В отговор на исканията за оставка Валери Симеонов се похвали с работата си за българите в чужбина

В отговор на исканията за оставка Валери Симеонов се похвали с работата си за българите в чужбина

© Велко АнгеловВицепремиерът и съпредседател на коалиционния партньор на ГЕРБ в управлението - "Обединени патриоти", Валери Симеонов отхвърли обвиненията, че носи отговорност за работата на Държавната агенция за българите в чужбина, в която от три дни текат арести по подозрения за злоупотреби, и обяви, че, напротив, е свършил много работа за подобряване на положението на българските общности зад граница.


В извънредно изявление пред медиите заради исканията на ДПС за оставката му Симеонов подчерта, че законово не носи отговорност за работата на агенцията и че функциите му са единствено да координира действията й. "Стриктно, прецизно и ефективно си изпълнявам задълженията по координация на тази агенция", заяви той.


Вицепремиерът посочи три свои успеха: законодателни промени, благодарение на които над 7 хил. души от общностите зад граница са се включили в пазара на труда в България, поправки, улесняващи получаването на синя карта за граждани от български произход, и засилване на работата на агенцията с български общности в Украйна, Западните покрайнини, Унгария, Македония, Албания.


Симеонов подал сигнал срещу Харалампиев, но попитал Каракачанов
Валери Симеонов се похвали, че той е подал към ДАНС сигнал за злоупотреби в агенцията, като преди това го е консултирал с "моя колега и съратник вицепремиера Каракачанов", тъй като предложението за назначаването на Петър Харалампиев за шеф на агенцията е било от ВМРО.


"Лятото на 2017 година получих сигнали за злоупотреби в дотогавашната работа на ДАБЧ. Сигналите бяха от едно лице, което поиска дискретна среща с мен. Лицето се казва Катя Матева, към онзи момент служител на Министерството на правосъдието, пряко отговорен за българското гражданство. Срещата беше проведена, бяха ми предоставени писмени данни, информация, както и сигнали, подадени в по-ранен период до ДАНС. Тъй като аз нямаше как да преценя достоверността на тези предоставени данни, на първо място се консултирах с моя колега и съратник вицепремиера Каракачанов, тъй като предложението беше от тях.


Информирах го за сигналите, получих от него съгласие и предадох тези материали на съответните специализирани служби, които са компетентни институции по тези сигнали", разказа Симеоново. Той добави, че срещата със служители на ДАНС е проведена в неговия кабинет, пред свидетели, на 30 октомври 2017 година на която предоставил информацията. Според него ангажименти му като вицепремиер координираща ДАБЧ и като български гражданин съгласно Наказателния кодекс, са приключили.


Симеонов добави, че не знае доколко неговия сигнал е послужил за повдигане на сегашното обвинение.


Симеонов предупреждавал Харалампиев да внимава


"От получаването на сигнала до пред 10 дена, без да му казвал, че съм получил такъв сигнал, съм провел многократни срещи и съм предупреждавал председателя на ДАБЧ много да внимава и да не допускат такива злоупотреби, тъй като това е изключително позорен шамар в лицето не на агенция, а на България", призна Валери Симеонов. Той не знае до колко Харалампиев се е съобразил. Като длъжностно лице съм направил всичко, които е било по силите ми и каквото съм бил длъжен да направя, заяви още Симеонов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK