Дебатът за по-тежки наказания за семейно насилие прерасна в спор за християнството

Дебатът за по-тежки наказания за семейно насилие прерасна в спор за християнството

© Анелия НиколоваИзбори 2022

Парламентът одобри на първо четене въвеждането на по-тежки наказания за семейно насилие. Това стана с промени в Наказателния кодекс. Дебатът се превърна в спор за християнските ценности, класовата борба и тяхното влияние върху семейните ценности.


Основните промени в кодекса са, че случаите на домашно насилие, водещи до средни или тежки телесни повреди, няма да зависят от личната тъжба на пострадалия, а ще бъдат престъпления от общ характер и ще се преследват с участието на прокурор. В определени случаи засегнатите от домашно насилие ще бъдат информирани, когато насилникът е на свобода. Предвиждат се и по-сериозни санкции при нарушаване на мерките за закрила и ограничителните заповеди. Освен това преследването и психическият тормоз също стават престъпления.


"Трябва да сме не зрители на домашното насилие, а участници в предотвратяването му", призова в началото на дебата председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, която е инициатор на промените.
Цвета Караянчева

© Анелия Николова

Цвета Караянчева


"Всяка жена има право да влезе във връзка и да излезе от нея, когато сама реши", добави Караянчева.


Тя каза още, че жертвите на домашно насилие трябва да знаят, че ще има начин, по който да сезират органите на реда, дори да нямат сключен брак. "Момче и момиче имат любовна връзка за няколко месеца, без брак. Момичето решава, че трябва да излезе от връзката. Момчето всеки ден ѝ оставя по една роза на колата. Момичето е в стрес и истерия, когато излиза и вижда розата. Пред МВР той казва, че нищо не прави, като ѝ поставя роза на колата. Да, но това е системно и психическо насилие. Ако не се вземат мерки, това може да прерасне в убийство или самоубийство", даде пример Караянчева.


Вероучение за семейно насилие


Депутатът от "Обединени патриоти" Павел Шопов разви теорията, че семейното насилие е в резултат "от ерозията на християнските ценности в резултата на неолиберални идеи и джендърството". Според него в традиционните български ценности, които са християнски, не е прието мъжът да бие жена си и цитира поговорката "Мъж, който бие жена си, бие себе си". Според Шопов борбата със семейното насилие минавала през въвеждане на вероучение в училищата, "за да се научат децата на ценности".


Павел Шопов

© Юлия Лазарова

Павел Шопов


Валери Жаблянов (БСП) не се съгласи с Шопов. Според него за упадъка на ценностите виновен е капитализмът и даде пример с "Гераците" на Елин Пелин, където семейството се разбило с влизането на капитализма. Той смята, че в българския манталитет е заложено бащата да е централна фигура в семейството.


"Взаимоотношенията в едно семейство обикновено остават скрити. Много често съседите могат да чуват, че в семейството има скандал, но те не виждат, че вечерно време под завивките взаимоотношенията се изглаждат" каза Димитър Стоянов от БСП и даде пример с негови съседи. "Жената през деня гони мъжа си с тиган, а вечер огласяват махалата", разказа народният представител. Според него в делата за разводи и родителски права всеки скандал ще бъде представен като психическо насилие.


"Любовта е крехко цвете, което ако не се полива с пари, увяхва", добави съпартиецът му Александър Паунов, като се позова на дългогодишния си семеен опит.


Промените поощрявали християнските ценности


Тома Биков (ГЕРБ) не се съгласи с народните представители от левицата. "Имам църковен брак. Там свещеникът казва, че мъжът трябва да обича жената като себе си", коментира Биков. Според него проблемът с насилието не е в семействата, в които се прилагат християнските ценности, а там, където има деградация на ценности. Той смята, че трудно ще се изкорени семейното насилие, но със закон ще се поощрят християнските ценности.


Тома Биков

© Анелия Николова

Тома Биков


"Законът няма да създаде семейства, държавата не може да създава семейства. Семействата се създават от хората на база на любов. Няма дефиниция на любовта. Там, докъдето държавата може да се намеси, е да се опита да предотврати насилието", каза Биков. "Не вярвам някой да се е оженил, след като е осмислил теорията на Маркс. Аз поне не съм се женил по този повод. Влюбих се, жена ми се влюби и така се оженихме. Нито сме мислили за материализма нито за равенството между половете. В течение на брака силите са неравни. В нашето семейство аз съм по-слабият фактор", каза още Биков.


"Законът защитава достойнството на хомо сапиенс", заяви колегата му Вежди Рашидов по време на дебатите.


При отхвърлянето на Истанбулската конвенция, гарантираща сериозни мерки за защита и подкрепа на жертвите на домашно насилие, управляващите заявиха, че ще въведат предвижданите в международния документ реформи през българското законодателство.


С проекта се допълват квалифицираните състави на убийството и телесните повреди и се предвиждат специфични мерки и правила, когато престъплението е извършено от бивши или настоящи съпрузи. Инкриминират се деяния, чрез които системно се упражнява психическо насилие, от което са "настъпили вредни последици за пострадалия". Това ще засегне психическия тормоз както в дома, така и извън него – на улицата, на работното място и др.


Дефинира се психическото насилие


С промените в Наказателния кодекс психическото насилие се определя като умишлено сериозно засягане на психологическата неприкосновеност на дадено лице чрез принуда или заплаха. То може да бъде упражнявано посредством различни средства и методи, например вербално насилие, крещене, заплахи, тормоз, сплашване, постоянно критикуване, засрамване, порицаване, използване на обидни имена и епитети, присмиване, изолиране на жертвата чрез лишаване от средства за независими дейности, за издръжка или икономическа независимост.


Предвижда се системното упражняване на психическо насилие да се наказва с лишаване от свобода до една година или с пробация, а в случаите, когато престъплението е извършено в условията на домашно насилие, наказанието ще е лишаване от свобода до пет години. Ще има специфични наказания и мерки, когато става дума за подпомагане и склоняване на другиго към самоубийство, отвличане, противозаконно лишаване от свобода, принуда, извършени в условията на домашно насилие.


И следенето ще стане престъпление


Попълва се и друга непълнота – липсата на текстове, по които да се наказва преследването и следенето на хора. С измененията се инкриминират всички форми на системно преследване, като ще се наказва с лишаване от свобода до една година или с пробация онзи, който системно преследва другиго с цел да възбуди у него страх за безопасността му или тази на неговите близки.


Подобно на психическото насилие преследването също е уредено като престъпление на системно извършване. Отново в случаите на домашно насилие лишаването от свобода може да е до пет години.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK