Бареков се надява Сидеров да поведе консерваторите към европейския парламент (допълена)

Ян Захрадил, Волен Сидеров и Николай Бареков заемат места си за консервативната конференция.

© Велко Ангелов

Ян Захрадил, Волен Сидеров и Николай Бареков заемат места си за консервативната конференция.Избори 2023

Волен Сидеров е най-разпознаваемият консервативен политик в България според социологическо проучване, цитирано от евродепутата Николай Бареков. Според него Сидеров може и трябва да оглави голяма консервативна коалиция на европейските избори, която да стане втора сила. "Атака" ще кандидатства в Алианса на консерваторите и реформистите в Еврова (АКРЕ). АКРЕ се надяват да управляват в ЕС в коалиция с Европейската народна партия след изборите за Европейски парламент през май 2019 г. Волен Сидеров пък се надява "Обединени патриоти" да се явят на изборите в коалиция с други "патриоти". Това се разбра на конференция на тема "Обединеният консерватизъм - ключовата посока в развитието на България", на която присъстваше и Ян Захрадил, член на ръководството на ЕКР (групата в европейския парламент) и президент на АКРЕ.


Самата конференция започна с час закъснение, тъй като Бареков, Сидеров и Захрадил са се срещнали с премиера Бойко Борисов. Според Бареков срещата е била, за да се види дали е възможна коалиция между ЕНП и ЕКР след изборите. "Всичко е възможно", отговорил Борисов според Бареков. Ако двете европейски партии постигнат на изборите резултат 450 места (от 750), ще могат да взимат самостоятелни решения, смята Бареков. Той съобщи: "Колегите от "Атака" взеха решение, което одобряваме, че ще подадат своите документи за членство на нашата месечна среща в Кишинев". "Тук сме, за да се обединим, за да дадем път на новото консервативно обединение", заяви Бареков.


След него думата взе Сидеров, който беше написал изказването си, нещо необичайно според собственото му признание. "Ние, народите от бившия комунистически лагер, преминахме през големи изпитания. Аз съм участник в дисидентските антикомунистически движения отпреди 30 години. Основател съм на софийската организация на независимия профсъюз "Подкрепа", чийто създател д-р Константин Тренчев прекара няколко месеца в затвора за дейността си", прочете Сидеров. След падането на комунизма българите и братята им по съдба от Източна Европа очаквали бурен разцвет на демократическите свободи и стандарта на живот, но вместо това получили неолибералната доктрина за привилегии на малцинствата.
Затова Сидеров избирал да живее "в Европа на отечествата". "Нека заедно с нашите съмишленици от всички държави на евросъюза се включим в решаващата битка за Европа през май месец 2019 г.!", прочете Сидеров за финал на изказването си.


Консерваторите искат да имат комисари


Ян Захрадил обясни защо е важно консерваторите да са част от мнозинството в Европейския парламент. "Това, че сме част от мнозинството, би означавало, че ще можем да повлияем на избора на комисарите. Европейската комисия е главният изпълнителен орган на ЕС и подготвя законодателните актове, които после се имплементират от страните членки. Именно затова държим увеличим присъствието си", каза Захрадил. "Затова е толкова интересно да наблюдаваме опитите на Бареков да създаде широка консервативна коалиция. Разбира се, съвсем не е моя работа да съветвам как да се коалирате. Видях обществено допитване, което показва, че българското общество би се зарадвало на някои консервативни принципи", каза още Захрадил.


Проучването е правено от президентския съветник Борислав Цеков


Автор на проучването, което цитира Бареков, е правният съветник на президента Борислав Цеков през оглавявания от него Институт за модерна политика. Той беше и кандидат-депутат от БСП, и бивш депутат от НДСВ. "Агенцията на господин Цеков беше избрана с конкурс, финансиран от Европейския парламент", уточни Бареков. Цеков пък уточни, че то е правено от д-р Петко Петков.


Преди да прочете извадки от изследването, Цеков говори надълго и широко за "могъщия политически импулс, който е възходът на традиционните американски консерватори, чийто изразител е президента Тръмп". Според Цеков Тръмп слагал край на "статуквото на неолибералния глобализъм, което беше прието без алтернатива дори и у нас".


Волен Сидеров и Борислав Цеков

© Велко Ангелов

Волен Сидеров и Борислав Цеков


Според Цеков данните от проучването сочат доминация на съвкупния брой на хората, които се определят в дясното – 31%. Като крайнодесни се самоопределяли 1.9%, десни консерватори - 12%, а като десни либерали - 17%. В политическия център са 16%. Лявото е представено от 27%. Крайнолеви са 1.2%, 25% се определят като социалисти, а като социалдемократи - 5.5%.


"Това проучване констатира, че у нас има смесване и покриване на идеологически микс", констатира Цеков. Имало хора, искащи високи данъци, но са срещу еднополови бракове и бежанци и т.н..


Самото проучване все още не е публично.


По отношение на асоциирането на консервативните идеи с конкретни политически субекти изследването показва, че повече от 33 % посочват ГЕРБ като партия, която защитата консервативни ценности. Като други политически формации, изповядващи консервативните ценности, анкетираните са посочили партиите, съставляващи "Обединени патриоти", "Презареди България", "Демократи за силна България" и "Демократична България".


Сидеров се надява ВМРО и НФСБ да го приемат като водач


Рано е да се представи предизборен съюз, но моите идеи са този съюз да е "патриоти плюс", каза Волен Сидеров. Той добави, че държи "Обединени патриоти" да участват заедно на европейските избори и очаква отговор от другите лидери на партии в коалицията. Това са Красимир Каракачанов (ВМРО) и Валери Симеонов (НФСБ).


Надявам се, че моите колеги ще приемат това не като състезание между трите партии, а като едно мое водачество, което ще увлече и тях, каза Сидеров за подаването на документи за членство в АКРЕ.


Бареков добави, че ако трябва най-заслужилият да води листата за европейските избори, това ще е Волен Сидеров. "Нямам нищо против Сидеров да лидира този процес. Ако трябва да говорим за бой, мисля, че ако някой ме бие за носене на бой – това е той."


На въпрос от залата как Сидеров ще влезе в партийно обединение, в което е член и партията на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган - "Партия на справедливостта и развитието", Бареков отговори, че Ердоган е със замразено членство. "Докато "Атака" стане член на алианса, той ще бъде изключен", заяви Бареков. Политиката е изкуство на възможното, добави Сидеров.


"Атака" може и да не стане член на АКРЕ


Ян Захрадил няколко пъти е заявявал, че Крим е незаконно анексиран от Русия, а Волен Сидеров е на обратната позиция. "Трябва да се призная, че не съм съгласен със Сидеров по този въпрос", каза Захрадил пред "Дневник". "Наистина вярвам, че Крим е окупиран от Русия и това е направено в нарушение на международното право", каза Захрадил. Аз съм тук по покана на Николай Бареков, който е мой колега в Европейския парламент, който има наистина интересно изследване на общественото мнение, а как консервативните сили ще се обединят в България е български проблем, добави Захрадил.


"Този въпрос трябва да бъде отправен към моя приятел Николай Бареков, тъй като той е главният агент на обединението на консервативните сили и той трябва да намери начин", каза Захрадил, попитан как АКРЕ ще работи със Волен Сидеров, чиито позиции са анти НАТО и евроскептични.


За да стане "Атака" член на АКРЕ, трябва съгласието на всички 39 партии и е достатъчен само един глас против, уточни Ян Захрадил.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK