Български Су-25 може да бъдат ремонтирани за 310 млн. лв. след обява за 41 млн. лв.

Су-25 на българските ВВС в акция на учението Saber Guardian 17 на полигона Ново село

© Надежда Чипева, Капитал

Су-25 на българските ВВС в акция на учението Saber Guardian 17 на полигона Ново селоБеларуският ОАО 558-и Авиационен ремонтен завод може да ремонтира 14 щурмови бомбардировача Су-25 от българските ВВС. Това е единственият участник, допуснат до финала на процедурата по пряко договаряне за 10 едноместни Су-25К и 4 двуместни Су-25УБК и е определен за изпълнител на обществената поръчка със заповед на министъра на отбраната и вицепремиер Красимир Каракачанов.


Прогнозната стойност на поръчката е 41 млн. лв. (без ДДС) за срок 4 години според решението за откриване на процедурата за обществена поръчка от 17 август 2018 г., без да се посочва за колко точно самолета става дума. Броят им е определен в Изискванията на възложителя към това решение. Но в същия документ е посочено, че "като опция (...) и при приет с решение на Министерския съвет проект за инвестиционен разход възложителят има право да сключва конкретни договори към рамковото споразумение в рамките на неговия срок на действие с обща стойност 82.5 млн. лева (без ДДС)". Допълва се, че за тази цел към рамковото споразумение ще бъде сключено допълнително споразумение. Макар да се говори само за "опция", в същите Изисквания изрично са определени и по колко милиона лева - между 16.8 и 30 - ще се превеждат на изпълнителя във всяка от годините до 2022 г. до общата спомената сума от 82.5 млн. лв.


Още същия ден зам.-министърът на отбраната Анатолий Величков кани на процедура за договаряне беларуския завод и московската Обединена авиостроителна корпорация за сума 82.51 млн. лв. Същата сума остава записана като прогнозна и в решение от 23 октомври 2018 г. на министър Каракачанов за избор на изпълнител и покана за преговори за сключване на договор.
Ценовото предложение на 558-и Авиационен ремонтен завод е за 132 484 980 евро (без ДДС) според доклада на комисията по търга в Министерството на отбраната. Това са близо 260 млн. лв. без ДДС, или почти 311 млн. лв с ДДС. "Предложената цена надвишава прогнозата стойност на поръчката, като това обстоятелство не е основание за отстраняване на участника", пише в решението, подписано от Каракачанов.


Факсимиле от доклада за работата на комисията по обществената поръчка в което се вижда ценовото предложение на беларуската компания.

© Министерство на отбраната

Факсимиле от доклада за работата на комисията по обществената поръчка в което се вижда ценовото предложение на беларуската компания.


Заобикаляне на парламента


По закон Министерството на отбраната и правителството могат да възлагат обществени поръчки до 100 млн. лв., а за разходи над тази сума се иска решение на Народното събрание. Ремонтът е оформен като рамково споразумение, а конкретните поръчки по него са разпределени в 4 години под този праг. Но така при посочена цена 6.3 пъти по-висока от първоначално описаната в обществената поръчка формално, изглежда, няма нарушение. Няма да се изисква и одобрението на парламента.


Според последната европейска Директива за обществените поръчки от 2014 г. рамковите споразумения трябва да се изпълняват до 4 години.


"От направеното проучване е констатирано, че ремонт и удължаване на ресурса на самолетите под конструкторско-технологичния съпровод на оригиналния конструктор може да се извърши в Руската федерация и в Република Беларус", е записано в тръжната документация. Според източници на "Дневник" беларуската фирма е предпочетена от геополитически причини и руската не е поканена до последната фаза на договаряне заради санкциите срещу Русия на ЕС и САЩ след анексирането на Крим.


Според руския сайт aviaport.ru, специализиран в авиацията, беларуският завод "разчита на доставки от Русия между 40% и 60% от общия обем на работата по ремонта и модернизацията на изтребителите Су-30, Су-27 и МиГ-29, щурмовиците Су-25, а също така и хеликоптерите Ми, в зависимост от типа въздушния съд и сложността на извършвания ремонт и модернизация".


Поръчката не може да се възложи на българско държавно предприятие. "Авионамс" няма лиценз за такава дейност. Получаването на такъв от Русия би отнело години.


Су на над 30 години


При обявяването на обществената поръчка Каракачанов уточни, че България има 14 бомбардировача Су-25, но от тях реално летят само четири.


Назначеният технически и междуремонтен ресурс на предвидените за ремонт самолети е изтекъл преди повече от 10 години и поради тази причина "същите се нуждаят от качествен ремонт, с изпълнение на всички действащи бюлетини, касаещи не само якостните характеристики на конструкцията, но така също и цялото останало оборудване на самолетите".


Всички самолети, които трябва да бъдат ремонтирани, са влезли в експлоатация през 1987 или 1988 г. и имат остатъчен ресурс до брак между 430 и 1200 часа полет. За 31 години експлоатация едноместните Су-25К са налетели между 741 и 1053 часа. Иначе казано, самолетите са летели средно между 25 и 35 часа годишно.


С рамковата поръчка трябва да се ремонтират планерът на самолета, двигателите, възли, агрегати, блокове и детайли, продължаване и при необходимост удължаване на общия технически ресурс. Трябва да се обучи технически състав, да се достави авиационно-техническо имущество, техническа документация и контролно-измервателна, контролно-проверовъчна апаратура и средства за наземно обслужване.


След извършването на ремонтите и удължаването на ресурса самолетите трябва да имат междуремонтен ресурс от 800 часа, а при двигателите междуремонтният ресурс трябва да е 500 часа. Смята се, че ресурсът на тези Су е 40 г., т.е. им остават не повече от 10 години, а те са и още по-малко, тъй като в този период попадат годините за ремонт по евентуалния договор.


Парите "изтичат по най-лесния начин"


"Когато няма цялостна визия и програма за превъоръжаване и развитие на въоръжение и техника, обикновено парите изтичат по линия на най-лесно сключваните договори за поддръжка на стара техника, и то рамкови, за достатъчно дълъг период", коментира пред "Дневник" Велизар Шаламанов бивш министър (2014) и заместник-министър (1998-2001) на отбраната, директор в НАТО от 2009 до 2017 г. "Заедно с трудностите едно забавяне и неефективното управление на новите проекти създава лесен и подвеждащ механизъм за харчене на пари с поглед към миналото, а не напред. Каквато и да е модернизацията, много често поддържането на съветската техника отпреди 30 години не повишава по никакъв начин нашата оперативна съвместимост и ни отдалечава от съюзниците", каза Шаламанов.


Според него голям риск е, че поддържането на тази стара техника обикновено става със "застояли" и "платени по няколко пъти" резервни части и продължаване на ресурс "само срещу подпис". Освен риск от корупционни практики има несигурност и за техниката, което понякога води до човешки жертви, каквито примери имаме в последните 1.5 г., смята Шаламанов. Според него дори и след тези стотици милиони левове разходи самолетите остават несъвместими с НАТО, без способност за разпознаване свой - чужд, без връзка за тактически данни, "чуждо тяло в рамките на НАТО".


Със сигурност похарчването на тези средства не е част от ангажимента на България пред НАТО 20% от разходите за отбрана да са за нови способности. Според Шаламанов едва 2-3% от разходите, давани за отбрана, отиват за истинска модернизация, което е погубващо за армия през XXI век. "Тук трябва да бъде чут професионалният глас на военните - искат ли да имаме модерна армия или армията ни да се сгромоляса заедно с ресурса на техниката от Варшавски договор", каза още Шаламанов.


Очаквано новите изтребители се забавят


В същото време оценката на подадените четири оферти за нов тип изтребител се забавя няколко пъти. Първоначално експертната работна група, която трябва да провери дали предложенията отговарят на българските изисквания, имаше срок за работа до 19 октомври, но той е удължен до 26 октомври. Това се е наложило, тъй като са били изпратени писма до участниците за уточняване на някои от детайлите в офертите.


"Не искам да правим нещо прибързано или политикосъобразно и да направим грешен избор за армията. Защото какъвто самолет се купи сега, с него ще се лети и с него, не дай си Боже, ще се ходи на война в следващите 30 години. Правим стратегически избор", заяви Каракачанов в предаването "Лице в лице" по бТВ във вторник вечерта.


Процедурата за избор на 8 (9) многоцелеви изтребителя е с прогнозна стойност 1.8 млрд. лв. (с ДДС). По всяка вероятност няма да бъде сключен договор за нов изтребител до края на годината. Едва 4 са предложенията за нови изтребители. Като фаворити са сочени офертите на нови "Грипен" C/D от Швеция и F-16 V от САЩ.


* Оригиналното заглавие "Български Су-25 може да бъдат ремонтирани за 310 млн. лв. след обява за 41 млн. лв." е променено на 1 ноември 2018 г. от "ще" на "може да", за да съответства по-точно на тезата и съдържанието на статията.

Коментари (228)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3295 Разстроено

  А хората се ядосват заради някакъв невъзпитан вицепремиер....
  Май един руснак беше казал - като чуете някой да ви говори за патриотизъм, някой другаде в същото време краде.

 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  Ами избори идват де, циганите отдавна не вЕрват на обещания.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Ей така, между сухото и мокрото...

 5. 5 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 490 Весело

  Ама те като ново произведени струват по-малко :-)
  Каракачанов ще ремонтира или нови ще купува?
  Ама да си купим за тия пари 8 нови дрона. GA Avenger с по-добри характеристики от Су-25 струват точно толкова

 6. 6 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  А уж сме бедна страна и все парите не стигат... Интересно ми е докога ще ги търкаляме тези руски самолети и ще ги ремонтираме за стотици милиони.

 7. 7 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1759 Разстроено

  "Су-25 ще бъдат ремонтирани за 310 млн. лв. след обява за 41 млн. лв."

  И к'о пра'им сега?

 8. 8 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  Сефте игрички със договор за обществена поръчка и последващото допълване до необходимата сума.
  Данък Русия във най-чист вид.
  Почти 2 чисто нови изтребителя заминават срещу евентуално реанимиране на 4 таралясника!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 9. 9 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1759 Гневно

  Не мога точно да разбера - некомпетентността на Каракачанов и е виновна (защото решението не е взето без него и началника му) или корупцията... Във всички случаи, то е лошо за България!

 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5021 Гневно

  И кого ще бомбардираме бе корумпета ?!?!?!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Доколкото разбирам, белоруси печелят поръчката ... а руснаците ще са подиспълнители. Американците да вземат да ни подарят 10-на А10 с остатъчен ресурс 200-300 часа, които ще ни стигнат за следващите 10 години :)

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5021 Гневно

  ОСТАВКА !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3176 Весело

  Каракочана ръси пари за авиация като пуканки ...

 14. 14 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3346 Неутрално

  Каракочана ръси пари за авиация като пуканки ...
  —цитат от коментар 13 на SS


  Де да беше за авиация

  Ръси ги за ДАНЪК РУСИЯ

 15. 15 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1854 Неутрално

  След няколко анекса , нищо чудно да достигнат и цена като за нови. Тая снага иска ръна.

  SHADOWS of SOFIA
 16. 16 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  След няколко анекса , нищо чудно да достигнат и цена като за нови. Тая снага иска ръна.
  —цитат от коментар 15 на КА2


  Те и при тая сума струват като нови по малко, над 11 мил. долара.

  Имало едно време ссср...
 17. 17 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 466 Неутрално

  От "видимите резултати" изводите са: прокуратура няма (или вече е заспала зимен сън); стабилно се източват пари от бюджета за поддръжката на таралясници.

  И два въпроса: не е ли по-добре тези 300+ млн. да се добавят към сумата за закупуване на нови самолети, а съюзниците от НАТО да поемат охраната на въздушното пространство през това време?; това не е ли опит за заобикаляне на санкциите с/у русия (40-60℅ от частите са оттам)?

 18. 18 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 466 Весело

  До коментар [#7] от "plamen_b":

  Продължаваме напред. Стабилно.

  Разбирате ли сега, защо тази "конструкция" не трябва да се разпада?

 19. 19 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 588 Неутрално

  2050 г. Новини:
  "САЩ предложиха на България нови самолети Ф-58 по обявената поръчка за обновяване на бойната ни авиация.
  Подписана беше спогодба за ремонт на Су-25 и МиГ-29 в ОАО 873-и Авиозавод за ремонт на класически (vintage) самолети в Беларус".

 20. 20 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 466 Весело

  До коментар [#13] от "SS":

  Главния виновник е тиквата! Той му е началник.

 21. 21 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2468 Неутрално

  Всичко е "точно"!
  Коалицията е стабилна и осигурява "сигурност и спокойствие"!😎🤑

 22. 22 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2047 Неутрално

  Всъщност, ние кого ще бомбардираме с тези самолети? Някой да знае стратегическия замисъл на използването им? Изтребители-разбирам, поддържат отбранителната способност. Но кого ще нападаме и кого ще бомбардираме?
  Пиша това, не защото смятам, че въобще не са ни нужни. Но с нашия оскъден военен бюджет според мен първо трябва да поставим ударението върху отбранителния аспект, а не върху нападателния.

 23. 23 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  А уж сме бедна страна и все парите не стигат... Интересно ми е докога ще ги търкаляме тези руски самолети и ще ги ремонтираме за стотици милиони.
  —цитат от коментар 6 на Читател


  Пак сме си бедна страна, но данък асвабаждвние трябва да се плаща.
  Задължени сме на братушките. Дори и полковник Симеонов една литургия ще изкара.

 24. 24 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Добре де, няма ли кой да предложи по същата логика, автомобилите за ползвани от министри (включително за тиквоний) и народни представители, да се ремонтират, а не да им се купуват нови? Щом бойната авиация може да ползва 30 г самолети, защо тюфлеците,трябва да се возят в нови автомобили?

 25. 25 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  До коментар [#13] от "SS":Главния виновник е тиквата! Той му е началник.
  —цитат от коментар 20 на vhv


  Главният виновник е българският народ, че избира комунисти! БЕЗРОДНИЦИ!!!

 26. 26 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1778 Неутрално
 27. 27 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 901 Весело

  До коментар [#10] от "КМЕТ В СЯНКА":


  И кого ще бомбардираме бе корумпета ?!?!?!
  —цитат от коментар 10 на КМЕТ В СЯНКА  До коментар [#12] от "КМЕТ В СЯНКА":


  ОСТАВКА !!!
  —цитат от коментар 12 на КМЕТ В СЯНКА


  Кмете, знам, че го знаеш( ти всичко знаеш), но въпросните самолети не са бомбардировачи. Тези са малко по-малки.

  А колкото до оставката: Бате Бойко каза ЦЪ, ама вие с кака Кури си искайте.

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 28. 28 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2473 Неутрално

  ОПГ не е Обединени Патриоти-ГЕРБ, а Обединена Престъпна Група.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 29. 29 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  Това е данък ''российя '. Кои каквото и да ми говори става дума за пари грешни пари . За кефа на пРезидента . Нима ако се разговаря както трябва с американите , те няма да си дадат самолетите на ниска цена или без пари само и само за да натрият носа на кремълския нискостеблен бандит ли ? Топки мъжки трябват а не чешалници .

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 30. 30 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2436 Неутрално

  Ааа Каракачанов.... таа шия не е от туршия.
  Значи да даваме там милиони милиарди и да се отърваваме от рушняците. Платихме Белене.. халал да са им, да не се връщат повеè
  Да купуваме нови самолети и да даваме тия за скрап, без това са 30 годишни и се съмнявам да има някаква релана полза от тях в реална (не дай Боже) ситуация....
  То покупка от Русия не е покупка, а договор за данък

 31. 31 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1363 Весело

  ОСТАВКА !!!
  —цитат от коментар 12 на КМЕТ В СЯНКА


  Той на Курнела не я даде, та байчото на Позитано ли да слуша!

 32. 32 Профил на Родолюбец
  Родолюбец
  Рейтинг: 804 Неутрално

  СУ-25 е отживелица. Мястото му е в музеите и по селските градинки. При закупуването на нов, наистина многофункционален изтребител (Ф-16, Юрофайтер), Су 25 е абсолютно ненужен. Единствено лекият Грипен може да даде "аргументи" за продължаване на живота му. А заедно с това и .... данък Русия. То и затова агентът на Решетников толкова много държи на Грипен.

  61. Ниkoй въ Бългapckoтo Княжecтвo нe мoжe ни дa kупувa, нитo дa пpoдaвa чeлoвeчeckи cъщecтвa. Вcekoй poбъ oт kakъвтo пoлъ, вepa и нapoднocтъ дa бъдe, cвoбoдeнъ cтaвa, щoм cтъпи нa бългapcka тepитopия.
 33. 33 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Най-отвратителното в случая е, че фаворитите в конкурса за нов тип боен самолет са мултифункционални и спокойно могат да извършват и тактическа бомбардировка, каквато е и единствената функция на нашите СУ-25. Няма здрава логика да се изливат пари в стари машини, които няма, нито къде, нито как да бъдат използвани по предназначение. С ремонта на СУ-25 не се поддържат, а камо ли увеличават способностите на авиацията ни. Тези самолети си остават несъвместими с авиацията на нашите съюзници и клонят към безполезност с или без ремонт. В същото време, важната тема за придобиването на нов тип самолети си остава на заден план. Доколкото ми е известно, имаме проблем с поддръжката и окомплектоването на Кугърите, а и на транспортната авиация. Това са сфери, където тези пари биха били значително по-полезни.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 34. 34 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 524 Неутрално

  "Су-25 ще бъдат ремонтирани за 310 млн. лв. след обява за 41 млн. лв." И к'о пра'им сега?
  —цитат от коментар 7 на plamen_b


  Ами на първо време чакаме да чуем достоверна информация и подробна, защото Дневник не е източник на такава.

 35. 35 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 4054 Гневно

  По днешния курс 310 милиона лева са 180,5 милиона долара на САЩ.
  Един НОВ Сухой СУ 25 струва 11 милиона долара.
  Което означава, че за тези пари можем да купим 16,5 (шестнадесет!!!) чисто нови СУ-та.
  Или числата в статията са сбъркани, или някой мисли публиката за сбъркана...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 36. 36 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Разбирате ли конструкчията за която ви говорят... Всеки ден си вадят по 1млн на глава, как да си подадът оставка? Кой ще ремонтира старите москвичи

 37. 37 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  За толкова много пари можеха да построят малка фабрика, да я оборудват с най-добрата техника и сами да си ги ремонтират. Едно време са пращали специалисти на обучение и те са се връщали със знания и техника да се оправят сами, сега на това му се вика "зависимост" и за "независимост" се дават луди пари.

 38. 38 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  От "видимите резултати" изводите са: прокуратура няма (или вече е заспала зимен сън); стабилно се източват пари от бюджета за поддръжката на таралясници. И два въпроса: не е ли по-добре тези 300+ млн. да се добавят към сумата за закупуване на нови самолети, а съюзниците от НАТО да поемат охраната на въздушното пространство през това време?; това не е ли опит за заобикаляне на санкциите с/у русия (40-60℅ от частите са оттам)?
  —цитат от коментар 17 на vhv


  ами то със тия щурмови самолети не може нищо да се охранява , те са по скоро за нападение

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 39. 39 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2578 Неутрално

  До коментар [#29] от "Радко - СВОБОДА или РОССИЯ":

  Само дето чесалниците трябва да ги имат избирателите !!!. Щото резидент го избрахме съвсем наскоро и даже много т.н. десни гласуваха за него, само за да натрият носа на Борисов. Сега форума реве но се басирам че поне 50% не са ходили на президентските избори. Така че нямате основание да ревете, и вие сте виновни за това че президента ни го назначи Решетников. И сега ще си плашаме за акъла и ако са само 200-300 милиона евтино ще минем, нека си спомник колко ни струвахе предишните руски проекти. И да ни е предупреждение щото ако д.р. Нинова гепи власта, ремонта на дъртитие боклуци ще е само началото !!!

 40. 40 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  Това е данък ''российя '. Кои каквото и да ми говори става дума за пари грешни пари . За кефа на пРезидента . Нима ако се разговаря както трябва с американите , те няма да си дадат самолетите на ниска цена или без пари само и само за да натрият носа на кремълския нискостеблен бандит ли ? Топки мъжки трябват а не чешалници .
  —цитат от коментар 29 на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ


  какъв президент бе човек, ти разлика между премиер и президент правиш ли

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 41. 41 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1176 Неутрално

  Тези Су-25 са много добри за междуплеменни войни в Африка за борба с лишен от противовъздушни средства противник. Може да продадат така както са си на някой вожд, който ще си наеме руски, украински или белоруски пилоти за без пари за да разгроми съседното племе.

 42. 42 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3100 Неутрално


  "Не искам да правим нещо прибързано или политикосъобразно и да направим грешен избор за армията. Правим стратегически избор", заяви Каракачанов в предаването "Лице в лице" по бТВ във вторник вечерта."

  Колко пъти ви писах, че нови самолети няма да има. Щото са много скъпи. Затова ще се ремонтират старите, което струва 15 пъти по-малко. И стига с този атлантически плам, щото ще ви припари под опашките. И държавата може да запалите.

 43. 43 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2646 Неутрално

  До коментар [#7] от "plamen_b":

  лъскаме МОЧА, и гоним англоговорящи туристи да не сквернят светинята

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 44. 44 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2646 Неутрално

  https://img.bg.sof.cmestatic.com/media/images/640x360/Sep2018/2111700444.jpg

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 45. 45 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2646 Неутрално

  До коментар [#34] от "cristo_n":

  и доказателста да дадат, че политиците ни са продажни.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 46. 46 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2458 Неутрално

  А уж сме бедна страна и все парите не стигат... Интересно ми е докога ще ги търкаляме тези руски самолети и ще ги ремонтираме за стотици милиони.
  —цитат от коментар 6 на Читател  До тогава, докато нашият " мъдър и трудолюбив " народ си избира да бъде управляван от мутри и ДС-ченгета . В статията на преден план излиза името на ДС-доносника Иван, но тази блага далавера Е ИЗКЛЮЧЕНО да стане, без знанието и съгласието на баш-мутрата !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 47. 47 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2458 Неутрално

  "Су-25 ще бъдат ремонтирани за 310 млн. лв. след обява за 41 млн. лв."И к'о пра'им сега?
  —цитат от коментар 7 на plamen_b  Делим разликата с руските другари !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 48. 48 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#34] от "cristo_n":и доказателста да дадат, че политиците ни са продажни.
  —цитат от коментар 45 на chkn41566335


  Всички политици са продажни - навсякъде в света.
  Разликата е, че едни оставят нещо хубаво след себе си, а други оставят само разруха.

 49. 49 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1176 Неутрално

  Няма здрава логика да се изливат пари в стари машини, които няма, нито къде, нито как да бъдат използвани по предназначение.
  —цитат от коментар 33 на russian78


  Има. Тези самолети имат важна социална роля, като създават препитание на стотина офицера, заети в полети, ремонти, управление и логистика. Ако се вкарат нови самолети тези хора стават излишни, тъй като едва някой ще даде пари да ги обучава на стари години. Във ВВС сигурно има над 5000 гърла, а Су-тата са една четвърт от самолетите.

 50. 50 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2458 Неутрално

  Не мога точно да разбера - некомпетентността на Каракачанов и е виновна (защото решението не е взето без него и началника му) или корупцията... Във всички случаи, то е лошо за България!
  —цитат от коментар 9 на plamen_b  Думата " корупция " тук е неуместна - става въпрос за чист БАНДИТИЗЪМ И ГРАБЕЖ !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 51. 51 Профил на ivan_v
  ivan_v
  Рейтинг: 357 Весело

  До коментар [#7] от "plamen_b":
  ние с Вас почваме да гадаем къде отива разликата ( комисионни, предизборни фондове ) ?

 52. 52 Профил на WC1
  WC1
  Рейтинг: 529 Неутрално

  има ли други страни от НАТО с руски самолети?

  ATX
 53. 53 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  Радев няма ли да се обади и да каже, че не може тези дърти каруци да се ремонтират?

 54. 54 Профил на Димитър Димов
  Димитър Димов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#35] от "Депутат 241":

  Не числата са сбъркани. Сбъркани са управниците. Но законите заобикалят успешно. Хитро го правят

  Димитър Димов
 55. 55 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 549 Неутрално

  До коментар [#22] от "Дон Кихот":

  Всъщност, ние кого ще бомбардираме с тези самолети? Някой да знае стратегическия замисъл на използването им? Изтребители-разбирам, поддържат отбранителната способност. Но кого ще нападаме и кого ще бомбардираме?
  —цитат от коментар 22 на Дон Кихот

  Макар че могат да се използват като бомбардировачи, основното приложение на щурмовите самолети е поддръжка на пехотата - т.е. стрелят по чуждата пехота и други наземни цели. Дали ни трябват е отделен въпрос (досега не се е налагало да ги използваме, защото не сме водили конвенционална война)

 56. 56 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1452 Гневно

  Като прочета такова нещо, започва да ми се реве. Просто защото нищо друго не мога да направя.

 57. 57 Профил на Чубакът
  Чубакът
  Рейтинг: 303 Неутрално

  Всъщност, ние кого ще бомбардираме с тези самолети? Някой да знае стратегическия замисъл на използването им? Изтребители-разбирам, поддържат отбранителната способност. Но кого ще нападаме и кого ще бомбардираме?Пиша това, не защото смятам, че въобще не са ни нужни. Но с нашия оскъден военен бюджет според мен първо трябва да поставим ударението върху отбранителния аспект, а не върху нападателния.
  —цитат от коментар 22 на Дон Кихот


  Това не са стратегически бомбардировачи, а щурмови самолети, т.е. предназначени да нанасят удари по противникови позиции като непосредствена поддръжка за сухопътния компонент.

  Казано по-просто, когато войските ни напредват към укрепен район, или пък към тях настъпват противникови войски, идва Су-то. Стреля с неуправляеми ракети, с оръдие, пуска неуправляеми бомби, такива неща. Ако има достатъчно горивен и оръжеен ресурс, може да кръжи в района и последователно да нанася удари, докато противникът не реши да прекрати настъплението, или докато позицията му е прекалено отслабена, за да продължи да я защитава ефективно. Просто този тип самолет е по-гъвкав при поддръжка на сухопътни операции от многоцелевия.

  Като цяло това не е безполезна роля - САЩ имат огромен брой многоцелеви изтребители, но си пазят техния А-10, който е по-стар и от Су-то. В Сирия Щатите дори за кратко върнаха на въоръжение още по-стария OV-10, който има същата функция, но е витлов. Цената също е фактор - един Paveway IV с лазерно насочване струва $29,000. За половината от тази сума можеш да изстреляш 3-4 залпа от десетки неуправляеми ракети, които в крайна сметка ще свършат същата работа, ако не и повече. Но многоцелевият не може да стреля с неуправляеми, а и ако го загубиш в някаква такава операция, губиш и способност да защитаваш въздушното пространство. А загубата на Су-то не би засегнала останалите отбранителни способности.

  Специално за България, където в крайна сметка има някакъв риск от асиметрични и партизански боеве, такъв самолет е ценен. Просто това е скандално скъп и корупционен ремонт, който въобще не отговаря на това, което ще се купи и поправи.

  "The nation which can prefer disgrace to danger is prepared for a master and deserves one." || Economic Left: -3.75 || Social Authoritarian: 1.38
 58. 58 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 588 Неутрално

  До коментар [#52] от "WC1":

  Полша. Ама те май си ги ремонтират сами.

 59. 59 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2458 Неутрално

  До коментар [#30] от "uq":


  " Платихме Белене ... "


  Кога това ?
  Не прочете ли вчера, че кюфтака с бретона от мин. на енергетиката, замина в Москва да докладва за инвеститора на АЕЦ " Белене " ?
  Не само, че не сме платили, но харчовете за " Белене " ТЕПЪРВА ЗАПОЧВАТ !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 60. 60 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  Защо парламентът, правителството и какви ли не още "власти" , администрации и администрацийки не се возят на ремонтирани волги, москвичи и лади, а на Мерцедеси и БМВ-та. За ремонт на тия боклуци ще прахосат пари, колкото струват като нови.
  Крадене! Крадене! Крадене!!!!!!!! Нагло и безцеремонно!

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 61. 61 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2349 Неутрално

  Поредна пратка грешни пари ще заминат в посока на кремълските разбойници, благодарение на върхушката на герб! Вместо да бъдат добавени към средствата за новото въоръжение!
  Абе във "върховете" тази партия няма ли поне един единствен човек, който да вземе да се опъне за нещо, независимо какво е то или всички до един са калинки хванати по кръстовищата...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 62. 62 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 663 Неутрално

  Реално, с увеличението на данъците ни, както и на парно, газ, ток, хляб и всичките му там комуналки, нашите пари отиват в Русия /Беларус/.
  Тези са по-нагли и от Тройната коалиция, че дори и от Орешарски!

 63. 63 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Кви патриоти са това, Измекяри.

 64. 64 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2458 Неутрално

  До коментар [#29] от "Радко - СВОБОДА или РОССИЯ":Само дето чесалниците трябва да ги имат избирателите !!!. Щото резидент го избрахме съвсем наскоро и даже много т.н. десни гласуваха за него, само за да натрият носа на Борисов. Сега форума реве но се басирам че поне 50% не са ходили на президентските избори. Така че нямате основание да ревете, и вие сте виновни за това че президента ни го назначи Решетников. И сега ще си плашаме за акъла и ако са само 200-300 милиона евтино ще минем, нека си спомник колко ни струвахе предишните руски проекти. И да ни е предупреждение щото ако д.р. Нинова гепи власта, ремонта на дъртитие боклуци ще е само началото !!!
  —цитат от коментар 39 на m17  Абе, ти защо изместваш темата ?
  Президента ли дава тези милиони, или правителството и то със заобикаляне на НС, т.е. с криминално-мафиотски рохвати !
  Какво общо има тук президента, който и да е той ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 65. 65 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 722 Неутрално

  До коментар [#11] от "ь":

  Ех, мечти-и... Самолети от този тип, А-10 или Су-25, са много по-полезни за нас от скъпите изтребители.

  Eddie lives... somewhere in time!
 66. 66 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4335 Неутрално

  " По закон Министерството на отбраната и правителството могат да възлагат обществени поръчки до 100 млн. лв., а за разходи над тази сума се иска решение на Народното събрание. Ремонтът е оформен като рамково споразумение, а конкретните поръчки по него са разпределени в 4 години под този праг. Но така при посочена цена 6.3 пъти по-висока от първоначално описаната в обществената поръчка формално, изглежда, няма нарушение. Няма да се изисква и одобрението на парламента."

  Докато обществото ни се тресе от измислени скандали, тихо и коварно поръчки за стотици милиони се възлагат в пълно нарушение на действащият закон у нас. Няма причина да се занимаваме с репликата на един вицепремиер като скандална и неуместна, а да си мълчими стоим апатично, когато една чисто корупционна схема ни се разиграва пред очите без никакъв свян ! Сезиране на прокуратурата, изслушване на военният министър в парламента и замразяване на поръчката до изясняване на всички обстоятелства как и защо изтича публичен ресурс и в какъв точно размер !

 67. 67 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2458 Неутрално

  До коментар [#49] от "gianni":


  " Във ВВС сигурно има над 5 000 гърла ... "


  Говорим за боеспособна и модерно въоръжена българска армия и НАТОвски съюзник, или за това, старите и незапознати с новата техника офицери, да бъдат едва ли не на социални помощи . Като не могат да летят на новата техника, да се пенсионират със спомените си за руските таралясници, а млади летци да се подготвят в чужбина на новите НАТОвски техники - това е решението на въпроса !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 68. 68 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 985 Неутрално

  Отдалече смърди на далавера !!!

 69. 69 Профил на kdesen
  kdesen
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Току-що закрепихме правителството, хайде сега да топнем в медеца да се почерпим.

 70. 70 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1304 Гневно

  "Български Су-25 ще бъдат ремонтирани за 310 млн. лв."

  Тези 14 броя СУ-25 като нови са стрували 280 млн. лв...
  Изобщо не мирише на корупция, ама хич...

 71. 71 Профил на nodamncat
  nodamncat
  Рейтинг: 548 Неутрално

  Това вече е крайна наглост.

 72. 72 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 703 Неутрално

  Не мога точно да разбера - некомпетентността на Каракачанов и е виновна (защото решението не е взето без него и началника му) или корупцията... Във всички случаи, то е лошо за България!
  —цитат от коментар 9 на plamen_b


  Всичко това е в името на стабилността, този път разклатена някъде откъм С.И. Не случайно в крещенето и в заплахите за предсрочни избори се включиха и Сидеров, и ДПС, и БСП - говорителите на Масква у нас.

  Поне 2 нови изтребителя се изпариха.

 73. 73 Профил на mr_vach
  mr_vach
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#50] от "niksan1":

  Това не е обикновена корупция, ами си е национално предателство от страна на ДС-агент Иван!
  И това, което достига до нас е само върха на айсберга... Кой знае колко държавни тайни и колко споделена информация от НАТО е изтекла към кочината!

  Порусначен народ- слаба държава
 74. 74 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 860 Неутрално

  Току-що закрепихме правителството, хайде сега да топнем в медеца да се почерпим.
  —цитат от коментар 69 на kdesen


  ами ако това е цената на закрепването? Данък Русия! Настъпи падежа, наближава ноември

 75. 75 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ онзи същия
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ онзи същия
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Как стават тези 'фатки от поръчка за 40 млн' да се стигне до 230 млн', само с един подпис на каракачана, и това да не е в нарушение на законите и првилата....понятие си нЕмам. Имам само оправдание защо не разбирам 'фатката (осввен че съм природно тъп де😀)-прекалено дълго съм живял извън България!

  От чисто финансова/данъчна гледна точка не разбирам друго от статията:

  "...Ценовото предложение на 558-и Авиационен ремонтен завод е за 132 484 980 евро (без ДДС) според доклада на комисията по търга в Министерството на отбраната. Това са близо 260 млн. лв. без ДДС, или почти 311 млн. лв с ДДС. ..."

  ДДС е данък който отива в държавната хазна. Да кажем че не ддържавата пряко поръчва изпълнението на таази сделка, а чрез държавна фирма на МО (НЕ ВЕРВАМ да го дадат на частна фирма).

  Та...И държавната фирма да добави 20% ДДС (52 млн) към фактурата която ще представи на държавата, тя трябва да плати в определния срок тези 52 млн. ДДС на НАП (ДЪРЖАВАТА), нали? ОК, да си приспаднат платеното ДДС за разходи по поддръжка на коли, сгради, топло и електричествоподдържане на тази държавна фирма, ама това са малки суми в сравнение на тези 260 млн.

  Или ДДСто е споменато само за да направи заглавието ОЩЕ по сензационно и скандално?

  Някой да ми обясни къде греша, моля.

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 76. 76 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1875 Неутрално

  Плебсът харесва вицепремиери, които говорят възпитано и му изпразват джоба. Плебсът не обича вицепремиери, които говорят вулгарно, но не му бъркат в джоба.

  Тази брутална корупционна сделка е повод не само за оставката на Каракачанов, но и за самосезиране на специализираната прокуратура.

 77. 77 Профил на galin83
  galin83
  Рейтинг: 266 Неутрално

  Според мен е взето решение да се ремонтира наличната техника и да може да изкара още 10 години. Никъде не се казва, че ресурсът и на МИГовете е до 2029 - да верно на корубата, но като вземем нови самолети да не си мислите, че при тях не трябва да се сменят двигатели и авионика. Тези стари самолети са взети края на 80-те години и българина си ги е плащал в едни от най-мизерните години на прехода. Като направим всичко на скраб и сме само с 8 нови самолети каква авиация ще имаме, никаква. Така за половин милиард сте имаме 14 самолета Су 25 и 12 самолета МИГ 29. Сега сигурно предстоят и тежки икономически години, има голям лобизъм и натискане от всички страни да се вземе нов самолет. Аз предполагам, че ще вземем нова техника за пехотата и ще постоим два нови кораба при Делфин, защото тези неща ще бъдат произведени в България, а самолетите ще се отложат за след 5-6 години. Тъкмо ще се види как ще се е наредил света след следващата криза. Защото според мен няма да е същия.

 78. 78 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 466 Гневно

  От къде тия пари? О, да, от нашия джоб. А за болните деца - обиди.
  Мили хора, гласувате ли пак за Боеко, получавате в комплект:
  1. Лилито Павлова - като министърка на службата за следене на фазите на луната
  2. Цветан Цветанов - мозъчен тръст, министър на изкуствения интелект
  3. Волен Сидеров - музикант, аптекар и патриот
  4. Каракачанов - мисля, че е прототип на БАН
  5. Варели Симьонов - необразован нагляр

 79. 79 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Айде пак договор с задни вратички за допълнения, които са сума в пъти по-голяма от основната. ГЕРБ пак крадат!

  мурзилка
 80. 80 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1176 Неутрално

  САЩ имат огромен брой многоцелеви изтребители, но си пазят техния А-10, който е по-стар и от Су-то
  —цитат от коментар 57 на Чубакът


  А бе минало е Су-то покрай А-10, отдалече. Основното оръжие на А-10 е оръдието GAU-8 Avenger:

  https://en.wikipedia.org/wiki/GAU-8_Avenger

  По време на иракската война унищожи бая танкове съветско производство разстрелвайки ги с оръдието си.


 81. 81 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2646 Неутрално

  До коментар [#57] от "Чубакът":

  е, ще избият и намиращото се цивилно население в радиус половин километър от целта :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 82. 82 Профил на wizzard
  wizzard
  Рейтинг: 466 Любопитно

  Льотчика сега дали ще пази радиомълчание?

 83. 83 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 860 Неутрално

  До коментар [#77] от "galin83":

  СУ 25 са бомбардировачи, а не изтребители. И едните, и другите са самолети, но предназначението им е различно. Все едно НСО да им отпуснат пари за лимузини, а те да купят линейки.

 84. 84 Профил на loseva
  loseva
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#9] от "plamen_b":Не мога точно да разбера - некомпетентността на Каракачанов и е виновна (защото решението не е взето без него и началника му) или корупцията... Във всички случаи, то е лошо за България!

  И двете, и двете!!!

 85. 85 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 466 Неутрално

  На печелившите честито. А народа, който за пореден път ще плати , да мисли малко повече преди да направи избора си, ако не иска да продължава да плаща данък Русия.

 86. 86 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 592 Неутрално

  ми който е гласувал за тея боклуци
  продажни да се посипе главата с пепел
  и да гласува за демократите следващия път,
  а не да ми злобее за това как са били един файтон
  и други подобни безмислени плювни.
  какво стана бе отворените.
  шибат ни всички, ама с вашите гласове
  ни шибат, не с моя.
  нещо да добавите.

 87. 87 Профил на Родолюбец
  Родолюбец
  Рейтинг: 804 Неутрално

  Има. Тези самолети имат важна социална роля, като създават препитание на стотина офицера, заети в полети, ремонти, управление и логистика. Ако се вкарат нови самолети тези хора стават излишни, тъй като едва някой ще даде пари да ги обучава на стари години. Във ВВС сигурно има над 5000 гърла, а Су-тата са една четвърт от самолетите.
  —цитат от коментар 49 на gianni

  +++++++++++++++++++ Много точно!

  61. Ниkoй въ Бългapckoтo Княжecтвo нe мoжe ни дa kупувa, нитo дa пpoдaвa чeлoвeчeckи cъщecтвa. Вcekoй poбъ oт kakъвтo пoлъ, вepa и нapoднocтъ дa бъдe, cвoбoдeнъ cтaвa, щoм cтъпи нa бългapcka тepитopия.
 88. 88 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2043 Неутрално
 89. 89 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 538 Неутрално

  "Су-25 ще бъдат ремонтирани за 310 млн. лв. след обява за 41 млн. лв."И к'о пра'им сега?
  —цитат от коментар 7 на plamen_b

  Е-е-е,какво правим,та какво правим...? Ами,плащаме ги,това правим...:))))Богата страна,богати хора,богато правителство...Ама,как са станали от 47млн. на 310млн.? По вълшебен начин,как иначе:))))) Нали всички там са вълшебници...:))))

 90. 90 Профил на Чубакът
  Чубакът
  Рейтинг: 303 Неутрално

  [/quote]

  Там унищожи Т-55, Т-62 и Т-72, при това правени в Ирак. Срещу по-съвременни танкове въобще няма възможност да нанесе катастрофално поражение. Приблизително еднакви са като огнева мощ.

  [quote#81:"chkn41566335"]До коментар [#57] от "Чубакът":е, ще избият и намиращото се цивилно население в радиус половин километър от целта :)
  —цитат от коментар 80 на gianni


  Ако е в населен район, иначе няма значение. Су-то може да носи и управляеми ракети - например Х-29, които и ние ги имаме - но като цяло руснаците са много зле в направлението точни оръжия.

  "The nation which can prefer disgrace to danger is prepared for a master and deserves one." || Economic Left: -3.75 || Social Authoritarian: 1.38
 91. 91 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2458 Неутрално

  До коментар [#50] от "niksan1":Това не е обикновена корупция, ами си е национално предателство от страна на ДС-агент Иван!И това, което достига до нас е само върха на айсберга... Кой знае колко държавни тайни и колко споделена информация от НАТО е изтекла към кочината!
  —цитат от коментар 73 на mr_vach  Не вярвам да е изтекла към кочината читава и секретна НАТОвска информация . От НАТО знаят кой е Иван и бъди сигурен, че са му спрели достъпа до ценна и секретна информация . Иван знае само онова, което е за публична информация .
  Е, това не му пречи да участва в чудовищно криминално-мафиотски разработки и да пълни дебелите гуши на мафиотите и своята !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 92. 92 Профил на Момо
  Момо
  Рейтинг: 294 Неутрално

  След време, цената на тези самолети ще се покачи. Затова се ремонтират. Просто няма да имат аналог и ще бъдат търсени на пазара :)

 93. 93 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  До коментар [#22] от "Дон Кихот":

  Това не са и бомбандировачи а щурмови самолети който при тоталната липса на съвремена авионика са една идеа по полезни от Ил-2 но засметка на това безкрайно скъпи.
  Във всички натовски държави без САЩ за подобни неща се ползват хеликоптери ...

  Търга за нови самолети ще върви още 30 год. за да могат да плащат данък Русия през руските таралясници ( най-хубавото което може да се случи на БА е случаен пожар или бедствие да ги затрие всички наведнъж).

 94. 94 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  До коментар [#29] от "Радко - СВОБОДА или РОССИЯ":

  Нещо си се объркал. Президента беше първия, който поиска подмяна на Миг29 още преди 10 години. Ситуацията май е от полза на БХ, че може всяка година да си харчи парите предвидени в бюджета за нови самолети както си иска (след като няма такива) и да си плаща данък Русия през ремонтите на руските бракми.

 95. 95 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3838 Гневно

  До коментар [#13] от "SS":Главния виновник е тиквата! Той му е началник.
  —цитат от коментар 20 на vhv


  И двамата са за съд и разстрел, защото предават интересите на родината!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 96. 96 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2971 Неутрално

  До коментар [#86] от "mihail_p":

  Не бе...! Те, хората гласуваха за тях, защото са последната преграда за руските интереси в България! Не знаеш ли? Освен това, тия същите са, единствената алтернатива на БСП и аФтентично дясна партия! Ако не гласуват за тях, Земята спира да се върти в същият момент...!
  Освен това, умнокрасивите дето са един файтон хора, избраха Радев за президент. Не знаеш ли? Точно умнокрасивите са виновни за всичко. От ГЕРБ нямат нищо общо и нямат никаква идея, как се случва все така, че едни огромни пари изтичат през няколко месеца към Русия...! ГЕРБ даже, нямат никаква идея, кой е назначил Каракачанов за министър на отбраната и нямат нищо общо с тия договори! Ами да...! Само онези, умнокрасивите са набъркани. По същият начин, ГЕРБ няма нищо общо с парите за другарят Гергов, както и със един студен резерв, дето се плаща на един ТЕЦ до Варна. Ама, нищо общо нямат...! Само умнокрасивите са набъркани във всички злини и нещастия, дето спохождат България. Затова, хората пак ще гласуват за ГЕРБ!

  Бивш tww09306483.
 97. 97 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  До коментар [#39] от "m17":

  Не знам за ролята на Решетников, но с очите си видях как Бойко избра Радев. Въпроса е защо ????

 98. 98 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2578 Неутрално

  До коментар [#64] от "niksan1":

  Не измествам темата, обяснявам моята гледна точка защо си ПЛАШАМЕ на руснаците. И не виждам президента да има нешо против тези ремонти, иназе е много бърз в плюенето а сега си трае доволно.

 99. 99 Профил на ozd05563707
  ozd05563707
  Рейтинг: 691 Неутрално

  Оправяме СУ-тата, оправяме 29-ките, пращаме в затвора ония, които нарязаха почти нови самолети преди години. И най-вече - купуваме сериозни отбранителни комплекси. Пейтриът и С-300 или 400. След като унищожихме ракетите СС-23, нямаме самолети и защита, и нямаме приятели, сме буквално по бели гащи. Ако ни нападнат (от юг например) никой няма да си мръдне пръста да ни помогне. Даже "добрите" съседи може да влезнат да се обслужат. Ес ще се чуди какво да прави един месец, НАТО ще си наляга парцалите понеже всички са съюзници, а руснаците ще гледат с интерес. Справка - Кипър.

 100. 100 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  До коментар [#77] от "galin83":

  СУ25 е напълно уизлишен разход. Поели сме задължение за еърполисинг към НАТО, който може да се изпълнява някакси с МИГ29 но не и с СУ25. Не виждам с/у коя пехота, ще настъпваме, че да ни трябват щурмовци със смешен ресурс 300-400 часа. Още повече, яе тези самолети стават само за бой с противник, който няма ПВО

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK