Има ли смисъл от агенцията за българите в чужбина, чиито функции са дублирани

Валери Симеонов беше вицепремиерът с ресор българи в чужбина. Зад него е последният шеф на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев, който е обвиняем.

© Николай Дойчинов

Валери Симеонов беше вицепремиерът с ресор българи в чужбина. Зад него е последният шеф на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев, който е обвиняем.Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) е координиращ орган на правителството за осъществяване на държавната политика спрямо сънародниците по света. Това е определение за дейността на агенцията според официалния ѝ сайт. Според информацията там функциите на органа са ориентирани към съхраняването на българското етнокултурно пространство извън територията на страната и единението на всички българи, а освен това се поддържат контакти с български организации зад граница "дружества, землячества, клубове, асоциации, с църковни общини, библиотеки, училища, подпомагаме тяхното формиране и утвърждаване". "Изучаваме миналото и днешното състояние на нашите общности зад граница и изготвяме програми за работа с тях", пише още на сайта на агенцията.


Реалността е, че всички тези функции се изпълняват и от други държавни институции като Министерството на външните работи и министерството на образованието. Единствената "уникална" функция на агенцията е да дава удостоверения за български произход, които са част от процеса по взимане на българско гражданство на чужденци с българско самосъзнание или при кандидатстване за разрешителни за постоянно пребиваване. Същинските решения за даване на гражданство се правят в Министерството на правосъдието въз основа на тези удостоверения и след решение на съвета по гражданство, в който участват представители на няколко институции.


Според закона за българите в чужбина документи за произход се издават от "български или чужд държавен орган", "организация на българи, живеещи извън Република България, призната от компетентния български държавен орган", или Българската православна църква. Работата на агенцията е да провери дали тези документи не са фалшиви. Освен в този закон дейността на агенцията е регламентирана в стратегия за българите в чужбина, приета по време на правителството на Орешарски.


Най-сериозният случай на корупция
Точно тази функция на агенцията – даването на удостоверения, се оказа в дъното на скандал, който не стихва почти месец. В началото на ноември при операция в ДАБЧ бяха арестувани 20 души, но в крайна сметка обвинения получиха едва четирима. Обвинението на председателя на агенцията Петър Харалампиев, който е от квотата на "патриотите", е за ръководене на престъпна група и взет подкуп от 5 хил. евро, както и за пет вторични престъпления за взети по 350 евро. Главният секретар Красимир Томов е обвинен за взети подкупи от 800 евро и 1500 евро. Обвинени са и двама посредници, които не са служители на агенцията. Акцията в Държавната агенция за българите в чужбина бе определена от зам. главния прокурор Иван Гешев като "най-сериозния случай на корупция по високите етажи на властта", "без аналог в новата история".


Правителството мисли за закриване


На последното заседание на кабината миналата седмица премиерът Бойко Борисов е възложил на част от министрите си да мислят как да бъде закрита Държавната агенция за българите в чужбина. Борисов намеква, че задачите на агенцията могат да се разхвърлят на министерствата на вътрешните работи, на правосъдието, на културата, на образованието, президентството и други. Това са и институциите, от които Борисов очаква предложения за евентуалното закриване на агенцията. Ден по-рано главният прокурор Сотир Цацаров изрази личното си мнение, че Държавната агенция за българите в чужбина е генератор на корупционни практики и не трябва да участва в процеса по кандидатстване за българско гражданство.


Българите в чужбина: Съществуването е безсмислено


Открито писмо с искане за закриване на Държавната агенция за българите в чужбина изпратиха до премиера от "Временни обществени съвети на българите в чужбина". Съветите са създадени по закона за българите в чужбина.


"Повече от 20 години българското общество, съзнателно или не, е заблуждавано за ролята и функциите на тази агенция като институция, поддържаща връзките на българските граждани и общности в чужбина с националния живот. Фактите, които за съжаление не са широко известни на обществеността, са други. ДАБЧ няма пряко отношение към над милион български граждани, живеещи извън страната!", се казва в писмото. В него се описват и дублираните функции на агенцията, което прави съществуването и безсмислено:


- Българските неделни училища по света се подкрепят от програма "Роден език и култура зад граница" на Министерството на образованието и науката.


- Консулските услуги в чужбина, провеждане на избори в чужбина са поверени на Министерството на външните работи.


- Културната политика на страната зад граница е отговорност на Министерството на културата.


– Възстановяването и получаването на българско гражданство се извършва от Дирекция "Българско гражданство" към Министерството на правосъдието.


Основната функция на ДАБЧ, която мобилизира двадесетина държавни служители, включително скъпо платени председатели, зам.-председател, главен секретар, юрисконсулт, е да издава удостоверения за български произход, пише още в писмото.


В него се казва, че значителен брой от ръководствата на агенцията през годините са бивши агенти на Държавна сигурност, за които "невъзвръщенската" реторика показва неразбирането на проблемите на българите в чужбина за тяхното приобщаване към националния живот. Представителите на българите, живеещи зад граница, смятат, че една от основните причини за липсата на ефективна държавна политика към българите в чужбина е ДАБЧ. Те напомнят, че през 2014 г. правителството прие "Национална стратегия за българските граждани и историческите български общности по света", но ДАБЧ не прави нищо по нейното изпълнение.


Бившият председател: Може да се закрие, ако прерасне в министерство


Изненадан бях, каза пред "Дневник" предишният председател на агенцията Борис Вангелов за нареждането на Борисов. В момента той е депутат от "Обединени патриоти" (ВМРО). Вангелов разказа, че като кандидат за поста е писал концепция, в която е било предвидено да се укрепи административният капацитет на агенцията, като се създаде трета дирекция, която само да удостоверява български произход. А другата агенция да развива връзката с организациите на българи в чужбина, които са над 900.


Борис Вангелов

© ВМРО

Борис Вангелов


Хубаво е агенцията да прерасне в министерство на българите в чужбина, каза Вангелов, като се позова на международния опит. В Унгария подобната структура има бюджет от 300 млн. евро, а в Румъния бюджетът е 2-3 млн. евро. По негово време (2015 - 2017 г.) в агенцията са работили 25 души, а бюджетът е бил 940 000 лв. годишно. Много държави имат такива структури, което е доказателство, че те не си дублират функциите с Външно министерство, аргументира се Вангелов. Българите зад граница според него са 3-4 млн., включвайки и българите от историческите общности в Молдова, Македония и т.н.


Ако в агенцията по храните бъде установено нарушение, означава ли, че трябва да бъде закрита, попита риторично Вангелов. Дори и да бъде закрита, някой трябва да издава удостоверенията за български произход, каза Вангелов в коментар на думите на Цацаров, че агенцията е източни на корупционни практики. Не казвам, че непременно агенцията трябва да удостоверява произхода, да прехвърлят удостоверителната дейност на друг, защо трябва да се закрива като институция, попита Вангелов.


Според Вангелов хората, работещи в агенцията, са почтени. "Те са най-обикновени, в хубавия смисъл на думата", охарактеризира бившите си подчинени Вангелов.


Ако закриване означава да прерасне в министерство, аз съм за това, заключи бившият председател на агенцията Вангелов, като подчерта, че това лично негово мнение и не ангажира ВМРО или "Обединени патриоти".

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1801 Неутрално

  Проблемът не е в това каква да е структурата, как да се казва и с какъв ранг да бъде, а липсата на реална държавна политика в интерес на българските общности, извън границите на Отечеството!

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3396 Любопитно

  С въпроса :''Има ли смисъл?""
  можем да искаме да се закрият три/четвърти от агенциите ?!!

  [email protected]
 3. 3 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 250 Неутрално

  Ми то по същата логика няма полза и от правителство защото то освен да краде и да лъже, друго на практика не прави...

 4. 4 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2060 Любопитно

  А ако не беше скандала с корупцията в ДАБЧ, щеше ли въобще да бъде повдигнат въпросът за необходимостта от нея?

 5. 5 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1992 Любопитно

  Има ли смисъл от агенцията за българите в чужбина, чиито функции са дублирани
  —цитат от коментар 0 на заглавие


  Е как да няма смисъл?
  Знаете ли какви допълнителни доходи си изкарват някой хора работещи там?!?

 6. 6 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  То е ясно че от стоците измислени агенции и комитети ФАЙДА йок! Но замисляли ли сте се що е то животното "държавен чиновник"? Като станеш държавен чиновник ли се превръщаш в кофти човече, или кофтито човечета стават държавни чиновници?

 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6088 Весело

  Има ли смисъл?
  Зависи кой пита :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 8 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  Ролята на агенцията не е само да дава българско гражданство, а да подпомага българите в чужбина, да ги защитава от етническо насилие и опити за асимилация, да развива културно-образователна дейност, да ги снабдява с книги и учебници на български език, да ги възпитава в любов и патриотични чувства към родината България и т.н.

 9. 9 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1787 Весело

  Чакам мнението на Курни.

 10. 10 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4363 Неутрално

  Проблемът не е в това каква да е структурата, как да се казва и с какъв ранг да бъде, а липсата на реална държавна политика в интерес на българските общности, извън границите на Отечеството!
  —цитат от коментар 1 на selqnin


  Държавната политика на България не е в интерес на българските общности в чужбина, особено в Сърбия и Македония, защото обслужва руски и сръбски интереси.

 11. 11 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4363 Неутрално

  Ето мнението на македонският българин Митко Георгиев за нихилистичната политика на България към българските общности в чужбина и в частност в Македония и произтичащите от тази порочна политика корупционни практики в държавната агенция за българите в чужбина:

  https://www.youtube.com/watch?v=RFXXBWtHVl0

  https://www.youtube.com/watch?v=OZCDGYuVqvo

 12. 12 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1004 Весело

  и на вид и на изказ и на биография сичките беге патреоте са баси простите селендуре...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 13. 13 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 278 Неутрално

  за каракачанката и другите крадци има смисъл!

 14. 14 Профил на kama_start
  kama_start
  Рейтинг: 591 Неутрално

  В България такива дублирани функции много, само за да се точат държавни пари

 15. 15 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Няма да се закрие: нали все "наши" хора са по агенциите!

 16. 16 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1226 Разстроено

  За българите в чужбина нищо не се прави. Освен бюрокрация нищо добро не се вижда от страна на посолството или Агенцията. Ми да ликвидират, нищо няма да се промени.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 17. 17 Профил на aldoushuxley
  aldoushuxley
  Рейтинг: 456 Неутрално

  Неграмотно заглавие.

 18. 18 Профил на leo1971
  leo1971
  Рейтинг: 450 Неутрално

  "... Хубаво е агенцията да прерасне в министерство на българите в чужбина, каза Вангелов ...."
  и веднага се добавя и причината, "... В Унгария подобната структура има бюджет от 300 млн. евро, а в Румъния бюджетът е 2-3 млн. евро ..."

 19. 19 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Разбира се, че има смисъл. Хубаво е агенцията да прерасне в министерство. А още по-хубаво в министерство и агенция. В добавка институт. Тали трябва да се уреждат наши момчета и момичета на държавни служби. С не съвсем малки заплати. Тези, които имат добро въображение и възможности ще си докарват и нещо странично. Калинки, ралички, ..., борисчета, ... Някои от тях се заттрудняват да свържат две изречения или когато ядат хляб си хапят пръстите. Но са назначени зе Елит. Демократичната номенклатура на България. Достойни наследници на комунистическата номенклатура. Като способности и като роднински връзки.
  Броят на желаещите да емигрират, емигриралите и емигриращите расте. Броят на пълнещите бюджета намалява. Спокойно! Не се страхувайте, че скоро няма да има кой да заработва заплатите на Елита. Те са се осигурили за стотици години напред.

 20. 20 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 558 Неутрално

  С въпроса :''Има ли смисъл?""можем да искаме да се закрият три/четвърти от агенциите ?!!
  —цитат от коментар 2 на karabastun

  Бихте ли посочили кои представляват останалата една четвърт? С какви аргументи бихте защитили правото им на съществуване?

 21. 21 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2493 Неутрално

  Ми докато не докараме поне по поливин агент на всеки българин в чужбина, има още мегдан.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 22. 22 Профил на aussie
  aussie
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Този патриот трябва да бъде изкаран на площада и разстрелян като куче.

 23. 23 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#1] от "selqnin":

  От дейността на тези получавам някакви асоциации с БТПП и тяхната грижа за бизнеса на българските фирми в чужбина.
  И двете работят за себе си и искат само пари.

 24. 24 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":

  С въпроса :''Има ли смисъл?""можем да искаме да се закрият три/четвърти от агенциите ?!!
  —цитат от коментар 2 на karabastun


  Напълно подкрепям идеята за закриване и остава само да уточним 3/4 или малко в повече:).

 25. 25 Профил на gavrilov
  gavrilov
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Ролята на агенцията не е само да дава българско гражданство, а да подпомага българите в чужбина, да ги защитава от етническо насилие и опити за асимилация, да развива културно-образователна дейност, да ги снабдява с книги и учебници на български език, да ги възпитава в любов и патриотични чувства към родината България и т.н.
  —цитат от коментар 8 на Voiko


  ха-ха-ха
  Наù-ми хареса как Тумбак Войвода щял да ме ВЪЗПИТАВА в патриотични чувства. А знаме няма ли да ми прати ? Ай сиктир бе !!!!

 26. 26 Профил на gavrilov
  gavrilov
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Този патриот трябва да бъде изкаран на площада и разстрелян като куче.
  —цитат от коментар 22 на aussie


  какво са ти виновни кучетата?

 27. 27 Профил на gavrilov
  gavrilov
  Рейтинг: 518 Неутрално

  "... Хубаво е агенцията да прерасне в министерство на българите в чужбина, каза Вангелов ...."и веднага се добавя и причината, "... В Унгария подобната структура има бюджет от 300 млн. евро, а в Румъния бюджетът е 2-3 млн. евро ..."
  —цитат от коментар 18 на leo1971


  Да бе, а италианците и фрацузите като по-прости, са си направили отдел във Външно министерство, който се занимава с тях.

 28. 29 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Ролята на агенцията не е само да дава българско гражданство, а да подпомага българите в чужбина, да ги защитава от етническо насилие и опити за асимилация, да развива културно-образователна дейност, да ги снабдява с книги и учебници на български език, да ги възпитава в любов и патриотични чувства към родината България и т.н.
  —цитат от коментар 8 на Voiko

  Може би такава е регламентирата роля на агенцията. Каква е дейността ѝ? Вие имате ли информация какво е свършила, т.е. с какво конкретно се занимават служителите в агенцията, какви са резултатите от работата им??

 29. 30 Профил на aldoushuxley
  aldoushuxley
  Рейтинг: 456 Неутрално

  Какъв е смисълът да се харчат милиони за нещо, което може да бъде мобилно приложение?
  А да, смисълът е, че тези милиони трябва да бъдат откраднати.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK