Кметове на малки населени места се отказаха да протестират след среща с Борисов

Румен Стоянов обявява, че кметовете няма да протестират

© Правителствена Информационна Служба

Румен Стоянов обявява, че кметовете няма да протестиратНационалното сдружение на кметовете на малките населени места се отказа да протестира. Техният протест беше насрочен за събота, но беше отменен, след като кметове бяха поканени на среща с премиера. "Доволни сме от срещата с премиера Бойко Борисов", каза след среща, която се проведе днес сутринта, кметът на град Калофер и председател на сдружението Румен Стоянов.


На срещата са били обсъдени исканията им за самостоятелен бюджет и по-голяма независимост от големите общини.


Преди няколко дни се разбра, че кметове от цялата страна излизат на протест пред сградата на Министерския съвет, за да настояват за финансова независимост от общините, както и за връщане на прага за избор на кметове да става със 100 души по постоянен адрес. Преди месец кметовете дадоха едномесечен срок на правителството да бъдат направени законодателни промени.
"Постигнахме добър резултат в първата част от исканията си – бюджетните рамки. Всяко населено място ще си има бюджетна рамка. Кметът на общината, както искахме, ще бъде длъжен да я изпълнява според закона, който до седмица трябва да бъде изработен. Кметът ще взима участие и при контрола върху обществените поръчки. Това са най-важните неща, за които дойдохме", обясни Стоянов.


"Никакви политически цели не сме имали или сме подбудени от подобни искания. Не сме си позволили да питаме никой от колегите кой от коя партия е. Аз съм независим, подкрепен от БСП", каза Стоянов.


Санкциите в Закона за местното самоуправление и местната администрация ще бъдат завишени, каза след срещата председателят на парламентарната комисия по финанси Менда Стоянова. Ще има текстове, които ще гарантират, когато се приема бюджетът на съответната община, той да бъде придружен с финансова рамка за следващата година. Ще има и засилен контрол по изпълнението на решенията на Общинския съвет от кмета по отношение на бюджетните сметки на кметствата. Разбрахме се, че е необходимо да има текстове в закона, че кметът има възможност да участва в изпълнението на обекти на неговата територия. Това ще се гарантира с втори подпис при приемането на обектите от кметовете. Бяха ни предоставени много случаи, при които кметовете не изпълняват разпоредбите, заложени в Закона за местното самоуправление и местната администрация. Затова ще завишим санкциите в закона", обяви Стоянова.


"Изпълнителната власт може да осъществява само контрол. Кметовете на общините имат законови задължения, разписани в закона. Там, където не го изпълняват, ще има завишени санкции, за да изпълняват закона такъв, какъвто е", каза Стоянова.


Министърът на финансите Владислав Горанов добави, че е постигната договорка да бъде повишена отчетността на отделните кметства, без да се отнемат правомощията им. Санкциите няма да са сто тояги на голо на мегдана – ще бъдат имуществени и административни, каза Владислав Горанов.


"Трябва да има едно размахване с пръст, защото не можем да задължим кметовете да си вършат работата. Някои неща в закона трябва да се променят, защото в момента, ако кметът не си свърши работата, с нищо не можем да го задължим", каза Румен Стоянов.

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 423 Неутрално

  Обещал им е , че ще ги остави да крадат на воля и дребните мести феодали са го прегърнали.

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5741 Неутрално

  имаме сделка. бойко е до стената щом дава нещо.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8904 Неутрално

  Бойко я удари на обещания. Сега ще се окаже, че след като приемат бюджета, ще приемат закони за допълнителни харчове.

 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5741 Неутрално

  До коментар [#3] от "Роси":

  като на селска сватба. само да му се махнат от главата.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на jobssboj
  jobssboj
  Рейтинг: 590 Неутрално

  До коментар [#1] от "Дундурук":

  Общо взето малките крадци са се разбрали с голямата банда да им даде повече парчета от пицата за да крадат. Не че матряла мног ще го огрее ако го крадат повече кметове или министрите :) То цялата система е тотално корумпирана и обречена...

 6. 6 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 423 Неутрално

  Eй тея чобани на снимката ( обикновено ДС-та, номенклатура, понякога мутри и т.н.) са едни от най-големите унищожители на България. Там на скрито, в малките общини и селища, в овладяни територии, в съюз на кмет, шеф на полиция, местен мафиот и т.н., често се случват истински огромни кражби и мръсотии.

  В БЪЛГАРИЯ ИМА 5500 села и 260 и няколко общини. В държава с населението, икономиката, мащебите на голям световен град, управляван от стегната администрация с няколко хиляди служители , тук имам сигурно МИЛИОН на хранилка. И всичко е превзето и вече непроменяемо.

 7. 7 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 878 Неутрално

  Събрани кметове да видят НЕГОВО ВЕЛИЧЕСТВО И КОВЧЕЖНИКА за да кажат че няма нужда да протестират. Те едва ли са го правили ...., но този ЛОШ ПИАР ми говори обратното. Спуснато е какво да кажат. Прав е ПРЕЗИДЕНТА , това е "копи пийст" от живковите времена. Остава да кажат "ЖИВОТА Е ПО ХУБАВ И ПО ВЕСЕЛ"(Сталин ) ..и всичко е ТОЧНО !

 8. 8 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  Сега е време да се обещава, не да се дава. После ще му мислим.

 9. 9 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2057 Неутрално

  И този фишек излезе "кьор", както впрочем всички останали.....

 10. 10 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 6 Неутрално

  "Никакви политически цели не сме имали или сме подбудени от подобни искания. Не сме си позволили да питаме никой от колегите кой от коя партия е. Аз съм независим, подкрепен от БСП", каза Стоянов.

  Това е дървено желязо. Независим, подкрепен от БСП няма. Всички са ужнезависими и са на пълно подчинение на БСП. Като льотчика. Етикетът независим е само проформа за камуфлаж и за да събере още някой глас.

 11. 11 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 705 Неутрално

  Кметове на червеното килимче при Борисов, с прошение.
  Сякаш се намираме във Феодализма.

 12. 12 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 6 Неутрално

  И този фишек излезе "кьор", както впрочем всички останали.....
  —цитат от коментар 9 на selqnin


  Историята се повтаряла ама като фарс. Нито 2013 г ще успеят да повторят другарите, нито Костинброд. Затова измислят нови и нови мръсотии.

 13. 13 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 705 Неутрално

  Нова ера "Борисов подчинява" Ама поне са си от неговите кметове, да се лигавят колкото си искат.

 14. 14 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Той рамка ще им даде . Това е лесно . По-трудното ще е тази рамка да се запълни .
  Интересно ще е с какво: оригинал или репродукция от изрязана от цветно списание .
  Ама и кметовете едни лисиц.... Сега като ги попитат съселяните какво става със обещаните средств ще казват "Чакаме да се запълни рамката!!"

 15. 15 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1281 Любопитно

  Нашока ли ви канчетата Боко?
  Запорожките казаци пишат писмо до султана го има само на картината на Иля Репин!

  Писмото на запорожките казаци до турския султан е оскърбителен отговор на запорожките казаци, написан до османски султан (по една от версиите, Мехмед IV) в отговор на негов ултиматум: да спрат да нападат Високата порта и да се предадат. Съществува предание, че, преди да изпрати войските си към Запорожката сеч, султанът изпратил до запорожците искане да му се покорят като владетел на целия свят и наместник на Бога на земята. Според преданието, запорожците отговорили на това писмо със свое писмо, без да се ограничават в изразите си, отричайки каквато и да е храброст на султана и жестоко присмивайки се над самохвалството на „непобедимия рицар“. Атмосферата и настроението сред казаците, които съчиняват текста на отговора, са изобразени в известната картина на Иля Репин „Запорожци“.

 16. 16 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 2491 Гневно

  Ето така се купува стабилност. Но, гражданите и селяните стабилност не ядат. Горивата са скъпи, икономиката не расте, няма прогрес.
  ПРОТЕСТИ ЩЕ ИМА! ГЕРБ - ВЪН

 17. 17 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5294 Неутрално

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Революцията се отлага, тавариш. Пак не ви се получи. От всенародните бунтове произлезе едно нищо.

  Gunter glieben glauchen globen
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5294 Неутрално

  До коментар [#16] от "arcanum":

  Икономиката не просто расте, но и расте с едни от най-бързите темпове в целия ЕС. Средната заплата и тя. Недей да лъжеш толкова елементарно. С лъжи няма да станете по-симпатични на хората.

  Gunter glieben glauchen globen
 20. 20 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3808 Неутрално

  До коментар [#19] от "Alarmstufe: Rot":

  Аха...! То от растеж на икономиката и доходите, хора не останаха...!

  Бивш tww09306483.
 21. 21 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5294 Неутрално

  До коментар [#20] от "tww09306483":

  Хората бягат, защото им омръзна да дърпате страната назад.

  Gunter glieben glauchen globen
 22. 22 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4083 Весело

  " Аз съм независим, подкрепен от БСП", каза Стоянов."

  Някои изказвания звучат като виц, ама човекът го казва съвсем искренно и не долавя противоречието. Айде, щом са се разбрали с властта, да продължават да работят всеки там, където е избран за благото на хората по места.

 23. 23 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4435 Любопитно

  Боце нещо ще да е обещал някакви кинти!!!!!

 24. 24 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2041 Неутрално

  Кметове на малки населени места се отказаха да протестират след среща с Борисов

  Не са се отказали . Откязяли са ги . Шначе кметовете са доволни от срещата - обещали са им финансова рамка , каквото и да означава това . Да си имат и собствен бюджет . Натрупан сигурно от местен данък върху изядените от народонаселението като боб агнешко , картофи и домашни пилета , барабар и зимната туршия . Един вид познатия от турско Диш хакъ . Но тъи като за всичко се плаща при пазарната иковкмика , кметовете ще трябва да си плащат за гяволлъците . Със санкции , и то завишени в сравнение със сегашните . Няма да е сто тояги на голо насред мегдана ,както им каза Владито , но с финансови глоби и дори с политическа " отговорност ". След тая отговорност ,политическата , кметовете са въздъхнали с облекчение , замаяни от възможните сто тояги . Е, има една поговорчица , измислена от нашия умен народец като за случая Заминаха като аслани , върнаха се по...ни . . Но нейсе , нали не са се набутали в тоягите ...

 25. 25 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2041 Неутрално

  До коментар [#22] от "samoedin": " Някои изказвания звучат като виц, ама човекът го казва съвсем искренно и не долавя противоречието.

  Че къде пък тука виждаш противоречие ? Кметовете , каквито и да са по партиина принадлежност , работят за цялото село . Иска или не иска . Противоречието с централната власт идва от разпределянето на парите от централния бюджет . Управляващите хранят своите . На тази база няма как кметовете да са в съгласие с разпределящите порциите . Лошото е , че това се пренася и в малките населени места , когато се отнася за ЛИЧНО облагодетелстване Тогава пак се задейства принципа наши - ваши .


 26. 26 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2610 Неутрално

  Мека Мара пак е отстъпил, опре ли до него не може да се държи.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 27. 27 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5741 Весело

  До коментар [#17] от "Alarmstufe: Rot":

  Нещо те гони параноята.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 28. 28 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5741 Весело

  До коментар [#24] от "papуre":

  Означава Нищо но от "сърце" !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 29. 29 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5294 Неутрално

  До коментар [#27] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Напълно неадекватен коментар.

  Gunter glieben glauchen globen
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK