Електронно правителство, модерно образование, ефективно правосъдие - какво искат младите след края на прехода

Електронно правителство, модерно образование, ефективно правосъдие - какво искат младите след края на прехода

© Велко АнгеловМодерно образование, приватизация на пенсионната система, развитие на качеството на живот в малките населени места. Това са част от приоритетите в проектовизия "България 2040", която български младежки организации написаха днес.


На кръгла маса, организирана от клуба на родените след 1 януари 1981 г. и работещи извън страната българи – "Милениум", "краят на прехода" обявиха Асоциация дебати България, Българско либертарианско общество, Експертен клуб за икономика и политика (ЕКИП), Заедно в час, Институт за модерна политика, Младежки Консервативен Клуб, Платформа "Консерваторъ", Национален младежки форум, Национално представителство на студентските съвети, Сдружение Тук-Там, Студентски дипломатически клуб и Студентски клуб на политолога към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Те предложиха, обсъдиха и избраха своите приоритети за развитие на страната.


Кои са приоритетите


Ефективна съдебна система, електронно гласуване и правителство, демополизация на здравната каса са част от предложенията, които бяха одобрени от присъстващите. Младежите бяха раздвоени дали България трябва да има ключова роля в Европейския съюз или не.
Сред приетите приоритети е парите за наука и технологии да се определят като процент от БВП.


Привличане на кадри от други държави, намаляване на населението в риск от бедност под 15%, подобряване на инвестиционен климат в България бяха част от предложенията за развитие на икономиката у нас. Обсъждаха се идеи за регионален принцип при разпределяне на държавно финансиране, както и за създаване на Горна камара на парламента, в която да има представители на областите.


Най-големият дебат бе за развитието на образованието, като се коментираха и предложения като намаляване на броя на университетите и за закриване на Министерството на образованието и науката. Идеята да няма ресорно министерство бе на Българско либертарианско общество, но срещна критики и смях.


Имаше предложение за декриминализация на наркотиците, направено от Българско либертарианско общество. То не беше прието. Не бе прието и предложение за закупуване на повече самолети за армията.


Имаше предложение и за Българско министерство на диаспората.


Какво съветват политиците


Гости на кръглата маса бяха бившият президент Росен Плевнелиев, омбусманът Мая Манолова и бившият вицепремиер от НДСВ Николай Василиев.


Електронно правителство, модерно образование, ефективно правосъдие - какво искат младите след края на прехода

© Велко Ангелов


Росен Плевнелиев обяви, че преходът е бил несправедлив и част от несправедливостта се изразява в това, че не бил "ясно дефиниран" и съпътстван от мисия, визия, план. Подобна грешка се и допускала и сега правителствата се сменяли и с тях - и приоритетите и визията. По думите му обаче не бива да се гледа само с черни очила, защото са се случили и хубави неща при прехода.


"Заставам с открито чело пред вас, защото бях този държавен глава, който въведе дългосрочното планиране", обяви Плевнелиев. Той разказа как е написана Националната програма за развитие България 2020, за изпълнението на която Европейската комисия (ЕК) е дала общо 26 млрд. лева. А после каза, че страната закъснява с България 2030, в която трябва да има цели като да се изкорени бедността, да имаме институции, които работят за гражданите, както и да се вдигне и моралът на българина.


"Въпросът е не да се вайкаме. Левски ни завеща чиста и свята република. Важно е да знаем какво е важно за нас", обяви още Плевнелиев. Той каза, че днес чиста и свята република значи върховенство на закона. После се обърна към омбудсмана Мая Манолова и обяви, че й се радва от все сърце на това, което прави, но институциите у нас не работят и това трябва да се промени.


"Понесохме емиграция, безработица, мизерия, но си струваше, защото получихме права - да избираме, да пътуваме, свободата на словото, да имаме бизнес. Успяхме, защото имахме цел и гледахме в една посока. Но днес ни липсва това - най-важното: цел", обяви Мая Манолова в оценка за прехода. Според нея дефицит на нашия политически елит е липсата на стратегическо мислене.


"Нуждаем се от обща цел, която да зарежда с ентусиазъм и да обедини всички българи", обяви Мая Манолова. Тя определи за свои приоритети демографското бъдеще, образованата икономика и правата на гражданина.


Бившият вицепремиер Николай Василев каза, че е важно да се върви към реформа на съдебната система и разрешаване на демографската криза. "По-лесно се променят тротоарите, но по-трудно се променя манталитетът", каза още той.

Ключови думи към статията:

Коментари (71)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 352 Неутрално

  1.Преходът не е свършил,дори напротив - той е сценарно порведен от червените кхмери,ДС/КДС/СССР.
  2.Да електронно правителство трябва да има,но изброените в т.1 не са съгласни.
  3.Да,модерно образование трябва да има!
  4.Да ефектевно правосъдие трябва да има.
  Но тези от т.1 НЕ го искат

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2681 Любопитно

  Електронно правителство, модерно образование, ефективно правосъдие ... изтървали сме само, че младите искат ИК !

  [email protected]
 3. 3 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1532 Неутрално

  У нас и тротоарите се променят трудно и неефективно, какво ли остава за манталитетите.

 4. 4 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2857 Неутрално

  ...искат младите след края на прехода-

  След края на кой преход?
  Вече няколко пъти го обявяват и няма свършване този преход!
  Нямат наяждане прасетата с червените куфарчета!
  Още, и още, и още!
  И не се пръсват от преяждане!
  Само наддават на кила!

 5. 5 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  Това, което може да искат младите е достойно заплащане на труда им тук в България, да няма безработица, здравеопазването да е на ниво, а съответно и образованието. Само че държавата не трябва да чака някой да дойде да инвестира, а самата тя да се превърне в най-големия инвеститор в наука, в иновационни технологии, машиностроене и т.н.

 6. 6 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 294 Неутрално

  "...какво искат младите след края на прехода"

  - Преходът не е свършил.
  "Преходът свърши" е мантра на комунетата от "Иван Хаджийски". Не ги бъркайте с комунисти.
  Със здраве.

 7. 7 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 352 Неутрално

  За съжаление червената лента "Статуквоард Ножиците" не е филм, а сериал.
  Родната червена олигархия контролира всички институции и с лекота удържа зверски рзтворена ножицата "цени на стоки и услуги - пенсии и заплати".
  Всеки народ заслужава управлението, което има.

 8. 8 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 466 Весело

  На Лая и е малко късно да променя демографията, освен ако не мисли да се изнася в чужбина....
  На младите някой им налива акъл как да останат без пенсии след 2040-та година. Ама те са умнички - и по-рано могат да успеят. Могат да погледнат американците за пример. Само дето нямат развитите им пазари за да инвестират парите....

 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5879 Весело

  Краят на прехода сега започва :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 10 Профил на yaa33587249
  yaa33587249
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Тоест, искат ГЕРБ, воден от господин Борисов!!!

 11. 11 Профил на yaa33587249
  yaa33587249
  Рейтинг: 0 Неутрално
 12. 12 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3138 Разстроено

  Това са само думи, уви. Първото нещо, което хрумва на младите, е да не се борят с вятърни мелници, а да прекарат пълноценно и щастливо живота си.
  И почват да търсят билет....

 13. 13 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Щом искат, да излязат на улицата и да изритат наглите, алчни, некадърни и корумпирани "управляващи" ни разбойници.
  Защото ние, старите, явно не можем.

 14. 14 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 529 Неутрално

  "Преход" е дума, която въведоха комунистите, които и днес управляват.И не са спирали през тези 29 години - само 4-5 години се свърши работа, заради което днес сме в ЕС и НАТО.
  И преди студентите правеха революции, а днес именно студентите са най-иертните.За тях е по-важно да имат най-новият модел телефон и да са 24/7 в нета, където лайкват, имат по над 2000 "приятели", които не са виждали никога и се отбеляват, че ще посетят някое мероприятие, но никога не ходят.
  И ако познаваха историята си, нямше днес да има немалко млади хора, които подкрепят БСП, излъгани от роднини, че комунистите били създали, едва ли не, България.И можеха да разпознаят, че ГЕРБ не са алтернатива, а близнак на комунистите, както и че патриотите са руски такива!

 15. 15 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2745 Неутрално

  Най-големият дебат бе за развитието на образованието, като се коментираха и предложения като намаляване на броя на университетите и за закриване на Министерството на образованието и науката. Идеята да няма ресорно министерство бе на Българско либертарианско общество, но срещна критики и смях.

  Единствената читава идея, но уви посрещната със смях и с критики. :)

  Нищо да си поблъскат главата младите - като искат. :)

 16. 16 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Така. Уморих се да го повтарям, ама хайде пак да си го кажа. Можеш да компютъризираш нещо, което върви перфектно на ръка. Компютъризираш ли хаос, става хаос на ента степен! Компютърът е глупаво животно. Той прави 10000000000 операции в секунда, но не знае ЗАЩО ги прави. Е, някой трябва да му го каже!

  Мърфи е оптимист!
 17. 17 Профил на tims
  tims
  Рейтинг: 422 Неутрално

  Мая си търси ракети - носители за политическата си цел. Клуб на привилегировани дечица от политическата и икономическата върхушка от всички времена; майки с деца с тежка съдба и лош късмет, че живеят в България; япитата на Царя, на които позволихме да сменят условията по външния дълг, та си направиха финансови къщи от хонорара.

 18. 18 Профил на Nikolay Tsvetkov
  Nikolay Tsvetkov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Все хубави неща искат, но относно политиката, най-важни са две неща: прозрачност и отчетност.
  Без тях, и с най-хубавите намерения и обещания, нищо няма да стане, както вече видяхме с годините на неспазени обещания.

  Докато политиците оперират в пълна непрозрачност, без да поемат отговорност и без механизми за контрол и отчетност, промяна няма да има.

 19. 19 Профил на skeptichen
  skeptichen
  Рейтинг: 484 Неутрално

  Ех, хубави са тези програми и намерения. Може би покрай тях някаква организация да се зароди и в бъдеще да стане партия. Защото програми лесно се пишат, а властта идва от парламентарните избори. Нима програмата им е толкова различна от това което иска Демократична България? Защо просто не се присъединят към Демократична България?

  Борисов е загуба на време за България, той е домакин който може да управлява едни пари от ЕС, защото БСП доказаха че не могат.

  Но може би на хората в България това им стига в момента - да влизат едни пари от ЕС, и нещата бавно но славно вървят напред икономически покрай подобрената инфраструктура.

  Но нима много хора биха подкрепили тези икономически либерални реформи които демонополизират здравната каса? Едва ли. При демографията в България, няма начин да има мнозинство за това, защото младите емигрират.

  Според мен това че Борисов държи що-горе европейски курс е чудо при доминацията на про-руските медии и политически играчи и натиска на Путин.

  Борисов не е реформатор, той е въжеиграч, който просто купува несъгласните срещу него с постове или с няколко милиона. Когато някой дойде с реален проблем, той плаща и им запушва устата, и после на пресконференция те му благодарят и всичко свършва. Така че реално “народът” няма проблем с Борисов. Елитът има - свобода на медиите, правосъдна реформа, борба с корупцията.

  С Борисов проблемът е че той не води България, той просто я управлява. Но той и не иска да води, историята ще го запомни не като Костов - непоколебим, решителен и истински двигател който жертва всичко за съграждането на България в нашия европейски дом, а като един суетлив администратор, който се уверява че в общата ни къща се сменят крушките като изгорят - “Искахте светло, имате светло сега. Хайде сега да ми благодариш.”.

  И народа е приспан, защото за тези които могат да се развиват в България има скромни възможности регулирани от олигархията, а за несъгласните емиграцията е лесна.

 20. 20 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2195 Неутрално

  "България 2030, в която трябва да има цели като да се изкорени бедността, да имаме институции, които работят за гражданите, както и да се вдигне и моралът на българина."

  Постижими цели, ако се стимулира гражданското общество, а не обратното.
  Не на разменките между бг Путин с бг Медведев!
  Нови хора в управлението, такива, които нямат общо с бсп, бкп, дс, ддс измами, не са от семейства на олигарси и добавяйте още!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 21. 21 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4099 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Справедливост искайте, бабинте.
  Чиста, свята и право съдна система.
  Чиста vs номанклатурки рецидивисти.

  Eл. "правителство"? Не.
  Защото, безконтролно "през просото"
  ще Ви управлява здраво.
  Мислейки (Вий), че е право.

  "Електронно правителство, модерно образование, ефективно правосъдие -
  какво искат младите след края на прехода"

 22. 22 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4099 Неутрално

  ВИИ Маркс имени ичка им Лелина

  Партиен билет, надяваме се

  До коментар [#12] от "boevbisser":
  Това са само думи, уви. Първото нещо, което хрумва на младите, е да не се борят с вятърни мелници, а да прекарат пълноценно и щастливо живота си.

  И почват да търсят билет....

 23. 23 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2525 Весело

  А кога ще приключи прехода ?

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 24. 24 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2883 Неутрално

  Смисълът на Прехода е само един - връщане на българите към нормалният човешки живот. За което е нужно известно време. Ако утре анти-човешкият режим на Ким-3 в Северна Корея падне,да не мислите,че севернокорейците за две години ще се излекуват от червената болест?!

 25. 25 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4099 Неутрално

  UNITED EU UNION

  За освежаване на дърти и млади спомени ;)
  что е хортувала и не спира Всесислава Дъръдърева:
  ivo.bg

 26. 26 Профил на Светозар Христов
  Светозар Христов
  Рейтинг: 390 Неутрално

  За какъв край на прехода говорите бе младежи ? Нищо не е свършило. По - точно това не е преход. Няма такъв преход 30 години. Преход трае 1 - 2 години, както в Полша, Чехия, Унгария .... Нещо дето продължава 30 години и няма изгледи да свърши, не е преход, а постоянно състояние.

 27. 27 Профил на zocho1
  zocho1
  Рейтинг: 962 Неутрално

  "Младежите бяха раздвоени дали България трябва да има ключова роля в Европейския съюз или не."
  Въпроса дали "трябва" се предхожда от въпроса дали "може" (дали "е в състояние"). А неговият отговор е очевиден и предопределя отговора и на "трябва". С други думи - водили са празен спор.

 28. 28 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2810 Неутрално

  До коментар [#9] от "penetrating":

  Той, преходът все още не е започнал... Ти, за краят му говориш...! :)

  Бивш tww09306483.
 29. 29 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2883 Неутрално

  "Младежите бяха раздвоени дали България трябва да има ключова роля в Европейския съюз или не." Въпроса дали "трябва" се предхожда от въпроса дали "може" (дали "е в състояние"). А неговият отговор е очевиден и предопределя отговора и на "трябва". С други думи - водили са празен спор.
  —цитат от коментар 27 на zocho1  До коментар [#27] от "zocho1":

  Спора съвсем не е празен! Ама хич! Важният въпрос днес пред ЕС е дали да бъде Империя,(водена от Германия и Франция),или Съединени ЕВРОПЕЙСКИ Щати? Посоката към Империя е задънена улица! Преди сто години вероятно е било възможно да се организира някаква империя,(Третият райх),но днес - не.

 30. 30 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Засега, уви, всичко е удавено в посредствеността на говламитата. Тези младежи (и не толкова младежи) ще трябва здраво да се потрудят да ги елиминират.

 31. 31 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3256 Неутрално

  "Милениум", "краят на прехода" обявиха Асоциация дебати България, Българско либертарианско общество, Експертен клуб за икономика и политика (ЕКИП), Заедно в час, Институт за модерна политика, Младежки Консервативен Клуб, Платформа "Консерваторъ", Национален младежки форум, Национално представителство на студентските съвети, Сдружение Тук-Там, Студентски дипломатически клуб и Студентски клуб на политолога към Софийския университет "Св. Климент Охридски"

  Тез всичките ли са соросоиди? И искат приватизиране на пенсионния фонд. Демек искат сребърния фонд. А пенсионерите и тях ли ги искат? То като видиш, че Плевню е там и работата става ясна. Той има опит в комсомолските мероприятия.

 32. 32 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 2178 Весело

  бе Дневник какво значи модерно образование освен закриване на Министерството на образованието както предлагат

 33. 33 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 638 Неутрално

  проектовизия "България 2040"
  -----------------------
  ХАХАХА до тогава ще се казва малката индия.

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 34. 34 Профил на The sphere
  The sphere
  Рейтинг: 640 Любопитно

  Какви са тези младежи върнали се в Бг? Аз успял младеж в чужбина, който има нещо в главата и родителите му не са част от червената върхушка не съм видял обратно в Бг. Повечето от тези младежи са неудачници, не успели да се справят в сред, в която се иска труд и знания. И сега са се завърнали да ми оправят държавата. Не чакайте месии, а просто реформирайте съдебната система. Там са заровени всички кучета,но никой не обича да говори за това.

  "Социализма свършва, когато свършат парите на другите."
 35. 35 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1908 Неутрално

  Най-важното е да се възроди народната власт, за да се въведе справедливо разпределение на благата чрез купонна система.

 36. 36 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  След 29 години преходът още не е приключил? Има ли някой, който да вЕрва в тези небивалици? Преходът отдавна приключи, БГ се намира на същото място където беше по времето на социализма -- в блатото.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 37. 37 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  “приватизация на пенсионната система”
  ——
  И това щом им е “приоритет” на тия кандидат-комсомолски ръководители, значи, че не знаят дори какво искат... все едно да искаш да пораснеш (от дете на възрастен ). Изглежда растат достойна смяна сегашните политици. То не че другите им “искания” са по-малко смешни, де.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 38. 38 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Искат го и по-старите, с ваше позволение. Може би не всичките, но тези, които не го искат изглежда дърпат конците.

 39. 39 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 464 Неутрално

  казионно мероприятие воглаве с крадци юпита

 40. 40 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Така. Уморих се да го повтарям, ама хайде пак да си го кажа. Можеш да компютъризираш нещо, което върви перфектно на ръка. Компютъризираш ли хаос, става хаос на ента степен! Компютърът е глупаво животно. Той прави 10000000000 операции в секунда, но не знае ЗАЩО ги прави. Е, някой трябва да му го каже!
  —цитат от коментар 16 на султана глаушева


  ... компютърО, галушева, е изчислителна машина, а да изглежда като "глупаво животно" във вашите очи е лесно обяснимо... )))

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 41. 41 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 524 Неутрално

  ... екс-прецедентинът НИ е горд съсобственик на "виртуална валута", р'ъйраш ли... ма модерната работа, начи.... (цъкам ококорен)

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 42. 42 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 609 Весело

  Ох, и аз искам киборг за министър-председател, ама няма! Кога ще ги стигнем китайците?!

  "Alle bisherigen Bewegungen waren Bewegungen von Minoritäten oder im Interesse von Minoritäten. Die proletarische Bewegung ist die selbständige Bewegung der ungeheuren Mehrzahl im Interesse der ungeheuren Mehrzahl." - Karl Marx, Friedrich Engels, Manifest der Kommunistischen Partei. MEW 4, S. 472
 43. 43 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 524 Неутрално

  А кога ще приключи прехода ?
  —цитат от коментар 23 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  ... в така самонареклата (не)гърция някога нещо да е приключило?

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 44. 44 Профил на smile_always
  smile_always
  Рейтинг: 12 Неутрално

  Корумпирано правителство, липсващо образование, правосъдие в полза на няколко човека, не-здравна система, ...
  Какво да кажа, и сме далеч от светлината в края на тунела!

 45. 45 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#40] от "о сандо":
  Именно. Изчислителна машина. Смята. Нула интелект. А нула интелектуално нещо, дето много, и на всичкото отготе бързо, смята, ще ти докара такъв примерен отговор: 30% от катастрофите се предизвикват от пияни. Т.е., 70% от трезвени. Пият ли всички, катастрофите ще намалеят със 70%. Поздрави от компютрите!

  Мърфи е оптимист!
 46. 46 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 524 Любопитно

  До коментар [#35] от "Ще върнем България в Европа":
  +++
  Е,вие,ако си мислите,че преобладаващата част от електоралните единици,не мечтаят за същото,то се намирате в голямо заблуждение...:)))))))
  "...края на прехода."
  На какво?!?

 47. 47 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3136 Любопитно

  Ма прехода свърши ли?
  И по какво да отличим сегашното положение от това преди така наречният преход?
  Искам да кажа преход от какво към какво имахме?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 48. 48 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5879 Неутрално

  До коментар [#28] от "tww09306483":

  Започването е процес, който ще трае още 30 години (много са "нерешителни" управниците ни) :)
  Пък кога ще свърши е друга тема :)))

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 49. 49 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2544 Неутрално

  "Преход" е дума, която въведоха комунистите, които и днес управляват.И не са спирали през тези 29 години - само 4-5 години се свърши работа, заради което днес сме в ЕС и НАТО. И преди студентите правеха революции, а днес именно студентите са най-иертните.За тях е по-важно да имат най-новият модел телефон и да са 24/7 в нета, където лайкват, имат по над 2000 "приятели", които не са виждали никога и се отбеляват, че ще посетят някое мероприятие, но никога не ходят. И ако познаваха историята си, нямше днес да има немалко млади хора, които подкрепят БСП, излъгани от роднини, че комунистите били създали, едва ли не, България.И можеха да разпознаят, че ГЕРБ не са алтернатива, а близнак на комунистите, както и че патриотите са руски такива!
  —цитат от коментар 14 на Капабланка


  +++++++++
  Точно написано! Поздравления...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 50. 50 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2544 Неутрално

  Ех, хубави са тези програми и намерения. Може би покрай тях някаква организация да се зароди и в бъдеще да стане партия. Защото програми лесно се пишат, а властта идва от парламентарните избори. Нима програмата им е толкова различна от това което иска Демократична България? Защо просто не се присъединят към Демократична България?Борисов е загуба на време за България, той е домакин който може да управлява едни пари от ЕС, защото БСП доказаха че не могат. Но може би на хората в България това им стига в момента - да влизат едни пари от ЕС, и нещата бавно но славно вървят напред икономически покрай подобрената инфраструктура. Но нима много хора биха подкрепили тези икономически либерални реформи които демонополизират здравната каса? Едва ли. При демографията в България, няма начин да има мнозинство за това, защото младите емигрират.Според мен това че Борисов държи що-горе европейски курс е чудо при доминацията на про-руските медии и политически играчи и натиска на Путин. Борисов не е реформатор, той е въжеиграч, който просто купува несъгласните срещу него с постове или с няколко милиона. Когато някой дойде с реален проблем, той плаща и им запушва устата, и после на пресконференция те му благодарят и всичко свършва. Така че реално “народът” няма проблем с Борисов. Елитът има - свобода на медиите, правосъдна реформа, борба с корупцията.С Борисов проблемът е че той не води България, той просто я управлява. Но той и не иска да води, историята ще го запомни не като Костов - непоколебим, решителен и истински двигател който жертва всичко за съграждането на България в нашия европейски дом, а като един суетлив администратор, който се уверява че в общата ни къща се сменят крушките като изгорят - “Искахте светло, имате светло сега. Хайде сега да ми благодариш.”.И народа е приспан, защото за тези които могат да се развиват в България има скромни възможности регулирани от олигархията, а за несъгласните емиграцията е лесна.
  —цитат от коментар 19 на skeptichen


  +++++++

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 51. 51 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1908 Неутрално

  До коментар [#46] от "objektivist96":
  Тези неща с мислене не стават. Още днес трябва да се хвърлим в решителния бой, да сринем стария преход, убитата му система и да сложм ръка върху средствата за производство.
  Кон-фискация на марешките бензиностанции, безплатна топлофикация и джи-пи във всеки дом!
  Венсеремос!
  !

 52. 52 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2544 Неутрално

  За какъв край на прехода говорите бе младежи ? Нищо не е свършило. По - точно това не е преход. Няма такъв преход 30 години. Преход трае 1 - 2 години, както в Полша, Чехия, Унгария .... Нещо дето продължава 30 години и няма изгледи да свърши, не е преход, а постоянно състояние.
  —цитат от коментар 26 на Светозар Христов


  ++++++
  Преходът се е превърнал в хронично заболяване!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 53. 53 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7636 Неутрално

  То какво искат младите, няма значение. Важно е, какво иска мафията, дето управлява.

 54. 54 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2918 Неутрално

  До коментар [#1] от "Cara Mia":

  Преходът свърши още 90та. Организирано от ДС с благословията и помощта на руските им господари. Останалото е театър, за да чакат овцете някакъв преход да свърши, и някой да ги "оправи". Който продължава по инерция все още

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 55. 55 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 524 Весело

  До коментар [#51] от "Ще върнем България в Европа":
  +:)))))):))))))):)))))))))))))))))))))))))))))

 56. 56 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1829 Любопитно

  Празни дрънканици на млади кариеристи, излюпени в ерата на ГЕРБ и развили се в инкубаторите на ГЕРБ - "Младежи".
  Трябва рестарт. Рестарт БЕЗ гербаджии и техните синчета и дъщерички. Тогава прословутият преход ще свърши.
  ДОЛУ ГЕРБ!
  !

 57. 57 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2193 Весело

  До коментар [#45] от "султана глаушева":

  Нищо подобно. Пият ли всички, 100% от катастрофите ще се предизвикват от пияни, а не 30%. Никъде в примера не е заложено условие за намаляване на катастрофите...

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 58. 58 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2193 Весело

  До коментар [#56] от "AzDebil":

  Рестартът трябва да е без руската мафия, което за съжаление няма как да стане. В противен случай следващият на власт ще е от "Национално движение "Бойко Борисов"...
  Или Делян Пеевски ще направи "Фронт за спасение на България" с руски пари....

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 59. 59 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2810 Неутрално

  До коментар [#39] от "reply":

  Точно...! Малкият Мук, защо ли е там...?

  Бивш tww09306483.
 60. 60 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2918 Неутрално

  До коментар [#59] от "tww09306483":

  налепили си разни лъскави етикети, всъщност това са внуците на номенклатурата

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 61. 61 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2195 Любопитно

  До коментар [#34] от "The sphere":
  Относно съдебната система, напълно съм съгласна.
  По отношение на това, което заявявате с такъв апломб: "Аз успял младеж в чужбина, който има нещо в главата и родителите му не са част от червената върхушка не съм видял обратно в Бг" Вие може и Комодски варан да не сте виждали, но те си съществуват.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 62. 62 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Само прочетох имената на гостите и ми лъсна поредният пълнеж с мероприятия тип "активно гражданско общество", обиколки на думи по преходи тотално чужди за индиферетното младо поколение.

 63. 63 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2883 Неутрално

  До коментар [#61] от "etty1":

  Каква съдебна система ви гони,когато почти всичко зависи от премиерът?!

 64. 64 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2595 Неутрално

  "Ефективно правосъдие" включва преборване на корупцията, но тази борба заслужава да бъде изнесена в отделна точка поради огромното и значение за всичко останало!

 65. 65 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2595 Неутрално

  Това, което може да искат младите е достойно заплащане на труда им тук в България, да няма безработица, здравеопазването да е на ниво, а съответно и образованието. Само че държавата не трябва да чака някой да дойде да инвестира, а самата тя да се превърне в най-големия инвеститор в наука, в иновационни технологии, машиностроене и т.н.
  —цитат от коментар 5 на Voiko


  Малко обърквате нещата които държавата може и трябва да прави, с тези които отделният човек, семейство или фирма могат да решат по-добре самостоятелно! Логично е държавата да осигури необходимите условия иконимиката да може да се развива: да няма корупция, да има добри закони които да се спазват, населението да е образовано, да е изградена инфраструктурата, външната политика и отбраната да осигуряват мир и да защитават интересите на страната ни по света, природата около нас да е опазвана, и т.н. Развитието на фундаменталната наука също трябва да се подпомага от държавата.

  Но държавата да "инвестира в иновационни технологии и машиностроене" ми звучи като цитат от речите на Тодор Живков. Всички знаем докъде стигнахме с тези идеи. Честит ни 10-ти ноември, на който макар и с дворцов преврат се отървахме от него!

 66. 66 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2595 Неутрално

  Това, което може да искат младите е достойно заплащане на труда им тук в България, да няма безработица, здравеопазването да е на ниво, а съответно и образованието. Само че държавата не трябва да чака някой да дойде да инвестира, а самата тя да се превърне в най-големия инвеститор в наука, в иновационни технологии, машиностроене и т.н.
  —цитат от коментар 5 на Voiko


  Малко обърквате нещата които държавата може и трябва да прави, с тези които отделният човек, семейство или фирма могат да решат по-добре самостоятелно! Логично е държавата да осигури необходимите условия иконимиката да може да се развива: да няма корупция, да има добри закони които да се спазват, населението да е образовано, да е изградена инфраструктурата, външната политика и отбраната да осигуряват мир и да защитават интересите на страната ни по света, природата около нас да е опазвана, и т.н. Развитието на фундаменталната наука също трябва да се подпомага от държавата.

  Но държавата да "инвестира в иновационни технологии и машиностроене" ми звучи като цитат от речите на Тодор Живков. Всички знаем докъде стигнахме с тези идеи. Честит ни 10-ти ноември, на който макар и с дворцов преврат се отървахме от него!

 67. 67 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 724 Неутрално

  За какъв край на прехода говорите бе младежи ? Нищо не е свършило. По - точно това не е преход. Няма такъв преход 30 години. Преход трае 1 - 2 години, както в Полша, Чехия, Унгария .... Нещо дето продължава 30 години и няма изгледи да свърши, не е преход, а постоянно състояние.
  —цитат от коментар 26 на Светозар Христов


  Поколението на правнуците се подготвя да продължи прехода - тепърва ще говорят за електронно правителство, модерно образование, ефективно правосъдие - неща с които в другите страни от Източна Европа приключиха.

  Какво прави там Мая Манолова?

 68. 68 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 696 Неутрално

  [quote#67:"historama"][/quote]

  Правнуците или децата на великденчетата си точат зъбите. И Малкият Мук ги напътства.

 69. 69 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#57] от "mitko11":
  Естествено 😊. Просто майтап как обе да се чанчи статистиката

  Мърфи е оптимист!
 70. 70 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 466 Любопитно

  Преходът не е свършил. Все още ни управлвяват комунисти, ДС, и задкулисие. Първа точка е да свалим това правителство. От там нататък, понеже и аз съм млад, ще се постараем заедно.

 71. 71 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#70] от "arcanum":
  Ами като си млад, рестартирай системата. Тя е крива. Другото е козметика.

  Мърфи е оптимист!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK