След акцията в агенцията за българите в чужбина: въпроси и политически интриги

След акцията в агенцията за българите в чужбина: въпроси и политически интриги

© Николай ДойчиновАкцията в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), определена от зам. главния прокурор Иван Гешев като "най-сериозния случай на корупция по високите етажи на властта", "без аналог в новата история", предизвика остри политически реакции и може да доведе до криза в управлението. Седмица след арестите в държавната структура информацията е противоречива, като все още има множество неизяснени въпроси - за момента на провеждане на акцията, за причините предишните проверки да завършат без резултат, за отказа да бъде повдигнато обвинение на част от задържаните, за начина на работа на агенция и др.


В операцията бяха арестувани 20 души, но в крайна сметка обвинени получиха едва четирима, а първата съдебна инстанция остави трима от тях в ареста. Обвинението на председателя на агенцията Петър Харалампиев е за ръководене на престъпна група и взет подкуп от 5 хил. евро, както и за пет вторични престъпления за взети по 350 евро. Главният секретар Красимир Томов е обвинен за взети подкупи от 800 евро и 1500 евро. Обвинени са и двама посредници, които не са служители на агенцията. Един от тях е сръбски гражданин.


Кой подаде сигнала


Първата официална информация по случая бе дадена на 31 октомври - тогава спецпрокуратурата обяви, че
акцията е по оперативна информация на полицията в Кюстендил, и уточниха, че няма данни за участие на политици в престъпната схема, няма сигнали от политически фигури, нито информация искащите българско гражданство да са давали за контакт адреса на ВМРО, както твърди бившият шеф на дирекция "Българско гражданство" в Министерство на правосъдието Катя Матева.
Според изнесените в медиите сведения в последните години е имало поне четири сигнала за злоупотреби в работата на агенцията.


Президентът Румен Радев обяви, че е препратил два сигнала на бившия директор на дирекция "Българско гражданство" в Министерство на правосъдието - Катя Матева, за нередностите в агенцията. От държавното обвинение потвърдиха, че през март 2017 г. са получили сигнал, но уточниха, че с постановление от 25 октомври 2017 г. прокуратурата е отказала да образува наказателно производство, защото нямало данни за извършено престъпление, макар по думите на Гешев водената от Харалампиев престъпна група да е действала от юли 2017 г.


Макар да не е дала резултат, проверката на прокуратурата има друг ефект - срещу Катя Матева е образувано дисциплинарно производство и ѝ е отнето разрешението за достъп до класифицирана информация с аргумента, че разкривайки злоупотребите, тя е уронила престижа на правосъдното министерство. Матева обаче продължава да казва, че от години процедурите по предоставяне на българско гражданство са под контрола на ВМРО и има действаща корупционна схема.


Вицпремиерът Валери Симеонов, който наблюдава работата на ДАБЧ, съобщи, че също е подал към Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) сигнала на Катя Матева, като преди това го е консултирал с "моя колега и съратник вицепремиера Каракачанов", тъй като предложението за назначаването на Петър Харалампиев за шеф на агенцията е било от ВМРО. Той добави, че срещата със служители на ДАНС била в неговия кабинет и пред свидетели на 30 октомври 2017 г.

За сигнал съобщи и бившият директор на агенцията за българите в чужбина - Ива Йорданова. Пред Би Ти Ви тя уточни, че е сигнализирала разследващите през 2014 г., когато за кратко беше начело на институцията. Същата година бе извършена проверка от Върховната административна прокуратура (ВАП), чийто резултат не е публично известен. Зам. главният прокурор Иван Гешев вече заяви, че предстои да се изиска и тази проверка, но подчерта, че ВАП констатира само административни нарушения.


Прокурорските свидетели - без обвинение


Много въпроси, свързани със самото разследване, стоят без отговор, но за момента прокуратурата ги отклонява с обяснение, че досъдебното производство е в много начален етап. Сред тях е защо не са обвинени двамата основни свидетели на държавното обвинение - Димитър Стойчев, който е давал подкупи на ръководството на агенцията, и зам.-председателят на агенцията (понастоящем назначен за временен шеф) Димитър Владимиров, който от години знаел за схемата и не е сигнализирал. Наблюдаващият прокурор Ангел Кънев обясни, че Владимиров бил единственият, който пречел на престъпната схема и не само на тази. Той водил няколко дела в административни съдилища в последните 3 години, а пък посредници във веригата започнали срещу него производства за дискриминация.


Прокурорът Кънев заяви, че по делото няма данни криминално проявени да са платили за удостоверение за гражданство, а прокуратурата ще провери колко от получилите удостоверение са завършили успешно процедурата и са получили българско гражданство. Кънев подчерта, че правосъдното министерство е издало над 750, като сред тях имало и на хора от списъка на прокуратурата. Той повтори, че за момента по делото няма имена на нито един политик.


ВМРО подозира чуждите служби


Вицепремиерът Красимир Каракачанов отрича той и партията му да имат нещо общо с търговията с българско гражданство и подозират атака от други партии и служби. Съпартийците му припомнят, че Харалампиев, който оглави агенцията през май 2017 г. след три години като зам. областен управител на област София, е лидер на национално движение "БГ патриот".


От ВМРО заявиха, че Каракачанов ще съди за клевета бившия директор на отдел "Българско гражданство" в правосъдното министерство Катя Матева, ако се окаже, че в държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) няма доказателства за участието му в схемата.


"Това не са фалшиви новини, това е кампания, която цели да обслужи нечии интереси. Мислят, че имат мишок срещу себе си. Но това още повече ме амбицира", заяви Красимир Каракачанов в неделя пред Канал 3.


"Знаем за проверката от ДАНС, като още преди 2 месеца по собствено желание всички депутати от ВМРО се подписахме за осъществяването й", написа във фейсбук профила си депутатът Красимир Богданов. Според него кампанията срещу партията и омаскаряването на идеята, че българите от чужбина трябва да получават българско гражданство, се води от ДПС. "Изнеслата информацията Катя Матева е уволнена от Министерството на правосъдието, защото е издавала документи на граждани на Турция, които нямат нищо общо с България. Вероятно са замесени и други партии и чужди служби", смята Богданов. "Всички ние, ръководители и членове на ВМРО, сме работили неуморно, влагайки усилия, енергия, време и лични средства за възраждането на българщината в Македония, Албания, Косово, Сърбия, Румъния, Молдова и Украйна. Сега започва да се вижда ефектът от тази работа. На някой това не се харесва. Бъдете сигурни, атаките няма да ни спрат."


ГЕРБ пази тактическа дистанция


За изминалата седмица от началото на скандала лидерът на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов запази пълно мълчание по обвиненията срещу съпредседателите на коалицията "Обединени патриоти", с която управлява. Той не коментира нито твърденията по адрес на Каракачанов, нито исканията на ДПС и "Воля" за оставка на Валери
Симеонов, в чийто ресор е агенцията за българите в чужбина.


Крайно лаконичен беше и заместникът му в ГЕРБ Цветан Цветанов, който в неделя коментира, че за получаване на гражданство се минават много процедури в различни институции и всяка от тях трябва да направи проверки. "Политическа отговорност може да се иска, когато има прикриване и облагодетелстване от такова престъпление. А в момента знаем че няма и беше заявено и от прокуратурата", заяви Цветанов.


"Воля" и ДПС искат оставки


Скандалът започна да заплашва мнозинството в парламента, след като през седмицата ДПС и левицата обявиха, че няма да участват във формирането на кворума в парламента, докато Валери Симеонов не подаде оставка, а в неделя и лидерът на "Воля" Веселин Марешки, на когото се възлагаха надежди да дава нужните гласове при регистрация, за да работи Народното събрание, също настоя за отстраняването на Каракачанов и Симеонов. Пред БНР той даде срок до края на тази седмица. Източник от ВМРО коментира пред "Дневник", че вероятно има връзка между поведението на Марешки и водените от прокуратурата дела срещу него.


ГЕРБ и "Обединени патриоти" имат заедно едва 122 места (от 240) в парламента и ако само двама техни депутати отсъстват, не може да се събере кворум за заседание.


Как работи агенцията


От прокуратурата обявиха, че в Агенцията за българите в чужбина има над 20 хил. забавени преписки. В нея царял организационен хаос и повечето дадени подкупи са от хора, които имат български произход, но са плащали най-често за по-бързо издаване на удостоверение, защото по принцип то се бавело около година.


По данни на парламентарната Комисия за политиките за българите в чужбина Андон Дончев ("Воля") схемите за търговия с българско гражданство били построени хитро, изнесени са вън от агенцията, като са дадени правомощия на преводачески агенции или на дружества на българи зад граница, които събират информация от документите на желаещите да получат българско гражданство, а самите те били принуждавани да се обръщат именно към тези агенции. Схемите били построени преди 7-8 години, като агенцията дала право на български дружества зад граница да издават удостоверение за български произход и така да изпълняват задължителното условие за получаване на гражданство само на базата на този документ.


Какво предстои


В следващите месеци спецпрокуратурата трябва да прецени дали и кога ще внесе обвинителен акт и дали той ще е само срещу 4-та арестувани.


В същото време правосъдният министър Цецка Цачева обяви, че от февруари 2018 г. работна група подготвя промени в Закона за българско гражданство. Те ще бъдат в две направления - по произход и чрез инвестиции и разкриване на нови работни места.

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Катя Матева е подала сигнала и след това е била уволнена...от министъра на правосъдието. Една изпълнителна директора на Държавен фонд "Земеделие" преди години си беше позволила да подава сигнали до ОЛАФ - и не само беше уволнена, но името и стана нарицателно и се сдоби с присъда. По тези ширини не е здравословно да се подават сигнали за корупция. Да го кажем с поговорка - Преклонена главица сабя не я сече или Да би мирно седяло, не би чудо видяло. Нали! А после се питаме защо сме на последно място по почти всички показатели в Европейския съюз.

 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8105 Неутрално

  Вчера гледах един човек, който от 30 години живее в България. Майка рускиня, баща българин. Понеже като дете е живял в Русия и няма документи, вече десетилетия чака да му издадат български. Но каза, че подкуп няма да даде. Говори чист български, работи и живее на село. А те разказват по телевизията , че плащали, не за да им дадат, а за да не ги бавят. Което не е истина.

 3. 3 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 346 Неутрално

  ВМРО подозира, прокуратурата отклонява, ГЕР"П" се дистанцира.
  Сега една корава сопа и всички крадци, корумпета и тези дето ги чадъросват на топло (без оставки, уволнения и понижения)

 4. 4 Профил на Погледни ме в очите!
  Погледни ме в очите!
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Имам чувството, че го правят сега защото усещат, че изпускат властта и може да се случи така, че да нямат възможност да изберат следващият Главен прокурор. Тогава не се знае нищо, а сега може да се претрупа делото и завърши с някакви символични присъди, като по този начин блокира следващия прокуратура. Няма да се учудя ако така "почистят" и още от своите подчинени, че даже и мистър Кой може да полират, нали вече му направиха формална проверка. Защо да не му врътнат и една "обстойна" проверка с цел да го предпазят за известно време от евентуално неудобни бъдещи състави на прокуратурата...

 5. 5 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1904 Неутрално

  ВМРО подозира чужди служби - да подозират каквото си искат, ами да ги набутат в пандиза, барабар с останалите мошеници.
  Публична тайна е, че те от години въртят търговия с паспортите - проверка на вече издадените и проверка на сметките на партията, която толкова години живее като кишчица в сиренце.
  А сега шкембо се е подготвил и за макро-далаваера с въоражението на армията - да бъдат изгонени с ритници, това им се пада.

 6. 6 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 442 Весело

  ВМРО, които не са мишоци, подозират "чужди служби" :) Звучи много патриотично и смело - отново някой мъти водата на комунистите, вероятно е някой от Западния фронт! Смях на квадрат. Извинявай, не си квадрат, овален си.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK