Експерти за Изборния кодекс: Ключовият въпрос е как се броят бюлетините

Експерти за Изборния кодекс: Ключовият въпрос е как се броят бюлетините

© Цветелина Белутова, КапиталПет месеца преди изборите за европейски депутати догодина предстоят нови промени на Изборния кодекс. Управляващите формации ГЕРБ и "Обединени патриоти" предлагат отлагане на електронното гласуване и ограничаване на обхвата на машинното гласуване, а извънпарламентарни партии се обединиха против предложенията. "Демократична България" предложи гласуване по пощата като вариант на дистанционно гласуване. Другите извънпарламентарни партии също подкрепят това предложение.


Омбудсманът Мая Манолова дори обяви, че ще сезира Конституционния съд, ако въвеждането на електронно гласуване бъде отложено.


Според изборни експерти, с които "Дневник" разговаря, средствата за машинно, електронно или друг вид гласуване могат да бъдат инвестирани в промяна на системата за преброяване на бюлетините. Вариант е създаване на центрове за преброяване, където да се броят бюлетините и да се отчита изборният резултат.


Преброителни центрове за бюлетини
Според политолога Димитър Димитров могат да се обособят 200 преброителни центъра и да се добавят преброители, за да съответства резултатът на това, което е намерено в урните. Изборни експерти смятат, че неточности при отчитането на изборните резултати се допускат най-често при броенето на бюлетините в секционните избирателни комисии, а те са породени или от стремеж за манипулации в полза на определена партия, или от некомпетентност.


"Въвеждането на преброителни центрове реално може в голяма степен да намали възможностите за осъществяване на контрол как гласоподавателят е гласувал. То благоприятства преодоляването на изборните аномалии и манипулации", коментира политологът Стойчо Стойчев, който издаде книга за изборните нарушения. Според него в един център могат да се броят бюлетините от 100 секции и по този начин например няма да могат да се проследят маркирани бюлетини, чрез които се осигурява контрол върху гласуването.


Председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов от ГЕРБ обясни пред "Дневник", че идеята е коментирана, но осъществяването й също поражда съмнения за честността на вота. Слабият момент бил транспортирането на бюлетините от едно населено място към друго.


"БСП ще подкрепи всички предложения, които имат за цел да спрат изборните манипулации", каза зам.-председателят на парламентарната група на социалистите Крум Зарков. Другата седмица "БСП за България" ще внесе алтернативен проект за промени в Изборния кодекс.


Какъв да е вотът


И Димитър Димитров, и Стойчо Стойчев смятат, че електронното гласуване ще увеличи купения и контролиран вот, а досега машинното гласуване не е решило нито един проблем на изборния процес.


"Електронното гласуване ще направи купуването на гласове невъзможно за идентифициране. Трябва да има много по-различни технологии, основани на биологични идентификатори - може би със следващите документи, фейс контрол, високи технологии", коментира Димитър Димитров. Според Стойчо Стойчев електронното гласуване трябва да е само в чужбина, и то не във всички страни, както и при гаранции за сигурността на вота.


"Гласуването по пощата означава от Турция да пристигнат примерно 30 хил. гласа повече, както и да се увеличи активността в определени маргинализирани общности. Точно тези говорители просто трябва да кажат нещо на своите избиратели. Не бива при боравенето с изборното законодателство част от партиите да се явяват полезните идиоти, вършейки работата на други. Борбата от 90-а година е да няма пликове", казва Димитър Димитров. Според Стойчо Стойчев при гласуването по пощата възможността за манипулации е още по-голяма.


Без номерата в бюлетината


Управляващите формации ГЕРБ и "Обединени патриоти" предлагат отпадане на номерата пред партиите, коалициите и инициативните комитети в интегралната бюлетина. Целта е да се избегне т.нар. феномен 15/15, при който гласоподавателите погрешка дават преференция на кандидатите за депутати, евродепутати и общински съветници, чиито номера в листите съвпадат с номера на формацията.


БСП и ДПС са против предложението, а аргументът е, че само се променят изборни правила, които работят.


Според Димитър Димитров предложението ще засегне партиите с електорат с по-ниско или никакво образование, но идеята на справедливите избори не е да осигурява техническа възможност за изразяване на мнение от страна на неграмотните хора.


Регистър на избирателите


"Най-големият проблем е, че броят на избирателите в българските избирателни списъци скоро ще бъде по-голям от населението по демографска статистика. Трябва да се направи регистър на избирателите, в който всеки избирател да контролира своя изборен адрес - да потвърди или постоянен, или настоящ", смята Димитър Димитров. Според него оттам нататък трябва да се организира възможността му да гласува.


Извънпарламентарните формации "Движение България на гражданите", "Демократична България", Съюз на демократичните сили, Българска нова демокрация, Обединени земеделци, Български демократически форум и Български земеделски народен съюз също настояват за създаване на коректни избирателни списъци и регистри, в които не присъстват сега съществуващите "мъртви души". За същото се обявява и БСП.


"Бих препоръчал да спре да се променя Изборният кодекс непосредствено преди избори. Това тотално дестабилизира изборния процес", смята Стойчо Стойчев.

Ключови думи към статията:

Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4983 Неутрално

  Важното е КОЙ брои, КОЙ заключва НЕЗАКОННО Мутреец и преправя протоколи и КОЙ носи допълнителните чували.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3167 Весело

  Изкушението да подправиш изборите съществува откакто се правят избори и обвиненията в непочтена игра клатят и по-лъскави държави от нашата.
  На мен обаче ми е чудно къде се учи за експерт по избори, искам и аз!

  Еретик
 3. 3 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3771 Весело

  Какво ще броите бе хора? Я чувала в контейнера, а нашите хора да напишат резултата който ни е необходим в протокола! Става по-лесно и по-бързо. Таман, ще ни остане повече време да си пием пиенето.

 4. 4 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2984 Неутрално

  Дето се вика - сега застъпниците, все хардкор политически пристрастни, гледат под лупа всеки глас и броят няколко пъти - трудно се манипулира, че и протокола им се дава на хартия и гледат, после го следят в сайта на ЦИК дали е същия.

  А този предлага нЕколко наши момчета да се водят на отчет "броячи" и само да разписват "правилния" резултат.

  Измамите стават в махалите и малките населени места - където тартора - ромски или кметски - е вся и всьо - и му удрят един банкет, а бюлетините и протоколите са приготвени предварително.

 5. 5 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 501 Неутрално

  Питайте Сокола!
  Той най-добре знае!
  Докато не осъзнаете кой е истинският властови център в държавата, няма да знаете как да го преодолеете!
  А и да знаете, все тая. Няма да искате. Само ще си дърдорите. Той го знае това много добре. И затова не му пука публично да обяви, че разпределя порцииите в държавата. Преди това струва ми се, че някой си беше въобразил, че кара влака....и изчезна.

 6. 6 Профил на gaspod
  gaspod
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Според мен най-разумното решение и това, което ще сведе манипулациите до минимум е машинното гласуване на място в изборните пунктове, електронно и по пощата в нашата държава е неуместно и ще генерира тонове манипулиран вот, мисля, че това е очевидно и недоумявам защо дори инициаторите за промени размиха така спора и не настояват за осигуряване на машини за всички секции до следващите избори..

 7. 7 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  Отказът от участие в избори, обоснован на мантрата, че " няма алтернатива", само улеснява ОПГ-тата! Няма значение технологията на гласуване! Важно е гражданското съзнание на обитаващите територията 🐴🐕🐞 !
  Когато Суверенът не разбира, че в "ръцете" му е даден най силният коз за участие в управлението на бъдещето, клонираните ОПГ-та празнуват!

 8. 8 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1078 Весело

  Купуването и продаването на гласове е престъпление ... да започнат най- после да прилагат закона. Наказанието да е парична глоба или затвор ... без условни присъди. За "продавача" - 1000 лв. и ако не плати поне месец в панделата. За продавача глобата да започва минимум от 5к или година при бай Ставри :)
  Няма значение как се извършва гласуването, след като в процеса на броенето се залага на човешкия фактор. Трябва ни машина за броене а не за гласуване.

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 9. 9 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1631 Неутрално

  Ключовият въпрос са избирателните списъци и активното избирателно право, които никой няма интерес да въведе, а това е единственият начин нещата да се изчистят...

 10. 10 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 279 Неутрално

  При хартиени бюлетини, те се броят ръчно от секционните комисии. Един достатъчно "разпилян" метод, който по-скоро гарантира статистическата представителност. При машинно и електронно гласуване броенето е централизирано и затова податливо на гранд фалшификации. Много демокрации се дърпат от такива фалшификации, нас пък Мая и "автентичните" ни дърпат обратно.

  :) Време е най-после да ги видим тези камиони с двойни дъна...

 11. 11 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Трябва да се въведе активната регистрация, поне за едни избори, за да се изчистят мъртвите души в списъците. Това е по-важно от всякакви машинни, електронни и пощенски гласувания.

 12. 12 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 881 Любопитно

  явно за много българи фалшифицирането на изборите е част от мръсната игра на политиците ,затова е и този огромен брой негласували /следващи избори без актуализиране на избирателните списъци са абсолютно безсмислени /

 13. 13 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2476 Неутрално

  До коментар [#9] от "selqnin":

  И с какво активното регистриране ще промени нещата ?. МаАргинализираните общности ще бъдат подгонени да се регистрират - цигански махали, турски села, пенсионери по селата. Щото те и сега активно ги организират, дали ще се мине през оше една бумажка няма особенно значение. Точно градската интелигенция която и сега има проблем с мотивацията и организацията да гласув, пак ще се замота, няма да се регистрира и като цъфне в секцията ще установи че не могат да гласуват.

 14. 14 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2476 Неутрално

  До коментар [#11] от "niakoi_si":

  Мъртвите души не гласуват на изборите, дори 100 милиона мъртви души да има, печели тоя дето има 50% +1 бюлетина. И дори 5 бюлетини да са пуснати, пак ше има победител !!!

 15. 15 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2476 Неутрално

  До коментар [#8] от "ь":

  Проблема с глобите и затвора е доказването в съда. Как доказвате "купуване на гласуве" като и двете страни имат интерес да си траят ?. Как доказвате влиянието на кебабчета и бирата на банкета дето местния големец го е вдигнал предипната седмица ?. Как доказвате шщуробаджанащината на местно равнище ? Как доказвате купуването с бомбастични и нереалистизни обещания ?.

 16. 16 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 533 Неутрално

  ВИЕ ВЕРВАТЕ ЛИ МУ НА ТИКВАТА , А БЪДЕТЕ СИГУРНИ ЧЕ ТОЙ ЧЕ БРОИ

 17. 17 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#8] от "ь":Проблема с глобите и затвора е доказването в съда. Как доказвате "купуване на гласуве" като и двете страни имат интерес да си траят ?. Как доказвате влиянието на кебабчета и бирата на банкета дето местния големец го е вдигнал предипната седмица ?. Как доказвате шщуробаджанащината на местно равнище ? Как доказвате купуването с бомбастични и нереалистизни обещания ?.
  —цитат от коментар 15 на m17


  Идея нямам как се доказва ... но не вярвам, че е невъзможно. Става въпрос за добре организирани престъпни групи и каквито и методи на гласуване да се приемат, проблема с "купения" вот няма да се реши без осъдени. Проблема с "мъртвите" души в избирателните списъци не е ли доказуем... и ако е кой носи вина ?

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 18. 18 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#13] от "m17":

  Активната регистрация не е форма на борба с циганския вот! Всъщност тези маргинализирани общности по никакъв начин не трябва да се ограничават в гласуването си! Те имат право на глас, точно толкова колкото аз и вие. И техния глас тежи точно толкова, колкото и нашия. Ако не го приемаме, значи не сме дорасли за изборна демокрация.

 19. 19 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#15] от "m17":

  Те продават гласа си срещу кебчета и пари. Вие продавате гласа си срещу обещания... честичко празни обещания...

  Иронично погледнато... кой е по-умен в избора си?

 20. 20 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1474 Неутрално

  До коментар [#6] от "gaspod":

  И защо дори в щатите всеки път машинното гласуване бърка? Всеки път, когато се брои повторно на ръка има разлика.
  А стига с псевдо модерни изгъзици. Не случайно развитите държави си карат с бюлетини.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 21. 21 Профил на Steve Jobs
  Steve Jobs
  Рейтинг: 18 Неутрално

  Няколко много важни за мен промени са: 1. Да се премахне номерирането от бюлетините; 2. Машинно преброяване на хартиените бюлетини (участвал съм в няколко избори и съм видял лично огромните минуси от броенето "на ръка"); 3. В никакъв случай електронно гласуване! (Бъдете СИГУРНИ, че ще се намери начин то да бъде манипулирано)

 22. 22 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2476 Неутрално

  До коментар [#18] от "niakoi_si":

  А какъв тогава е смисъла на активната регистрация ?.

 23. 23 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2476 Неутрално

  До коментар [#17] от "ь":

  Е като нямате идея как сте толкова сигурен че е възможно ? Отделно защо мислите че това са "големи организрани групи", според мен са точно малки - всеки местен велможа си организира зависимите иззборатели.

 24. 24 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3986 Весело

  " Браво " на въпросните експерти ! Най - после достигнаха до гениалното прозрение, което още Алеко осмива във своите файлетони и пътеписи ( " гаси свещите"....) !
  И най - честното и справедливо преброяване на гласовете обаче, което не държи сметка, че на много места по страната местните партийни функционери държат работниците и служителите в своите предприятия ( купени с припраните от престъпен бизнес пари или направо чрез пладнешкия обир, наречен приватизация !) в престъпна зависимост и пряко контролират вота в полза на няколкото " системни" партии, е безпредметно ! Трябва да се разбие мафиотският монопол на тъмни зависимости, който се е просмукал в цялото ни общество, иначе пак ще сме свидетели на Х % за ГЕРБ, У % за БСП, ....% за ДПС.....

 25. 25 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 666 Неутрално

  Важно е как се броят бюлетини, по-важно е кой ги брои, а най-важно е кой как въвежда и фиксира резултата. Това последното не случайно е най-покрито, до него достъп имат само генералните спонсори и доновете - тези, които всъщност до голяма степен плащат (пардон - определят) самия резултат.
  Всичко друго е галимации, заклинания, медийна украза, залъгалки, обвинения, режисура и посредствено театро, на което почти никой не вярва.

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 26. 26 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  Всичкото бкп както и се псевдонисва, не желае желае честни избори още от 1990 год.
  Щото заминава на бунището, където му е мястото.
  Това окопаване в хартия и простотия ползва само представените в това доказано нефелно и порочно НС, за това отпора е толкова лют.

 27. 27 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 501 Неутрално

  Отдавна намериха начин как да се манипулира електронното гласуване. Затова спряха поредния търг за електронни паспорти. Беше обжалван от фирмата, управлявана от брата на Явор Нотев. Затова беше накарана да кандидатства в търга, за да обжалва. КЗК от друга страна изпълни поръчката да удовлетвори обжалването. Крайно време е да се запитате при такава координация кой всъщност управлява. Управлява този, който контролира съд, следствие, прокуратурата, медиите и политически инженерства. Казано по-простичко, който разпределя порциите. А търга за електронните паспорти беше спрян за да се подготви инфраструктурно централизираното управление на електронната идентификация, пряко свързана с обработката и когато се използва при електронно/машинно гласуване. Обработката на изборните резултати се извършва в държавната фирма "Информационно обслужване", много добре обгрижвана кадрово от властовия център управляван от Сокола и създаден от ДС. Софтуерните "гении" в тази фирма всички без изключение са с произход ДС. Принципа е същият, който позволява чрез приложение да се извършва нареждане на плащания през банкови транзакции ви сметки от мобилните телефони. С тази разлика, че при електронно/машинно гласуване данните се обработват/манипулират в междинна буферна памет, контролирана от генийчетата в информационно по предварително подготвени указания на основата на проучвания на нагласите в обществото и позволява промени в последния момент. Така се появяват и политическите патерици в парламента, който никой не ги иска.

 28. 28 Профил на Мамуна
  Мамуна
  Рейтинг: 673 Неутрално

  До коментар [#13] от "m17":

  Пак ли ръсиш простотии на килограм, както винаги, герберунгел?

 29. 29 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3222 Неутрално

  До коментар [#6] от "gaspod":

  За машинното гласуване-вижте защо Холандия се отказа от него.

 30. 30 Профил на Мамуна
  Мамуна
  Рейтинг: 673 Неутрално

  До коментар [#29] от "yanne":

  Селянин, ти какво искаш ве, със мазни бележки като у вас у хоремага ли да гласуваме ве!

 31. 31 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1631 Неутрално

  Нито електронно, нито машинно гласуване ни трябва.
  Рисковете са огромни и не си струва.
  Още повече, че така ще влезе турска партия в Парламента.

 32. 32 Профил на ръпончо
  ръпончо
  Рейтинг: 1388 Неутрално

  Докато ЦЦ има общо с броенето на бюлетините, все ГЕРБ ще печели избори.

  Много народ тук се е взел насериозно! :)
 33. 33 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1814 Неутрално

  Абе я една по голяма гьостерица че бой по тия експерти докато почнат да се занимават с това за което са учили.
  Че те в тотото отдавна са решили проблема с преброяването и дори неграмотния успява да си попълни числата.
  Значи така - прави се една интегралната бюлетина с номерата на партиите , четима от машина . Избирателя влиза в стачката, слага на номера по голяма точка или хикс излиза и пуска бюлетината ( фиша ) в урната. На комисията остава след приключването на изборния ден само да пъха събраното от урната в машината и обяви резултата. Това което машината не може да разчете отива в графа невалидни. Готово чист прозрачен до максимална степен преброителен процес. Това може да се прави и в центрове за преброяване. Тогава ще са необходими по малко машини.

 34. 34 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7572 Неутрално

  Още Екатерина Михайлова, когато беше депутат от ДСБ предложи да се направят пребоителни центрове и така да се преустановят злоупотребите с броенето на гласовете. Обаче някои партии въобще няма т интерес от това. Особено ДПС и ГЕРБ.

 35. 35 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  Всяка промна, която намалява техническите възможности за манипулация е добра, но скромното ми мнение, предвид състава на комисиите, наблюдателите, получаването и възможността за контрол на протоколите, както и следващото им сумиране в районните секции е, че не е това мястото където стават манипулациите и печели или губи някои от партиите.
  Големия проблем и масовата манипулация върви през манипулирането на голям брой хора по териториални причини, най-вече в малките наелени места, където хората или ги е страх да не бъдат нарочени като противници/подръжници на някоя от партиите и затова се ослушват как да "уцелят" победителя. Там такива като Кънчо вършат "добра" работа, лъжейки яко в проучванията. Такахората биват купувани но не толкова с пари, колкото с обещание за уреждане в съвета, в местното училище и всички възможности на държавния или общинския апарат, па било и за чистачки.
  Другата тежка манипулация върви по сценария "Ковачки" дето го гледахме на живо и въпреки това никой не пострада, което означава, че си продължава - дали ще е в Медет. дали при Ковачки илл Лукойл, няма значение.
  Третия също тежък сценарий е етническия вот, там Доги и Ко са майсторите на заблуждаването и рекетирането на хората.
  И разбира се пазара с циганския вот, който при желание от страна на полицията може да бъде хванат и не се хваща, защото на този пазар играят и управляващи и опозиция, като всички се надяват те да са на далавера.
  Аз мисля, че по тази причина, тази манипулация по-малко влияе на крайния резултат, понеже е многопосочна. От нея обаче губят малките партии, защото те нямат финансовите възможности на големите и освен това може точно те да бъдат "хванати" с цел да има бушони за пред света.
  Затова всеки от нас, който не се поддава на тези манипулации ТРЯБВА да гласува. Със всеки НЕ манипулиран глас ( все едно за кого гласуваш, подчертавам), "олеква" относителното тегло на манипулираните гласове. Напротив, всеки който е "над нещата", за който "всички са маскари", като отиде на риба/гъби и кой знае къде другаде, дава възможност на партии като ГЕРБ, които реално получават 15-20% от гласовете, да държат контролния пакет.
  Така че нашия "избор" за изборите е и си остава в наши ръце, а не после да да си пием ракията и да псуваме.

 36. 36 Профил на province2001
  province2001
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Браво! Двата основни въпроса са: изборните списъци и преброяването. Въпросът как гласуваме е най- несъществен. Докато се контролират списъците и не се изчистят и електронно о машинно да се гласува е все тая. Прах в очите

 37. 37 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2476 Неутрално

  До коментар [#28] от "Позорно събрание":

  Да знаете че ако се гръмнете ще направите голямо благо на отечеството - ще ни спасите от простотията си !!

 38. 38 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1814 Неутрално

  До коментар [#20] от "Цецо":

  Като даваш примери поне бъди точен - в едно изречение против машините пишеш за две различни неща.

 39. 39 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 533 Неутрално

  ЗА МЕНЕ ЗА МЕНЕ ПАК ЗА МЕНЕ , МУТРА КАК МОЖЕ ДА БРОИ

 40. 40 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 985 Неутрално

  Добра идея е преброителния център, но уязвимо място си остава транспортирането на урните и другите книжа до него, защото през това време може да се впишат нови лица като гласували и да се добавят бюлетини, ако транспортирането и охраната не се осъществява от наистина независим субект.

 41. 41 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Това да не сме Скандинавия да гласуваме по пощата? Нещо, умните и красивите ми се струва, трябва да прекарат малко време тук на земята а не в блян.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 42. 42 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2561 Неутрално

  Стана ми интересно,преди време когато казах,че всички избори досега през Прехода са били фалшифицирани,съфорумците се нахвърлихте върху мен. Сега същите съфорумци изведнъж прогледнаха и видяха фалшификацията на изборите у нас!

 43. 43 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Въртят, сучат, но не искат в никакъв случай да бъде въведено електъронно и машинно гласуване. Ако то се въведе, много от сегашните маймуни ще останат извън парламента. Освен това нищо не се говори вече за мажоритарен вот. Стига с тези натъманени листи от кандидати за лапачката, нека да гласуваме за конкретни хора, а не за разни илитерати, които даже не могат да прочетат текста, който им е бил написан. Такива абсурди има само у нас.

 44. 44 Профил на Geya Гея
  Geya Гея
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#21] от "Steve Jobs":

  При минимален риск общо взето е - гласуване е най- сигурния начин повече хора да гласуват и реалните резултати от това да се обявят. Разчитам на е- гласуване за моя вот, както разчитам на електронната си банкова карта за парите ми. Като пълноправен гражданин на България, това е възможността ми на глас!

 45. 45 Профил на Vassco
  Vassco
  Рейтинг: 533 Неутрално

  Абе тези експерти са като онези в министерствата - нищо не разбират от нещата, за които говорят. Що за глупости са тези преброителски центрове. Нали след 5-то броене, което трябва да е минимум по 2 пъти за да е сигурно, на тези професионални проброители така ще им се завърти главата, че има да броят после цяла седмица докато свършат всичкси секции. Глупост на ен-та степен е това.
  Ама и управляващите ги гонят по глупост! Щели да махат номерата на бюлетините. Тогава да видите какви обърквания ще има при броенето. Направо ще им се разкаже играта на секционните комисии.

 46. 46 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 488 Весело

  Ох, и аз съм за активното регистриране при избирателните списъци, че сега е срамота. Нали разбирате, едно е да чуем, че има 70% - 80% избирателна активност, съвсем друго е медиите да гърмят, че само 30% - 40% от населението са използвали правото си на глас. При едно такова актовно регистриране и при избирателна активност 85% съвсем спокойно ще можем да се оправдаваме с "ама нали вие си ги избрахте!" и няма да има възможност разни маргинали да протестират и да викат #нелегитимнистебе!

  "Alle bisherigen Bewegungen waren Bewegungen von Minoritäten oder im Interesse von Minoritäten. Die proletarische Bewegung ist die selbständige Bewegung der ungeheuren Mehrzahl im Interesse der ungeheuren Mehrzahl." - Karl Marx, Friedrich Engels, Manifest der Kommunistischen Partei. MEW 4, S. 472
 47. 47 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Експерти за Изборния кодекс: Ключовият въпрос е как се броят бюлетините"

  Подобни експерти с такова мнение не са експерти , а лаици , с извинение . Въпроса е не как , а КОЙ БРОИ бюлетините . Това не е било новост и за ония времена , когато бай Ганьо е провеждал избори .

 48. 48 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2081 Весело

  Не как...а кой брои бюлетините...

 49. 49 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 1221 Неутрално

  До коментар [#18] от "niakoi_si":

  Имаш право, както и червения професор с 80те %.Мнение за образователен ценз ?

  Good shitposting and proper banter guaranteed !! No refunds !
 50. 50 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Изборни експерти смятат, че неточности при отчитането на изборните резултати се допускат най-често при броенето на бюлетините в секционните избирателни комисии, а те са породени или от стремеж за манипулации в полза на определена партия, или от некомпетентност.

  Същият стремеж към облагодетелствуване на определена партия ще бъде пренесено мотамо в преброителните центрове . ,барабар с некомпетентността .

 51. 51 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Разните политолози , заедно с Данаилчо кирилов , юридическата селска пръчка на герберите , да обяснят на народа прост , как ще предотвратят купените вече гласове на държавната администрация и даскалите , примерно , да се влеят в потока на купените гласове . Как ще определят кой от тези административни служители не са гласували от страх за хляба си , а гласуват от любов към Простия . И да се запитат защо герберите вече не държат на купуването на циганските гласове .

 52. 52 Профил на БТК
  БТК
  Рейтинг: 227 Неутрално

  Някой знае ли колко точно ще ни струват тия избори? Защото тъкмо четох офертите на Агора за блокчейн гласуване и ми се струва, че ще ни излезе около десет пъти по-евтино, 'ма няма да има как да си играем с цифричките или да си купуваме гласчета, пък и някакви хора, които предпочитаме да не могат да гласуват ще бъдат прекалено улеснени...

 53. 53 Профил на YNWA
  YNWA
  Рейтинг: 278 Неутрално

  Какво се правите ,че броите бе? Всеки път още следобед ми убивате настроението с някви % и разпределение ,в 18-19 часа вече почват поздравленията за "печелившите" , всеки се чуди тез пък от къде знаят вече.. но дори и мегаскандал да има в навечерието като празни бланки или чували с бюлетини по улиците ... ИЗНЕНАДАА на следващия ден се обявяват вече потвърдените резултати с грешка 0.5% МАКС от резултатите в 17:00 предния ден..
  Така да плашат с хакери , на фона на чували наляво-надясно по тъмните улици ?!
  А утре ще приемат закон да минават всички пари през банка задължително... Тогава хакерите няма да има ...ще има само финансиране-международен тероризъм и тн
  ЕПИК

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK