С шествие в подкрепа на Иванчева и Лозан Панов стотици хора поискаха оставката на Цацаров

С шествие в подкрепа на Иванчева и Лозан Панов стотици хора поискаха оставката на Цацаров

© Юлия ЛазароваСтотици протестиращи се събраха под лозунга "Право и свобода", под който се проведе шествието за правосъдие, организирано от националната инициатива "Правосъдие за всеки". Маршът тръгна от НДК и спря при Съдебната палата.


"Това е марш в подкрепа на правосъдието и в подкрепа на две жени – Десислава Иванчева и Биляна Петрова, чиито права се газят под чизмите на беззаконието", каза адвокат Емил Георгиев, който е част от управлението на "Демократична България".


"Това, което наблюдаваме срещу тях, е безпрецедентно, защото България е преживяла много други скандали с други подсъдими, към които държавната мощ се е отнасяла далеч по-благосклонно", каза още Георгиев. Според него примерите са безкрайно много, като един от тях бил задържанията на братя Маргини.
"Видимата цел на действията на прокуратурата към тези жени е те да бъдат смачкани. Ние сме против двойния стандарт. Днес на този хал са Иванчева и Петрова, а утре може да бъде всеки от нас", добави Георгиев. Той смята, че действията на прокуратурата противоречат на Европейската конвенция за правата на човека.


Иванчева и Петрова, както и бившият районен кмет на "Младост" Петко Дюлгеров са подсъдими по обвинение, че са поискали половин милион евро от бизнесмена Александър Ваклин, за да бъде придвижена преписката му за строеж в района. Прокуратурата протестира решението пред Апелативния съд за пускането им под домашен арест, и така спря изпълнението на съдебния акт, а в началото на седмицата на двете подсъдими беше наложена забрана за напускане на страната - въпреки че се намират в следствения арест.


В "Шоуто на Слави" тази седмица главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че прокуратурата не отговаря за условията в арестите - това е работа на правосъдното министерство. Председателят на инициативата "Правосъдие за всеки" Велислав Величков обаче смята, че прокуратурата трябва да предприеме незабавни действия срещу властващата корупция в страната.


Маршът за правосъдие беше добре охраняван от полицията.

© Юлия Лазарова

Маршът за правосъдие беше добре охраняван от полицията.


"Начинът на координиране и условията в арестите са в компетентността на Министерството на правосъдието. Ако законността бъде нарушена, в компетенциите на главния прокурор е да установи нарушението. Кой друг освен прокуратурата може да установи, че е нарушен законът и да издаде задължителни предписания", подчерта Величков.


Именно заради това гражданите искат и оставката на главния прокурор Сотир Цацаров. От "Правосъдие за всеки" подкрепят изказването на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, според когото съдът не бива да се превръща в орган по осъществяване наказателната политика на държавата.


Велислав Величков е на мнение, че българското общество няма доверие в съдебната система и липсва чувството за справедливост.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK