Социолог: Нито протестиращите, нито политиците желаят предсрочни избори

Боряна Димитрова

© Юлия Лазарова

Боряна ДимитроваЗапочналите преди седмица протести в страната не са масови, участниците в тях нямат нагласата, че "така не може да се живее", а политиците разбират това и затова не поставят предсрочните избори на дневен ред. Така управителят на социологическата агенция "Алфа Рисърч" Боряна Димитрова коментира пред БНТ политическата ситуация в страната. (бел. ред. Интервюто беше излъчено преди вицепремиерът Валери Симеонов да подаде оставка.)


В отговор на въпрос Димитрова уточни, че нито БСП, нито ДПС са си поставили за цел да предизвикат предсрочни избори, въпреки че в политическото говорене на лидерите им такива послания се съдържат. "Въпреки говоренето, което трябва да е мобилизиращо за електората, поведението не е такова", каза социологът и добави, че те играят двойна игра. "Няма реална енергия, ако я имаше, политическите сили щяха да се почувстват длъжни да й отговорят", добави тя.


Според Димитрова протестите обхващат ясни обособени групи със спонтанни ядра по места, но хората, които ги наблюдават по телевизията, не се идентифицират с тях. Едновременно с това тя добави, че "това не значи, че не може да има политическа стратегия, която да се опре на тях". Мнението на социолога е, че БСП има ход да улови протеста или да се сдобие с политически съюзник, какъвто протестите могат да създадат. Според нея партията е пред дилема след като спадът на подкрепа за ГЕРБ не се придружава от увеличаване на подкрепата за левицата. Именно в това, по думите й, е основата на конфликта между ГЕРБ и президента Румен Радев.


Едновременно с това Димитрова предупреди, че досега ГЕРБ е получавал подкрепа от десни избиратели заради позициите си за евроинтеграцията на България, които може да я оттеглят заради коалицията с Обединените патриоти.

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3356 Неутрално

  Българските "социолози" омърсиха думата "социолог"!

 2. 2 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1534 Весело

  Мухахахаха, не сакат си Конструкцията, не мога да спят без нея.

 3. 3 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  Не вярвам на Боряна Димитрова

 4. 4 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3996 Неутрално

  освен групичката протестиращи "политици" превърнали се в демократи и със запорирани вече активи.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9134 Неутрално

  Значи, било, каквото било, продължаваме постарому.

 6. 6 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  Искам Алфа, Бега,.. Гама Рисърч да предскаже какво искат хората а не какво не искат.
  Засега прогнозата е, че зимата дойде.
  А когато студа почука на вратата тогава ще се разбере какво не искат.

 7. 7 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  "Българският премиер "слънце":
  "ГЕРБ - това съм АЗ. Държавата е ГЕРБ"

  Във всяка развита демокрация мислещите хора не само не се отъждествяват с държавата ( да не говорим - с „вожда”), но и имат едно наум, когато става въпрос за администрация и чиновници. Те проявяват активно отношение спрямо обществено- политическите въпроси и събития, чувстват своята принадлежност към гражданското общество. Последното служи като институционален антагонист на държавата. Постоянният конфликт между държавата и гражданското общество, разрешаван чрез взаимни компромиси, и възникващ отново и отново на ново равнище, представлява своего рода „перпетуум мобиле” за развитието на двата субекта.
  И така, пълноценно структурираната и работеща, а не фасадна демокрация, тласка напред обществото чрез три власти, независими една от друга (законодателна, изпълнителна и съдебна), имащи за коректив независимите медии и гражданското общество. Останалото е от лукавия.

 8. 8 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2446 Неутрално


  При социализма имаше такъв виц - те се правят, че ни плащат, ние се правим, че работим. Който май сега само леко се е променил - те се правят, че управляват, ние се правим, че протестираме.

 9. 9 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 2106 Неутрално

  "не са масови, участниците в тях нямат нагласата, че "така не може да се живее"..." - ами, ТЯ, апатията до такава степен е пропила обществото, че какво може да е изтисква още от обречените?! Т.н. СОЦиолози са повече от хранени хора на властта, а събитията, които отразяват така респондират, че след време историците ще се превиват от смях. Въженцето още е окачено на сцената - на еднакво разстояние от народеца и от ОПравленците. Жалка държавна система...

  Коментиране на анализираното, вече...
 10. 10 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2282 Неутрално

  До коментар [#8] от "Един препатил":

  Протестите са организирани от БСП, които нямат идейни различия с ГЕРБ, затова и протестиращите не знаят за какво протестират и им липсва енергия.

 11. 11 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 3326 Неутрално

  Нито БСП , нито ДПС искат предсрочни избори , още повече Гражданите за Европейско развитие. Игра с публиката от политическия картел.

  SHADOWS of SOFIA
 12. 12 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9474 Неутрално

  Не и вярвам, корнелия дебне всеки тръгнал на протест, всеки недоволен от нещо да го яхне и да развее байрака.

 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11426 Неутрално

  Вярвам и :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 14. 14 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  ======Димитрова предупреди, че досега ГЕРБ е получавал подкрепа от десни избиратели заради позициите си за евроинтеграцията на България, които може да я оттеглят заради коалицията с Обединените патриоти========

  Напротив. Десния избирател ще отиде при Герб и Валери Симеонов. Особена , ако след време се разбере , че протеста на уж майките и горивата, е протеста на слави и нинова. Десният избирател................
  Десен значи традиционалист, със собствен бизнес, и с решителност, даже грубост, когато си прав. Десен значи, да мразиш бсп и рассия. Така, че май единствения десен е Валери Симеонов, колкото и странно да звучи.

 15. 15 Профил на Miguel Ramierez
  Miguel Ramierez
  Рейтинг: 360 Неутрално

  Ботянка е платена партенка 🤔

  1.618
 16. 16 Профил на wxx44583141
  wxx44583141
  Рейтинг: 466 Неутрално

  " десни избиратели "

  Нека не се лъжем какво е десен избирател.
  Не е десен избирател, дето иска ляво уравление, а засега претенциите за "нови командири" са се разни популисти , демек леви.
  Десния избирател не гласува за БСП, ако ще турско да стане. Не гласува и за ДСП.
  Е , кой би избрал "десния избирател" според созиолозите - Корнелия Нинова и Слави ... или може би Радев с "нов проект"?
  Е , нема да стане!

 17. 17 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 1464 Неутрално
 18. 18 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 905 Неутрално

  БОКО ХАРЕМ отново да крепи :) Социология , журналистика ....почнаха да стават по нарицателни от онези дами със " занижена социална отговорност"

 19. 19 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  Значи, било, каквото било, продължаваме постарому.
  —цитат от коментар 5 на Роси


  Ами, провалихте се.

 20. 20 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 1464 Неутрално

  Хората желаят отмяна на политическия елит "Махайте се, ние не сме ви бездънния портфейл" казват хората на Белгия и ние ги подкрепяме

 21. 21 Профил на wxx44583141
  wxx44583141
  Рейтинг: 466 Неутрално

  "Махайте се, ние не сме ви бездънния портфейл" казват хората на Белгия и ние ги подкрепяме...."
  ___________
  Кои точно сте вие?
  И защо смятате, че други ще ви оставят "бездънния портофел" сами да си го коландрисвате :)
  Напротив, точно, щото е пълен, има много хора, с мераци да го изпразнят.

 22. 22 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 160 Любопитно

  До коментар [#1] от "deaf":

  И аз тъкмо това се питах какви за тези социолози 'дето се занимават с политиканстване

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 23. 23 Профил на ckn29372393
  ckn29372393
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Понеже отдавна следя прогнозите на социолозите, особено преди избори мога да кажа, че Алфа Рисърч имаха най-малки отклонения с получените след това резултати поне що се отнася до процентите на по-големите партии.
  И Б. Димитрова е напълно права в констатациите си: БСП не искат в момента избори, Радев като пРезидент от го каза в прав текст. Те искат да се поддържа напрежение и евентуално обръщане на тренда. Тогава ще започнат пояростни атаки и то подкрепяни от пРезидента.
  Такива са им плановете.

 24. 24 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1186 Неутрално

  БСП са като кучето, което хем не иска кокала,хем и на друг не го дава. Иска им се власт, ама в момента не им стиска, защото знаят, че няма да получат достатъчно електорална подкрепа. Нещата все пак се решават на избори, а не по митингаджийски сборища и седенки.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK