Малка преднина на ГЕРБ пред БСП, отлив от Патриотите и ранен ръст на ДПС отчита "Алфа Рисърч"

Малка преднина на ГЕРБ пред БСП, отлив от Патриотите и ранен ръст на ДПС отчита "Алфа Рисърч"

© ДневникГЕРБ губи комфортната си преднина пред БСП, отливът на доверие в коалиционните им партньори - "Обединени патриоти", продължава, а електоратът на ДПС е мобилизиран неочаквано рано - месеци преди европейските избори през май 2019 г. Това са част от данните от новото национално представително проучване на социологическата агенция "Алфа Рисърч", направено между 23 и 30 септември чрез пряко стандартизирано интервю лице в лице сред извадка от 1027 души.


Към момента електоралната картина в България се очертава твърде интересна и с потенциал за различни линии на развитие до европейските избори догодина, отчитат социолозите от агенцията. Те коментират, че в резултат от ръста на критичните настроения сред избирателите партиите от управляващата коалиция и техните лидери губят доверие, което обаче не се трансформира към опозиционните формации и лидери.


Разликата ГЕРБ - БСП е 2.5%


ГЕРБ намалява с 2.3% електоралната си подкрепа в сравнение с юни (когато излезе предишното редовно изследване на "Алфа Рисърч" за електоралните нагласи - бел. ред.) и се установява на 22.2%, сочат данните. Така управляващата партия губи комфортната си преднина пред БСП и в края на септември ги делят само 2.5%.
БСП остава на практически същите си позиции от юни (19.7%), без да привлича нови избиратели. Намаляването на дистанцията се дължи изцяло на свиването (моментно или дългосрочно, още е рано да се каже) на управляващата партия. Ключовият проблем пред лидера на левицата Корнелия Нинова е, че не успява да легитимира партията като алтернатива на ГЕРБ и да предложи убедителни за българските граждани визия и модел на управление. Поради това те не успяват да надскочат електоралния си таван, на който стоят от дълго време насам, коментират от "Алфа Рисърч".


Регистрираната през юни частична загуба на електорална подкрепа за "Обединени патриоти" се затвърждава и през септември. С 4.7% вот от всички избиратели те биха прескочили парламентарната бариера, но низходящият им тренд ги поставя в по-слаби позиции, сочат данните. Освен това според социолозите БСП и ГЕРБ частично влизат в реториката на Патриотите, което също е фактор за разколебаване и преместване на избиратели.


ДПС: ранна мобилизация или повишено самочувствие


Нов елемент в електоралната картина, който проучването отчита, е ранната мобилизация сред избирателите на ДПС, тъй като обикновено вотът за движението започва да нараства в проучванията около месец преди вота. Сега обаче само за три месеца то достига до 6.6% деклариран вот. Според социолозите това може да се дължи както на специфична вътрешнопартийна мобилизация, така и на по-голямото самочувствие за тежестта на партията.


Както и в предишните проучвания, "Воля" остава под 4-процентната бариера.


Лек ръст се наблюдава при "Демократична България" (2.9%), но от "Алфа Рисърч" отбелязват, че едва следващите месеци ще покажат накъде ще върви подкрепата за извънпарламентарната опозиция, която започва да става по-разпознаваема, но все още слабо привлича фрагментираните десни избиратели.


"Макар да оставя впечатление, че избори в момента биха произвели относително същата политическа ситуация, подкрепата за всяка от основните партии е твърде неустойчива. Респективно и управляващите, и опозицията ги очаква оспорвана битка за гласове в предстоящите през 2019 г. европейски и местни избори", прогнозират от социологическата агенция.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK