Има ли смисъл от агенцията за българите в чужбина, чиито функции са дублирани

Валери Симеонов беше вицепремиерът с ресор българи в чужбина. Зад него е последният шеф на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев, който е обвиняем.

© Николай Дойчинов

Валери Симеонов беше вицепремиерът с ресор българи в чужбина. Зад него е последният шеф на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев, който е обвиняем.Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) е координиращ орган на правителството за осъществяване на държавната политика спрямо сънародниците по света. Това е определение за дейността на агенцията според официалния ѝ сайт. Според информацията там функциите на органа са ориентирани към съхраняването на българското етнокултурно пространство извън територията на страната и единението на всички българи, а освен това се поддържат контакти с български организации зад граница "дружества, землячества, клубове, асоциации, с църковни общини, библиотеки, училища, подпомагаме тяхното формиране и утвърждаване". "Изучаваме миналото и днешното състояние на нашите общности зад граница и изготвяме програми за работа с тях", пише още на сайта на агенцията.


Реалността е, че всички тези функции се изпълняват и от други държавни институции като Министерството на външните работи и министерството на образованието. Единствената "уникална" функция на агенцията е да дава удостоверения за български произход, които са част от процеса по взимане на българско гражданство на чужденци с българско самосъзнание или при кандидатстване за разрешителни за постоянно пребиваване. Същинските решения за даване на гражданство се правят в Министерството на правосъдието въз основа на тези удостоверения и след решение на съвета по гражданство, в който участват представители на няколко институции.


Според закона за българите в чужбина документи за произход се издават от "български или чужд държавен орган", "организация на българи, живеещи извън Република България, призната от компетентния български държавен орган", или Българската православна църква. Работата на агенцията е да провери дали тези документи не са фалшиви. Освен в този закон дейността на агенцията е регламентирана в стратегия за българите в чужбина, приета по време на правителството на Орешарски.


Най-сериозният случай на корупция
Точно тази функция на агенцията – даването на удостоверения, се оказа в дъното на скандал, който не стихва почти месец. В началото на ноември при операция в ДАБЧ бяха арестувани 20 души, но в крайна сметка обвинения получиха едва четирима. Обвинението на председателя на агенцията Петър Харалампиев, който е от квотата на "патриотите", е за ръководене на престъпна група и взет подкуп от 5 хил. евро, както и за пет вторични престъпления за взети по 350 евро. Главният секретар Красимир Томов е обвинен за взети подкупи от 800 евро и 1500 евро. Обвинени са и двама посредници, които не са служители на агенцията. Акцията в Държавната агенция за българите в чужбина бе определена от зам. главния прокурор Иван Гешев като "най-сериозния случай на корупция по високите етажи на властта", "без аналог в новата история".


Правителството мисли за закриване


На последното заседание на кабината миналата седмица премиерът Бойко Борисов е възложил на част от министрите си да мислят как да бъде закрита Държавната агенция за българите в чужбина. Борисов намеква, че задачите на агенцията могат да се разхвърлят на министерствата на вътрешните работи, на правосъдието, на културата, на образованието, президентството и други. Това са и институциите, от които Борисов очаква предложения за евентуалното закриване на агенцията. Ден по-рано главният прокурор Сотир Цацаров изрази личното си мнение, че Държавната агенция за българите в чужбина е генератор на корупционни практики и не трябва да участва в процеса по кандидатстване за българско гражданство.


Българите в чужбина: Съществуването е безсмислено


Открито писмо с искане за закриване на Държавната агенция за българите в чужбина изпратиха до премиера от "Временни обществени съвети на българите в чужбина". Съветите са създадени по закона за българите в чужбина.


"Повече от 20 години българското общество, съзнателно или не, е заблуждавано за ролята и функциите на тази агенция като институция, поддържаща връзките на българските граждани и общности в чужбина с националния живот. Фактите, които за съжаление не са широко известни на обществеността, са други. ДАБЧ няма пряко отношение към над милион български граждани, живеещи извън страната!", се казва в писмото. В него се описват и дублираните функции на агенцията, което прави съществуването и безсмислено:


- Българските неделни училища по света се подкрепят от програма "Роден език и култура зад граница" на Министерството на образованието и науката.


- Консулските услуги в чужбина, провеждане на избори в чужбина са поверени на Министерството на външните работи.


- Културната политика на страната зад граница е отговорност на Министерството на културата.


– Възстановяването и получаването на българско гражданство се извършва от Дирекция "Българско гражданство" към Министерството на правосъдието.


Основната функция на ДАБЧ, която мобилизира двадесетина държавни служители, включително скъпо платени председатели, зам.-председател, главен секретар, юрисконсулт, е да издава удостоверения за български произход, пише още в писмото.


В него се казва, че значителен брой от ръководствата на агенцията през годините са бивши агенти на Държавна сигурност, за които "невъзвръщенската" реторика показва неразбирането на проблемите на българите в чужбина за тяхното приобщаване към националния живот. Представителите на българите, живеещи зад граница, смятат, че една от основните причини за липсата на ефективна държавна политика към българите в чужбина е ДАБЧ. Те напомнят, че през 2014 г. правителството прие "Национална стратегия за българските граждани и историческите български общности по света", но ДАБЧ не прави нищо по нейното изпълнение.


Бившият председател: Може да се закрие, ако прерасне в министерство


Изненадан бях, каза пред "Дневник" предишният председател на агенцията Борис Вангелов за нареждането на Борисов. В момента той е депутат от "Обединени патриоти" (ВМРО). Вангелов разказа, че като кандидат за поста е писал концепция, в която е било предвидено да се укрепи административният капацитет на агенцията, като се създаде трета дирекция, която само да удостоверява български произход. А другата агенция да развива връзката с организациите на българи в чужбина, които са над 900.


Борис Вангелов

© ВМРО

Борис Вангелов


Хубаво е агенцията да прерасне в министерство на българите в чужбина, каза Вангелов, като се позова на международния опит. В Унгария подобната структура има бюджет от 300 млн. евро, а в Румъния бюджетът е 2-3 млн. евро. По негово време (2015 - 2017 г.) в агенцията са работили 25 души, а бюджетът е бил 940 000 лв. годишно. Много държави имат такива структури, което е доказателство, че те не си дублират функциите с Външно министерство, аргументира се Вангелов. Българите зад граница според него са 3-4 млн., включвайки и българите от историческите общности в Молдова, Македония и т.н.


Ако в агенцията по храните бъде установено нарушение, означава ли, че трябва да бъде закрита, попита риторично Вангелов. Дори и да бъде закрита, някой трябва да издава удостоверенията за български произход, каза Вангелов в коментар на думите на Цацаров, че агенцията е източни на корупционни практики. Не казвам, че непременно агенцията трябва да удостоверява произхода, да прехвърлят удостоверителната дейност на друг, защо трябва да се закрива като институция, попита Вангелов.


Според Вангелов хората, работещи в агенцията, са почтени. "Те са най-обикновени, в хубавия смисъл на думата", охарактеризира бившите си подчинени Вангелов.


Ако закриване означава да прерасне в министерство, аз съм за това, заключи бившият председател на агенцията Вангелов, като подчерта, че това лично негово мнение и не ангажира ВМРО или "Обединени патриоти".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK