След акцията в агенцията за българите в чужбина БСП видя опит на ГЕРБ да хвърли партньора си на кучетата (допълнена)

Корнелия Нинова

© Анелия Николова

Корнелия НиноваСлед акцията в Държавната агенция за българите в чужбина, при която се разследва корупция при издаването на документи за български произход на чужденци, БСП видя опит на ГЕРБ да хвърли отговорността върху малкия партньор, тъй като вижда заплаха за правителството. Според лидера Корнелия Нинова историята много приличала на тази с бившия здравен министър Петър Москов и ваксините - двамата анонсирали политиката, а когато станало напечено, за да "спаси собствената си кожа", премиерът Бойко Борисов хвърлил Москов и реформаторите "на кучетата".


"Ще повярваме на желанието им да се борят с корупцията, когато и големият партньор си понесе отговорността", обяви Корнелия Нинова днес и попита защо тази акция се прави сега, след като от години се знае какво се случва в агенцията и се твърди, че


ВМРО през всичките тези години е имала отношение
към тези процеси. Тя цитира и френското издание "Hyвeл oбcepвaтьop", в което е публикувана статия, че корупцията при даването на българско гражданство стига на равнище министър и вицепремиер.


"Това е пример за моделът на прехода - всички заедно в задкулисие постъпват по този начин, но когато нещата започнат да се разкриват, ГЕРБ си изчистват образа и патриотите са виновни", обяви още Нинова. И заяви, че това става с помощта на МВР и службите, които са мълчали.


На въпрос от коя страна на барикадата са Делян Пеевски и Сотир Цацаров Нинова каза: "Делян Пеевски не знам, но Сотир Цацаров, изглежда, изпълнява закона."


Според лидера на БСП арестът на Николай и Евгения Баневи при разследване на източването на "Полимери" е имитация на борбата с олигархията и


опит да се хвърли прах в очите на хората


и европейските партньори. Тя обяви, че в същото време се дават пари на други олигарси и цитира отпуснатите на социалиста Георги Гергов 43 млн. лв. от правителството за "дупката"в центъра на Варна. Друг пример бил Кирил Домусчиев, на който мнозинството опростило 58 млн. лева със специален закон. Корнелия Нинова попита кога ще се говори за цялата приватизация, в т.ч. на Сибанк от Цветелина Бориславова.


На въпрос защо премълчава, че арестуваният шеф на агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев е бил в делегацията на президента във Великобритания, Нинова отвърна, че и Баневи са пътували с Бойко Борисов в Катар.


Два часа по-късно двама депутати от ГЕРБ дадоха изявление пред медиите в парламента, в което обявиха, че партията не хвърля партньорите си на кучетата, а доказва, че няма "свещени крави". "Който нарушава закона, получава своето място", обяви народният представител Маноил Манев. Той посъветва лидера на


БСП да си "изчисти къщичката"


като цитира, че подсъдимият за купуване на гласове Манол Генов все още е депутат от групата на социалистите.


Двете партии влязоха в задочен спор за проектобюджета за 2019 г. Според Корнелия Нинова твърдението на Бойко Борисов, че това е опит за най-социалният бюджет на прехода, не отговаря на истината, тъй като бил "с едната ръка взел, с другата дал". Тя цитира увеличението на максималния осигурителен праг на 3000 лева, по-високия данък за стари автомобили, увеличението на осигуровките за земеделски производители и др.. После обяви, че по 12 социални плащания, сред които обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 години, няма увеличение. В понеделник БСП ще представи алтернатива на проектобюджета за 2019 г.


В отговор депутатът от ГЕРБ Александър Иванов обяви, че съветниците на Корнелия Нинова са слаби, но той не очаквал много от хора, които са фалирали страната три пъти. Той цитира приоритетите в бюджета и обяви, че се очаква ръст на БВП до 110 млрд. лева. Според ГЕРБ в БСП няма експертиза и това се доказвало от "червеното книжле" - "Визия за България".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK