Енергийният министър обеща ТЕЦ "Марица-изток 2" да продължи да работи, въпреки че замърсява

Енергийният министър обеща ТЕЦ "Марица-изток 2" да продължи да работи, въпреки че замърсява

© Министерство на енергетикатаЕнергийният министър Теменужка Петкова обяви днес пред протестиращите в Раднево служители на ТЕЦ "Марица-изток 2" ЕАД , че централата ще продължи да работи, че няма да има съкращения на работници и че държавата работи замърсяващата централа да продължи да действа въпреки рестрикциите на Европейския съюз.


Компютърно моделиране от доклада "Последна глътка въздух: Въглищните компании разболяват Европа" (Last Gasp: The coal companies making Europe sick), разпространен миналата седмица, показа, че въпросната централа замърсява въздуха с фини прахови частици чак до Солун.


Заради произвежданото от централата замърсяване България е длъжна по правилата на ЕС да купува съответното количество въглеродни квоти. Техните цени през септември обаче се повишиха до 25 евро за тон въглероден двуокис. Това означава, че от следващата година значителна част от приходите на теца ще отиват за покриване на този разход, освен ако не се повиши цената на тока, така че да включва този разход, който при настоящата цена на електроенергията включва цена на емисиите от около 8 евро на тон.
С такива разходи тецът няма как да продължи да функционира, ако не бъде повишена цената на електроенергията или не се намери друга схема за подпомагане. Освен това прогнозите сочат, че със затягането на правилата в ЕС най-късно до 2030 г. комплексът ще стане напълно неизгоден за поддържане, припомня "Капитал".


Днес енергийният министър обяви пред протестиращите, които, подкрепяни от синдикатите, са обявили протест и утре в София, че една четвърт от необходимите квоти за работата на ТЕЦ "Марица-изток 2" ЕАД вече са купени, а до 21 декември "Български енергиен холдинг" ЕАД ще купи всички останали.


Това ще даде сигурност за бъдещето на централата и на "Мини Марица-изток" ЕАД, които я снабдяват с въглища, обявила министърът, цитирана от пресцентъра си.


"Уверявам ви, че "Мини Марица-изток" и ТЕЦ "Марица-изток 2" категорично имат бъдеще, защото държавата е на мястото си и предприема необходимите мерки за тяхната работа", казва Петкова пред работниците. Тя посочва и че "без централите в Маришкия басейн българската електроенергетика не може да функционира нормално. Те са стратегически обекти от енергийната инфраструктура на страната и от националната ни сигурност".


Тя информира присъстващите, че Министерството на околната среда и водите работи за предоставяне на безсрочна дерогация (отмяна) на ТЕЦ "Марица-изток 2" ЕАД. "Това означава, че централата отговаря на съвременните екологични норми и може да продължи да работи", поясни енергийният министър. В края на ноември изтича срокът за обществено обсъждане на новите комплексни разрешителни, с които се предоставя дерогацията, посочват министерството.


Реформата на европейската схема за търговия с въглеродни емисии е одобрена в началото 2018 година, като целта й е да намалеят парниковите газове с 40% до 2030 г. Логиката й е, че високите цени на въглеродните емисии ще стимулират собствениците на мръсни производства да инвестират в енергийна ефективност.


Днес енергийният министър дори обявила, че на предстоящия форум в Катовице, свързан с климатичните промени, България ще защитава позицията, че България категорично не подкрепя по-амбициозни цели, свързани с въглеродните емисии.


Енергийният министър припомни също, че България оспори решението на Европейската комисия от април 2017 г., свързано със завишаване на екологичните норми за големите горивни инсталации. В момента България и Полша водят дело срещу ЕК.

Коментари (72)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2360 Неутрално

  Че да не ги диша отровите той. Абе нека бачкат хората - в ТЕЦ-а са връзкари само, тоест наши хора - другите дгд.

 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  Конюнктурни и популистки решения-нула визия за бъдещето...

 3. 3 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1070 Любопитно

  Много трудно решение ще бъде закриването на централите от Маришкия басейн, да не кажа невъзможно. Единственото решение (според мен) е да се инвестира в пречиствателни съоръжения, които колкото и да струват, ще си струва да се монтират и да се удължи срока на работа на централите.

  Иначе и на мен ми се иска да си произвеждаме електричеството по чист и безопасен начин (без да има АЕЦ Белене), но на този етап не знам как може да се случи това, освен с купуването на енергия отвън, когато не достига през зимните месеци...

 4. 4 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3570 Весело

  Вътре имаше някаква година - 2030, кой политик мисли за толкова далече....
  Хоризонтът е до следващите избори, е, малко замърсен от ТЕЦ Марица Изток 2, ама голям праз - следващите да се оправят.
  Това не е държава, за Теменужка Петкова имах по-високо мнение.

 5. 5 Профил на инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  Рейтинг: 337 Весело

  Мдааа,...
  Можем да четем/пишем тонове новини за замърсяващи централи, които отговарят на най-високи съвременни екологични изисквания, без да се докоснем до дребнавите въпроси : с какво замърсява, какво трябва да се направи, за да се намали замърсяването (очистващи инсталации) и каква ще е цената.
  И докато на общо основание си говорим за 'замърсяване' - се намесва и темата за цената на въглеродните квоти, която очевидно не е частен проблем на МИ-2, ами на всички ТЕЦове, включително и газовите такива ...
  Журналистика, та свят да ти се завие !...

  Руският посланик : 80% русофили. Проф. Иво Христов : 80% дебили. Корелация, нали?
 6. 6 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2423 Любопитно

  25 евро за тон въглеродни емисии се равнява на 44 лева за тон.
  Остава да се сметне колко лева за емисии ще се начислят в цената на киловат електноенергия и .....

  подпис
 7. 7 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  Учудени?

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 8. 8 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 2191 Неутрално

  До коментар [#3] от "Г.Е.М.":
  Отново лъсна гепаджийската некомпетентност на калинка петкова!
  1.Говорят за ТЕЦ 2 А в този регион работят 5 централи: Трите марици, ТЕЦ Марица 3 Димитровград и ТЕЦ БРИКЕЛ! Всичките имат сероочистка!
  2. Говори се за замърсяване с CO2 ми то и газовите централи да не би да отделят парфюм?
  3. В резултат на измислената търговия с въглеродни квоти, ТЕЦ 2 ги плаща, а така наречените хамерикански централи не плащат защото техните квоти се плащат от НЕК - така са сключени договорите!
  По-скоро цялата кампания е вероятно да се ускори изграждането на беляне.

 9. 9 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Да не бутаме сега стабилността, продължаваме да мърсим, че идват избори!

 10. 10 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2423 Неутрално

  Не знам колко е себестойността на тон въглища от мините, но вероятно е близо до тези 44 лена цена за отпадъците.
  За съжаление АЕЦ не може да помогне, защото АЕЦ е много инертен производител на енергия. Инернет означава, че трудно се увеличава и намалява мощността. Въглищните централи лесно намаляват мощността, когато няма консумация.

  подпис
 11. 11 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 320 Гневно

  Журналистите тука какво се държат все едно имаме голям избор и все гледат да натъртят на думата ЗАТВАРЯНЕ - тази централа дава 1/5 от елекричеството в държавата и е независима от вносни суровини. Спирането ѝ е равнозначно на режим на тока - какво - със соларни паркове ли ще я заместим? Ей в момента последните дават 35МВ общо или покриват 0.5% от потреблението.

 12. 12 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 554 Неутрално

  До коментар [#8] от "telqk":

  Американските централи са модерни съоръжения с пречистване на отработени газове. Затова плащат по малко

 13. 13 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4405 Неутрално

  До коментар [#3] от "Г.Е.М.":

  Въглищата, добивани в Марица Изток са нискокалорични, лигнитни въглища с голямо съдържание на прах. Пречиствателните инсталации ще осъпят толкова производството на ток, че би станал непродаваем.

 14. 14 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2423 Неутрално

  Белмекен - Сестримо. Май така се казваше каскадата от два язовира свързани през турбини и така излишната нощем енерги от българските АЕЦ се съхраняваше за ползване през деня. Не знам колко ефиктивна е тази каскада, но тя беше построена точно заради АЕЦ.

  подпис
 15. 15 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 2191 Неутрално

  До коментар [#12] от "Noal":
  Не говори глупости - те въобще не плащат, а имат същата сероочистка каквато се прави и на ТЕЦ 2 - технологията е една и съща - използва се варовик!

 16. 16 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 320 Гневно

  "Заради произвежданото от централата замърсяване България е длъжна по правилата на ЕС да купува съответното количество въглеродни квоти. Техните цени през септември обаче се повишиха до 25 евро за тон въглероден двуокис"

  България трябва моментално да излезе от тия договорености - нали четохте вчера Макрон каза, че щял да се бори за 100 евро на тон за въглеродни квоти. Хубаво ще е да сформираме един по-широк алианс с Полша, Естония, Гърция, Чехия, Румъния и които там други страни ползват ТЕЦове за базови мощности.

 17. 17 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2423 Весело

  България няма голям избор на стратегии а в същото време има България има специфични трудности - това са нашите глупави и продажни политици.
  Каквото и решение да вземат политиците, значи това е било най-губещото решение.

  подпис
 18. 18 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Сега ако наистина замърсяването на въздуха е толкова важно защо не се затворят летищата? Факт е че самолетите замърсяват въздуха много повече от колите. Никой обаче не затваря летищата. после да махнат колите, заводите, кравефермите и т.н. Накрая за по-сигурно да забранят огъня и после да започнем най-после да живеем екологично в пещерите.

 19. 19 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 2191 Неутрално

  До коментар [#13] от "vassilun":

  Подобни са въглищата добивани и в Гърция за техните централи. А в Германия сега разработват нова мина за лигнитни въглища открит способ най-голямата в немско!

 20. 20 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Честито на българскя данъкоплатец! "Марицата" ще му излезе тройно прескъпо:
  1. ще трябва да си плаща тока;
  2. ще трябва да плаща глобите към ЕС (несъмнено ще бъдем осъдени заради замърсяването)
  3. ще трябва да плаща здравните разноски за лечение на болести, причинени от лошия въздух.

  Както казва един приятел, не сме бедни, тъпи сме.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 21. 21 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Иначе и на мен ми се иска да си произвеждаме електричеството по чист и безопасен начин (без да има АЕЦ Белене), но на този етап не знам как може да се случи това, освен с купуването на енергия отвън, когато не достига през зимните месеци...
  —цитат от коментар 3 на Г.Е.М.


  Ти май не си спомняш ситуацията отпреди няколко зими, когато ни се наложи да внасяме ток - никой от съседите нямаше за продаване никакви сериозни количества, на които да можем да разчитаме.

 22. 22 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1557 Неутрално

  До коментар [#8] от "telqk":
  До коментар [#15] от "telqk":

  Не знам кой говори глупости, но МИ1 и МИ3 (американските) имат много добри очистващи системи.
  Държавната МИ2 има сероочистка, уж по същатат технология, но доста по-евтина и доста по-неефективна. Т.е. всички бензинови двигатели са по една технология ама има разлика м/у Москвич и Мерцедес...
  Не съм сигурен, че Брикел и Марица 3 имат сероочистки.

 23. 23 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1557 Неутрално

  До коментар [#21] от "lustmord":


  Ти май не си спомняш ситуацията отпреди няколко зими, когато ни се наложи да внасяме ток - никой от съседите нямаше за продаване никакви сериозни количества, на които да можем да разчитаме.
  —цитат от коментар 21 на lustmord

  Аз си я спомням ситуацията. Тогава можеше да внесем ток, но скъп ток. И умното правителство предпочете да източи язовирите вместо НЕК да внесе ток...

 24. 24 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Българската атомна централа ,,Козлодуй” работи с руско ядрено гориво. Русия е единствения доставчик на природен газ за България. Руският нефтен мастодонт ,,Лукойл” притежава рафинерията в Бургас - най-голямото българско предприятие. За десет години от България към руски юридически лица под формата на отрицателно салдо са се оттекли над тридесет милиарда евро.
  ,,Енергетика, банки, недвижими имоти - Русия контролира пряко една четвърт от българската икономика. Тази зависимост излиза на България твърде скъпо” - загрижено коментира журналистът Флориан Хасел от авторитетния ,,Зюддойче Цайтунг” през ноември две хиляди и шестнайста година.

  Има ли нужда от риторичния въпрос "Кой иска да затрие мариците ?", дами и господа ?
  https://practic-sofia.blogspot.com/

 25. 25 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 2191 Неутрално

  До коментар [#22] от "lz73":

  Като не си сигурен провери - преди 2-3 години в сероочистката на брикел имаше нещастен случай с летален изход. Освен това според публикацията се говори за ФПЧ и въглеродни квоти а не за глоби за сероочистка. А основния проблем са измислените квоти които ние плащаме! Да не би авиацията да гори керосин без кислород?

 26. 26 Профил на gesand
  gesand
  Рейтинг: 343 Неутрално

  Днес енергийният министър дори обявила, че на предстоящия форум в Катовице, свързан с климатичните промени, България ще защитава позицията, че България категорично не подкрепя по-амбициозни цели, свързани с въглеродните емисии.

  Който се опитва да спира прогреса, няма дългосрочно бъдеще. А който не осъзнава това, няма и краткосрочно бъдеще.

  And all that jazz!
 27. 27 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  А Бироиту ще спонсорират ли?

  Обичам да грухтя и плюскам.
 28. 28 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 320 Любопитно

  Днес енергийният министър дори обявила, че на предстоящия форум в Катовице, свързан с климатичните промени, България ще защитава позицията, че България категорично не подкрепя по-амбициозни цели, свързани с въглеродните емисии. Който се опитва да спира прогреса, няма дългосрочно бъдеще. А който не осъзнава това, няма и краткосрочно бъдеще.
  —цитат от коментар 26 на gesand


  Много ли е прогресивно това да стоиш на тъмно и студено?

 29. 29 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1633 Весело

  Според изчисления монтирането на Марица -изток 2 на очистващи съоръжения, които да доведат чистотата до най-строгите европейски норми, ще струва около 220 милиона долара. В същото време вчера веселата Теменужка се отказа от над 1 милиард долара, които Газпром ни дължи по договора за доставка на руски газ до 2030 г.

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 30. 30 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 262 Неутрално

  На квоти не можеш да караш вечно.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 31. 31 Профил на На Баба Фърчилото
  На Баба Фърчилото
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#22] от "lz73":

  Брикел-а има СОИ.

 32. 32 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1326 Весело

  Енергийният министър обеща ТЕЦ "Марица-изток 2" да продължи да работи, въпреки че замърсява
  ==============
  За компенсация увеличете още данъка на стари коли и дизеларки...

 33. 33 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#29] от "mitko11":

  Божелееее.... Без думи.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 34. 34 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Теменушке, а държавата да си бе размърдала задника да монтира сероочистващи инсталации и въобще да екологизира дейността на държавните "Марици" по подобие на "Американските марици", вместо да дава пари за квоти! Ако инвестициите не са по джоба на НЕК, да ги приватизира!!!

 35. 35 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 331 Весело

  Трябва демократично да затворим де що има електроцентрала в Бг и да останат само тези с вятърните и соларни паркове.И да им се даде възможност пропорционално да ги увеличат, до размера на затворените мощности.И държавата да им гарантира изкупуване за 100 години по 200 лв кв/ч, ако е възможно..И тогава да видиш какъв живот, та дано си викам Дано, а Дневник:)

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 36. 36 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 737 Неутрално

  не са американски, руски са както почти целия бизнес в БГ и не само, до дупка квоти за комунистическите мърлячи

  BG e мини империя на злото.
 37. 37 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 331 Весело

  До коментар [#35] от "Noise":

  *Само си викам "Дано"

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 38. 38 Профил на pavtaf
  pavtaf
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Значи ще продължи да работи, да цапа и да губи пари. Историята на БГ икономиката до към 97- а.

 39. 39 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#8] от "telqk":Американските централи са модерни съоръжения с пречистване на отработени газове. Затова плащат по малко
  —цитат от коментар 12 на Noal


  И оччìстката им струва колкото централите. И ползват друга технология която позволява по голямо кпд , струва много пари.
  Държавата не плаща за тях колкото з адържавните.

  Та пак може да си плюете "краварите"

 40. 40 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1633 Весело

  До коментар [#23] от "lz73":

  Точно тогава се оказа, че Ковачки не може да си пусне студения резерв, но нито го глобиха, нито наказаха...

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 41. 41 Профил на Родолюбец
  Родолюбец
  Рейтинг: 433 Весело

  До коментар [#8] от "telqk":Американските централи са модерни съоръжения с пречистване на отработени газове. Затова плащат по малко
  —цитат от коментар 12 на Noal


  А Брикел и ТЕЦ Димитровград са на др.Ковачки. Първата работи като топлофикация, а втората е "студен резерв" (т.е. получава, но неработи)

  61. Ниkoй въ Бългapckoтo Княжecтвo нe мoжe ни дa kупувa, нитo дa пpoдaвa чeлoвeчeckи cъщecтвa. Вcekoй poбъ oт kakъвтo пoлъ, вepa и нapoднocтъ дa бъдe, cвoбoдeнъ cтaвa, щoм cтъпи нa бългapcka тepитopия.
 42. 42 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1894 Неутрално

  До коментар [#25] от "telqk":

  Добре изглеждаш, но това не е оправдание за липсата на памет. Сам отвори дума за сероочистките - трябва да ти се признае, направи го ни в клин, ни в ръкав.

 43. 43 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Не бива да се закрие, въгледобива. Може да е на минимални мощности но дават заетост.
  С времето технологиите за пречистване ще стават все по-съвършенствани. Не може само да мислим за Космоса, като богатите държави.

 44. 44 Профил на ivan_v
  ivan_v
  Рейтинг: 376 Весело

  само искам да знам тая от коя мина е - непрекъснато повтаряше "колегите миньори" това "колегите миньори" онова...

 45. 45 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Въпросът наистина е супер важен, защото евентуално затваряне икономически ще съсипе цял регион, а и част от съседните... Почти няма големи фирми, които да не са вързани с ТЕЦ - те. Наистина ще е катастрофа за всяка партия, която управлява в такъв период. Трябва да се работи за модернизиране и увеличаване на ефективността. Истината е, че в държавния ТЕЦ крадат от чистачките до директорите и това е било винаги... А сега с мълвата за евентуални съкращения, сигурно е "ден година храни" положението.

 46. 46 Профил на БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  Рейтинг: 1715 Неутрално

  ""Уверявам ви, че "Мини Марица-изток" и ТЕЦ "Марица-изток 2" категорично имат бъдеще, защото държавата е на мястото си и предприема необходимите мерки за тяхната работа""
  ===========

  ама че ИДИО.ТКА - централите имат бъдеще точно щото "държавата" се управлява от такива като тая и тиквата и определено НЕ Е на мястото си

  то ще е милион пъти по - ефективно тия милион загуби да се дават като помощи на всички служители да не работят и централите да се затворят, да не говорим че може да се развива чиста енергетика, стига някой да пробва да мисли

  РЕФОРМИРАНЕ НА ПРОКУРАТУРАТА ВЕДНАГА
 47. 47 Профил на Мамуна
  Мамуна
  Рейтинг: 613 Неутрално

  До коментар [#23] от "lz73":

  Щото НЕК е пред фалит ..... а не кажа ВЪВ фалит

 48. 48 Профил на БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  Рейтинг: 1715 Неутрално

  тази централа дава 1/5 от елекричеството в държавата и е независима от вносни суровини. Спирането ѝ е равнозначно на режим на тока -
  —цитат от коментар 11 на lustmord

  .................

  баси логиката - то ше е стотици пъти по-евтино (без изобщо за споменяваме за екологичната страна) да внасяме ток - чудо голямо, ама нали пропаганда трябва

  РЕФОРМИРАНЕ НА ПРОКУРАТУРАТА ВЕДНАГА
 49. 49 Профил на БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  Рейтинг: 1715 Неутрално

  иначе умниците дето все обясняват колко бил скъп тока от "американските централи" - дали могат да добавят към цената от "ДЪРЖАВНИТЕ МАРИЦИ" цената на глобите и квотите, а и на загубеното здраве - та да сравним цената тогава?

  а квотите не са "измислени глупости", ами са доста смислени и са измислени точно за такива упадъчни държавици и хорица, които не мислят за здравето и бъдещето на местното население и на планетата като цяло, ами за "ефтиния ток" без който има опасност за "националната сигурност"

  РЕФОРМИРАНЕ НА ПРОКУРАТУРАТА ВЕДНАГА
 50. 50 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3595 Любопитно

  А какво ще каже този умчо енергийния министър на хората, които протестират срещу замърсяването?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 51. 51 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 320 Неутрално

  баси логиката - то ше е стотици пъти по-евтино (без изобщо за споменяваме за екологичната страна) да внасяме ток - чудо голямо, ама нали пропаганда трябва
  —цитат от коментар 48 на Sinite - завоят наляво забранен


  Ами хайде да не е пропаганда г-н разбирач - намери някъде наоколо където да имат стабилно излишни 3200МВ - даже за цените няма да гледаме да са по-евтини - нека и двойни да са на нашите.

 52. 52 Профил на skeptichen
  skeptichen
  Рейтинг: 512 Неутрално

  Според мен е много по-смислено да се инвестират милиарди за сероочистки в ТЕЦ Марица Изток 2, това има много по-голям социален ефект отколкото АЕЦ Белене.

  ТЕЦ-а и мините покрай него дават работа на много повече хора отколкото АЕЦ Белене изобщо някога ще даде.

  Ясно е че трябва дългосрочно решение защото политически е неприемливо ТЕЦ Марица Изток 2 да бъде затворена. И най-прогресивната власт да дойде в България, ако тръгне да затваря ТЕЦ МИ-2, ще направят протести, ще блокират АМ Тракия при Стара Загора и правителството ще клекне за да остане на власт.

  Има смисъл да изтеглят още държавен дълг ако трябва, както направиха за КТБ, и да купят нормални сероочистки, и да се реши проблема за постоянно, вместо само да даваме пред 6 месеца луди пари за още квоти всяка година, при положение че цената на квотите само ще се вдига.

 53. 53 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2191 Неутрално

  Не може заради едни,които щели да си изгубят работата,други да умират от това замърсяване и правителството от страх да харчи нашите пари за глоби,само и само тецовете да работят и да няма протести.

 54. 54 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1557 Неутрално

  До коментар [#47] от "Позорно събрание":


  До коментар [#23] от "lz73":Щото НЕК е пред фалит ..... а не кажа ВЪВ фалит
  —цитат от коментар 47 на Позорно събрание


  Ами ВЪВ фактически фалит е! Щом правителството се опитва да прави социална политика чрез цената на тока...Отделно някои безумни проекти. Като краен резултат при 12 000 MW инсталирана мощност и потребление максимум 7 000 ще стоим на свещи, но ще имаме най-евтиния ток в ЕС.
  Честито!

 55. 55 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#52] от "skeptichen":
  До коментар [#53] от "Toni Ivanov":

  Статии като тази са успели в целта си да ви объркат - сероочистките нямат нищо общо с въглеродните квоти - и при най-перфектната сероочистка от един тон въглища се получава едно и също количество СО2 и водни пари. Онези от Брюксел си приеха едни схеми за облагане с тежки и прогресивно растящи данъци не на някой рядък примес а на крайния продукт от горенето на всички фосилни горива - въглеродния двуокис.

 56. 56 Профил на skeptichen
  skeptichen
  Рейтинг: 512 Неутрално

  До коментар [#55] от "lustmord":

  Добър коментар, който ме води към два въпроса.

  Ще се радвам на отговор защото не съм запознат с темата като цяло:
  1. При положение че квотите са за отделяне на СО2, ТЕЦ МИ-1 и МИ-3 купуват от същите квоти за да работят така ли?
  2. Как ТЕЦ МИ-1 и МИ-3 генерират достатъчно приходи да си купят квоти за дейността си, докато ТЕЦ МИ-2 изглежда не генерира достатъчно приходи да си купи квоти, и трябва постоянно държавата да плаща за още квоти за да не трябва да затвори ТЕЦ МИ-2?


 57. 57 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#56] от "skeptichen":

  Довора за МИ-1 и МИ-3 е така подписан, че концесионерите са освободени от тоя ангажимент а държавата посредством НЕК се ангажира да ги покрива. Те в началото бяха доволни понеже квотите са стъпаловидни и първо имаха в излишък и ги продаваха на борсата, обаче количеството им поетапно намалява и сега дойде момента на обръщане на палачинката и ще трябва да се плаща здраво.

 58. 58 Профил на Kiril Vitqnov
  Kiril Vitqnov
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#20] от "majorman":

  Държавните Марици са затънали в дългове.Дължат близо милиард.....

 59. 59 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7601 Неутрално

  Сега някой трябва да проумеят, защо държавната ТЕЦ произвежда "по-евтин" ток от американските централи. Защото сега ще купуваме емисии за по 400 млн. всяка година, за да може Марица 2 да работи.

 60. 60 Профил на stem
  stem
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#52] от "skeptichen":До коментар [#53] от "Toni Ivanov":Статии като тази са успели в целта си да ви объркат - сероочистките нямат нищо общо с въглеродните квоти - и при най-перфектната сероочистка от един тон въглища се получава едно и също количество СО2 и водни пари. Онези от Брюксел си приеха едни схеми за облагане с тежки и прогресивно растящи данъци не на някой рядък примес а на крайния продукт от горенето на всички фосилни горива - въглеродния двуокис.
  —цитат от коментар 55 на lustmord


  Много е спорно дали точно количествата въглероден двуокис, изпускани от въглищните централи, причиняват глобалните климатични промени. И в рамките на шегата: А метанът, отделян от холандските крави кога?
  Централите обаче замърсяват не само с въглероден двуокис. Затова са сероочистките и прочее. Но и там има едни двойни стандарти и сметки, които много откровено вонят на лобизъм в полза на други индустрии. Аз тук ще повторя един коментар на читател под една предишна статия за тежките замърсявания, причинени от "Мариците":
  Дневник, хубаво е като се разчитат такива данни, да се обръща внимание на мерните единици на картите. Завишение на количествата фини прахови частици в Солун от 0,06Ug.m3 - микрограма фини прахови частици на кубичен метър въздух - не е съществено замърсяване. Ако искате да си представите колко точно е 0,06 микрограма, добавете ОСЕМ нули след дестичната запетая и ще имате стойността в грамове...


  Левичаро-либералстващите се заклеха да воюват до пълна победа на здравите сили над здравия разум!
 61. 61 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 254 Весело

  До коментар [#11] от "lustmord":

  Чувал съм, че добричкия чернозем е по-калоричен от маришките въглища:)

  Но все пак ти си експерта, сигурно ни правят въглищата от марица енергийно независими:)

  Модератора е неадекватен!
 62. 62 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 254 Весело

  До коментар [#21] от "lustmord":

  И какво е станало тогава спряхте тока ли?

  Модератора е неадекватен!
 63. 63 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 254 Любопитно

  До коментар [#45] от "4okuto":

  каква ефективност ще увеличиш като въглищата от този район за нищо не стават?

  Модератора е неадекватен!
 64. 64 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 254 Неутрално

  До коментар [#51] от "lustmord":

  Пълно е с ел енергия в ЕС.
  Да не си на остров, че да няма от къде.

  Модератора е неадекватен!
 65. 65 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 254 Неутрално

  До коментар [#56] от "skeptichen":

  Той и този коментиращ не е запознат, само се изказва като такъв.

  Модератора е неадекватен!
 66. 66 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 254 Весело

  До коментар [#57] от "lustmord":

  Я пак:)

  Модератора е неадекватен!
 67. 67 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#61] от "Ivan_":

  Е щом ти така си чувал - няма начин да не е вярно. Сигурно ще ни цитираш и конкретно осреднената калоричност на едните и другите.

 68. 68 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 254 Неутрално

  До коментар [#67] от "lustmord":

  Нямам намерение да ти цитирам нищо!

  Няма човек, който поне малко да се е занимавал с енергетика във България, който да не знае колко са неподходящи маришките въглища, даже тук из коментарите беше споменато от други коментиращи същото.

  Доказал си, че нито четеш нито можеш да разбереш нрщо относно подобна материя...

  Отиди където си искаш във България извън мариците и се пробвай да си купиш маришки въглища да видим имали някой доставчик на въглища който ги предлага за нещо.

  Това е като местната руда за Кремиковци:)

  Модератора е неадекватен!
 69. 69 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 254 Весело

  До коментар [#67] от "lustmord":

  Обясни пак за квотите, че не съм се смял последните 5 минути, какви били стъпаловидни ли?

  Модератора е неадекватен!
 70. 70 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6600 Неутрално

  Замърсяват да, но и работниците от мините имат работа, затворят ли ги десетки хиляди остават без работа. Нещо трябва да се направи.

 71. 71 Профил на npj45368855
  npj45368855
  Рейтинг: 281 Неутрално

  До коментар [#8] от "telqk":

  Изказваш се неподготвен. "Американските" централи нямат проблем, защото улавят и въгледвуокиса и серния двуокис - затова са запасени с варовик, който се изпича до негасена вар - тя ги отстранява. Така предвидливо сключи договора "лошият" Иван Костов. За благодарност, паплачта постоянно го плюе ...

 72. 72 Профил на npj45368855
  npj45368855
  Рейтинг: 281 Неутрално

  До коментар [#15] от "telqk":

  Защо тогава "Американските" централи нямат проблем, а ТЕЦ 2 е пред фалит.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK