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  Важното е, че Каракачанов изпълнява ангажиментите към себе си

 22. 22 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2117 Неутрално


  " става, сдава и се уволнява ... "


  Никога !
  Това са стойкарски изхвърляния на миризливия подгушник-доносник Иван . Този няма грам достойнство и е толкова алчен, колкото е дебел !
  Лошото е, че десните партии или дремат, или се " изявяват " в интернет !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 23. 23 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3439 Неутрално

  До коментар [#21] от "rainbou1":

  "Каракачанов изпълнява ангажиментите към себе си..."

  Ааа, не! Като истински патреот, агентът на ДС Иван има ангажименти главно към Русия.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 24. 24 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2917 Неутрално

  До коментар [#19] от "selqnin":

  Тръмп не даде ли ясен отговор за чл 5 с пример Черна гора

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 25. 25 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4039 Неутрално

  До коментар [#10] от "КМЕТ В СЯНКА":

  В едно съм сигурен, че никой не уважава дребните мошенници, а май такъв имидж на страната се създава от тези "ръководители"..

 26. 26 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 700 Неутрално

  "Успешните" министри са тези, които нищо не правят, а тези които са се опитали да работят, получават от Цацаратурата статут на обвиняеми.
  Бойко както обикновено е зает с други глобални проблеми, напр. с кокетни стадиончета. Или с мачлета.

 27. 27 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3439 Неутрално

  До коментар [#25] от "daskal1":

  "... никой не уважава дребните мошенници..."

  Бих допълнил: Който се опитва да се хареса на всички, накрая всички го презират.

  Бойко Борисов не остави никакво съмнение в мен, откакто заяви, че е по-добре в Черно море да плават сърфове и русалки, отколкото Натовски кораби (които да дразнят братушките).

  Комбинацията от страхливец (Бойко) и резидент (Радев) начело на държавата е ФАТАЛНА.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 28. 28 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 700 Неутрално

  " става, сдава и се уволнява ... "Никога !Това са стойкарски изхвърляния на миризливия подгушник-доносник Иван . Този няма грам достойнство и е толкова алчен, колкото е дебел !Лошото е, че десните партии или дремат, или се " изявяват " в интернет !
  —цитат от коментар 22 на niksan1


  Ами с интернет, с какво друго? Всичко друго става с пари, не много, но все пак пари. А Бойко ги отряза отвсякъде, дори и по ТВ-тата не ги виждаме.

  Преди 2 дена Община Варна реши да изкупи дяловете на Гергов от "Търговски дом" АД за 43 млн. 43 млн които са на книга, но кмета на ГЕРБ ще ги даде на Гергов. Всъщност не на Гергов (да не бъдем наивни), а на БСП. А десните нямат пари да се гръмнат, и освен интернет не им остава нищо друго.

 29. 29 Профил на Goldmantelziesel
  Goldmantelziesel
  Рейтинг: 269 Весело

  Ей ся оранжевия смешник ва обяви за враг номер 1 на САЩ. И ва препика 3 пъти в Твитера.

 30. 30 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 636 Неутрално

  "Успешните" министри са тези, които нищо не правят, а тези които са се опитали да работят, получават от Цацаратурата статут на обвиняеми.Бойко както обикновено е зает с други глобални проблеми, напр. с кокетни стадиончета. Или с мачлета.
  —цитат от коментар 26 на historama


  Парите за изтребителите ще отидат за стадиончета. И яхтени портове за платноходки и русалки

 31. 31 Профил на anihilator_jack
  anihilator_jack
  Рейтинг: 569 Разстроено

  За разлика от другите страни от НАТО парите, давани за пенсии на военните, не са включени в бюджета и съответно в отчетите пред НАТО, като разход за отбрана. Според източници на "Дневник" правителството планира тези, около 300 млн. лв. годишно, също да се отчитат и така ще се доближат заветните 2%.
  -------------------------
  Без коментар..................

  Veritas odium parit obsequim amicos
 32. 32 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 685 Неутрално

  Политиката на България към ангажиментите ни към НАТО може да се нарече "пасивно съботиране". Нищо не правим освен да предизвикваме шум чрез кьорфишеци.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 33. 33 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Първият ангажимент на БГ е към гражданите й. Университетски болници с тоалетни с клекала. Населението намаля с близо 2 М (25%!!) не поради липса на изтребители и крайцери!

  Мърфи е оптимист!
 34. 34 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5749 Неутрално

  Не им е приоритет. Ангажиментите към Русия обаче винаг са изпълнени. Ето това е приоритет :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 35. 35 Профил на white rabbit
  white rabbit
  Рейтинг: 269 Неутрално

  [quote#21:"rainbou1"]Важното е, че Каракачанов изпълнява ангажиментите към себе си [/quo
  Изпълнява ангажиментите към мама раша. И добре си върши работата. Никаква боеспособна техника няма да закупи. На път е да осъществи обаче идеята си за доброволна служба. По скоро тези доброволци ще са нещо като паравоенни

 36. 36 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2358 Неутрално

  и за поредна година никой не нападна България и Австрия никой не нападна(тя и 0.002% не смята да дава), и Македония никой не нападна и ....
  —цитат от коментар 6 на дерибеев


  ...и Папуа Нова Гвинея, и 149 други страни никой не нападна, но драги Бейдери ние участваме в НАТО, Европейски съюз! В съюза има правила и задължения като във всеки съюз. След като си участник и си приел правилата, получаваш материални облаги, трябва и да изпълняваш ПОЕТИТЕ ЗАДЪЛЖЕНИЯ! Не като хитър шоп да местиш парите от едини джоб в другия и да опитваш счетоводно да лъжеш!
  А това, че не сме нападнати с Австрия и Македония е хубава новина докато ни нападнат :-)!

 37. 37 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 394 Неутрално

  Хайде стига глупости ...
  21 страни от НАТО не изпълняват критериите от 2% от БВП, дори има много които не изразходват и 1% обаче тук трябва да се правим на отличници ли при положение, че страни като Германия дори дават по-малко пари от нас , въпреки, че са най мощната икономика в Европа.

  България е заявила 2% през 2024 и не е нужна никаква истерия.
  Така или иначе тогава ще харчим над 200 милиона на месец за отбрана и въпреки , че сме най бедни в Европа, еър полисинг се извършва от наши самолети, а други страни са си предоставили възудшното пространство да се охранява от други страни от ЕС.

  Не е само да си купим нови самолети, но един час полет ще ни струва по 11 хиляди долара , ако 8 самолета летат дневно по два часа за тренировки, ще харчим по 170 хиляди долара дневно само за тренировъчни полети.

 38. 38 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 575 Весело

  Това да си ремонтираш старата трошка и да викаш, че се модернизираш...Евала воеводо, ашколсун патрЕоте...
  Как ще се сгъне агент Иван да подпише договора за пепелянките- не ми се мисли

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 39. 39 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 974 Неутрално

  Я някой запознат да каже тези около 320 млн., дето са заделени в бюджета за отбрана за 2018 г. за проектите за модернизация, ако не бъдат усвоени къде отиват? Ако е в излишъка, дето оня боклук Горанов с воднистите очета, като на Ам-Гъл, ще опатка в края на годината, моткането е много лесно да се обясни.

 40. 40 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 700 Неутрално

  До коментар [#33] от "султана глаушева":

  А ако се закрие МО ще се заделят още повече средства и за здравеопазване, и за университетите (първото е свързано с фармацевтичната мафия, а второто с професорската, които като хвърковатата чета хвърчат от университет до университет).
  Впрочем те университетите не станаха ли повече от училищата?

 41. 41 Профил на tamplierr
  tamplierr
  Рейтинг: 426 Весело

  Дебелия затова е сложен там .Само празни приказки и накрая едно нищо за БА.

  Уновундобългарин -Закон за защита на държавата ЗЗД .Цецка Цачева ”Невинаги корупцията е престъпление”Отбор три Шушани-Бойко,Цацаров,Пеевски .Лудоста е пътят към ВЕЛИЧИЕТО
 42. 42 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 700 Неутрално

  "...За разлика от другите страни от НАТО парите, давани за пенсии на военните, не са включени в бюджета и съответно в отчетите пред НАТО, като разход за отбрана...."

  До Георги Ангелов!
  Г-н Ангелов, имате ли информация от кой фонд се изплащат 20 РЗ при пенсиониране на военните? Започвам да си мисля, че те ще са сметка на пенсионния?

 43. 43 Профил на Поручик Балканец
  Поручик Балканец
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Двете неща, по които си приличат политиците и циганите са:

  1. И едните, и другите крадат като за световно;

  2. И едните, и другите лъжат като за световно;

  Или ако подложим чертата - циганизацията върви и отгоре, и отдолу, на това в средата не му остава избор.

  Интересно, а ако бяха сложили циганин за Министър на Отбраната, тия от НАТО и ЕС дали биха направили разлика?

 44. 44 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4788 Неутрално

  До коментар [#18] от "truly":

  Ами бягай .

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 45. 45 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4866 Неутрално

  До коментар [#37] от "001":

  Нали? А колко по-хубаво би било нищо да не харчим и направо да се надупим на Москва!

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 46. 46 Профил на tomyd
  tomyd
  Рейтинг: 311 Неутрално

  До коментар [#33] от "султана глаушева":

  Веднъж да се съглася с вас. Абсолютно сте права. Населението намаля поради половин вековната изостаналост в икономическото развитие на страната ни, осигурено с любезното съдействие на руско-съветските ви другари и ангажимента на правителството е да ни пази от попълзновенията на същите тези "братушки".

 47. 47 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 700 Неутрално

  До коментар [#18] от "truly":Ами бягай .
  —цитат от коментар 44 на КМЕТ В СЯНКА


  Кмете, ти май наистина си комунистче? От ония най-вредните. Които гонят българите от България, и масово я заселват с руснаци. Започнаха най-вече с Източна България, но те вече плъзнаха и малко по-на запад.
  2 млн българи са заминали, на тяхно място пристигнаха над 400 000, а може би и повече. кметът на Бургас получи руски орден, защото открил за руските деца училище с руска учебна програма. Пак данък раша

 48. 48 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 523 Неутрално

  До коментар [#18] от "truly":

  като се позиционираш на Терминал 1 с билет за wizzair

  гошо
 49. 49 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 869 Неутрално

  Българските грандомани, които ни донесоха 3 национални катастрофи, участваха във всякакви идиотски военни пактове, които изпращаха българчета като пушечно месо да ги убиват ей така , за нищо, трябва да бъдат държани далеч от управлението на държавата. Не ни трябваше участие във Варшавския договор, нито днес в НАТО. Югославия макар и комунистическа не беше член на Варшавския договор, защото братята сърби имат достойнство! Варшавският договор ни закара в Чехословакия 1968, да се смразяваме с най- близките си на света приятели, а НАТО в Ирак и Афганистан, държави, с които винаги сме имали приятелски отношения. Всеки, който е имал общуване с граждани на Иран е останал изумен от топлите, приятелски чувства към нас българите! А се канят и с тях да се бият. Аз не ща да се бия с иранчаните, нито да ме пазят от руснаците! От Садам Хюсеин българите и българската държава бяха видели единствено добро, а изпратиха войничета да се бият срещу него. Дадохме абсолютно невинни жертви! Неутралитет до края на света! За защита- високотехнологични оръжия за самозащита. Създаването им ще ни излезе по- евтино от участието във всякакви военни пактове и блокове. А и НАТО е абсолютен анахронизъм. След разпускането на Варшавския договор, трябваше да се разпусне и НАТО, но не се случи- подло и коварно! Израелците не искат никой да ги пази, НАЛИ?! А по ресурси и население са по- малко от нас. Срещу Северна Корея се зъбиха, зъбиха, но накрая се отказаха от инвазия, седнаха на масата за преговори, НАЛИ!

 50. 50 Профил на Николай_1
  Николай_1
  Рейтинг: 681 Неутрално

  До коментар [#27] от "Norman Granz":

  Няма по-опасен човек от страхливецът с власт в ръцете

 51. 51 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 523 Неутрално

  До коментар [#45] от "Alarmstufe: Rot":
  Въпроса можем да го решим ,като дадем Атия примерно за база на Военноморски флот на Русияи закупим нови самолети от тях

  гошо
 52. 52 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Ей сега ще дойде Тръмп, ще ни наложи мита, ще ни продаде нещо за милиарди и ще погали хелоуина по темето.

 53. 53 Профил на tomyd
  tomyd
  Рейтинг: 311 Весело

  До коментар [#49] от "bobhunter":

  Как успяхте в толкова малко думи, да съберете толкова много лъжи, умът ми не го побира!?

 54. 54 Профил на tomyd
  tomyd
  Рейтинг: 311 Неутрално

  До коментар [#51] от "гошо":

  Както стана в Сирия ?

 55. 55 Профил на ultra_61
  ultra_61
  Рейтинг: 573 Весело

  До коментар [#18] от "truly":

  ±++++++++++!!!!!!!!

 56. 56 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1169 Неутрално

  Е то шкембака нали затова го туриха там, за да не ги изпълнява.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 57. 57 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Данък Росссссия трябва да продължи да се плаща. Предизборен ангажимент на шкембели-войвода и останалата паплач....

  Слушкаш Шорош, папкаш грантове! (Верую на Киселото, миризливо и кресливо, неолиберално-марксистко л@йно ...невник...)
 58. 58 Профил на Поручик Балканец
  Поручик Балканец
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#50] от "Николай_1":

  Има. Това е страхливецът - подлец на власт.

 59. 59 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4866 Неутрално

  До коментар [#51] от "гошо":

  Кой въпрос ще решим? С присъединяването ни към руската педерация ли? Отколешната ви мечта на всички майцепродавци на руска служба?

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 60. 60 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Радеффф е предател.Той никога няма да воюва срещу Россията му.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 61. 61 Профил на Stoyko Tsochev
  Stoyko Tsochev
  Рейтинг: 217 Неутрално

  България трябва да напусне НАТО!!

 62. 62 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2410 Неутрално

  Абе който се е съюзил с нас...

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 63. 63 Профил на arminius
  arminius
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Един 16-километров марш на скок ще подейства много освежително на този угоен шопар!

 64. 64 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 700 Неутрално

  До коментар [#49] от "bobhunter":

  "...защото братята сърби имат достойнство! ..."
  Как да те нарека? Из.ет?
  Сърбите не са ни братя. Не само заради 1885г., но и заради 1923. Те могат да са братя на една особена чалгаджийска измет от Западна България, които ядат сръбска скара, слушат сръбска музика, ходят на концерти на сръбски чалгаджийки, и мислят за бой и еб@н.
  Не мога да забравя 2 новогодишни концерта с един сръбски чалгаджия.

 65. 65 Профил на 5149mich
  5149mich
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  С руски политици не се прави нищо. Как да си изпълним задълженията!?

 66. 66 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1405 Неутрално

  Отдавна го повтарям: Правителството лъже всяка година НАТО за процентите от БВП за отбрана! ГЕРБ, сър!

 67. 67 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4866 Неутрално

  До коментар [#49] от "bobhunter":Как успяхте в толкова малко думи, да съберете толкова много лъжи, умът ми не го побира!?
  —цитат от коментар 53 на tomyd


  Колега, канех се данапиша същото!

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 68. 68 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1405 Неутрално

  Я някой запознат да каже тези около 320 млн., дето са заделени в бюджета за отбрана за 2018 г. за проектите за модернизация, ако не бъдат усвоени къде отиват? Ако е в излишъка, дето оня боклук Горанов с воднистите очета, като на Ам-Гъл, ще опатка в края на годината, моткането е много лесно да се обясни.
  —цитат от коментар 39 на Николай Николов


  Тия 320 милиона + излишъка 2.5 милиарда лева + буферите в бюджетите на министерствата - 400-500 млн. лева, са пари, които не са гласувани от парламента къде да отидат и в края на годината се раздават за ударно "усвояване" по държавни поръчки и на недоволни и протестиращи като данък стабиУност.
  Затова на края на годината приключваме с лек дефицит, вместо с излишък.

 69. 69 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4788 Неутрално

  До коментар [#47] от "historama":

  Нали знаеш, че е любимецът на бойко ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 70. 70 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4788 Весело

  До коментар [#66] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Само си въобразяват, че ги лъжат. Всичко се знае с абсолютна стойност преди още данните да стигнат до бюрата на първенците.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 71. 71 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3155 Весело

  Обаче пък към Русия си ги изпълняваме.

 72. 72 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3332 Любопитно

  300 млн. лв. годишно, също да се отчитат и така ще се доближат заветните 2%.
  =======
  Вай бе..... каква хубава цифра....
  Има страни които харчат 30 милиарда долара затова, че са в НАТО......

  Bukalemun
 73. 73 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1405 Неутрално

  "...За разлика от другите страни от НАТО парите, давани за пенсии на военните, не са включени в бюджета и съответно в отчетите пред НАТО, като разход за отбрана...."До Георги Ангелов!Г-н Ангелов, имате ли информация от кой фонд се изплащат 20 РЗ при пенсиониране на военните? Започвам да си мисля, че те ще са сметка на пенсионния?
  —цитат от коментар 42 на historama


  Парите за обезщетения при пенсиониране на военнослужещите, както и осигурителните плащания на всички се включват в рамките на средствата за "Персонал" в бюджета на МО. Тоест, парите за обезщетения при пенсиониране на военните не се изплащат от НОИ, а от МО.

 74. 74 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 974 Неутрално

  До коментар [#68] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Не съм сигурен, че не са гласувани от Парламента. Нали се гласува Закон за държавния бюджет. Част от него е и бюджетът за отбрана, а в него има част за модернизация, а алокирани еди-колко си пари за следващата година.
  Въпросът е, ако не отидат там, където е разписано в Закона за бюджета в края на минала година, си отиват в кюпа за доусвояване в края на годината, нали?

 75. 75 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Важното е да си изпълним ангажиментите към агресора и окупатор Лилипут.
  (И да продължаваме да цоцаме от ЕС и НАТО, естествено).

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 77. 77 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3439 Неутрално

  До коментар [#33] от "султана глаушева":

  "Първият ангажимент на БГ е към гражданите й."

  https://www.youtube.com/watch?v=9oByFBpMgcA

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 78. 78 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 235 Неутрално

  До коментар [#1] от "4ort":

  Този има едни задължения и те са към собствените офшорни сметки където кътта откраднатото от нагласени държавни поръчки и рушвети. Други задължения има само в тази връзка както и останалите крадливи политиканиу.

 79. 79 Профил на Чубакът
  Чубакът
  Рейтинг: 271 Неутрално

  Българските грандомани, които ни донесоха 3 национални катастрофи, участваха във всякакви идиотски военни пактове, които изпращаха българчета като пушечно месо да ги убиват ей така , за нищо, трябва да бъдат държани далеч от управлението на държавата. Не ни трябваше участие във Варшавския договор, нито днес в НАТО. Югославия макар и комунистическа не беше член на Варшавския договор, защото братята сърби имат достойнство! Варшавският договор ни закара в Чехословакия 1968, да се смразяваме с най- близките си на света приятели, а НАТО в Ирак и Афганистан, държави, с които винаги сме имали приятелски отношения. Всеки, който е имал общуване с граждани на Иран е останал изумен от топлите, приятелски чувства към нас българите! А се канят и с тях да се бият. Аз не ща да се бия с иранчаните, нито да ме пазят от руснаците! От Садам Хюсеин българите и българската държава бяха видели единствено добро, а изпратиха войничета да се бият срещу него. Дадохме абсолютно невинни жертви! Неутралитет до края на света! За защита- високотехнологични оръжия за самозащита. Създаването им ще ни излезе по- евтино от участието във всякакви военни пактове и блокове. А и НАТО е абсолютен анахронизъм. След разпускането на Варшавския договор, трябваше да се разпусне и НАТО, но не се случи- подло и коварно! Израелците не искат никой да ги пази, НАЛИ?! А по ресурси и население са по- малко от нас. Срещу Северна Корея се зъбиха, зъбиха, но накрая се отказаха от инвазия, седнаха на масата за преговори, НАЛИ!
  —цитат от коментар 49 на bobhunter


  Преливаш от пусто в празно. Обикновеният българин е слабохарактерен и винаги иска да е под нечия пола - няма значение дали е руска, натовска или друга. Точно затова и толкова агресивно шушумигите плюят по идеята за неутралитет - защото шушумигата не знае как се пази неутралитет. Той е страхливец и също като циганите става смел само на тумба. Шушумигата трябва да е „натовец“, да е барабар Петко с мъжете, за да не му личи какъв безгръбначен голтак е.

  И между другото, България вече има отлична застраховка за националната сигурност - военните бази, които ползваме съвместно със САЩ. Единственото, от което имаме нужда, е нова техника, реформа, сито за личния състав, и повече и по-разнообразни съвместни учения. НАТО е излишно и ни натяга отговорности и рискове, от които изобщо нямаме нужда. Ако литовците, латвийците и всякакви подобни имат проблем с руснаците...ми кофти за тях.

  "The nation which can prefer disgrace to danger is prepared for a master and deserves one." || Economic Left: -3.75 || Social Authoritarian: 1.38
 80. 80 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4788 Весело

  До коментар [#79] от "Чубакът":

  Кои бази ползваме съвместно и кои не ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 81. 81 Профил на Чубакът
  Чубакът
  Рейтинг: 271 Неутрално

  До коментар [#79] от "Чубакът":Кои бази ползваме съвместно и кои не ?
  —цитат от коментар 80 на КМЕТ В СЯНКА


  Граф Игнатиево (изтребителна авиация) и Безмер (щурмовици), а на полигона в Ново Село се правят съвместни сухопътни учения.

  "The nation which can prefer disgrace to danger is prepared for a master and deserves one." || Economic Left: -3.75 || Social Authoritarian: 1.38
 82. 82 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4788 Неутрално

  До коментар [#81] от "Чубакът":

  А кои НЕ ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 83. 83 Профил на Чубакът
  Чубакът
  Рейтинг: 271 Неутрално

  До коментар [#81] от "Чубакът":А кои НЕ ?
  —цитат от коментар 82 на КМЕТ В СЯНКА


  Всичко останало - Крумово, Враждебна, Атия, поделенията на сухопътните части.

  "The nation which can prefer disgrace to danger is prepared for a master and deserves one." || Economic Left: -3.75 || Social Authoritarian: 1.38
 84. 84 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Какви изпълнени ангажименти от шкембелии и агенти?!

 85. 85 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4788 Неутрално

  До коментар [#83] от "Чубакът":

  Добри новини.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 86. 86 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2262 Неутрално

  300 млн. лв. годишно, също да се отчитат и така ще се доближат заветните 2%.=======Вай бе..... каква хубава цифра.... Има страни които харчат 30 милиарда долара затова, че са в НАТО......
  —цитат от коментар 72 на eti mehter


  Коя Турция ли бе????Ако не е САЩ ,твоята изостанала Турция ще я тупа всеки като брашнян чувал!Хихи....

  shlshlshlshl
 87. 87 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1703 Неутрално

  Ами да няма да се купуват самолети и друга бойна техника и ето 2 милиарда лева бюджетен излишък. И какво ще ги правим? Ще ги разпределим като заплати на чиновници и депутати,които ще гласуват за Герб в предстоящите местни избори и ще купуваме кметове на БСП,защото ако изгубим тези избори това значи,че електоратът се е отдръпнал от нас и отиваме и на парламентарни избори. Ще измислим и още няколко агенции,за да назначим електорат и там,а когато свършат парите ще вземем нов заем,а когато паднем от власт ще избягаме с откраднатите парички. Народът ще плаща заемите след нас,тоест ще духа супата.

 88. 88 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1405 Неутрално

  До коментар [#68] от "Котаракът на Шрьодингер":Не съм сигурен, че не са гласувани от Парламента. Нали се гласува Закон за държавния бюджет. Част от него е и бюджетът за отбрана, а в него има част за модернизация, а алокирани еди-колко си пари за следващата година.Въпросът е, ако не отидат там, където е разписано в Закона за бюджета в края на минала година, си отиват в кюпа за доусвояване в края на годината, нали?
  —цитат от коментар 74 на Николай Николов


  В Закона за държавния бюджет за 2018 година, тия пари за модернизация са отделно перо и не могат да се харчат за друго от МО. В закона пише така:

  "1.Максимален размер на ангажиментите за разходи, които могат да бъдат поети през 2018 г. 273 612,0 лева
  2.Максимален размер на новите задължения за разходи, които могат да бъдат натрупани през 2018 г. 435 548,0 лева"

  http://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp?idMat=120521

  Ако не се сключи договор, тия пари остават на разположение на Горанов и после се разпределят за "усвояване". Парламентът няма контрол върху тях, след като ги е гласувал, но не са похарчени по предназначение.

 89. 89 Профил на mr_vach
  mr_vach
  Рейтинг: 431 Любопитно

  Вие какво очаквахте от руския агент? Да модернизира армията на страна от НАТО ли?

  Порусначен народ- слаба държава
 90. 90 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1703 Неутрално

  До # 88. Парламенрът може да ги следи тези останали пари за отбрана,като следи дали са заложени в бюджета за следващата година.

 91. 91 Профил на Пацо Талпата
  Пацо Талпата
  Рейтинг: 2517 Неутрално

  заработали рублей на етом году

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 92. 92 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7240 Неутрално

  Това руско мекере, ако питаш, даже може да ни извади от НАТО.

 93. 93 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 974 Неутрално

  Цитат от Капитал:
  "По принцип Борисов никога не е бил фен на инвестициите в отбрана. Той обикновено ползва уж отпуснатите пари за превъоръжаване като фискален буфер, който преразпределя в края на всяка година поради "нестартиране" (и по-скоро саботиране) на проектите."
  Цялата статия:
  https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2018/10/05/3321626_izborut_na_iztrebiteli_e_predizvesten/ #comments

 94. 94 Профил на carlosestrada
  carlosestrada
  Рейтинг: 269 Неутрално

  важното е, че човекът, клел се във вярност на КПСС, за поредна година изпълнява клетвата си като агент на Държавна сигурност

 95. 95 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  Изпълняват плана по разходите, това ни е ясно. И не ни плашете с тези снимки на бог-толуми моля.

 96. 96 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 688 Любопитно

  Ми то ангажименти към Русия и към Нато едновременно, не става ...

 97. 97 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 523 Любопитно

  До коментар [#36] от "Alexander97":

  е и какви са тия материални облаги дето толкова ги получаваме особено пък от НАТО

  гошо
 98. 98 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 523 Неутрално
  До коментар [#59] от "Alarmstufe: Rot":

  с парирането на Русия, има ли тяхна база наша територия няма да ни нападат

  гошо
 99. 99 Профил на Пацо Талпата
  Пацо Талпата
  Рейтинг: 2517 Неутрално

  До коментар [#97] от "гошо":

  ти нали получаваш облаги от Русия, много ти се ще и от НАТО :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 100. 100 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#14] от "Killing Joke":

  Доклкото съм чувал в Астрия не се чудят откъде да извадят пари та пенсионерите им да не умрат от глад и за другите функции за които държавата носи отговрност , БВП и бюджета им при сходно население са само 8 пъти по високи от нашият, дори бюджета е 9-10 пъти по висок . Тоест за тях наистина можем да си говорим за дилема , за разлика от нас. Сега , защо имат пари , кво правят , пераат руски и мафиотски пари, построили са хиляди километри пист и тн , не важно , важното е , че ги имат.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK