Александър Урумов, борецът срещу "джендърите" на държавна заплата

Александър Урумов и Красимир Каракачанов

© Георги Кожухаров

Александър Урумов и Красимир КаракачановАлександър Урумов е драматург, писател, сътрудник на ДС, деен евангелист, проповедник, общественик, участвал на печелившата страна във войната с Истанбулската конвенция (както сам се хвали във "Фейсбук") и... директор на Дирекция "Връзки с обществеността" на Министерството на отбраната.


В понеделник Софийският университет "Св. Климент Охридски" реагира срещу публикация за учебен курс от програмата му, в която Урумов определя курса като посветен на пропагандиране на хомосексуализъм, феминизъм и глобализация.


В сряда Български дарителски форум изпрати официално писмо до премиера Бойко Борисов, в което протестира срещу езика на омразата, насаждан от Урумов, и иска неговата оставка. Повод е публикация на Урумов от 20 септември т.г., в която той отправя поредица от призиви за "радикална организация за натиск срещу "джендър-либераните пипала на Сорос" и заявява, че ще изготви списък на "корпорации, които подкрепят джендър идеологията, подкрепят гей-паради и финансират или съфинансират джендър иницитиви". В текста висшият чиновник поименно посочва TELUS International Europe и AVON – членове на БДФ, като компании от този списък.
Вчера Урумов отговори пак през "Фейсбука" си, че "с джендър активностите на Telus и Avon едва сега започваме" и той не се страхува, защото е предал живота си "на моя Спасител Исус Христос".


Александър Урумов управлява еднолично фондацията "Българска организация на родителите и децата" (БОРД). Фондацията е регистрирана на 3 юли 2018 г. и от нейно име Урумов громи "джендър конспирацията", Сорос, учебниците... във фейсбук и блога си, като позициите му бързо се препечатват от "Труд", "Стандарт", "Земя" и всякакви сайтове. Преди юли е правил същото, но от свое име. Малко преди Конституционният съд (КС) да вземе решение за Истанбулската конвенция, на 17 юли тази година от името на фондацията си той внася писмо в КС, в което призовава съдиите да отхвърлят конвенцията като противоконституционна. "Ние няма да жертваме нашия вечен храм – семейството от мъж и жена – заради лудостта на хора, временно сдобили се с власт вместо с места за настаняване в специализирани психиатрични клиники", пише Урумов.


"Да живее България! Бог е с нас!", завършват всичките му публикации.


Освен да громи "джендър конспирацията" Урумов използва блога и социалната мрежа да проповядва християнство в мерена или немерена реч. Една от последните му публикации свързва борбата срещу "джендърството" и с европейските избори:


"БОРД срещу джендър-идеологията и национална съпротива на всички нива – пълна мобилизация на имунната система на обществото ни. Решаващият сблъсък е през май 2019 г., когато предстои историческата битка за България и за бъдещето на децата ни. Защото победата за България минава през битката за Европа."


Последното изречение чуваме и ще чуваме все по-често от представители на "патриотите" с доближаване на европейските избори.


Откъде тръгва Александър Урумов?


Държавна сигурност


Урумов е вербуван в ДС от оперативен работник Тодор Божанов на 10 октомври 1988 г., както можем да се разбере от три решения на Комисията по досиетата. Тогава Урумов е на 19 години и вероятно по това време е бил в казармата. Ръководили са го оперативните служители Божанов, Пламен Желев и Стойко Пуцеков. Свален е от отчет през 1990 г., има и протокол за унищожаване на личното му дело от 29 ноември 1990 г. и за жалост не можем да разберем повече за работата му за ДС. Сътрудничил е под псевдонима Абел за Трето главно управление на Държавна сигурност. Това е Военното контраразузнаване (ВКР). По времето на комунизма това е политическият орган на БКП в армията. То се ръководи от решенията на Секретариата на ЦК на БКП, от правителството на НРБ и от заповедите на министъра на вътрешните работи.


Кариера покрай ВМРО


Урумов е завършил българска филология през 1994 година в Софийския университет. Бил е зам. главен редактор на седмичника "Македония", чийто директор е бил сегашният министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Каракачанов е агент на Шесто управление на Държавна сигурност по линия на "промакедонския национализъм".


В периода 1997 - 2001 г., по време на кабинета "Костов" (СДС), Урумов е началник на направление "Информация и връзки с обществеността" и говорител на Министерството на отбраната. През това време ВМРО е коалиционен партньор на СДС, а Красимир Каракачанов и сегашният му заместник- министър Анатолий Величков са депутати. През 2001 г. заедно с отцепници от СДС е учредител на Консервативен съюз ЕКИП. Тогава той се движи със сегашния депутат от ДПС Йордан Цонев, Камен Костадинов и Христо Бисеров.

Учредяване на Консервативен съюз "Екип". Камен Костадинов, Христо Бисеров и Александър Урумов

© Красимир Юскеселиев

Учредяване на Консервативен съюз "Екип". Камен Костадинов, Христо Бисеров и Александър Урумов


През 2009 г. Урумов е член на ЦИК за европейските избори, като е издигнат от движение "Напред", в което участваха ВМРО, Земеделският народен съюз (ЗНС) и "Лидер" на Христо Ковачки. От 2006 г. до 2016 г. е ръководител на звеното за "Връзки с обществеността" на БНБ, като това обхваща и периода на фалита на КТБ. Национален представител за България в Комитета по комуникации (ECCO) към ЕЦБ и Комитета на директорите по комуникации към Европейската комисия (2007 - 2016).


Евангелизъм


По личните признания на Урумов в една от проповедите му, които могат да се видят в youtube, той е приел кръщение от пастор Иван Несторов в Пловдив преди повече от 20 г. Несторов ръководи Евангелска църква на вяра – Пловдив, от 1990 г. Тъй като видеото от църква "Вяра" е от 2016 г., може да се предположи, че Урумов е станал евангелист преди 1996 г. "Вяра" е член на Съюза на Евангелските петдесятни църкви в България (СЕПЦ) и членува в Обединени евангелски църкви. Странното е, че в през 90-те ВМРО води война срещу евангелските църкви, които нарича секти.


Първото изповедание, което излезе с декларация против приемането на Истанбулската конвенция, е Обединени евангелски църкви още на 9 януари 2018 г. Няколко дни по-късно е предадена в Народното събрание и подписка от софийски евангелски вярващи в подкрепа на протеста. След това Асоциация "Общество и ценности", "Свобода за всеки" други неправителствени организации и движения публикуват свои възражения. Медиите обаче им обърнаха внимание след имейл на ВМРО от 27 декември. Според източници на "Дневник" именно Урумов стои зад "кървавото писмо" на ВМРО, което беше със заглавие "Международни лобита натискат България да узаконим "третия пол".


Бизнес


Александър Урумов е бил управител на "МАКЕДОНИЯ-ПРЕС" ЕООД, което е в ликвидация. Дружеството е собственост на СДРУЖЕНИЕ "ВМРО - СЪЮЗ НА МАКЕДОНСКИТЕ ДРУЖЕСТВА".


Урумов е съдружник с Илия Лингорски (Главен финансист на Българска банка за развитие) и пастор Анатолий Еленков в "СЛОВО", с регистрация по закона за задълженията и договорите и затова в регистрите няма данни за дейността. Адресът на регистрация е в НДК, "Нов театър".


Директор на "Нов театър" и управител на едноименното дружество е Бойко Илиев. От януари 2015 г. до юни 2018 г. пълноправен съдружник и съуправител в дружеството е съпругата на Урумов – Невена. В няколко интервюта Илиев казва, че прави театъра заедно с Александър Урумов. Театърът се намира под наем в НДК, което е държавна собственост.


Урумова е собственик в "КЪНТРИСАЙД БГ", "АГЕНЦИЯ ИНСАЙТ" и в "НОРБУЛ БЪЛГАРИЯ", която е в ликвидация.


Творчество под диктовката на Бог


През 2002 г. Александър издава първата си книга "Исус Христос – власт и политика", в която анализира Исус от Назарет като политически фактор в древна Юдея. През 2009 г. излиза сборникът с разкази под заглавие "Приказки в края на времето" (награден в Националния конкурс за дебютна литература "Южна пролет" – Хасково).
През 2010 г. Александър Урумов дебютира като драматург с моноспектакъла "Лалугер", който получава номинация за "Аскеер".


Първият му роман - "Али Безсмъртния", се продава много през 2016 г. Книгата е написана по разказ на прототипа – иранеца Али Дини, който открил християнството в затвора. С него Урумов има обща фондация. В представянето на книгата в църква "Вяра" Урумов казва, че повече от 20 години, от приемането на вярата в Пловдив от отец Несторов, си е мечтал "талантът, който Бог ми е дал за негова слава, да може да докосне много много хора, и то с история, която идва от сърцето на Бог". "Тази книга е една от книгите, които продължават книгата "Деяния на апостолите" (Новият завет - бел. авт.)", не пести самочувствие Урумов. Той разказва, че се молил за книгата на Бог, ходейки по улиците. Тогава Урумов видял сън, в който стоял на един стъклен амвон и около него идвали "букви, жужащи като пчели". "И когато аз пишех, моят химикалка сама пишеше тези букви... Аз изписвах вече изписани букви." "И тогава Бог ми каза: Тази книга аз вече съм я написал. Твоята работа е да бъде използван твоят талант, който аз съм ти дал за моя слава, за да стигне до хората", прави "свидетелство" за божие чудо Урумов.


Каракачанов имал същите убеждения


Министърът на отбраната Красимир Каракачанов защити Урумов във вторник заради сблъсъка му със Софийския университет. "Не съм се запознал нито с курса, нито с поста на моя служител. В края на краищата аз му знам убежденията и те не се различават от моите. Пак казвам, стига сме обърквали хората", каза Каракачанов, след като връчи награден знак "За принос към Министерството на отбраната" и почетна значка на актьора Васил Михайлов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK