В отсъствието на Пеевски парламентът прие окончателно медийния му закон (допълнена)

Делян Пеевски не присъства на гласуването на законопроекта

© Юлия Лазарова

Делян Пеевски не присъства на гласуването на законопроектаЗа един час парламентът прие на второ четене касаещия медиите закон, чийто основен вносител е депутатът от ДПС и бизнесмен Делян Пеевски. Промените, които задължават печатните, електронните и онлайн медии да посочват на сайтовете си информация за действителния си собственик и да декларират полученото финансиране за предходната година, бяха одобрявани от мнозинство от над 90 народни представители, при 2-3 гласа "против" и няколко "въздържал се". Гласуването по парламентарни групи не бе показвано на екраните за медиите.


На първо четене законопроектът бе подкрепен от депутатите от ГЕРБ, ДПС и "Обединени патриоти", а миналата седмица във водещата парламентарна комисия по култура и медии депутатите от всички партии приеха единодушно всички предложения на второ гласуване за 5 минути.


Критики към предложенията се чуха само от парламентарната група на "БСП за България", а основен говорител бе социалистът Антон Кутев. Основният вносител Делян Пеевски не бе в парламента, но законопроектът бе защитаван от другите вносители Йордан Цонев и Велислава Кръстева.


Пиар за Пеевски или за България
Зам.-председателят на парламентарната група на "БСП за България" Антон Кутев обяви, че промените са в правилната посока, но според него няма да се стигне до действително изсветляване на собствеността и финансирането на медиите. Той критикува, че не се дава определение за фактически контрол над медиите, а трябва да се декларира лицето, което го упражнява, ако то е различно от собственика.


"Знаете, че Сашо Дончев и "Овъргаз" имат вестник. Не говоря за Делян Пеевски - сигурно има медии и там положението е същото. Ако Сашо Дончев получава пари от държавата и през реклами финансира собствения си вестник, тук ще излезе ли това нещо? Ще излезе само информацията, че еди коя си фирма е имала договор за реклама. Как медиите зависят от властта - няма да стане ясно", обяви Антон Кутев. Според него целта на закона била друга.


Критики към предложенията се чуха само от парламентарната група на "БСП за България", а основен говорител бе социалистът Антон Кутев. Основният вносител Делян Пеевски не бе в парламента, но законопроектът бе защитаван от другите вносители Йордан Цонев (първият вляво) и Велислава Кръстева (вдясно).

© Велко Ангелов

Критики към предложенията се чуха само от парламентарната група на "БСП за България", а основен говорител бе социалистът Антон Кутев. Основният вносител Делян Пеевски не бе в парламента, но законопроектът бе защитаван от другите вносители Йордан Цонев (първият вляво) и Велислава Кръстева (вдясно).


"Целта е да се осветли определен собственик на медии, който очевидно иска да докаже, че не е монополист. Всеки нормален прочит на тая работа казва, че той не е монополист, и не виждам защо този медиен трик трябва да минава през законодателството. За първи път пиар акция се прави през законодателството", каза още Антон Кутев.


След разрива с банкера Цветан Василев и фалита на КТБ Делян Пеевски постепенно разкри собствеността си в няколко медии (преди това част от тях бяха собственост на майка му и бяха придобити със заеми от КТБ) - "Монитор", "Телеграф", "Политика", "Меридиан мач", "Борба". През октомври депутатът от ДПС обяви, че ще прехвърли медийния си бизнес на фондация, но ще помага материално.


В отговор на Кутев депутатът от ДПС Йордан Цонев обясни, че законопроектът е смел и решителен опит за изсветляване на собствениците на медии. За пореден път той критикува класацията за свободата на словото на "Репортери без граници", която според него представяла България на незаслужено място до слабо развити страни. И каза, че не иска да цитира как организацията не е докладвала за "фрапиращия случай по мейли, които изтекоха от главния редактор на една медийна група". След като спомена класация на неправителствена организация от кръга "Сорос", депутатът от ДПС обяви, че не може да гледа как се пишат доклади с "абсолютно неверни твърдения" и че законът е опит за промяна.


"Той (законопроектът - бел. авт.) не е опит за пиар акция на едно лице, а е опит за пиар акция на България. Не може да се правят класации, които категорично не отговарят на свободата на словото в България", обяви Йордан Цонев. Той каза още, че нямал против "Репортери без граници", а тези, които изпълнявали тази задача в България. "Защото те са от един и същи политико-медиен бизнес кръг. И те клепат България, защото ние като законодатели не сме сложили ясни правила да се вижда кой кое в българската медийна среда", обяви още депутатът от ДПС. В отговор Кутев му каза, че ще му се извини, ако след този закон се подобри мястото на България в класацията на "Репортери без граници", но обяви, че се съмнява.


Депутатът от ДПС Велислава Кръстева чете доклада за второ гласуване на законопроекта.

© Велко Ангелов

Депутатът от ДПС Велислава Кръстева чете доклада за второ гласуване на законопроекта.


Депутатът от ДПС Велислава Кръстева обяви, че най-често главните редактори и отговорните редактори контролират фактическото съдържание в медиите, но Антон Кутев и репликира, че това е някой, който осигурява финансирането. После обясни, че има случаи, в които някой вдига телефона и казва, че някоя статия трябва да падне.


Какво предвиждат промените


Промените са в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения, който вече се казва Закон за задължително депозиране на печатни и други произведения и за обявяване на разпространителите и доставчиците на медийни услуги.


Доставчиците на медийни услуги, в т.ч. печатни, електронни и онлайн медии, трябва да посочват на сайтовете си информация за действителния си собственик, както и дали това е лице, заемащо публична длъжност, и дали има влязла в сила присъда спрямо него. Предвижда се да се декларира и лицето, което фактически контролира съдържанието на медийната услуга и редакционната политика, ако то е различно от собственика. При промяна на собствеността тя трябва да се декларира в срок от 7 дни.


С приетите текстове се задължават доставчиците на медийни услуги, в т.ч. печатни, електронни и онлайн медии, да декларират до 30 юни всяко получено финансиране в предходната календарна година, в т.ч. заеми и банкови кредити, както и безвъзмездно получаване на парични средства и имущество. Предвижда се да се декларират размерът на финансирането, основанието за предоставянето му, както и данни за лицето, което го е предоставило.


В декларацията да се посочва стойността на всички договори, сключени в предходната година с държавни и общински учреждения и дружества с такова участие, с политически партии, в резултат на обществени поръчки, както и рекламни договори с лица, осъществяващи дейност, подлежаща на регулация. Изисква се да се обявяват и договорите по европейските фондове.


Декларациите се предвижда да се подават в Министерството на културата и публикуват в регистър, който трябва да бъде създаден до една година след влизането в сила на закона и да бъде достъпен онлайн. При забавяне, неподаване на декларация или обявяване на неверни данни се предвижда санкция от 10 до 15 хил. лева. Глобата за повторно нарушение е от 20 до 30 хил. лева. Актове за установяване на нарушенията се установяват от длъжностни лица в Министерството на културата. При невъзможност извършителят да бъде установен министърът на културата изисква съдействие от Министерството на вътрешните работи.


Разпространителите на печатни издания ще трябва да декларират в Министерството на културата действителния си собственик, както и броя на обекти за продажба на дребно. Ако последните са 1/3 от всички обекти, ще се праща информация в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Санкциите за неподаване на декларация и невярна информация ще са от 10 до 15 хил. лева за първо и от 20 до 30 хил. лева за повторно нарушение.


Депутатът от БСП Милко Недялков поиска КЗК да се сезира, когато един разпространител има повече от 1/6 от всички обекти за продажба на дребно, но предложението му не бе прието. Тестът на вносителите бе защитен от шефа на правната комисия от ГЕРБ Данаил Кирилов, който бе единственият представител на управляващото мнозинство, който се изказа.

Ключови думи към статията:

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 602 Весело

  Тоя, ако е бизнесмен, аз съм космонавт!
  Той просто е преяждащ и е нисък за килограмите си!

 2. 2 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 994 Весело

  Милиционерите, гласувате закона на Пееф или правителството пада!
  ...ама иначе не сте Орешарски и не сте комунисти, нали? Айде ръкоплЕскайте на съвеЦката реч на Ментата и пазете суджука:

  "
  В отговор на Кутев депутатът от ДПС Йордан Цонев обясни, че законопроектът е смел и решителен опит за изсветляване на собствениците на медии. За пореден път той критикува класацията за свободата на словото на "Репортери без граници", която според него представяла България на незаслужено място до слаборазвити страни. След като спомена класация на неправителствена организация от кръга "Сорос", депутатът от ДПС обяви, че не може да гледа как се пишат доклади с "абсолютно неверни твърдения" и че законът е опит за промяна."

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 3. 3 Профил на ebf52574941
  ebf52574941
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Интересно ми е как ли са гласували онези седесари:
  Спас Гърневски,
  Георги Марков,
  Волен Сидеров,
  Павел Шопов

 4. 4 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3177 Неутрално

  "в отсъствието на Пеевски" но пък с присъствието на всички ще стане ясна цената редакционна политика

  "Предвижда се да се декларира и лицето, което фактически контролира съдържанието на медийната услуга и редакционната политика, ако то е различно от собственика. При промяна на собствеността тя трябва да се декларира в срок от 7 дни.


  С приетите текстове се задължават доставчиците на медийни услуги, в т.ч. печатни, електронни и онлайн медии, да декларират до 30 юни всяко получено финансиране в предходната календарна година, в т.ч. заеми и банкови кредити, както и безвъзмездно получаване на парични средства и имущество. Предвижда се да се декларират размерът на финансирането, основанието за предоставянето му, както и данни за лицето, което го е предоставило."

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 5. 5 Профил на Ivan Chervenkov
  Ivan Chervenkov
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Супер. Сега Прокопиев, Донев, Дончев ще са недоволни и ще пищят чрез медиите си. Следете колко поръчкови статии ще се изпишат по тази тема от медиите на тези тримата.

 6. 6 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2704 Неутрално

  В деня на народните будители, да приспим народа! Ще бъдат информитани само от другаря Пеевски!

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 7. 7 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2488 Неутрално

  бяха одобрявани от мнозинство от над 90 народни представители, при 2-3 гласа "против" и няколко "въздържал се". Гласуването по парламентарни групи не бе показвано на екраните за медиите.

  Това прилича ли ви на парламент от 240 народни представители?
  Мърши, които трябва да бъдат разпъдени, а ако трябва, а трябва, да бъдат съдени. Овъртяни са като черва. В заговор гласуват псевдо-закон против интересите на обществото. Пълна симулация на народополезна дейност!

  Нужни са нови НАРОДНИ БУДИТЕЛИ!
  Честит празник на онези българи, които съзнават какво са извършили големите ни предци!

 8. 8 Профил на The sphere
  The sphere
  Рейтинг: 675 Любопитно

  Този закон ли беше най важния в монета? И ще доведе ли до някаква промяна? Без истинска съдебна реформа няма да се промени НИЩО в тази държавица!

  "Социализма свършва, когато свършат парите на другите."
 9. 9 Профил на ebf52574941
  ebf52574941
  Рейтинг: 269 Неутрално

  ...Нужни са нови НАРОДНИ БУДИТЕЛИ!...
  —цитат от коментар 7 на Alexander97


  Само „новите НАРОДНИ БУДИТЕЛИ!“ да не са от ДСБ и СДС,
  че ми писна от реститутки.

  До коментар [#7] от "Alexander97":

 10. 10 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 578 Неутрално

  И пак има идиоти, които мислят, че ако не са ГЕРБ, ще са БСП и ДПС!!!Последните 17 години страната се управлява реално от ДПС, а разликата между БСП и ГЕРБ е само тази, че нямаше целувка на Орлов мост, както онази между Станишев и Местан.
  Сега не се показват, ами се крият в стаичките, как се онождат взаимно.

 11. 11 Профил на Ivan Chervenkov
  Ivan Chervenkov
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#10] от "Капабланка":

  А вие кои искате да са във власта?

 12. 12 Профил на ebf52574941
  ebf52574941
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Този закон ли беше най важния в монета? ...
  —цитат от коментар 8 на The sphere


  Трябват ни медии, които да не пускат фалшиви новини.
  Само преди 1 час една медия написа:

  "Президентът Дмитрий Медведев е подписал указа,"

  А всички знаем, че Президентът е Владимир Путин !

  До коментар [#8] от "The sphere":

 13. 13 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Вицове: пеефски писал закон?!?; пеефски - борец за свободата на словото в България...

  Щом човек, прочел една книга може да управлява държава, защо човек, непрочел дори една книга, да не може да напише закон в същата тази държава?
  Грух-грух.

  Честит празник на прочелите повече от една книга и разбиращи неадекватността на гласувалите закона!

 14. 14 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 833 Неутрално
 15. 15 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5144 Неутрално

  Отровната атмоствефа на Пеевски си е там, съдейки по резултата. Защо му е да присъства. Всички гласували ЗА закона му са му проксита...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 16. 16 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2488 Неутрално

  [quote#9:"ebf52574941"][/quote]
  Само „новите НАРОДНИ БУДИТЕЛИ!“ да не са от ДСБ и СДС,
  че ми писна от реститутки.

  Реституцията ли те възмущава?
  Значи си "бодър наследник на партизани" и живееш в страх да не дойде истинският собственик на апартамента в който обитаваш!
  Харесва ти еднокнижник-монолингвист да е министър-председател или пък онази която гали агънца и козички?
  Ами те не останаха!
  Стой си в киреча.

 17. 17 Профил на Weingro
  Weingro
  Рейтинг: 774 Неутрално

  Лора Караджова има нов верен отговор за това кой създава законите у нас. Не са и жълтите павета. А големите прасета.

 18. 18 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 997 Неутрално

  Умряха будителите, роди се "закон за медиите" ! Роди го равнодушието към свинщината и свинете.

 19. 19 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1692 Неутрално
 20. 20 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2062 Неутрално

  Пеевски "създава закон",който иска да се осветлят собствениците на другите не негови медии,за да може по-лесно да се справи с тях и той уж се отказва от медиите си и ги дава на фондация,на която името не се споменава нито кой е собственика на тази "фондация". В закона пише ли,че собственик на медии скрие медиите си под маската на фондация,трябва да се осветли собственика й. Той си остава собственик на медиите само,че когато те са под маската на фондация се освобождават да плащат данъци на държавата. Так той хем има медии и хем не плаща никакви данъци. Ало прокуратурата спите ли,спите ли или и вие сте с трите прасета управляващи държавата.

 21. 21 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2062 Неутрално

  Аз даже си мисля,че нито Пеевски е написал проекто-закона нито че медиите са негови,а по скоро на човекът живеещ в сараите и чиято партия е ДПС,но това е друга тема. Доган се крие зад широкия гръб на Шишо.

 22. 22 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1200 Неутрално

  А защо са скрили какса гласували гербеститите? Срам нещо?

  Обичам да грухтя и плюскам.
 23. 23 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3177 Неутрално

  До коментар [#20] от "Toni Ivanov":

  тоест изсветляването кой диктува редакционна политика прави тези други независими медии лесно уязвими?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 24. 24 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 426 Гневно

  Правителството Борисов 3 всеки ден се подиграва на тъпия електорат

 25. 25 Профил на registriran
  registriran
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Да се довериш на закон предложен от Пеевски е същото като да се довериш на куче пазач вътре в месарница.Не ми се четат текстовете ,но все си мисля,че има нещо скрито в полза на вносителите на закона

 26. 26 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3931 Неутрално

  "Зам.-председателят на парламентарната група на "БСП за България" Антон Кутев обяви, че промените са в правилната посока, но според него няма да се стигне до действително изсветляване на собствеността и финансирането на медиите. Той критикува, че не се дава определение за фактически контрол над медиите, а трябва да се декларира лицето, което го упражнява, ако то е различно от собственика."

  Разбира се, че няма да се стигне, нали това е целта на закона - приемаш имитация на закон, за да канализираш обществената енергия в погрешната посока на действие, докато комфортът на задкулисието продължава с пълна пара ! Стар номер ! Но при сегапното управление тип " Пеевски" друго няма какво и да се очаква !

 27. 27 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 1863 Весело

  ...,,След разрива с банкера Цветан Василев и фалита на КТБ Делян Пеевски постепенно разкри собствеността си в няколко медии (преди това част от тях бяха собственост на майка му и бяха придобити със заеми от КТБ) - "Монитор", "Телеграф", "Политика", "Меридиан мач", "Борба". През октомври депутатът от ДПС обяви, че ще прехвърли медийния си бизнес на фондация, но ще помага материално."....

  И защо ще го ,,прехвърля"?
  Омръзна ли му вече?......

 28. 28 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 1863 Любопитно

  До коментар [#20] от "Toni Ivanov":


  ++++++++++++

 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7291 Неутрално

  Той и на първо четене не присъства. Да не би да се срамува от закона си.

 30. 30 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 595 Неутрално

  До коментар [#8] от "The sphere":

  да важен е ,особено за такива като "Дневник"

  гошо
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK