Шефът на агенцията за българите в чужбина е отстранен, сменя го основният свидетел срещу него

Петър Харалампиев заедно с вицепремиера Валери Симеонов

© Николай Дойчинов

Петър Харалампиев заедно с вицепремиера Валери СимеоновС решение на правителството Петър Харалампиев е освободен като председател на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), съобщи правителствената пресслужба.


До определянето на нов титуляр длъжността ще бъде изпълнявана от заместник-председателя на агенцията Димитър Владимиров. Правителственото решение, предложено от министър-председателя Бойко Борисов, е прието неприсъствено.


При акция на Специализираната прокуратура и Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконното придобитото имущество (КПКОНПИ) в началото на миналата седмица бяха задържани 20 души. Обвинение получиха четирима. Председателят на агенцията Петър Харалампиев - за ръководител на престъпна група, търговия с влияние и подкупи, а главният секретар на агенцията Красимир Томов - за участие в престъпното сдружение и подкупи. Обвинени бяха и двама посредници, които не са служители на агенцията. Един от тях е сръбски гражданин.
Според прокуратурата посредници са се свързвали с искащи да получат българско гражданство от Западните Балкани, Бесарабия и Украйна и съдействали за предаването на искан от ръководството на агенцията подкуп. Зам. главният прокурор и доскорошен шеф на спецобвинението Иван Гешев обясни, че повечето подкупи са давани, за да изпълни институцията по-бързо процедурите по издаване на удостоверение за българско гражданство по произход. По-редки са случаите, в които прокуратурата е установила, че е даван подкуп за получаване на удостоверение от хора, които нямат български произход. Гешев каза още, че при приемането на поста Харалампиев обяснил на сдружението на българите в чужбина, което гарантира българския произход на кандидатите, че удостоверенията ще се издават срещу пари.


Разследващите обявиха, че в агенцията има забавени над 20 хил. преписки. Имало три нива в схемата – посредници на най-ниско ниво, на средно ниво и такива на високо ниво, част от които е и ръководството на агенцията. С това зам. главният прокурор обясни, че от задържаните 20 души обвинения са повдигнати едва на четирима, тъй като Специализираната прокуратура не се занимала с чистачки и портиери.


Харалампев е обвинен за взет подкуп от 5000 евро и търговия с влияние в пет случая за по 350 евро на човек, главният секретар за два подкупа от 800 и 1500 евро.


В края на миналата седмица спецсъдът остави в ареста Харалампиев, главния секретар Красимир Томов и сръбския гражданин Марко Стойов с аргумента, че прокуратурата не е поискала отстраняването на двамата от ръководството на ДАБЧ и извън ареста могат да повлияят на свидетелите и разследването. Българската гражданка, която също е обвинена по делото, бе пусната от прокуратурата срещу парична гаранция заради заболяване.


Адвокатите на Харалампиев, Томов и Стойов обявиха, че ще обжалват решението на съда. А наблюдаващият делото прокурор Ангел Кънев обясни тогава, че държавното обвинение ще поиска отстраняване, ако втората съдебна инстанция постанови по-лека мярка за неотклонение от постоянния арест и ако не започне процедура по отстраняването на Харалампиев от Министерския съвет, който го е избрал.


В съдебната зала стана известно, че единият от основните свидетели на прокуратурата е заместникът на Харалампиев, който сега е избран от кабинета да поеме поста - Димитър Владимиров. Пред съда беше казано, че той бил натискан да се включи в корупционната схема, но отказал, затова е бил и заобикалян. Не се разбра обаче защо не е сигнализирал органите, които разследват, и защо не е получил обвинение за това.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK