Коя е Марияна Николова

Коя е Марияна Николова

© Велко АнгеловЗа това, че Марияна Николова може да заема поста вицепремиер на мястото на подалия оставка Валери Симеонов след 26 дни протести с това искане на майките на деца с увреждания, се чу в началото на седмицата. Тогава близкият до партията на Симеонов НФСБ сайт "Флагман" написа, че вероятно тя, досега началник на кабинета на Симеонов, ще бъде предложена за поста. В същия ден в ефира на БНТ лидерът на "Атака" Волен Сидеров обяви, че не му е известно тя да е предлагана за поста. Ден по-късно обаче, когато кандидатурата е била официално предложена на среща на тримата лидери при премиера Бойко Борисов, Сидеров ядосано напусна срещата.


Днес парламентът официално освободи Валери Симеонов и избра за негов наследник Марияна Николова. "За" гласуваха 116 народни представители, а "против" - 62.


За нейната личност не се знае много. Според визитката й, представена от вицепремиера и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов от парламентарната трибуна днес, тя е родена в Ботевград. Там завършва гимназията с преподаване на чужди езици "Алеко Константинов". Завършва публична администрация и административни практики в СУ "Свети Климент Охридски", а също така е магистър по право на Европейския съюз и стопанско управление. Има обучения и специализации в различни страни - в Европейския институт по публична администрация, Холандия; в HAUS финландски институт за публичен мeниджмънт; Финландия, Европейската академия за данъци, икономика и право, Германия, а също във Франция, Австрия и Великобритания.
Била е адвокат към Софийската адвокатска колегия и юрисконсулт в "Топлофикация София". Заемала е различни експертни длъжности в Министерството на държавната администрация и административната реформа. Била е директор на дирекция "Правно-нормативни дейности" в Министерството на земеделието и храните по времето на първия кабинет "Борисов", когато министър на земеделието е Мирослав Найденов.


Тя е била и в управителния съвет на Държавен фонд "Земеделие". Работила е в Държавната агенция за метрологичен и технически надзор към Министерството на икономиката. Била е и ръководител на отдел "Договорно-правен и правна защита" в Националната електрическа компания (НЕК).


От май 2017 г. е началник на кабинета на заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика. Преподавател е в Института по публична администрация към Министерския съвет.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK