Със "строг и категоричен" Наказателен кодекс управляващите ще борят домашното насилие

Вносителят на законопроекта Цвета Караянчева, която обяви, че е приела борбата с домашното насилие като лична кауза.

© Анелия Николова

Вносителят на законопроекта Цвета Караянчева, която обяви, че е приела борбата с домашното насилие като лична кауза.С 15 гласа "за" парламентарната комисия по правни въпроси прие единодушно промените в Наказателния кодекс за борба с домашното насилие на първо четене. Депутатите от всички парламентарни групи обявиха, че между двете четения трябва да се обмислят сериозно конкретните текстове и да се коригират някои от тях.


Вносител на проекта е председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, която обяви, че приема борбата с домашното насилие като лична кауза, и група народни представители. Помощ в изготвянето на текстовете е дошла от екипа на правосъдния министър Цецка Цачева.


Още при отхвърлянето на Истанбулската конвенция, гарантираща сериозни мерки за защита и подкрепа на жертвите на домашно насилие, управляващите заявиха, че ще въведат предвижданите в международния документ реформи през българското законодателство.
На заседанието присъстваха представители на неправителствени организации. От техните думи се разбра, че един от проблемите при домашното насилие е, че не се изпълняват съдебните решения, уреждащи родителските права. Някои от присъстващите мъже казаха, че домашното насилие се пораждало, защото някои жени - на които най-често се присъждат родителските права, не давали на мъжете да видят децата си.


Отговори им адвокат Елена Кръстева от "Алианса за защита от насилие, основано на пола", която обясни, че от нейната практика по дела за домашното насилие няма такива случаи. Тя заяви, че заради домашно насилие се стига до развод и уреждане на родителски права между бившите съпрузи. Кръстева допълни, че най-често домашното насилие започва докато майката е бременна и малко след това и едва след това се стига до раздяла.


При представяне на законопроекта Караянчева заяви, че домашното насилие постоянно присъства във всекидневието и е във всички новини. Тя не изключи мъжете, които също стават жертва на насилие, но подчерта, че 1/4 от жените са пострадалите от този вид насилие, като подчерта, че има случаи, за които въобще не се разбира.


Тя обясни, че превенцията не е само в обществените обсъждания на проблема, а в един "строг и категоричен Наказателен кодекс". Последното ще е ясен сигнал към жертвите, безучастните жертви и "към извергите сред нас", че никое насилие няма остане безнаказано, обясни председателят на парламента. По думите ѝ е повече от очевидно, че промените трябва се обсъдят по-бързо и да влязат в пленарна зала.


Какво предвижда проектът четете тук.


Отбелязвайки че не е юрист, Караянчева заяви, че престъплението домашно насилие ще бъде трудно доказуемо, но ще става чрез свидетелски показания и съдебно-психологически експертизи. "Няма да се установява лесно, но няма ли правна норма, няма как да се работи срещу това", коментира тя.


Тя призова "в името на най-малко всяка четвърта жена в България да направим всичко възможно тези промени бързо да влязат в действие".


Правосъдният министър Цецка Цачева обяви, че началото на тези текстове е положено още през 2016 г. и че ръководеното от нея ведомство ги подкрепя. На заседанието не присъстваха представители на прокуратурата и Върховния касационен съд (ВКС), които бяха поканени, но те ще изразят своите писмени становища. Вътрешното министерство пък не е било поканено да вземе участие в дискусията.


Николай Николов от Асоциация на бащите в България взе пръв думата от представителите на неправителствения сектор и заяви, че и двете говорещи преди него жени - Караянчева и Цачева, на няколко пъти са говорили за насилие "над жени", което било дискриминационно, защото мъжете били насилвани не по-малко.


Имало много случай на заповеди за незабавна защита срещу жени ако майката е насилвала дете например. Според него законопроектът ще внесе "пълен ужас в съдебната система". Допълни, че повечето от делата за домашно насилие били фалшиви и ставало дума за уреждане на имуществени интереси или родителски права. Според него ако домашното насилие се преследва по общ ред, т.е. с разследване на полиция и прокуратура, а не както е сега - след частна тъжба на пострадалия, това ще забави процеса много. Реално жертвата няма да получи никаква защита, обясни той, а насилникът ще си излезе след 4 или 5 години от съдебната сага, без да бъде осъден, ползвайки трикове в законодателството. Николов призова към съсредоточаване в предпоставките, които пораждат домашно насилие, а това са, че няма орган, който да накара някого да изпълни съдебно решение за родителски права.


Явор Виденов от "В името на децата в България" подкрепи Николов, че актовете на домашно насилие са заради неспазване на съдебните решения за определяне на родителските права. Според него трябва да се включи и друго престъпление - родителското отчуждаване. Защото по думите му ако родителите, на които са присъдени правата над децата, които в 90 % са майките, не спазват съдебното решение, нанасят психически травми на децата, отчуждавайки ги от другия родител. Освен това ги настройвали.


Адвокат Йорданка Бекирска от "Български адвокати за правата на човека" се съгласи с твърдението, че не се изпълняват съдебните решения. Допълни обаче, че трябва да се намери механизъм, по който бързо да се установява неспазването. Тя заяви, че насилието, основано на пол, липсва в проекта, а то е по-широкият аспект, който трябва да бъде засегнат. Адвокат Елена Кръстева от "Алианса за защита от насилие, основано на пола" заяви, че подкрепя законопроекта, но подчерта, че това е само първата крачка към защитата от насилие, основано на пола. Според двете в Наказателния кодекс трябва да бъде въведена легална дефиниция на домашното насилие, за да не се стига до противоречива съдебна практика. Според Кръстева трябва да се въведат квалифициращи състави, когато насилието е основано на пол или сексуална ориентация.


Представителите на неправителствените организации изтъкнаха още от проблемите с домашното насилие и предлагания законопроект. По думите им в България няма експерти, профилирани за разпознаване на психическия тормоз, няма и закон за психологията.


Катя Кръстанова от "Анимус" поиска към криминализирането на насилствените бракове да се добави и съжителството на съпружески начала.


След изказванията на гражданите дискусията поеха депутатите. Крум Зарков от БСП заяви, че приветства "високия политически ангажимент на управляващите". Обясни, че партията му ще подкрепи законопроекта на първо четене. Ставайки думи обаче за промени в Наказателния кодекс, "трябва да сме прецизни, точни и ясни", предупреди той. По думите му по законопроекта "предстоят много неща". Той се съгласи с нуждата от дефиниране в Наказателния кодекс на домашното насилие. Допълни, че е важно мнението и на полицаите, които първи се сблъскват с проблема. "Без тях и най-добрият законодателен текст ще остане без приложение".


Според Димитър Стоянов много трудно ще се доказва психическото насилие. Допълни, че то може да е само с поглед. Християн Митев от "Обединени патриоти" коментира, че ще подкрепи проекта и също призова за дефиниция на домашно насилие. По думите му е важно да има такава не само в Закона за домашно насилие, а и в Наказателния кодекс.


Валери Жаблянов от левицата каза, че много трудно ще се дефинира домашно насилие. Няма да е трудно да се опише насилието, а дома, обясни той. Обясни, че е скептичен дали биха се получили еднозначни определения за дом, ако се питат хората.


След гласуването на депутатите председателят на Народното събрание закри дискусията, като обяви, че се надява на силен експертен дебат - дума, която много ѝ харесвала и затова ще я употребява често, заяви на финал Караянчева.

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2786 Неутрално

  А няма ли един "строг и категоричен Наказателен кодекс" за безумията по пътя дето се случват. Че там са с пъти повече и доста по-голяма нужда от намеса там.

 2. 2 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 8759 Неутрално

  Да, със същата борба стигнахме до там млад мъж да убие младата си съпруга и едногодишното си момиченце.

 3. 3 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 549 Неутрално

  Да, със същата борба стигнахме до там млад мъж да убие младата си съпруга и едногодишното си момиченце.
  —цитат от коментар 2 на Peni Nikol


  И как точно може да се предотврати подобно нещо?Навремето една луда уби детето си и вестник"Труд" излезе със заглавие"България уби дете".Та и вашият коментар е същият.

 4. 4 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2534 Неутрално

  [quote#3:"Мусаши"][/quote]

  Човека е във форума с мисия.
  Всеки работи това, за което му стига интелекта.

 5. 5 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 1461 Неутрално

  Глезотии ! А в Росию как волна человек биют своей женщчиййй само за 100 рублей !!!

 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8289 Неутрално

  Отхвърлиха Истанбулската конвенция, сега ще откриват колелото.

 7. 7 Профил на kaksi
  kaksi
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Напънала се планината, отхвърлила Истанбулската конвенция, и за да не я изкарат антиевропейска и неполиткоректна, взела, че родила ... наказателно-правна мишка... Какво домашно насилие, бе господа, какви куфари, каква гара? Това са проблеми, които не се решават на крак и на коляно, НК не е политическа изтривалка... Жална им майка на българите, щом някакви идиоти изкарват една четвърт от българките жертви на домашно насилие. Във все още безджендърна България това означава чисто и просто, че една четвърт /25 %!/ от мъжете са престъпници!!! Е, не, това просто не е сериозно, неее - отивам да си сипя една ракия... И да тегля един бой на жената. ПОМОЩ!...ЧАЛГА.... ЧАЛГА!!!

  kaksi
 8. 8 Профил на kaksi
  kaksi
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Коментарът ми беше публикиван преди 15 минути - сега го няма... Тревога, нападат ни!

  kaksi
 9. 9 Профил на kaksi
  kaksi
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Какво става в този сайт? Да не би болшевиките да са взели властта и вече да е цензуриран? Да не би таварищ Путин да се разпорежда тук? Отрязаха ми вече публикуван коментар - не политически, а от позициите ми на практикуващ вече 34 години пеналист /за невежите - специалист по наказателно право/, да не казвам от какви точно държавни позиции... Какво става в този сайт?

  kaksi
 10. 10 Профил на kaksi
  kaksi
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Е, омерзен съм от "Дневник", но вече се и уморих... Така приключват демокрациите - с умора и ...безразличие... ПОСЛЕДНО, ДО РЕДАКЦИЯТА НА "ДНЕВНИК": НЕ ВЯРВАМ ДЕМОКРАТИЧНА МЕДИЯ КАТО ВАШАТА ДА ЦЕНЗУРИРА. НО Е ФАКТ: ЦЕНЗУРИРАН СЪМ/виж по-горе/. ВИЖТЕ ТАМ, ПРОВЕРЕТЕ- АКО ИМА ВИНОВНИ - ГИ ИЗГОНЕТЕ... Но така не става! Или ако смятате, че става - всъщност ставате: Путинци и Ердоганци...

  kaksi
 11. 11 Профил на kaksi
  kaksi
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Е, хайде,пито-платено: върнахте ми коментара /който пък, не, че е кой знай какво/, сега и хайде аз да си затворя очите, и да кажа, че ви прощавам... Прощавам, ама внимавам!!! Даааааа : Демокрацията не се прави за будали, вярно е... Ама, моля ви се, господа от Дневник: Демокрацията не се прави от тарикати!!! НЕ СЕ ДРЪЖТЕ КАТО ДЕМОТАРИКАТИ!!!

  kaksi
 12. 12 Профил на kaksi
  kaksi
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Редакторе, държиш се като Бог, а не си! Анонимността ти е пренебрежима, спрямо моята, и никак не те пази... Защо просто не приемеш истината, включително и за твоето прегрешение тази вечер? Всички грешим, всичко можем да простим, защо дълбаеш в греха си, като манипулираш пак част от коментарите ??? Не, аз не искам и не мога да те съдя за морални прегрешения - съдил съм само за обявени със Закон престъпления... Това ми е била работата, а онова за моралните прегрешения, дето ги извърши тази вечер, не е от моя подсъдност и комепетентност... Там компетентен Съдия е Оня, от Който никой, никога, никъде, и от никого не може да се скрие!!!! ГОСПОД ДА ТИ Е НА ПОМОЩ!!!

  kaksi
 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10511 Весело

  Предлагам след името на изказващия се вече да се пише - мъж или жена съответно, за да се весе повече яснота в позицията :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 14. 14 Профил на kaksi
  kaksi
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Благодаря! Но все пак наблюдавам и внимавам - Демокрацията наистина не е за будали, доказа се тази вечер...

  kaksi
 15. 15 Профил на kaksi
  kaksi
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не, че е кой знай какво - обаче сега ще ви се сърди госпожа Караянчева, председателката на НС /изписал съм го тъй съкратено, че е по-лесно - и по-почтено.../Що ли новината ви изчезна от топ-новините, а, ДЕМОТАРИКАТИ!!!???

  kaksi
 16. 16 Профил на Зори
  Зори
  Рейтинг: 1502 Неутрално

  Насилието винаги е било голям проблем,но защо спахте 30 и повече години?Толкова жени се поболяха и напуснаха този свят кои пребити и убити от мъжете си,кои болни след дълъг период на физически и психически тормоз.Ненаказания злодей става още по-лош във времето!

 17. 17 Профил на stable
  stable
  Рейтинг: 228 Неутрално

  До коментар [#16] от "uhl23528019":

  Насилието винаги е проблем независимо към кой. Но статистически мъжете живеят много по-малко от жените, а стрес, психика и вътрешно неудовлетворение са причините за доста заболявания, които водят до смърт.

  Нали живеем в супер либерален свят, където думите и интерпретациите могат много да нарянят....много повече в дългосрочен план отколкото 2 шамара.

 18. 18 Профил на kaksi
  kaksi
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Добре дошла на г-жата Караянчева отново в новините ви, неправилно отлъчена заради злъчните ми коментари... Така е, след 7 ноември/ВОСР, ако знайте що е туй/, през 8.11., когато отлъчихте г-жата от НС-то, зарад мойта злобна казън, ето вече дойде 9.11... Не бойте се деца - утре ще е вече 10.11.:ДЕСЕТИ НОЕМВРИ! Да живей тоз ден съдбовен, да живей и свободата на словото! Особено в "Дневник", особено тази вечер... Нощта оставям на вас, господа, ако искате - изтрийте всичко от тази вечер... Позорът ще бъде ваш! Аз, подобно на Никола Петков, мога да ви кажа, както той е казал на извикалия го среднощ съветски палач Вишински:"Аз не правя политика през нощта" Нощем се правят преврати, нощем се трият коментари, нощем много съвести спят... Лека нощ, господа от "Дневник", време е за сън... От друга страна, не забравяйте и, че "сънят на разума ражда чудовища"... Тъй че не разчитайте да спя - не съм спал /и не съм се бръснал/ от 21.08.1991 г.... Да обяснявам ли, или ще си направите справка в Уикипедия?!

  kaksi
 19. 19 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  Отново медийна атака.По нова ТВ казаха,че вече е гласуван от дупетатите на второ четене и е влязъл в сила.Този проект само е минал през правна комисия.Нищо повече.

 20. 20 Профил на simin
  simin
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Мракобесно ми звучат текстовете за т.нар. преследване. Преследване според проекта е "всяко поведение със заплашителен характер срещу конкретно лице, което има за последица насаждане на чувство за страх, като заплашителното поведение може да се проявява в следене на другото лице, включително появяване на местоработата му или на други посещавани от него места за социални контакти и отдих...". И сега немалко бивши партньори си разчистват сметките с абсурдни жалби в полиция и съд, какно ли ще стане тогава. Решава "жертвата", че е изпитала чувство на страх, задето те е срещнала на място за социални контакти и върви се обяснявай, че не трябва да те преследват наказателно с опция за затвор.

 21. 21 Профил на миро родозов
  миро родозов
  Рейтинг: 376 Неутрално

  До коментар [#2] от "Peni Nikol":

  по-добре пет невинни жени на година отколкото безброй педераси да ме съдят щото не съм ги бил уважавал, аре чиба

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK