Президентът наложи вето върху Закона за държавната собственост

Президентът наложи вето върху Закона за държавната собственост

© Цветелина Белутова, КапиталПрезидентът Румен Радев наложи вето върху част от Закона за изменение на Закона за държавната собственост, който беше приет на 10 октомври, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Решението на Радев идва в деня, в който заминава на тридневно работно посещение във Великобритания.


Според Радев с приетите промени се създава възможност "за скрита приватизация на дружества от забранителния списък по Закона за приватизация и следприватизационен контрол". "Законовите правила трябва ясно и точно да регулират разпореждането с държавната собственост", подчертава държавният глава.


В мотивите си президентът посочва, че се премахва забраната за апортиране на имоти и вещи, които са собственост на търговски дружества с повече от 50 на сто държавно участие. Освен това с промените в закона се предвижда възможност за апортиране на имоти и вещи, които не са обособени части от дружества, в търговски дружества с държавно или общинско участие.
До момента президентът наложи девет пъти вето. Народното събрание подкрепи само това върху Закона за приватизация и следприватизационен контрол. Последното вето беше за несъответстващи на международни договори отделни текстове от Административнопроцесуалния кодекс (АПК). След като парламентът го преодоля, Радев сезира Конституционния съд (КС) с искане да бъдат обявени за противоконституционни и за несъответстващи на международни договори въпросните текстове.


"Дневник" публикува мотивите на президента без редакторска намеса:


Общественият интерес изисква разпореждането с държавно или общинско имущество да се подчинява на ясни правила, които да го охраняват във всички случаи. Това се отнася с още по-голяма сила за правилата, по които се осъществява приватизацията на такова имущество. Въпреки направената в мотивите за приемането на закона заявка, че няма да се променя по същество досегашната концепция на законодателя, новите правила засягат основни елементи и принципи за правата на държавата в търговски дружества и за приватизацията.


С § 1, т. 2 от Закона за изменение на Закона за държавната собственост (ЗИ ЗДС) се премахва забраната за апортиране на имоти и вещи - собственост на търговски дружества, включени в Приложение № 1 "Списък на търговските дружества с повече от 50 на сто държавно участие в капитала или обособени части от тях" от Закона за приватизация и следприватизационен контрол. Освен това с § 4 се предвижда възможност за апортиране на имоти и вещи, които не са обособени части от дружества по Приложение № 1, в търговски дружества с държавно или общинско участие.


Посочените разпоредби от ЗИ ЗДС противоречат на целта на забранителния списък, а именно - да не се приватизират без решение на Народното събрание дружества, които имат структуроопределящо значение за икономиката или висока обществена и социална значимост. Апортът има транслативен ефект и предметът на апорта става собственост на дружеството, в което той е направен, без апортиращият да получи насрещно плащане. Когато апортът се прави в дружество, което не е в забранителния списък, няма пречка впоследствие това дружество да бъде приватизирано заедно с апортираните имоти и вещи на дружеството от забранителния списък. По този начин се създава законова възможност за скрита безплатна приватизация на дружества от забранителния списък чрез апортиране на техни имоти и вещи. Нещо повече, с § 1, т. 2 се отменя общата забрана за апортиране на имоти и вещи на дружества от забранителния списък, а с § 4 се създава специално правило, изискващо решение на Министерския съвет само при апорт на необособени части от тях. По отношение на другите видове апорт, например на обособени части, право на ползване, право на строеж, патент, право на вземания, приетият закон не съдържа никакви специални правила. Това дава възможност такива апорти да бъдат извършвани и без решение на Министерския съвет.


Приетият § 3 от ЗИ ЗДС премахва един важен правен способ за защита на държавния интерес, когато търговски дружества с повече от 50 на сто държавно участие учредяват или участват с парична или непарична вноска в търговски дружества, чийто капитал не е тяхна собственост. Отнема се възможността в тази хипотеза направилите апорт търговски дружества с повече от 50 на сто държавно участие да имат блокираща квота при вземане на решения за изменение на устава или на дружествения договор, за увеличаване и намаляване на капитала, за сключване на сделките по чл. 236, ал. 2 от Търговския закон, за извършване на разпоредителни сделки с имущество - предмет на непаричната вноска, както и за преобразуване и прекратяване на дружеството. Това правило ще рефлектира и върху търговските дружества от забранителния списък, които няма да могат да се противопоставят на взимането на решения за отчуждаване на апортираното от тях имущество в полза на трети лица. Така се създава още по-реална опасност за скрита приватизация по отношение на дружества, които би трябвало да подлежат на приватизация само след решение на Народното събрание.


Справедливостта и честността на приватизационния процес обяснимо са във фокуса на обществото, защото чрез този процес в частни ръце преминават блага, създадени с труда на много поколения. В настоящия момент, когато останалите за приватизация обекти са малко, се увеличава интересът към търговските дружества от забранителния списък. Затова не мога да остана безучастен, когато уредбата за тях се превръща от средство за защита в законодателни решения, които увреждат обществения интерес.

Ключови думи към статията:

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10219 Весело

  "...с приетите промени се създава възможност "за скрита приватизация на дружества..."
  Това е "скритата" цел на вносителите :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2184 Неутрално

  Сетила се Мара да се........
  ДрОгаря пРезидент май не е забелязал, че този влак отдавна замина....

 3. 3 Профил на Няма Фандък за лиляви и червени комунисти
  Няма Фандък за лиляви и червени комунисти
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  Резидента продължава да се държи като селски бабаит.

 4. 4 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 1050 Весело

  "Апортиране, апорт" има много значения, м/у които и "поднасянето" обратно от куче на пръчка, подхвърлена му от стопанина му 😅

 5. 5 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3759 Неутрално

  Герб не се ли наядоха?

  12 години стигат! София има нужда от промяна.
 6. 6 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1981 Неутрално

  Човека е зает, кралицата го чака, жена мну шие тоалети и затова хвърля и бяга, мисленето, доколкото е приложимо за него- по късно.

 7. 7 Профил на kirka80286
  kirka80286
  Рейтинг: 568 Весело

  Коментарите (а често и самите статии) в економедия относно президента винаги ми напомнят за един виц.
  Исус тръгнал да ходи по водата, на другия ден медиите с огромни заглавия "Исус не може да плува".
  Каквото и да направи, добро, лошо, няма значение, винаги отгоре му се изсипва кофа с л***а. Щото не е от сините.

  "Тhe lack of major wars may be hurting economic growth." New York Times
 8. 8 Профил на Няма Фандък за лиляви и червени комунисти
  Няма Фандък за лиляви и червени комунисти
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  Коментарите (а често и самите статии) в економедия относно президента винаги ми напомнят за един виц.Исус тръгнал да ходи по водата, на другия ден медиите с огромни заглавия "Исус не може да плува".Каквото и да направи, добро, лошо, няма значение, винаги отгоре му се изсипва кофа с л***а. Щото не е от сините.
  —цитат от коментар 7 на kirka80286


  Даже малко го заливат. Полагат му се много повече кофи.

 9. 9 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3461 Неутрално

  Ауууу, ма то още ли има за крадене? Аз пък мислех, че всичко е опоскано. Еее, Президентът не може ги спря. Хиените като им замирише на кръв........................

 10. 10 Профил на kirka80286
  kirka80286
  Рейтинг: 568 Весело

  До коментар [#8] от "Jumbo Jet":

  "Що така бе, Миме?" Нещо да се е издънил досега? Или нищо конкретно не можеш да кажеш, просто не те кефи и това е? Добър аргумент!

  "Тhe lack of major wars may be hurting economic growth." New York Times
 11. 11 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2504 Неутрално

  До коментар [#2] от "selqnin":

  За къде замина? За Тутракан ли?

  Обичате ги вие тези работи - дипломатическия клуб, царските конюшни, царските оранжерии във Врана ...

  Услади ви се.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 12. 12 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2504 Неутрално

  До коментар [#8] от "Jumbo Jet":

  Защото ви пречи да си крадете спокойно ли? Друго си е да си имаме за президент някое посочено от баце магаре!

  Цвъцко шестоапартаментни пак ще се изнерви, че му пречат да си прави политиките.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 13. 13 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Мотивите на президента са пределно ясни. Както и в повечето мотиви на върнати закони.

 14. 14 Профил на arcanum
  arcanum
  Рейтинг: 2648 Гневно

  Сваляй това правителство! ДОЛУ

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#15] от "niksan1":

  Да, селянин е, но не е селяндур. Но е поканен. Не се натресе на Тръмп, за да го снима придружителката му. Така и не го видяхме това видео. Сигурно е било за лично ползване или след анализ се е оказало неподходящо.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1775 Неутрално

  Герб пак ги напляскаха през ръчичките. Ама им е малко. Шутове треба вече, че са нетърпими

 19. 19 Профил на kirka80286
  kirka80286
  Рейтинг: 568 Весело

  До коментар [#10] от "kirka80286":Малка издънка ли е, да е кумунярска подлога на другарките слаНинова и идиЙотова?
  —цитат от коментар 17 на astra_explorer


  И как точно им е подложил досега? Ама конкретно! Или бягаме от думата "конкретно" като дявол от тамян?
  Вие, господине или госпожо, сте типичен, като за учебник, пример за човек, който няма какво да каже, но си мрази така или иначе. Щото го издигнаха от БСП ей Богу, мира не ви дава.

  "Тhe lack of major wars may be hurting economic growth." New York Times
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на kirka80286
  kirka80286
  Рейтинг: 568 Весело

  До коментар [#20] от "astra_explorer":

  Виждам, че имате много добра идея за това, какво значи думата "конкретно". Представям си каква ви е идеята за не-конкретно... Никога не е късно човек да се направи за смях.

  "Тhe lack of major wars may be hurting economic growth." New York Times
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 2229 Неутрално

  [quote#24:"kirka80286"][/quote]

  Айде сега, какви са тези умнокрасиви забележки :)

  Обичам да грухтя и плюскам.
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на kirka80286
  kirka80286
  Рейтинг: 568 Неутрално

  До коментар [#27] от "astra_explorer":

  До коментар [#24] от "kirka80286":ХАХАХАХАХАТолкова сте жалки антибългари червените тролчета, че дори не заслужавате да ви изписвам правилно, "грамотно" кУмунде!
  —цитат от коментар 27 на astra_explorer
  ... дори и да можех. За щастие, аз не мога.

  "Тhe lack of major wars may be hurting economic growth." New York Times
 29. 29 Профил на САЩ се управлява от Риад
  САЩ се управлява от Риад
  Рейтинг: 1271 Весело

  До коментар [#15] от "niksan1":

  е па ако не си виждал снимки на президента радев с президента тръмпко официални а не щракнати набързо като в чалга клуб,то това си е за твоя сметка:)

 30. 30 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  Интересно ми е, досега като не е имало такава възможност, съпартиецът на резидента, другаря Гергов, как успя да приватизира забраненият за приватизации Пловдивски панаир?!?

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 31. 31 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  Опит за скрита приватизация на апетитни държавни дружества...
  Услади им се суджука, но няма да е задълго, като гледам как го карат през просото.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2504 Неутрално

  До коментар [#22] от "niksan1":

  Ама вие сте му мирисали цървулите!!! Браво! Хвала на таквиз люде дето проверяват всичко.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 36. 36 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2504 Весело

  До коментар [#29] от "спас от кочериново(тръмпко капут:)":

  И Брисов има снимка с картонения Тръмп и картонената Мелания.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 37. 37 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8363 Неутрално

  Оня дребният Кирилов веднага ще го внесе за прегласуване.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK