Минималната пенсия ще е 219 лв. от 1 юли, а максималният осигурителен доход 3000 лв.

Рамадан Аталай от ДПС не пропусна да се заяде с "Обединени патриоти" при дебатите за бюджета на държавното осигуряване

© Юлия Лазарова

Рамадан Аталай от ДПС не пропусна да се заяде с "Обединени патриоти" при дебатите за бюджета на държавното осигуряванеМинималната пенсия от 1 юли 2019 г. ще бъде 219.43 лв., като дотогава ще остане сегашната пенсия от 207.60 лв. Минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващи се за 2019 г. да бъде 560 лв., а максималният – 3000 лв. Това решиха депутатите, като приеха на второ четене част от бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2019 г.


Минималният месечен размер на осигурителния доход за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители ще бъде 400 лв., което е под минималната заплата, но техни представители се оплакаха, че няма да могат да си плащат осигуровките.


В момента минималният осигурителен доход е 510 лв., за земеделски стопани е 350 лв. Максималният осигурителния доход за самоосигуряващите се за 2018 г. е 2600 лева.
И двете точки предизвикаха бурни дебати и недоволство от страната на опозицията. Георги Гьоков (БСП) поиска максималният месечен осигурителен доход да се увеличи поне на 3900 лв., а максималната пенсия - на 1560 лв. "Също така предлагаме тенденции в бъдеще да отпаднат и максималният месечен размер на осигурителния доход, и таванът на пенсиите", добави той.


Председателят на социална комисия Хасан Адемов (ДПС) беше на противоположна позиция и предложи замразяване на максималния осигурителен доход от 2600 лв., "за да има предвидимост, прозрачност и сериозните фирми да не бъдат излъгани".


От БСП и ДПС предложиха от 1 юли следващата година минималната пенсия да бъде 300 лева, което не бе прието от депутатите от мнозинството. "За" предложеният от правителството бюджет гласуваха 110 народни представители, 65 бяха "против", а 18 се въздържаха.


Темата с увеличаването на пенсиите предизвика голям дебат и размяна на обвинения между партиите. Филип Попов (БСП) поиска от "патриотите" да подкрепят вдигането на пенсиите до 300 лв., след като в предишния мандат имаха такова предложение. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов припомни на БСП, че тогава БСП са дали едва 4 гласа за тяхното предложение и са се отметнали от обещанието си за подкрепа. Няма как да не се съобразиш с по-големия партньор в условията на коалиция, каза Симеонов. Ако не беше присъствието на патриотите, нямаше минималните пенсии да бъдат повишени на 200 лв., и то в началото на управлението, а не накрая, както вие правите - и следващият да му бере гайлето, добави Симеонов.


Думите му предизвикаха Рамадан Аталай (ДПС), който иронизира Симеонов и се заигра с абревиатурата на "Обединени патриоти". "Ако не бяха ОП, и Земята щеше да спре да се върти. Няма как само преди известно време да сте спечелили избори с обещание за 500 лв. пенсия и да излизате и да казвате, че ако не бяха ОП, нямаше да има 200 лв. пенсия", каза Аталай. "Това, което вие обещавахте, тези порции си ги разпределяте с агенцията за чужденците", каза Аталай, като обърка името на агенцията за българите в чужбина.


"Уважаеми господин Рамадан. Никога в програмата на ОП не е имало 500 лв. пенсия. Добре, че бяха ОП, че да нямаме още една протурска партия в парламента и ОП станахте на четвърто място", отговори Симеонов.


"Вие станахте трета партия и само преди една седмица ОП и си седнахте на мястото", завърши Аталай, с което припомни, че Симеонов си подаде оставката като вицепремиер и се върна в парламента като депутат.


Парламентът продължава с приемането на бюджета на ДОО за 2019 г., след което ще продължи и с държавния бюджет.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2177 Весело

  Абе като спечелите избори и управлявате давайте каквито си искате предложения и правете какъвто искате бюджет...сега ще правите непипаж...

 2. 2 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 886 Неутрално

  "Също така предлагаме тенденции в бъдеще да отпаднат и максималния месечен размер на осигурителния доход, и тавана на пенсиите"

  Първото ще означава, че "плоския" данък всъщност ще бъде 30% (като се включат и осигурителните вноски), а не 10%. Това ще убие последните предимства, които предлага България на инвеститорите в ИТ индустрията, в сравнение с други държави в района. Резултата ще бъде закриване на добре платени работни места, по-малко събрани данъци и осигурителни вноски.


 3. 3 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5768 Неутрално

  Агенцията за чужденците...
  За депесарите, бесарабските Българи са чужденци, а анадолските ман@фи са братя.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 4. 4 Профил на J.J.
  J.J.
  Рейтинг: 851 Неутрално

  Историята с максималният осигурителен доход е много интересна. По принцип работещите не биха имали против да бъде вдигнат или дори да го няма, ако вярваха в осигурителната система. Проблемът е, че всички работещи на нива над 2700 лв/месец (сегашния максимален осигурителен доход) са наясно, че осигурителната система е пробита и няма смисъл да се осигуряват. Реално това е възприемано от активната част от обществото като данък, а не като осигурителна система, при това с право. За да бъде нормализирана ситуацията, трябваше да има по-дълбоки реформи в пенсионната и осигурителната система, включително лични партиди, повече информиране, повече частно осигуряване и т.н.

  Проблемът е, че осигурителната система и в момента е на голям минус и управляващите искат във времаната на добра икономика да намалят минуса. В момента минусът се компенсира от общия държавен бюджет. Има логика в това да се намали минусът, но това трябва да става ръка за ръка с преизчисление на някои от особено високите пенсии. Просто не е честно лица, сътрудничили на службите на тоталитарната система да получават изключително високи пенсии, а именно те са масовия случай с високи пенсии, заради малоумните формули на изчисление.

 5. 5 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#2] от "plamen_b":

  В най развитите европейски страни има прогресивно облагане, а тук все още и тези с 600 лева запалати и тези с 2000 лева плащат 10%
  Така че, ако се въведе облагане като в развитите европейски страни, тези със заплати над 2 хиляди ще плащат двойни и тройни на сегашните си данъци.

 6. 6 Профил на Eric Clapton
  Eric Clapton
  Рейтинг: 221 Неутрално

  в развитите европейски държави, хората плащат високи данъци и реално получават публични блага отговарящи на заплащенето, тук няма да получат нищо.

 7. 7 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#5] от "001":

  Да. В повечето екс-соц страни е така.

  А хора като профГанчо Ганчев и доцГеорги Ганев ще ни убеждават, че дори трябвало регресивен данък..

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 8. 8 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#6] от "Eric Clapton":

  Все едно пък умните и красивите толкова изстреляха българската икиномика, че бай Тричко от Тричково почуства ефекта!

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 9. 9 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално


  До коментар [#2] от "plamen_b":

  Ще бъде 30% от какво?! От минималната работна заплата ли?

  Изобщо имате ли предства какво пишете?!
  Ако получаваш 6000 лева заплата, в момента плащаш 600 лева ДДФЛ и 350 лева осигуровки. Т.е общо 950 лева. Ако падне таванът на осигурителни доход ДДФЛ ще е същия, осигуровките ще станат 750 лева, т.е. удръжките ще ще станат 1350 лева. Т.е дори и за тази малка част от населението, която получава по 6 и повече хиляди лева няма да се случи глупостта за ковто пишете. А инвеститорите плащат плосък данък върху печалбата! Изобщо пълна боза сте сътворили!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 10. 10 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#4] от "J.J.":

  Тя може да е пробира, но бюджетът кърпи дупката и за този, който получава 5000 лева заплата, не е без значение дали ще получава след време пенсия от 2000 лева или от 900.

  А приказките, как можеш да инвестираш разликата между ниските и високи социални осигуровки и сам да се подсигуриш, на фона на тотално продънените световни финанси и огроманата задлъжнялост са илюзия. Всеки икономист ще ви каже, че тази ситуация може да се преодолее само чрез хиперинфлация в световен мащаб.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 11. 11 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2205 Неутрално

  От 1 юли 2019 г. ще бъде 219.43 лв., като дотогава ще остане сегашната пенсия от 207.60 лв.
  ___________
  Значи 13лв за тези които доживеят... колко кило читаво сирене , честито на печелившите!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 12. 12 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1627 Неутрално

  До коментар [#6] от "Eric Clapton":Все едно пък умните и красивите толкова изстреляха българската икиномика, че бай Тричко от Тричково почуства ефекта!
  —цитат от коментар 8 на Kiril


  Спокойно, догодина след посредствените и безличните от герп идват грозните и тъпите от бсп и те ще я изстрелят.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 13. 13 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5296 Неутрално

  "От 1 юли 2019 г. минималната пенсия ще бъде 219.43 лв....."

  Патриотите не са ли червени от срам, още миналата година трябваше да отстояват за 300 лв. Трябва да се срамуват и тези които са гласували за тях.

 14. 14 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5734 Неутрално

  (Саркастично) Затворете кръчмите! Щастливи пенсионери ще ги окупират за да празнуват "даденото" от Борисов "богатство" :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 15. 15 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2068 Весело

  До коментар [#13] от "pet_fire":

  Те са червени по убеждения, нали са рожби на червеното знаме....

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 16. 16 Профил на Reggie
  Reggie
  Рейтинг: 532 Неутрално

  До коментар [#2] от "plamen_b":Ще бъде 30% от какво?! От минималната работна заплата ли?Изобщо имате ли предства какво пишете?!Ако получаваш 6000 лева заплата, в момента плащаш 600 лева ДДФЛ и 350 лева осигуровки. Т.е общо 950 лева. Ако падне таванът на осигурителни доход ДДФЛ ще е същия, осигуровките ще станат 750 лева, т.е. удръжките ще ще станат 1350 лева. Т.е дори и за тази малка част от населението, която получава по 6 и повече хиляди лева няма да се случи глупостта за ковто пишете. А инвеститорите плащат плосък данък върху печалбата! Изобщо пълна боза сте сътворили!
  —цитат от коментар 9 на tribiri


  Не е точно така сметката, но те разбрах какво искаш да кажеш. Първо се вадят осигуровките от максимума. Колкото остане се взима 10%
  Та сега при твоята заплата от 6000 се получава, че се вадят 358 осигуровки и 564 лв = 5077.

  По новото ще е 6000 - 414 - 558 ДОО = 5027
  50 кинта разлика

 17. 17 Профил на Мамуна
  Мамуна
  Рейтинг: 529 Неутрално

  До коментар [#5] от "001":

  Аз предлагам да се самообесиш !

  Значи да видя дали съм разбрал правилно ......

  Ти си завършИл трудно средно, мечта ти е да имаш Аосем Д2 у живота, разкарваш фафли с бел бус и взимаш 1000 лева заплата и по цЕл ден псувашщ системата

  И според теб, не си виновен ти, че си неграмотен селяндур работещ на минимална и затова трябва на мен, който съм инвестирал в себе си, докато ти си ходил в БИАД, да ми вдигнат данъците двойно на твоите.....

  А знаеш ли колко чуждестранни фирми ще изчезнат към Полша или Чехия и ти няма на кой да си продаваш фафлите мура, щото аз няма да зимам кеш....

  Баси селската логика ! На мързеливи селяндури

 18. 18 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 332 Неутрално

  Голям зор да изгонят двадесетината хиляди айти специалисти.
  Да им останат само шофьорите на бусове, полицаите, военните и останалите неграмотници, които Държавата храни.

 19. 19 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#16] от "пасъм":

  Прав си, но това само още повече подсилва идиотизма на коментара му.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 20. 20 Профил на Pandipool
  Pandipool
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Тази промяна с повишаването на прага до 3к засяга 150к души, което е просто смешно. Говорим за малка сума пари.

  Това, което държавата трябва да направи е да се бори със сивата икономика! Сигурно има 500к души, които получават до 3 и над 3к сиви пари.
  Точно парите, които изяжда сивата икономика са много, много повече.

  До коментар [#4] от "J.J.":

  +

 21. 21 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2101 Неутрално

  До коментар [#4] от "J.J.":

  ++++++ С тавана на пенсиите до момента ББойко е откраднал само от мен 25 000 лв!!! Пенсията ми е изчислена върху реално направените осигурителни вноски, съгласно законите в БГ. Внасяни, внасяни....и накрая пенсията ми е колкото на осигуряван на минимална заплата. Това е примера и за моите деца, за всички грамотни, работещи и осигуряващи се. Големи пенсии има за депутати, червени академици, за съдебната и прокурорска мафии... Съсед работил 4 г и осигуряван като строител в Испания... при навършване на пенсионна възраст взима 280€ пенсия. Пенсията му за 40 г стаж в БГ е 300 лв! Затова няма шофьори, няма заварчици, няма млади работещи хора. Прогонихте ги !

  Русия- проказата на планетата Земя.
 22. 22 Профил на bash
  bash
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#5] от "001":

  Има нещо обаче което не казваш и това е номиналната стойност! В момента имаш плосък данък на да кажем 255€-1300€ (или от догодина 260€-1500€), а в тези развити държави имаш прогресивен много над тази сума!
  Като говориш за развитите европейски държави, имай предвид че и ние сме в този съюз!

 23. 23 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 866 Неутрално

  До коментар [#2] от "plamen_b":В най развитите европейски страни има прогресивно облагане, а тук все още и тези с 600 лева запалати и тези с 2000 лева плащат 10%Така че, ако се въведе облагане като в развитите европейски страни, тези със заплати над 2 хиляди ще плащат двойни и тройни на сегашните си данъци.
  —цитат от коментар 5 на 001


  е ? едните плащат 60 лева, другите 200, според теб няма разлика ли? или искаш да им взимаме едни 40-50% на тия с 2К заплата, та да видиш как за 1 месец всички ще почнат да взимат изненадващо по 500 лева......

  проблемът дори не е в данъците - те се събират криво лява, проблемът е, че после се преразпределят в 70% по корупционни схеми и се краде като за последно

  докато не вкарат 100-200 човека по високите етажи (кметове, депутати, министри) за по 15-20 години в панделата за корупция няма да се оправи нищо

 24. 24 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 320 Неутрално

  БСП вече ходят ли в Народното Събрание???

 25. 25 Профил на stem
  stem
  Рейтинг: 285 Любопитно

  Не, че нещо, г-н Георги А. Ангелов, но нямаше ли нещо по-значимо в дебатите и предложените решения, че ни занимавате със задявките между Аталай и Симеонов?
  Да бяхте написали поне какво излиза според приетото - колко ще е дефицитът на ДОО? С колко трябва да се увеличат приходите там? Колко от тях ще дойдат заради увеличените прагове на минималния осигурителен и максималния осигурителен доход? Колко ще стане средната пенсия от юли? Колко души ще получат новата максимална?  Левичаро-либералстващите се заклеха да воюват до пълна победа на здравите сили над здравия разум!
 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7938 Неутрално

  На какво основание се иска минималната пенсия да е 300 лева. Това да не са социални помощи. Пенсията е нещо, което получаваш, защото си внасял. На хората с малки пенсии затова им дават допълнителни социални. Иначе, какъв е смисъла на осигуровките.

 27. 27 Профил на bash
  bash
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#26] от "Роси":

  Роси, проблемът не е в това дали са внасяли. Хората са си внасяли. Проблемът беше в източването на фонда. И сега когато нямаш натрупани лихви, не можеш да даваш повече от колкото събираш (образно казано).
  С това казано и по твоята логика - 200 лева заслужават само хората, които се осигуряват на над 1000 лева. Това не може да стане практически, понеже хората ще вземат да умират. Все пак не говорим за малка цифра. Помисли над това.

 28. 28 Профил на stem
  stem
  Рейтинг: 285 Неутрално

  На какво основание се иска минималната пенсия да е 300 лева. Това да не са социални помощи. Пенсията е нещо, което получаваш, защото си внасял. На хората с малки пенсии затова им дават допълнителни социални. Иначе, какъв е смисъла на осигуровките.
  —цитат от коментар 26 на Роси


  Това, уважаема Роси, е минимална пенсия за стаж и възраст. Това не са "социални пенсии". Т.е. тези хора са работили необходимите години и са достигнали необходимата за пенсиониране възраст. Те са си плащали осигуровките в продължение на поне 35-40 години. Не са виновни, че държавата беше на няколко пъти фалирана от комунистите и техните наследници. А проблемът сега е, че броят на пенсионерите расте и още ще расте в следващите години, докато заради емиграцията броят на работещите намаляваше. Е, сега расте, но съотношението остава лошо...
  Накратко: Напълно нормално е държавата да се стреми минималните "трудови пенсии" да достигнат поне до прага на т.нар. "линия на бедността", която в момента е около 320 лева. Проблемът е, че това означава пенсионния фонд да получи още към милиард от данъците ни, т.е. от държавния бюджет. Или пък да се вдигне пенсионната вноска. Кофти ситуация, нали?
  А пенсиите над минималната, разбира се, зависят от вноските и стажа.

  Левичаро-либералстващите се заклеха да воюват до пълна победа на здравите сили над здравия разум!
 29. 29 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6873 Неутрално

  Умират от яд, че ОП им попречиха да влязат във властта, ама Валери Симеонов хич не им мълчи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK